Ръководство за поверителност на социалните медии


Социалните медии са неразделна част от живота днес, тъй като мнозина от нас гледат да ограничат времето, което прекарваме, ангажирайки се с него, то все още е много заложено в живота ни. Ето защо поверителността на социалните медии е нещо, на което всеки трябва да обърне внимателно внимание. Рисковете да не го правите са големи, хакери, измамници, бивш партньор, крадци на идентичност, сексуални хищници, има много хора, които бихме могли да искаме да блокираме от нашия онлайн живот.

В това ръководство за поверителност на социалните медии ще очертаем опасностите и ще предоставим стъпка по стъпка действия, за да ви помогнем да се защитите и да запазите сигурността на социалните си медии.

Contents

Преглед на поверителността на социалните медии

Струва си да се отбележи, че докато платформите за социални медии са склонни да предлагат много функционалност за заключване на профили и подобряване на поверителността, те рядко активират тези настройки по подразбиране. Има няколко причини за това...

  • Сайтовете и приложенията са естествено по-привлекателни и привлекателни за новите потребители, когато нещата се поддържат прости.
  • Не е в интерес на компаниите за социални медии всичко да е частно. Колкото повече информация е свободно достъпна - толкова повече информация могат да продават на рекламодателите.
  • Наличието на публикации и снимки по подразбиране за „обществен“ достъп означава, че е по-лесно хората да използват платформите, за да проникнат в живота на другите - това е, което прави тези платформи привлекателни за много хора.

С това казано, социалните медии се опитват да запазят платформите си възможно най-сигурни и те са склонни да предоставят на потребителите множество опции, които да им дадат контрол върху тяхната поверителност.

Общи съвети

Силни пароли и генератори на пароли

Сигурни пароли

Въпреки обширното отразяване в пресата на хакове, измами и кибератаки, проучване, проведено от The Telegraph в началото на 2017 г., разкри, че много интернет потребители продължават да използват смехоно несигурни пароли за своите онлайн акаунти. Някои пароли в челната десетка включват 123456, qwerty и парола.

Вашите пароли са ключът към вашите онлайн акаунти и лесно да ги отгатнете ви отваря за всякакви проблеми.

Разбира се, генерирането и запомнянето на сложни и уникални пароли за всеки един акаунт онлайн е по-лесно да се каже, отколкото да се направи.

Един от начините да излезете с дълги и сложни пароли е да използвате лично запомнящи се фрази, състоящи се от няколко думи (понякога добавяне на числа и препинателни знаци, ако услугата го изисква).

Изненадващо е лесно да измисляте тези случайни фрази поотделно, а от техническа гледна точка е трудно да се пропукат.

Ако никога досега не сте били хаквани, сте имали невероятен късмет, защото две трети от възрастните в САЩ вече са нарушили поверителността си в социалните медии по някое време. Скоро може да е ваш ред и ако използвате „123456“ или „парола“, за да защитите личната си информация - отчасти сте виновни за това!

Мениджъри на пароли

Мениджъри на пароли

След това нека разгледаме как можете да управлявате всичките си сложни, уникални пароли.

Най-основната форма на мениджър на пароли е видът, вграден във вашите уеб браузъри. Пример за това е iCloud Keychain на Apple Chrome от Smart Locker Apple. Без съмнение ще сте запознати с тях, когато те често питат дали искате уеб браузърът ви да „запази паролата си“.

Запазването на пароли в браузър е удобно, но често не е защитено. Ако споделяте компютър без собствено защитено влизане, това почти сигурно е лоша идея.

Използването на базиран в браузър мениджър на пароли не замества използването на правилно, специално предназначено решение за управление на пароли. Добрият мениджър на пароли ще ви помогне да генерирате сигурни пароли и да ги съхранявате далеч безопасно криптирани. Използвани правилно, това означава, че можете да бъдете още по-сигурни, като създавате отделни уникални пароли за всичко без свръхчовешка памет.

Ето някои опции, които можете да изпробвате:

KeePass

KeePass е мениджър на пароли с отворен код с обширни функции. За нетехнологичните хора обаче не е най-простото нещо. От плюс, той е напълно безплатен и перфектен инструмент, ако искате да управлявате редица пароли.KeePass

KeePass се интегрира с всички водещи уеб браузъри и мобилни устройства и, тъй като е с отворен код - предлага достъп до огромна гама от допълнителни плъгини като биометрична поддръжка и интеграция за онлайн резервни услуги.

KeePass е описан като паспорт безопасно и точно това е. Дори и техният подход да ви изневери, тъй като е безплатен, струва си да направите пробен старт.

LastPass

LastPass е един от най-известните мениджъри на пароли в света. Предлага се както като безплатен продукт, така и като евтино търговско предложение. Безплатният продукт има определени ограничения, но все още може да предложи много. Платената версия добавя полезни допълнителни функции като криптирано онлайн съхранение и поддръжка за двуфакторно удостоверяване.

Където LastPass наистина се отличава, е в лекотата си на използване. Това го прави отличен избор за начинаещи. За съжаление, винаги има някакъв компромис между лекотата на използване и сигурността и е честно да се каже, че експертите за поверителност не харесват някои компромиси, които фирмата е избрала да направи, като например да направи функция за спешен достъп, за да позволи на хората да получат достъп до своите акаунт, ако загубят основната си парола.

