Добре дошли в това ръководство на прокси сървърите. Ще ви насочим към всичко, което трябва да знаете както за проксите, така и за прокси сървърите.


Какво е прокси сървър?

Прокси сървърът (или „прокси“) е компютър, който седи между вашия компютър и по-широка мрежа. Тази „по-широка мрежа“ обикновено е интернет.

Така прокси сървърът действа като посредник между вашия компютър и интернет.

Как работи прокси?

Прокси сървърът ще скрие вашия IP адрес (IP) от всеки в Интернет. Уебсайтът ще вижда IP адреса на прокси сървъра, вместо реалния ви IP адрес.

Ще се появи достъп до интернет от където и да е физически разположен прокси сървърът. Ако проксито се намира в друга страна, където сте, ще се появи достъп до интернет от тази страна.

Недостатъци на прокси сървър:

 • Който работи с прокси сървъра, той ще може да следи целия ви незашифрован интернет трафик. Обърнете внимание, че повечето защитени уебсайтове защитават вашата връзка чрез HTTPS. Това включва банки, електронни услуги и онлайн магазини. Както при вашия доставчик на интернет услуги (ISP), когато се свържете към уебсайт на HTTPS, собственикът на прокси може да види, че осъществявате достъп до уебсайт. Въпреки това, тя не може да знае какво ще получите на този сайт.
 • Собственикът на прокси също ще знае вашия истински IP адрес.

Много (но не всички) прокси сървъри използват криптиране. Това означава, че той ще кодира трафика между вас и сървъра.

 • Когато използвате шифрован прокси, вашият интернет доставчик не може да види какво получавате в интернет.
 • Интернет доставчиците обикновено си сътрудничат с правителствения надзор. Следователно, криптирани прокси сървъри могат да бъдат ефективни за предотвратяване на одеяло и нецелеви държавен надзор.
 • Собственикът на прокси сървъра все още ще може да следи трафика, когато не е свързан към уебсайтове на HTTPS, тъй като именно прокси сървърът криптира и декриптира трафик, влизащ и излизащ от него.
 • Ще трябва да се доверите на вашия прокси доставчик

Както виртуалните частни мрежи (VPN), така и мрежата Tor са специфични примери за криптирани прокси сървъри.

Обществени и безплатни прокси сървъри

Общественият прокси е прокси сървър, който някой предоставя безплатно на широката публика. На теория те обикновено се ръководят от добронамерени доброволци. Алтернативно известни като безплатни или отворени прокси сървъри, публичните прокси сървъри се предлагат в некриптирани (HTTP), криптирани (HTTPS) и Socket Secure (SOCKS, които могат или не могат да бъдат криптирани) аромати.

Най-същественото предимство на публичните пълномощници е, разбира се, че те не струват пари за използване. Фактът, че можете свободно да превключвате между прокси сървъри, разположени по целия свят, също има предимства за поверителност. Въпреки това:

 • Те могат да бъдат много нестабилни и редовно да излизат офлайн без предупреждение.
 • Те също са склонни да са много бавни.
 • Нямате основание да се доверите на прокси оператора, който може да прослушва целия интернет трафик, който не се свързва към уебсайт или услуга на HTTPS.
 • Много прокси сървъри се управляват от престъпници. Наистина се изчислява, че почти 70% от безплатните прокси сървъри не са безопасни!
 • Освен че прескача некриптиран уеб трафик, почти 40% от безплатните прокси сървъри активно подправят вашите данни, докато преминават през тях. 18% са виновни за инжектирането на HTML в преглежданите статични уеб страници (реклами), докато 20,6% впръскват JavaScript.
 • От обратната страна, собственикът на прокси сървъра може да се сблъска с всяка незаконна дейност, която извършвате! Това е така, защото изглежда, че тази дейност идва от сървъра им.

Горещо препоръчвам да не използвате безплатни публични прокси. Ако абсолютно трябва, тогава се свързвайте само към уебсайтове и услуги, използващи HTTPS. И никога не използвайте обществен прокси, който забранява използването на HTTPS. Единствената възможна причина той да направи това е, така че да може да следи или да пречи на вашия уеб трафик.

Наистина ... просто не! Обърнете внимание, че подобни проблеми пораждат безплатен VPN.

Безплатен списък на прокси сървъри

За разлика от някои други уебсайтове, ние не препоръчваме никакви безплатни прокси сървъри, тъй като просто няма причина да им се доверите.

Ако искате да използвате обществен прокси, Google ще ви предостави множество безплатни списъци на прокси сървъри.

Частен прокси сървър

Лицата или компаниите могат да управляват свои частни прокси сървъри за лична употреба или за ползване на техния персонал. Терминът „частен прокси“, обаче, също се отнася до търговски прокси сървъри, които предлагат използването на сървъра (ите) срещу заплащане. VPNs са най-често срещаната форма на частни търговски прокси.

