qBittorrent е лек 100% безплатен и отворен код (FOSS) BitTorrent клиент. Наградихме наградата за избор на нашия редактор благодарение на комбинацията му от малък размер на инсталиране, но включващ повечето инструменти, от които всеки BitTorrent може да се нуждае.


Може би най-доброто от тях е възможността да се свърже qBitTorrent към вашия VPN интерфейс. Това гарантира, че вашият IP адрес никога не е изложен по време на торент.

Характеристика

 • Безплатно във всеки смисъл на думата.
 • лек
 • Може да се свърже към VPN интерфейс
 • Торент търсачка
 • Поддръжка на RSS емисии с разширени филтри за изтегляне
 • Много разширения на BitTorrent
 • Дистанционно управление чрез уеб потребителски интерфейс
 • Последователно изтегляне
 • Торетите се редят на опашки и приоритизират
 • Избор на торент съдържание и приоритизиране
 • Планировчик на честотната лента
 • IP филтриране (съвместимо с eMule)
 • Съвместим с IPv6
 • Поддръжка за пренасочване на UPnP / NAT-PMP порта
 • Торент инструмент за създаване
 • Клиенти за Windows, Linux, macOS, FreeBSD, OS / 2

qBittorrent не е толкова пълнофункционален като клиенти в тежка категория като Vuze, но има почти всяка функция, която повечето торент потребители наистина биха искали. Разглеждаме много от основните функции на qBittorrent малко по-късно в този преглед.

Клиентският интерфейс qBittorrent

qBittorrent използва много „класически“ BitTorrent интерфейс. Това означава, че всеки запознат с мейнстрийм торент клиенти като Vuze или uTorrent (особено потребителите на Windows) ще се почувства веднага като у дома си с него.

Интерфейсът може да изглежда доста старомоден и тромав, въпреки това за потребителите на Mac и Linux, използвани за свежата естетика на предаването.

Qbittorrent Windows 1

Както обикновено при BitTorrent клиенти, можете да следите неща като тракери, връстници (други хора, изтеглящи същите файлове) и HTTP източници.

Горната снимка на екрана, която показва IP адреса на всички връстници, отлично илюстрира защо се нуждаете от VPN, за да защитите поверителността си при торент!

BitTorrent ви позволява да избирате отделни файлове от торент или Magnet Link за изтегляне. Въпреки че е често срещана черта сред торент клиенти, тя не е универсална.

Qbittorrent Съдържание на Windows

Менютата "Опции" са лесни за използване и осигуряват достъп до всички настройки, на които повечето изтеглящи биха могли да се надяват.

Qbittorrent Windows 3

И менюто Разширени опции позволява сериозни торент-глави да се въртят с всякакъв вид тайнствени параметри!

Qbittorrent Windows 4

qBittorrent е лесен за използване дори за торенти новаци и представя цялата информация по ясен и достъпен начин. Той няма да спечели награди за UX дизайн, но когато просто искате да свършите работата, това може да не е лошо.

Основни характеристики в детайли

лек

64-битовото изтегляне на Windows тежи само 21,98 MB, Mac изтеглянето на 18,57 MB и Linux със 7,1 MB. В 64-битов Windows qBittorrent има общ размер на инсталиране от 133MB.

По-долу е направено сравнение между 64-битовите системни ресурси на Windows 10, използвани BitTorrent и Vuze при изтегляне на един и същ файл.

Qbittorent ресурси на Windows

Vuze Windows ресурси

Имайте предвид, че използването на ресурси се колебае донякъде, така че това не е научен тест. Това обаче доста точно отразява видовете фигури, които наблюдавахме.

Торент търсачка

Можете да търсите торенти директно от клиента на qBittorrent, като инсталирате плъгини на търсачката. Налични са приставки за над 30 публични торент сайтове, включително популярни сайтове като 1337x и Demonoid.

Qbittorrent Windows ресурси

Разбира се, търсене от qBittorrent означава, че пропускате коментарите и потребителските оценки, намерени, ако посетите много уебсайтове директно. Също така си струва да се отбележи, че функцията на търсачката изисква инсталиране на Python. Това не е сериозно затруднение, но може да накара някои хора да се откажат.

Поддръжка на RSS емисии

Вместо редовно да проверявате любимия си торент сайт, за да видите дали все още са налични най-новите епизоди на вашите задължителни телевизионни предавания, можете да се абонирате за тях чрез RSS. qBittorrent след това автоматично ще ги изтегли, когато станат достъпни.

Qbittorrent Windows Rss 3

qBittorrent ви позволява да настройвате вашите RSS емисии, като използвате избор от определени от потребителя правила.