StickyPassword

StickyPassword е друго решение за управление на паролата с избора на безплатна или премиум версия. Функции като гръб резервно копие, синхронизиране и поддръжка на премиум, правят си струва да разпръснете малка такса за премиум версията.

StickyPassword има отлична поддръжка за сканиране с пръстови отпечатъци и е превъзходно решение както за настолни и преносими компютри, така и за мобилни устройства. Шифроването е с военен клас, а локалният Wi-Fi синхронизира всичко.

Въпреки че приложението за мениджър на пароли не е от съществено значение по отношение на поверителността на социалните медии, това прави по-лесно да имате уникални сложни пароли за всеки акаунт. С изобилие от безплатни опции е добре да отделите малко време, за да тествате.

Двуфакторна автентификация

Двуфакторната автентификация е широко използван метод за повишаване на сигурността на онлайн акаунти. Използва се от банки, сайтове за социални медии и всякакви други онлайн услуги.

Двуфакторна автентификация

Почти сигурно е, че вече го използвате по някакъв начин. Най-простото обяснение е, че използва нещо, което имате, както и нещо, което знаете. Без двете части не можете да получите никакъв достъп.

Често използвана аналогия за това е, когато използвате парична карта на банкомат. „Нещото, което имате“ е картата, а „нещо, което знаете“ е ПИН кодът. Само с картата не можете да теглите пари от машина и същото ще важи, ако държите само ПИН кода.

Много уебсайтове и онлайн услуги използват този принцип, за да ви позволят да добавите допълнителна сигурност към вашите акаунти. Важно е да се отбележи, че в случая на социалните медии активирането на този вид проверка в две стъпки се насърчава, но обикновено е незадължително. По този начин, това е бърза и лесна функция за засилване на вашата сигурност, която гарантира, че никой не може да хакне акаунта ви, като познае паролата. Изпълнението варира в различните платформи за социални медии...

Facebook TFA

Във Фейсбук: Има набор от опции. За да ги намерите, влезте в акаунта си, отидете на „Настройки“, до който се достига чрез стрелката надолу в горния десен ъгъл на страницата, след което кликнете върху „Защита и вход“. Сега щракнете върху бутона „Редактиране“ вдясно от „ Използвайте двуфакторна автентификация ”за достъп до всички опции.

Най-простият вариант ви позволява да използвате мобилния си телефон като втори „елемент“ в процеса на двуфакторно удостоверяване. Можете или да изберете да получите SMS съобщение, съдържащо уникален код, или да използвате функцията за генериране на кодове (скрита в мобилното приложение на Facebook), за да генерирате код, когато имате нужда от такова. И в двата случая не можете да влезете от някъде ново, без вашата парола и код.

Facebook предлага различни други усъвършенствани опции за потвърждаване в две стъпки, включително еднократни пароли за Facebook приложения на игрови конзоли и други устройства. Плюс интеграция с универсални ключове за сигурност. 2FA е лесен за настройка и незабавно повишаване на поверителността на социалните ви медии, като прави хакерите далеч по-трудно да влязат във вашия акаунт.

Тук ще намерите ръководство за всички опции на Facebook.

Twitter TFA

В Twitter:Настройките са подобни, но не толкова сложни. Принципът е същият; Вие доставяте на Twitter номер на мобилен телефон и активирате двуфакторна автентификация. Това принуждава Twitter да изисква еднократна парола (изпратена чрез SMS на този номер) всеки път, когато влезете.

За достъп до тази настройка ще трябва да влезете в акаунта си на компютър. Менюто за настройки е в горния десен ъгъл. Щракнете върху „Настройки и поверителност“ и след това поставете отметка в квадратчето „Потвърждаване на заявки за вход“.

Когато направите това, си струва да проверите менюто „Мобилни“, за да проверите дали имате настроен правилен мобилен номер - в противен случай вашите кодове за вход могат да бъдат изпратени на грешен номер. Ако имате проблеми с намирането на опциите или искате да настроите двуфакторно удостоверяване чрез мобилното приложение на Twitter, тук има ръководство.

Instagram TFA

Instagram:Тук удостоверяването в две стъпки е почти същото. Въпреки това, тъй като Instagram е предимно мобилно приложение, трябва да внедрите допълнителната сигурност от телефона си.

Отворете приложението Instagram и отидете на вашия профил. Влезте в менюто с настройки, като докоснете зъбния елемент „настройки“. Докоснете „Двуфакторна автентификация“ и включете „Изискване на код за сигурност.“ Отново ще трябва да се уверите, че Instagram има правилния си мобилен номер или бихте могли да рискувате да се заключите от акаунта си. Ако имате проблеми с намирането на опциите, има ръководство за това как да направите това тук.

Предлага се и двуфакторна автентификация на Snapchat. Подобно на други мрежи, функцията изисква да получавате еднократен цифров код чрез SMS. За да включите тази функция, отворете Snapchat на мобилното си устройство и докоснете иконата на Snapchat горе вляво. След това докоснете иконата на зъбното колело „настройки“ в горния десен ъгъл, изберете „Потвърждаване на вход“ и следвайте подканите. Можете също да използвате Google Удостоверител (повече за това по-късно).

Добре е да отделите време, за да активирате удостоверяване в две стъпки във всичките си акаунти в социалните медии. Това отнема само няколко минути и, може би, е най-лесният начин да повишите значително сигурността си.