Частните прокси и VPN услуги са много по-бързи

Частните прокси и VPN услуги обикновено са много по-бързи и надеждни от безплатните прокси. Фактът, че те са бизнес, а не случайни индивиди, също ги прави известно количество, което може да бъде отчетено.

Всъщност много VPN компании са изградили страховита репутация за своята отдаденост на сигурността и неприкосновеността на личния живот. Въпреки това е важно да се погрижите да изберете реномирана VPN услуга.

Същият съвет важи за всички комерсиални прокси услуги, но благодарение на популярността на VPN, други форми на търговски прокси услуги представляват доста малък и непроучен пазар. Никакви услуги, които са само за прокси, за които съм запознат, не са изградили репутацията или са получили почти толкова контрол, както големите имена VPN компании.

Заслужава да се отбележи, че някои VPN компании предлагат и по-конвенционални HTTP / HTTPS или SOCKS прокси сървъри.

Видове прокси сървър

HTTP прокси

HTTP е стандартният протокол, използван за свързване на елементи от световната мрежа. Важното е, че връзките към HTTP сървърите не са кодирани.

От положителна страна, никакво криптиране означава значително намалени разходи за изчисления. Това означава, че HTTP прокси сървърите могат лесно да приемат множество връзки, без да влияят сериозно на скоростите на интернет за потребителите. Имайте предвид обаче, че физическото разстояние, което вашите данни трябва да изминат, ще се отрази на скоростта ви в интернет.

HTTP прокси интерпретира мрежовия трафик. Това му позволява да прави неща на високо ниво с трафика. Като например търсене в кеша му, за да видите дали може да послужи отговор, без да ходите до дестинацията. Или се консултирайте с бял / черен списък, за да видите дали е разрешен URL адрес.

По подразбиране HTTP прокси сървърите са „слепи“ за трафика на TCP (Transmission Control Protocol) и просто ще го игнорират. Това ги прави чудесни за достъп до незашифровани HTTP уеб страници, но малко други.

HTTP прокси сървърите могат да обработват TCP трафик, ако се използва методът HTTP CONNECT, но използването му зависи изцяло от собственика на прокси сървъра. Тъй като HTTP протоколът не може да интерпретира TCP трафика, целият TCP трафик просто се препраща. Това дава HTTP прокси сървъри, които използват CONNECT голяма част от гъвкавостта на SOCKS прокси.

Трябва да конфигурирате всеки софтуерен клиент, за да се свърже с прокси. Същото важи и за HTTPS и SOCKS прокси.

HTTPS прокси

HTTPS означава HTTP Secure (или HTTP през SSL / TLS). Всеки уебсайт, който трябва да защити комуникациите на потребителите, ще го използва. Когато се свържете с HTTPS прокси, той ще криптира всички данни между вас и сървъра.

HTTPS използва TCP порт 443, така че всички HTTPS прокси сървъри трябва да използват метода HTTP CONNECT, за да установят TCP връзка.

SOCKS Proxy

Socket Secure (SOCKS) прокси сървърите работят на по-ниско ниво от HTTP прокси. Те не се опитват да интерпретират уеб трафик и просто предават всички заявки, които получават. Това ги прави много по-гъвкави от обикновените HTTP прокси сървъри.

SOCKS прокси сървърите могат да обработват всички видове интернет трафик, включително POP3 и SMTP за имейли, Internet Relay Chat (IRC) и File Transfer Protocol (FTP) за качване на файлове в уебсайтове. Те също така могат да се справят с торент трафик, поради което понякога прокси сървърите SOCKS се наричат ​​„прокси прокси сървъри“.

SOCKS сървърите могат да обработват повече трафик от HTTP сървърите, но в резултат на това стават по-бавни

Поради тази гъвкавост, SOCKS сървърите обикновено обработват много по-голям обем на трафик от HTTP сървърите. Това означава, че прокси сървърите SOCKS обикновено са много по-бавни от обикновените прокси сървъри.

SOCKS5 е най-новата версия на протокола SOCKS и добавя различни методи за удостоверяване. Това е полезно за търговските доставчици, които желаят да ограничат достъпа до своите прокси сървъри само за клиенти.

Протоколът SOCKS изцяло поддържа HTTPS и е обичайно за SOCKS проксито да криптират трафика по този начин. Един недостатък обаче е, че прокси връзките на SOCKS не се поддържат толкова добре от софтуерните клиенти, колкото HTTP прокси връзките..

За повече информация относно използването на VPN при торент вижте нашите най-добри VPN-та за ръководство за торент.

Уеб прокси

Уеб прокси сървърите ви позволяват да се свържете с прокси сървър от прозореца на браузъра. Този прокси сървър може да бъде или HTTP, или HTTPS прокси. Обикновено уеб прокси сървърите са безплатни и имат предимството, че не е необходимо да изтегляте и инсталирате допълнителен софтуер или да конфигурирате настройките на браузъра си. Поради това те са много лесни за използване.