Qbittorrent Windows Rss 4

BitTorrent разширения

Връзките с магнит, DHT и PEX заменят традиционните торент проследявачи и премахват необходимостта от изтегляне. Подкрепяни от The Pirate Bay, тези технологии стават все по-често срещани, така че е добре те да се поддържат от qBittorrent. Добро обяснение какво представляват как работят заедно, е достъпно тук.

Функцията за частни торенти ви позволява да споделяте файлове само между избрани приятели, докато криптирането на протокола BitTorrent се опитва да направи трафика по-труден за идентифициране от ISP. За съжаление, техники за дълбока проверка на пакети могат да се използват за идентифициране на обсебения протокол с над 96% точност. Ако не използвате VPN, вероятно е по-добре от нищо. Но наистина ... просто използвайте VPN.

Дистанционно управление чрез уеб потребителски интерфейс

Можете да контролирате и управлявате изтеглянията на qBittorrent от разстояние чрез уеб интерфейс или чрез qBittorrent Controller и qBittorrent Controller Pro приложения за Android.Qbittorrent Web

Уеб интерфейсът изглежда много подобен на този на софтуерния клиент и ви позволява да направите почти всичко, което можете в него. Само не забравяйте, че файловете се изтеглят до местоположението на вашия клиент qBittorrent, а не на устройството, на което използвате уеб интерфейса (или приложението Controller) на.

Ако използвате VPN, за да се защитите, докато изтегляте (както трябва!), Ще трябва да настроите пренасочване на порт на клиентското устройство, за да получите достъп до qBittorrent клиента от интернет.

Последователно изтегляне

qBitTorrent обикновено изтегля торент парчета в произволен ред. Това е най-ефективният начин за изтегляне на торенти, тъй като парчетата се изтеглят в зависимост от реда, в който станат достъпни. Проблемът с това е, че не можете да гледате видео файлове, докато целият файл не приключи с изтеглянето.

Последователното изтегляне принуждава клиента да изтегли парчетата в ... хм ... последователен ред. Това ви позволява да започнете да гледате видео файл, докато той все още се изтегля. Това означава qBittorrent да предава съдържание много подобно на Popcorn Time!

Въпреки че това е много готино, има силни аргументи, че последователното изтегляне не е добро за екосистемата BitTorrent. Следователно е добре да се използва последователно изтегляне само за видео файлове и само когато реално планирате да ги гледате незабавно.

qBittorrent помага да се наложи това, като изисква от вас да активирате ръчно функцията за всеки файл (торен клик с десния бутон) -> Изтегляне в последователен ред).

Планировчик на честотната лента

Torrenting използва увеличена честотна лента, която забавя интернет не само на устройството, на което търсите, но всички устройства, използващи една и съща интернет връзка. По-специално скоростите на качване могат да имат голямо влияние за много потребители, тъй като доставчиците на интернет доставчици осигуряват много по-ниска честотна лента за качване от честотната лента.

Както при повечето торент клиенти, qBittorrent ви позволява да зададете ограничения за качване и изтегляне на честотна лента. Прецизен трик обаче е, че можете да зададете алтернативни ограничения за планирано време.

Qbittorrent Windows 5

Това означава, че можете например да торент с пълна скорост, докато всички в къщата ви спят, но ограничете използването на честотната лента на qBittorrent през деня, така че това не влияе на скоростите им в интернет, когато са будни.

IP филтриране

Тази функция най-често се използва за блокиране на IP адреси, за които се знае, че принадлежат на правоприлагащи органи и други подобни. Можете да добавите IP адреси ръчно, но повечето хора изтеглят предварително съставени блокови списъци като тези.

Това на практика прави същото като използването на популярната програма PeerGuardian. Той предоставя известна защита срещу организации за нарушения, но може да бъде ефективен само срещу IP адреси, за които се знае, че принадлежат на такива органи. Използването на VPN осигурява много по-голяма защита и прави тази функция излишна.

Поддръжка за пренасочване на UPnP / NAT-PMP порта

Тези технологии имат за цел да автоматизират пренасочване на портове чрез NAT защитната стена на рутера и да работят безпроблемно с повечето съвременни рутери.

Те обаче не са полезни за пренасочване на портове през NAT защитната стена на VPN сървъра и трябва да бъдат деактивирани, когато го правят. Това е така, защото ако е активирано, те могат да се опитат да маршрутизират връзки през вашия рутер, а не през VPN интерфейса. Това може да доведе до излагане на истинския ви IP адрес, дори когато използвате VPN.

Торент инструмент за създаване

qBitTorrent ви позволява да създавате и посявате свои собствени торенти. След като се създаде .torrent файл, той може да бъде изпратен към по-широката BitTorrent мрежа чрез DHT или може да бъде споделян на частно само с приятели.

Qbittorrent Създаване на Windows

Свържете qBittorrent към VPN интерфейс

Една от най-добрите характеристики на qBittorrent е, че можете да го свържете към вашия VPN интерфейс. Това не позволява qBittorrent да изтегля или качва нещо извън вашата VPN връзка. Това означава, че ако вашата VPN връзка падне (или забравите да я включите), ще останете в безопасност.