Поверителност на Facebook

Поверителност на Facebook

Опасности на Facebook

Престъпниците често използват Facebook, за да получат информация за живота и местоположението на хората. Въпреки това, проучванията показват, че значителен процент от потребителите все още не успяват да коригират адекватно своите настройки за поверителност. Това е плашещо, като се има предвид, че в платформата има 270 милиона фалшиви или измамни акаунти. И така, какви са основните опасности на Facebook?

Повечето хора искат да споделят снимки, статуси и преживявания с приятелите и семействата си - но не и с целия свят. Опасността започва от потребители, които не успеят да прегледат настройките си за сигурност и избират да споделят с далеч по-широка аудитория, отколкото е безопасно да го направят.Опасности на Facebook

За съжаление опасностите не се отнасят само до споделяните снимки. Огромният брой фалшиви акаунти в платформата илюстрира колко престъпници хората циркулират във Facebook. Някои дори могат да се представят за ваш приятел, след като са клонирали сметките си. Ето защо винаги трябва да бъдете предпазливи, ако получите заявка за приятел от някой, с когото смятате, че вече сте приятели.

Намеренията на недобросъвестните потребители варират силно. Някои са крадци, които тъпчат мрежата за хора, които не са на почивка. И в по-тъмния край на спектъра са измамници и сексуални хищници, използващи платформата, за да плячкат на уязвими хора. Както по-рано обсъждах в ръководството си за онлайн безопасност за деца, има някои шокиращи статистически данни относно съотношението на младежите, които се приближават от непознати онлайн и броя на тийнейджърите, които продължават да се срещат с тези непознати в реалния живот.

Опасностите от социалните медии са много реални, поради което е жизненоважно да засилите поверителността на социалните си медии...

Настройки за поверителност на Facebook

Нека проверим колко е „заключен“ профилът ви във Facebook. Ако никога досега не сте променяли настройките си за поверителност, може да се изненадате да разберете каква част от живота ви е публичен.Настройки за поверителност на Facebook

Влезте във Facebook на вашия компютър и отидете на страницата на вашия профил. Щракнете върху иконата "..." (три точки) в долния десен ъгъл на снимката на заглавката си и изберете "Преглед като ..." След това ще видите профила си като "Публичен". Това ви позволява да видите всичко, което произволен потребител на Facebook би вижте дали са ви намерили чрез съоръжението за търсене на Facebook.

Ако сте полагали усилия да блокирате профила си преди, може да видите само изображението на заглавката и текущата снимка на потребителския профил. Въпреки това е повече от вероятно да откриете, че има някои снимки, коментари и може би дори статуси, видими за света. В много случаи това, което виждате, може да ви шокира. Ако се чудите защо това е така - има много възможни причини. Може да имате албуми със снимки (като качвания на смартфони), където снимките автоматично са зададени на „обществен“ изглед, или може да имате своя акаунт, създаден по начин, който другите хора да могат да публикуват във вашата времева линия без разрешение.

Ако сте един от тези хора, които крият някаква активност от определени „приятели“ във Facebook, можете също да използвате опцията в горната част на този екран, за да видите профила си „като“ конкретен приятел, така че можете да потвърдите какво виждат.

Въоръжени с тази информация, ще имате добра представа какво трябва да направите, за да започнете да увеличавате поверителността на социалните си медии във Facebook, така че нека да преминем през най-важните настройки.

Настройки за поверителност и инструменти

Повечето от основните настройки се намират в опциите „Настройки за поверителност и инструменти“. Можете да стигнете до това, като щракнете върху малката стрелка надолу в горния десен ъгъл на уеб страницата на Facebook, щракнете върху „Настройки“ и след това изберете „Поверителност“ от лявата страна.Настройки и инструменти за поверителност на Facebook

В настройките отдясно можете да изберете кой може да вижда бъдещите ви публикации (избирайки от „Обществено“, „Приятели“, „Приятели (с изключение на определени хора)“ и различни други персонализирани опции.) Можете да направите подобен избор относно това кой може да се свърже с вас чрез Facebook - и кой може да ви потърси чрез вашия имейл адрес или телефонен номер.

Всъщност е доста лесно да заключите поверителността си във Facebook. Започнете с ограничаване на видимостта на публикациите до избраните от вас приятели, ограничаване на „заявките за приятели“ до „приятели на приятели“ и ограничаване на това кой може да ви гледа само на „приятели“. Това ви прави толкова лични, колкото е възможно да сте във Facebook. Въпреки това, заслужава да се отбележи, че наистина няма начин да излезете „извън мрежата“ във Facebook. Ако това е, което предпочитате, най-добре е напълно да избягвате платформата.

Като промених тези неща, може да мислите, че сте готови, но има още една важна стъпка. След като промените настройките си, използвайте описаната по-горе функция „view as…“, за да проверите дали все още има някакво съдържание, което може да бъде гледано публично. Ще установите, че промяната на тези настройки не е помогнала да се прикрие нищо, което сте споделяли публично в миналото.

За да коригирате това, върнете се към опциите „Настройки за поверителност и инструменти“ и използвайте функцията „Ограничете минали публикации“, която трябва да ви позволи да блокирате публиката (или „приятели на приятели“) да виждат стара публикация. Отново си струва да проверите отново функцията „изглед като…“, докато не сте доволни от това, което член на обществеността вижда, когато пристигне във вашия профил. Ако е необходимо, можете да влезете във всички останали отделни публикации и снимки и ръчно да промените тяхната видимост, както се нуждаете. Моля, обърнете внимание, че според този линк, текущият ви профил и снимка са винаги достъпни за обществено виждане.

