В този урок правим стъпка по стъпка как да настроите KeePass 2.x. Моля, разгледайте пълния ни преглед на KeePass, за да разберете повече за този популярен мениджър на пароли с отворен код, който защитава вашите пароли, използвайки силно криптиране от край до край..


KeePass е само за Windows програма, но кръстосани съвместими портове са достъпни за macOS, Linux, Android и iOS. Този урок обхваща самия KeePass, портовете за настолни компютри като KeePassXC за Windows, macOS и Linux, работят по много подобен начин.

Може да разгледаме KeePassXC по-подробно в бъдеща статия и потребителите на Android могат да проверят нашия преглед на KeePass2Android.

Как да настроите мениджъра на пароли KeePass

1. Изтеглете, инсталирайте и стартирайте най-новата версия на KeePass 2.x. KeePass1.x сега съществува само поради причини за съвместимост с обратна връзка. Много фирми например изискват тази обратна съвместимост, но няма причина новите потребители да я изберат.

2. Отидете на File -> Ново… (или кликнете върху иконата в лентата на задачите на главния прозорец), щракнете и изберете местоположение за новия си .kdbx файл.

Този .kdbx файл е криптиран контейнер, в който се съхраняват вашите запазени пароли. Тъй като е сам по себе си сигурно криптиран, можете безопасно да го съхранявате навсякъде. Ако възнамерявате да синхронизирате пароли между устройства, можете също така да ги запишете в папка за облачно съхранение сега.

3. Създайте главна парола. Или още по-добре, главна парола (изречение, съставено от множество думи, разделени с интервали).

Тази главна парола защитава всички ваши други пароли и трябва да бъде единствената парола, която някога трябва да запомните отново! Следователно тя трябва да бъде силна, но и такава, която няма да забравите. KeePass предоставя удобна лента за приблизително качество, за да ви насърчи да изберете силна главна парола.

Ако го забравите, тогава играта му приключва по отношение на достъпа до вашите запазени пароли. Ако имате нужда от резервно копие, запишете паролата на малко хартия и я съхранявайте офлайн някъде на сигурно място.

Ако сте доволни, че използвате само главна парола, за да защитите вашия .kbdx файл, след това щракнете върху OK. За допълнителна сигурност 2FA, поставете отметка в полето Покажи опции за експерти.

Освен парола, можете да обвържете файл с ключ и / или вашия потребителски акаунт на Windows към съставния главен ключ.

Ще създадем ключов файл, но няма да свържем .kbdx файла с потребителски акаунт на Windows, защото искаме да имаме достъп до нашата база данни KeePass от устройства, които не са Windows.

Ако създавате файл с ключове, просто следвайте инструкциите. Когато приключите, натиснете ОК. Не забравяйте да съхраните този ключов файл на сигурно място офлайн. За да използвате базата данни KeePass на други устройства, ключовият файл трябва да присъства, но никога не го прехвърляйте онлайн. Можете да прехвърляте офлайн с помощта на карти с памет, USB флашки, USB кабели и други подобни.

4. Ако искате, можете да поразберете настройките на базата данни или просто натиснете OK, за да отидете с настройките по подразбиране.

Ще ви бъде предоставена възможност за разпечатване на важни данни за базата данни (попълване на паролата на ръка). Ако направите това, след това съхранявайте разпечатката на безопасно място офлайн.

5. Щракнете двукратно върху новия .kbdx файл с база данни, за да го отворите. Въведете вашата парола и (ако се използва) пътя към мястото, където се съхранява свързаният .key файл. Ако сте посочили потребителски акаунт на Windows при създаването на базата данни, тогава трябва да влезете в него, за да отворите файла.

KeePass помни наскоро отворените бази данни, което прави този процес доста безболезнен при ежедневна употреба.

6 (незадължително). Отидете на Файл -> Импортиране ... за импортиране на пароли от друг мениджър на пароли. KeePass поддържа файлове, експортирани от най-популярните мениджъри на пароли, Firefox и Chrome.

Вашата база данни KeePass вече е готова за използване! Можете да управлявате паролите и да ги изрежете и поставите, където искате. Но за да получите най-доброто от KeePass, наистина ще искате да внедрите интеграция с браузър ...

Интеграция в браузъра

Интеграцията на браузъра се постига с помощта на комбинация от плъгини + добавки в браузъра. Други съществуват, но ние препоръчваме KeePassHTTP-Connector.

1. Изтеглете приставката KeePassHttp и я копирайте в инсталационната си папка KeePass (C: \ Program Files (x86) \ KeePass Password Safe 2 по подразбиране).

2. Инсталирайте добавката на браузъра KeePassHTTP-Connector за Firefox и / или Chrome.

Щракнете с левия бутон върху всяко поле за потребителско име или парола в уеб страници за KeePassHTTP-Connector, за да попълните автоматично детайлите от вашата отворена база данни KeePass. Освен това можете да щракнете с десния бутон за още опции.

Ако не сте доволни от KeePass, защо да не проверите някои алтернативни мениджъри на пароли?

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me