Инструкциите по-долу са за Windows, но процесът е много подобен за MacOS и Linux. Те също така предполагат, че използвате OpenVPN, защото ... е ... защо не бихте го направили?

Уверете се, че вашият VPN работи, след това щракнете върху Старт и въведете ПМС. Изберете команден ред и от типа на командния ред: Ipconfig / всички. Прегледайте списъка с вашите интернет адаптери, докато не видите един, който казва „TAP-Windows адаптер.“ Запишете името на адаптера, което се показва под. В примера по-долу това е „Ethernet“.

Без заглавие 7

Стартирайте qBittorrent и отидете на Инструменти -> Настроики -> Advanced. Под „Мрежов интерфейс“ изберете името на адаптера, за който сте направили забележка в Стъпка 1. Рестартирайте qBittorrent.

qBittorrent Опции за мрежов интерфейс

Торентите вече ще изтеглят и качват само когато VPN работи.

Други платформи

qBitTorrent е наличен за Windows, Linux, macOS, FreeBSD, OS / 2. Малки разлики в потребителския интерфейс встрани, той е идентичен на всички платформи.

Qbittorent Macos

qBittorrent за macOS

Qbittorrent Linux

qBittorrent за Linux, работещ на Ubuntu).

Няма мобилни приложения за мобилни клиенти на qBittorrent, въпреки че, както вече споменахме, има приложение qBittorrent Controller за Android, което се предлага както в безплатна, така и в Pro ($ 2.49 долара) версии. И, разбира се, можете да управлявате дистанционно клиента от всеки уеб интерфейс.

поддържа

qBittorrent е нетърговски проект, разработен от доброволци. Като такъв, няма да намерите 24/7 бюра за поддръжка на чат на живо! Има обаче обширен FAQ и Wiki, който предоставя документация за всички функции на qBittorrent.

Макар това да изглежда доста изчерпателно, това не позволява да се държи ръката. Информацията е налице, но тя помага да разберете как работи протоколът BitTorrent, за да го използвате пълноценно. От плюс, обаче, документацията е достъпна на огромни 70+ езика, което я прави достъпна за хората навсякъде.

Има и официални форуми, където можете да задавате въпроси и да потърсите помощ. Те са доста активни, въпреки че не всеки публикуван въпрос получава отговор.

Следователно новобранците в торентите все още могат да се окажат малко изгубени, за да се справят с всичко, но за щастие, в YouTube има много ръководства за настройка на qBittorent, които да поемат слабата.

Критики

Трябва да се каже, че няма много лошо отрицание да се каже за qBittorrent. Изпитахме някои торенти, които не се стартират автоматично при първото им добавяне към клиента на Windows, но това може да е проблем с нашата настройка.

Ние не срещнахме този проблем в macOS или Linux и изглежда, че последната актуализация на версията на Windows така или иначе е решила проблема.

Възможно е да намерите доклади в интернет за проблеми със стабилността с qBittorrent. Те включват доклади за торентите, които се замразяват за неопределено време, и временните марки и повреждането на файловете, възникващи при добавяне на голям брой торенти (между 300 и 1000).

Много такива доклади обаче са доста стари и никога не сме срещали проблеми в това отношение (този рецензент използва qBittorrent като свой личен торент клиент вече повече от година, въпреки че никога не е опитвал да добавя 300+ торента наведнъж!).

Потребителският интерфейс определено е „класически“, което може да се окаже проблем за някои. Но след това отново, ако не е счупено, тогава защо да го поправяме? Използването на класически интерфейс на BitTorrent също прави много по-лесна миграцията към и от други клиенти.

заключение

Ние харесахме

 • 100% безплатен и отворен код (FOSS)
 • лек
 • Но все още много добре представен
 • Може да се свърже към VPN интерфейса
 • Дистанционно управление чрез уеб потребителски интерфейс или приложение за Android
 • Последователно изтегляне (ви позволява да предавате видео файлове)
 • Документацията е на 70+ езика

Не бяхме толкова сигурни в това

 • Понякога съобщения за нестабилност и други грешки (които може да са отстранени досега)
 • Опциите за поддръжка могат да бъдат по-удобни за начинаещи

Мразехме се

 • Омразата е силна дума за всичко това добро и ... това безплатно, нали??

qBittorrent изглежда много като всеки класически клиент на BitTorrent и не прави нищо, което е наистина уникално. Той обаче прави всичко, което бихте искали реалистично да бъде клиент на BitTorrent в лек и лесен за използване пакет FOSS.

За нашите пари (или не, като 100% безплатни!) QBittorrent е един от (ако не и най-добрите) клиенти на BitTorrent там.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me