Важно е да запомните, че прегледът на вашите настройки за поверителност във Facebook не е нещо, което трябва да третирате като еднократна задача. Понякога Facebook променя техните настройки за поверителност по подразбиране и ги прави по-малко лични - така че си струва да проверявате вашите настройки от време на време.

Други неща за разглеждане

Има няколко важни настройки, които си струва да разгледате, но преди това си струва да помислите за изчистване на вашите „приятели“.

Ако сте някой със стотици (или дори хиляди) приятели във Facebook, може да искате да помислите за мъдростта да направите онлайн приятелството си толкова лесно достъпно. Вие не само споделяте подробностите от ежедневния си живот с широк кръг хора, но и предоставяте на всички приятели на приятелите си прозорец в живота си. Това може да не ви притеснява, но е нещо, за което да помислите. Ако искате истинска поверителност на социалните медии, трябва да започнете с предпазване към това, кого сте готови да пуснете във вашия онлайн „кръг“.

Опции за времева линия и маркиране

Времева линия и маркиране във Facebook

След това си струва да разгледате вашите опции „Времева линия и маркиране“, разположени под настройките за поверителност в същото меню отляво.

Тук можете да изберете кой може да публикува на вашата времева линия, дали трябва да преглеждате публикациите им, преди да бъдат публикувани, и кой може да ги вижда, след като са готови. Повечето от тези опции имат избор само за мен, така че да имате пълен контрол върху това, което се добавя към вашето присъствие във Facebook. Тези никога по подразбиране настройки, така че ще трябва да си поиграете с настройките си, за да спрете хората да добавят смущаващо съдържание за вас без ваше знание.

Също така си струва да разгледате опциите „Блокиране“, за да добавите хора, които не искате да се приближават до вашия профил във Facebook. Ако някога сте били тормозени, тормозени - или ви накара да се чувствате некомфортно от всеки от Facebook - винаги ги добавяйте към вашия блокиран списък.

Заключване на вашите приложения

Друга важна настройка на Facebook, която трябва да разгледате, е в менюто отляво - в секцията „Приложения“.Facebook приложения

Както вероятно знаете, хиляди приложения свързват към Facebook. Много примамливи игри или популярни викторини за стил „Кой симпсън сте?“.

Проблемът с много от тези приложения е, че те изискват значителен достъп до вашия Facebook акаунт. Често хората не осъзнават колко поверителност правят компромиси, когато оставят игри да имат достъп до потребителския си профил.

За да разгледате всички приложения, които имат някакво ниво на достъп до вашия акаунт във Facebook, потърсете в дясната част на екрана, когато влезете в менюто „Приложения“ под „Настройки“. За всяко от приложенията вие можете да кликнете върху иконата на малкия молив, за да видите до кои части от вашия профил има текущ достъп. В много случаи вероятно ще бъдете шокирани да разберете.

Най-добрият метод за справяне с това е да премахнете всички приложения, които вече не използвате, и да разгледате добре какви разрешения давате на тези, които искате да запазите.. Ако смятате, че приложение навлиза ненужно в поверителността ви, тогава се отървете от него.

Винаги обръщайте сериозно внимание на компромиса между предоставянето на Facebook достъп до приложения и игри и нарушаването на поверителността ви. Наистина ли си струва да споделите всичко, което публикувате с безлика компания, за да играете онлайн игра за няколко минути тук и там? Често не е така!

Поверителност на Twitter

Поверителност на Twitter

Опасности от Twitter

Twitter е различен звяр за Facebook, но много опасности остават същите. Що се отнася до поверителността в Twitter, трябва да вземете едно основно решение - дали да направите вашите туитове лични и следователно само видими за хората, които ви следят - или да туитвате публично и да позволите на всеки да следи акаунта ви..

Целта на Twitter е да споделя мисли и чувства със света. Много хора се гордеят с броя на своите последователи и се радват, когато този брой се увеличи.Опасности от Twitter

Това въвежда подобни опасности за присъстващите във Facebook. Ако решите да туитвате подробности за почивката си и позволявате на всеки да види туитовете ви - потенциално рекламирате празното си жилище пред грабители. По същество, колкото повече лична информация решите да споделите, толкова повече нарушавате поверителността си. По този начин, ако имате Twitter акаунт, той е отворен за всеки, който непрекъснато трябва да отправя преценки за това, което сте готови да разкриете. Например, можете да помислите да се въздържате от споделяне на родния си град в своя профил в Twitter.

Една специфична опасност от Twitter, която постоянно посяга на новините, е рискът от онлайн тролинг, тормоз и заплашително поведение. Това често е насочено към известни личности, политици и други високопоставени хора, но всеки може да стане жертва. Един доклад от 2017 г. разкри, че политиците от Обединеното кралство са получили над 25 000 злоупотреби за само шест месеца. Въпреки че е възможно да се блокират потребители на Twitter, няма съмнение, че подобно поведение от троловете може да предизвика значително безпокойство и стрес.

Друга опасност идва под формата на директни съобщения (DM). Често потребителите на Twitter могат да получават директни съобщения, включително уеб връзки, които водят до уебсайтове, участващи в престъпно поведение като измама или фишинг. Има смисъл да бъдете изключително предпазливи към директните съобщения от непознати, особено тези с връзки, водещи към непознати уебсайтове.

Настройки за поверителност на Twitter

Преди да започнем да задълбочаваме в менюто за настройки, важно е да подчертаем, че ключът към поверителността на Twitter се крие в личните ви решения за това какво да споделите. Ако акаунтът ви е отворен за всички да видите и решите да чуруликате за текущото си местоположение, разкривате къде се намирате на всеки, който се интересува да разбере - и трябва да решите дали ви е приятно с това.Настройки за поверителност на Twitter

По същия начин, ако искате да се включите в политически дискусии в Twitter (и това правят много хора!), Изцяло зависи от вас колко далеч нататък искате да споделите мненията си. Ако тези мнения са достатъчно противоречиви, за да предизвикат силни реакции от страна на други потребители на Twitter, може да се отворите към тролинг и злоупотреба с хора с различни мнения. Разбира се, честно е да се каже, че този вид „дебат“ е част от призива на Twitter.

Избор дали да туитирате публично или частно

Както беше обсъдено по-горе, ключовото решение, което трябва да вземете по отношение на поверителността на Twitter, е дали искате публичен акаунт или този, който е „заключен“ за последователите във вашия кръг.Поверителност

За достъп до тази настройка, отидете в менюто „Профил и настройки“ в Twitter. Достъпът се осъществява (на уебсайта на Twitter) чрез икона в горния десен ъгъл. Възможен е и достъп до тези опции чрез мобилното приложение Twitter (вижте повече информация тук).

В секцията „Поверителност и безопасност“ ще намерите опция за „Защита на вашите туитове“. Тази опция НЕ е избрана по подразбиране, тъй като Twitter прави всички туитове публични, освен ако не промените тази настройка.

Ако решите да включите опцията „Protect your Tweets“, вашите туитове ще бъдат видими само за последователите. И всеки нов, който желае да ви последва, трябва да изчака, докато приемете молбата им. Това заключва вашия акаунт само за тези хора, които искате да ви последват. Важно е да се отбележи това всички, които те следваха преди активирахте опцията, все още ще можете да видите туитовете си освен ако не решите да ги блокирате (вижте по-долу).

За допълнително четене тук ще намерите статия в Twitter, която обяснява разликата между публичните и защитените акаунти.

Допълнителни настройки за поверителност

В същото меню „Поверителност и безопасност“ ще намерите някои допълнителни настройки, които може да искате да настроите, за да подобрите поверителността си.

Едно от които си струва да обърнете специално внимание е опцията „Tweet с местоположение“, която контролира дали добавяте местоположение към туитовете си. В повечето случаи си струва да изключите това, освен ако не искате особено да рекламирате къде се намирате. Ако сте имали тази настройка в миналото и решите да спрете споделянето, има опция да „Изтриете информация за местоположението“ от предишните си туитове.

Ако се опитвате да поддържате нисък профил в Twitter и искате да затруднявате хората да ви намерят, можете също да премахнете отметката от двете полета на този екран, които позволяват на хората да ви намерят, използвайки имейл адреса и телефонния ви номер.

Опцията „Получаване на директни съобщения от всеки“ е друга, за която вероятно ще искате да се уверите, че няма отметка. Това ще попречи на измамници и измамници да ви изпращат директни съобщения, които ви канят на извратени уебсайтове. Като оставите това непокътнато, вие гарантирате, че само вашите последователи могат да ви изпратят директно съобщение.

В този раздел има и няколко други опции, които си струва да разгледате, като например да не позволявате на хората да ви маркират на снимки и да контролирате колко лесно е хората да ви добавят към акаунти в Twitter екип.

Блокиране на хора в Twitter

Ако искате да блокирате хората в Twitter напълно по някаква причина - има два лесни начина да го направите.Twitter блокира хората

Първият метод е да посетите техния профил в сайта, щракнете върху малката икона „три точки“ в горната дясна част и кликнете върху „Блокиране“. След като направите това, те няма да могат да ви изпратят съобщение или да ви последват. , Тук има повече подробности за последиците от блокирането на хората в Twitter.

Едно нещо, което трябва да запомните, ако блокирате някого, е това блокираният потребител все още може да вижда вашите туитове, ако имате обществен профил и той излезе от профила си. Ако това е проблем, ще трябва да помислите дали не е по-добре да преминете към „защитен“ акаунт, както е описано по-рано.

Можете също да блокирате потребителите, докато сърфирате в Twitter, като кликнете върху малката стрелка надолу до туит на всеки човек и изберете "блок" опция от там.

Приложения, свързани с Twitter

Подобно на Facebook, Twitter позволява свързване от множество приложения на трети страни. Те варират от приложения, които се свързват към секции за коментари във вестниците, като ви позволяват да се „регистрирате с Twitter“ - до инструменти на Twitter и мобилни приложения, които ви позволяват да публикувате в Twitter, без да използвате уебсайта на Twitter или официалните приложения.Приложения, свързани с Twitter

Можете да видите кои приложения имат достъп до вашия акаунт в Twitter, като посетите секцията „Приложения“ в същото меню с настройки. Добре е да разгледате добре списъка и да използвате опцията „отмени достъп“ за всяко приложение, което не разпознавате или вече не използвате.

Когато свържете приложение с Twitter, вие избирате колко достъп има това приложение. В някои случаи достъпът е минимален, но в други случаи приложенията получават правото да чурукат от ваше име. по този начин, за да увеличите поверителността си, трябва да сведете до минимум броя на приложенията, които имат всякакъв вид достъп.

Някои финални мисли

Да настроите настройките си в Twitter, за да подобрите поверителността си, е бърза работа и една заслужава да се направи. Докато сте там, трябва също да активирате „потвърждаването в две стъпки“.

Независимо дали сте избрали да използвате пълен „защитен“ акаунт (добра идея, ако искате да запазите своята активност в Twitter между вас и малка група приятели и семейство), или просто упражнявате малко повече контрол върху публичен акаунт, опциите има ли - което прави възможно използването на Twitter, без това да нарушава поверителността ви.

Поверителност в Instagram

Поверителност в Instagram

Опасности на Instagram

Instagram е интересна услуга, що се отнася до поверителността на социалните медии, защото може да се твърди, че по-голямата част от потребителите активно търсят мнения, харесвания и нови последователи - в още по-голяма степен, отколкото в Twitter.

Много потребители добавят множество hashtags към своите публикации в Instagram с надеждата да увеличат обхвата си, за да могат публикациите им да бъдат гледани от възможно най-широката аудитория. Това по-скоро лети пред желанието за уединение! Въпреки това има настройки в Instagram, които потребителите могат да преглеждат. Има и възможност да заключите акаунт в Instagram, така че да е видим само за последователи, които лично упълномощавате.Опасности на Instagram

Когато става въпрос за опасностите от Instagram, той е много подобен на Twitter. Опасностите включват риск от тролове и престъпници и опасностите да разкриете твърде много информация за себе си. Както при другите социални мрежи, общото ви ниво на поверителност се свежда до това, което решите да споделите, колкото настройките, които сте избрали. Така че сега да преминем към тези настройки.

Настройки за поверителност на Instagram

Достъпът до настройките за поверителност на Instagram се осъществява чрез мобилното приложение на Instagram. За достъп до настройките отворете приложението Instagram и докоснете секцията „Профил“ (малката икона на човек в долния десен ъгъл.) След това докоснете малката икона „зъбче“, която се появява до бутона „Редактиране на профил“, за да влезете в менюто с настройки.

Избор на публичен или частен акаунт

Частният акаунт в Instagram е абсолютно същият като защитен акаунт в Twitter. Ако изберете частен акаунт, никой няма да може да вижда съдържанието ви, освен ако не сте ги одобрили като последовател. Общо с Twitter, хората, които вече ви следват в момента, в който превключите акаунта си на частен, ще останат като оторизирани последователи, освен ако не ги блокирате. За да превключите към частен акаунт, просто активирайте опцията „Частен акаунт“ в долната част на секцията „Акаунт“ на менюто за настройки.Частен акаунт в Instagram

Дали ще изберете частен акаунт зависи от това как искате да използвате Instagram. С частен акаунт блокирате всеки, когото не упълномощавате специално. Това е идеално, ако искате да общувате само с малка група последователи, като семейството и приятелите. За мнозина обаче това върви срещу целта на Instagram. Изборът е твой.

Други настройки за поверителност в Instagram

В сравнение с други мрежи няма толкова много, които можете да контролирате в Instagram, когато става дума за поверителност. Има обаче някои допълнителни опции, които може да искате да обмислите...

Instagram сигурност

В секцията „Снимки на вас“ от настройките можете да контролирате дали хората могат да добавят снимки към вашия профил, като ви маркират в тях. Ако искате „право на вето“ над тези снимки, преди да бъдат публикувани, след това изберете опцията „Добави ръчно“. (Обърнете внимание, че настройката по подразбиране е „Добавяне на автоматично“.)

В „Настройки на историята“ можете да контролирате кой може да отговаря на ежедневните ви истории в Instagram - и също така да диктувате дали вашите последователи могат да споделят вашите истории. Това е друга опция, която е позволена по подразбиране, която може да искате да деактивирате, ако искате да увеличите поверителността си.

Блокиране на хора в Instagram

Блокирането в Instagram работи много подобно на блокирането на Twitter.Блокирани потребители в Instagram

Докато разглеждате емисията си в Instagram, докоснете потребителското име на всеки, който искате да блокирате. Това ще ви отведе до страницата с техния профил. След това докоснете малката икона „три точки“ в горния десен ъгъл на техния профил и изберете червената опция „Блокиране“.

Ще бъдете помолени да потвърдите, след като блокирате всеки потребител. Можете също така да прегледате списъка си с блокирани потребители в главното меню с настройки.

Някои финални мисли

Както при Facebook и Twitter, добре е да активирате потвърждаване в две стъпки в акаунта си в Instagram, независимо какво решите да направите по отношение на другите си настройки.

Отвъд това, наистина зависи от вас как искате да използвате Instagram - но дори и да планирате да се опитате да станете следващата звезда на Instagram или влиятел на марката - все още е възможно да подобрите поверителността си и да станете по-разумни за това, което сте готови да споделите.

Поверителност на Snapchat

Поверителност на Snapchat

Опасности от Snapchat

Snapchat е много различен вид социална мрежа, проектирана около по-незабавен тип взаимодействие между приятели, а не идеята за изграждане на времева линия на цялата ви историческа дейност.

Snapchat се разви бързо, като започна като платформа за съобщения, които биха се „самоунищожили“ бързо след като са били прегледани. След пускането на пазара се добавят много функции, а през цялото време се добавят още. Вече е възможно „историите“ да се поддържат на живо в мрежата за 24 часа и да се запаметяват „щракане“ в лична зона за съхранение. Въпреки това, основният принцип на Snapchat като "непостоянна" социална мрежа все още се прилага (Тук ще намерите страхотен грунд за Snapchat и продължаващата му еволюция).Опасности от Snapchat

Това непостоянство на съобщенията, съчетано с огромната популярност на Snapchat сред по-младото поколение, прави Snapchat особено притеснителна платформа за родители с деца, които го използват. Услугата за местоположение на Snapchat (Snap Map) предизвиква особено притеснение, тъй като когато се активира, може да направи ужасно лесно другите потребители да определят местоположението на някого. За щастие, тази функция е деактивирана по подразбиране, но ако вашите малки деца използват Snapchat, определено си струва да проверите дали не са я активирали.

Опасностите на Snapchat са подобни на тези в други социални мрежи, включително риск от онлайн тормоз и тролинг. Това, което го прави уникален, е временният характер на съобщенията в платформата и фактът, че е толкова популярен при децата, но често игнориран от възрастните хора - създава риск тийнейджърите да използват нещо, което родителите им не разбират наистина.

По тази причина може да се окаже, че трябва да проверите настройките за поверителност от името на децата си (ако сте родител), а не за вашия собствен акаунт.

Настройки за поверителност на Snapchat

Ключовите настройки за поверителност в Snapchat се отнасят до това кой може да вижда какво публикувате. Възможно е да конфигурирате приложението така, че всичко, което публикувате, да бъде видимо за всеки в платформата. За щастие, настройките по подразбиране са по-ограничителни от това. Освен ако не се опитвате да създадете лична марка или да управлявате Snapchat от името на компания, има малка причина, поради която трябва да споделяте толкова широко.

За да проверите тези настройки, докоснете иконата Snapchat в горния ляв ъгъл на приложението. След това докоснете иконата на зъбното колело „настройки“ в горния десен ъгъл. Превъртете надолу секцията с надпис „Кой може…“

Snapchat

В този раздел можете да контролирате кой може да вижда вашите публикации или да ви добавя в мрежата. В повечето случаи ще искате да изберете „Моите приятели“ за опциите „Свържете се с мен“ и „Вижте моята история“. Освен ако наистина не искате да покажете местоположението си, най-добре е да оставите „Вижте моето местоположение“ в настройката „само аз“. The Verge описва местоположението на Snapchat, „най-голямата заплаха за поверителността“ на мрежата, както е разгледано тук. Затова, моля, помислете много внимателно, преди да активирате това за по-широка аудитория. Ако решите да разрешите на хората да виждат вашето местоположение, най-добре е да го държите на избрана група приятели и семейство.

Последната характеристика в този раздел е означена „виж ме набързо.“ Това е по-скоро как Facebook предполага хора, които може да познавате. Това може да бъде полезно, за да помогнете на „приятели на приятели“ да ви намерят, но за максимална поверителност е най-добре да деактивирате тази функция.

Блокиране на хора в Snapchat

В менютата за настройки, споменати по-горе, ще забележите раздел „Блокиран“, където всеки, който сте избрали да блокирате в платформата, ще се покаже в списък.

За да блокирате някого в Snapchat, докоснете неговия профил от главния прозорец на приложението Snapchat. Докоснете иконата „три реда“ в горния ляв ъгъл, след което изберете „блок“ от менюто, което се показва.

Някои финални мисли

Една допълнителна стъпка за придобиване на поверителност на Snapchat е да се въздържате да разрешите на приложението да сканира през контактите на вашето устройство, за да предложи повече възможни връзки. Въпреки това, тъй като тази настройка е включена като част от първоначалната настройка, възможно е вие ​​(или вашето дете) вече да сте позволили това да се случи.

По този начин, като част от почистване на поверителността за Snapchat, добре си струва да разгледате списъка с контакти (или да го направите с детето си) и да премахнете всеки, който не би трябвало да бъде там.

И накрая, както беше обсъдено по-рано в статията, добре е да активирате проверка в две стъпки за влизане в акаунта си в Snapchat, за да подобрите шансовете си да не бъдете хакнати.

Поверителност на Google

Поверителност на Google

Google е интернет гигант, но това не е социална мрежа. Въпреки това повече от един милиард души имат акаунт в Google или Gmail и в комбинация с широкото ежедневно използване на търсенето с Google - това означава, че огромна част от интернет потребителите предават ежедневно огромни количества информация на Google. Това неизбежно се отразява на личния им живот.

В следващите раздели разглеждаме някои рискове, свързани с профилите в Google и Google, и предлагаме някои настройки, които може да искате да прегледате, ако искате да вземете някакъв контрол.

Премахване на себе си от резултатите от търсенето с Google

Случвало ли ви се е да сте гуглили себе си? Какво ще намерите ще зависи от това колко сте активни в интернет и колко неясно е вашето име. Ако имате име „единствено по рода“ - най-вероятно ще се окажете в или в горната част на резултатите от търсенето. Като има предвид, че ако имате по-често име - или споделите име с някой с дори малко количество онлайн слава - може да се наложи да търсите малко по-трудно, за да намерите себе си.

Независимо от това, може би сте се чудили какво можете да направите, ако в Google се появи нещо, което чувствате, че компрометира поверителността ви - нещо, което по-скоро бихте премахнали.Google Премахване

За съжаление, не е толкова лесно, колкото да решите, че искате нещо да е изчезнало от интернет, и да поискате от Google да го премахне. В официалния съвет на Google за управление на вашата онлайн репутация, компанията предлага вашето първо пристанище да се свържете със собственика на който и уебсайт да е съдържанието.

Google акаунт

Ако обаче собственикът на уебсайта не може да помогне - Google е в състояние да премахне определена информация от резултатите от търсенето (ако можете да убедите фирмата, че съдържанието ви причинява истинско страдание). Видът съдържание, което Google ще премахне от резултатите от търсенето, включва неща като медицински подробности, правителствени идентификационни номера и обидни изображения. Вижте тук за допълнителна информация.

Тук трябва да отбележим две точки. Първият е, че докато Google може да премахне нещата от резултатите от търсенето, те не могат да премахнат въпросното действително съдържание от действителните уебсайтове, на които пребивават. Второ, както ще видите от правилата за премахване на Google, има ограничен набор от обстоятелства, при които компанията ще действа при заявка за премахване. Въпреки това, ако смятате, че има информация за вас в резултатите от търсенето с Google, която не бива да бъде, струва си да се позовете на правото си да бъдете забравени.

Google Профили и техните рискове

Ако използвате редовността в интернет, има вероятност Google да притежава много информация, която потенциално би могла да повлияе негативно на поверителността ви.

За целите на това ръководство се съсредоточаваме върху акаунти в Google и Gmail акаунти. Също така си струва да се отбележи, че ако използвате Google за търсене на неща онлайн - докато сте влезли в един от профилите си, използвайки настройки по подразбиране - вероятно Google ще има дълъг и подробен запис от историята на вашето търсене. Ако това ви кара да се чувствате неприятно, трябва да разгледате това ръководство за преглед и изтриване на историята на търсенето ви.Активност на Google

Ако използвате Gmail, Google Drive и / или Google Apps (особено с браузъра Chrome), Google ще следи много от това, което правите онлайн. Така че, нека разгледаме по-подробно рисковете, породени от профилите в Google...

Всеизвестен факт е, че Google има възможност да чете всичките ви съобщения в Gmail и документите на Google Drive. Всъщност доскоро Google използваше съдържанието на имейлите, за да насочва рекламата (една от много причини, поради които понякога изглежда, че вашият уеб браузър ви познава по-добре, отколкото вие сами познавате!)

Това не означава, че служителите на Google са седнали да четат имейлите ви - поне се надяваме, че не. Възможностите обаче са налице и това е ясен риск за лицата, които са в неприкосновеност на личния живот. Наскоро беше потвърдено, че Google може да разглежда документи, съхранявани и споделяни в Google Документи, както и в Gmail. Очевидно това е така, за да може Google да изкорени незаконно съдържание - но това също означава, че Google не е особено частна платформа за съхранение на електронна поща или онлайн документи.

За съжаление, няма лесен начин да направите тези услуги на Google по-частни и сигурни. Всичко се свежда до това колко се доверявате на компанията и колко сте удобни с жертвите за поверителност, които трябва да направите. Ако предпочитате да се отдалечите от Gmail, не се колебайте да прочетете нашето ръководство за сигурни, частни имейл услуги.

Google Удостоверител

Google предоставя множество опции за извършване на двуфакторна автентификация в Gmail, акаунти в Google и други онлайн услуги. 2FA може да бъде настроен или с помощта на SMS съобщения, чрез отпечатване на кодове, когато телефонът ви не е наличен, чрез използване на USB ключове за сигурност или чрез използване на удобно приложение, наречено Google Authenticator.Google Удостоверител

Google Authenticator е приложение за мобилни устройства, което непрекъснато създава и актуализира еднократни кодове за вход. Тук ще намерите информация за него. Можете да го използвате като втора стъпка за влизане в Google и многобройни онлайн акаунти.

Ако използвате много уебсайтове, които изискват вход и позволяват двуфакторна автентификация, Google Удостоверител може да бъде изключително полезен за допълнителна сигурност. За да го използват, потребителите въвеждат обичайното си потребителско име и парола и след това просто се отнасят към своя телефон или таблет за най-новия еднократен парол. Настройването е наистина лесно, просто се изисква от вас да сканирате баркод за всеки сайт, към който искате да го прикачите.

Не е важно да го използвате за вашия Gmail акаунт, но е чудесен начин да подобрите сигурността си в платформата. и много други, като финансови продукти - които често имат поддръжка на Google Authenticator.

Заключение за поверителност на социалните медии

Социалните медии и поверителността не са естествени приятели. Информацията в това ръководство е предназначена да ви помогне да правите компромиси в съзнание за поверителност, докато все още оставате свързани социално. Не отнема много време, за да работите по стъпките за всяка платформа, което означава, че можете бързо да подобрите поверителността си онлайн. Не забравяйте обаче, че това е процес, на който си струва да се връщате периодично, за да гарантирате, че вашите настройки са достатъчно плътни.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me