Много безплатни прокси сайтове обаче се финансират, като използват обширна реклама. Уеб прокси сървърите също са лоши при боравенето със сложни оформления на уеб страници и са склонни да изравняват, когато се сблъскват с неща като Flash, Java и JavaScript скриптове (въпреки че това не е задължително нещо лошо!). VPN доставчикът Hide.me предлага и безплатен уеб прокси.

Препращане на прокси

Различни от обратните прокси сървъри (вижте по-долу), всички прокси сървъри, обсъдени в тази статия, са технически обозначени като прокси прокси.

Те седят между вашия компютър и по-широка мрежа, което обикновено означава интернет. При тази настройка се свързвате с прокси сървъра, който след това ви свързва с интернет.

Обратен прокси

Както подсказва името му, обратният прокси прави почти обратното на стандартния напред прокси. Той се намира между интернет и много по-малка група сървъри.

Типична настройка би била обратен прокси, действащ като шлюз между интернет и корпоративна локална мрежа (LAN). За да получите достъп до ресурси в LAN мрежата, първо трябва да се свържете с обратния прокси.

Освен че действа като шлюз, обратният прокси може да защити цялата мрежа, използвайки HTTPS. Той може също така да извършва балансиране на натоварването, кеширане на съдържание, компресиране на данни и други задачи, полезни за корпоративните LAN мрежи.

Прозрачен прокси

Прозрачните прокси са така наречени, защото не изискват конфигурация от ваша страна. Често дори не знаете, че го използвате.

Прозрачните прокси са много полезни. Например филтриране на съдържание в библиотеки или за удостоверяване на потребителите на обществена WiFi. Тази страница за вход, която виждате в браузъра си, когато свързвате вашия лаптоп към WiFi в Starbucks? Това е прозрачен прокси в действие.

Обратните прозрачни прокси сървъри често се използват от уебсайтове за защита от DDoS атаки. Прозрачните пълномощни обаче могат да бъдат болка. Ако не се приложи добре, могат да възникнат проблеми с кеширането и удостоверяването.

Браузърите могат също така да открият прокси сървъра и да определят, че той представлява риск за сигурността. В този случай те могат да откажат всички връзки чрез прокси сървъра.

Въпреки че потенциално е много досадно, има добра причина браузърите да правят това. Използването на прозрачни прокси сървъри е класическа форма на атака Man-in-the-Middle (MitM). В тези случаи нападателят пренасочва вашия трафик без ваше знание към злонамерен сървър, който след това може да го прехване.

В библиотечния пример по-горе споменах „филтриране на съдържание“ в добър контекст. Но има и друга дума за това - цензурата. Интернет доставчиците например могат да използват прозрачни прокси сървъри за филтриране на съдържание на политическа, социална и религиозна основа.

Обърнете внимание, че използването на VPN, криптиран прокси или просто свързване към уеб страница на HTTPS ще попречи на прозрачен прокси да прониква върху вашия уеб трафик или да филтрира съдържание.

Можете да използвате VPN, криптиран прокси или уеб страница на HTTPS, за да предотвратите проникване на прозрачен прокси сървър върху вас.

Само за да докажат, че животът никога не е прост, прокси списъците често оценяват сървърите въз основа на нивото на анонимността им. Ще обсъдя това подробно малко по-късно, но проксите, които осигуряват много малко „анонимност“, се оценяват като прозрачни прокси.

Жилищни пълномощници

Резидентен прокси е прокси сървър, който се управлява от доставчик на интернет услуги (ISP), а не от център за данни. Това има следните предимства:

 • IP е „истински“ IP, така че никога няма да се включи в черен списък от харесванията на Netflix, тъй като е собственост на център за данни, известен с лизинг на IP адреси за VPN или прокси употреба. Идентификационните IP центрове понякога се разглеждат като „сенчести“, защото крият реално IP на потребителя. Жилищните IP са по всички намерения и цели истински IP адреси.

 • То посочва истински физически адрес. Просто не е истинският ви физически адрес. Което е чудесно, ако се занимавате сериозно с геофаширането на местоположението си.

Жилищните IP адреси могат да бъдат споделени или изключителни. Те са сравнително нов продукт на пазара, въпреки че компании като Luminati помагат за популяризирането им. Както при всички пълномощници, колко частен е жилищен прокси, зависи от неговия доставчик.

Мрежата Tor

Мрежата Tor е безплатна и има за цел да предостави на потребителите истинска анонимност. Това прави, като маршрутизира всички интернет връзки през поне три произволни възли. Тези „възли“ наистина са само доброволни прокси сървъри.

Данните се криптират многократно - всеки път, когато преминават през възел. Всеки възел е наясно само с IP адресите „пред него“ и IP адреса на възела „зад него“.

Това трябва да означава, че в никой момент никой не може да знае целия път между вашия компютър и уебсайта, към който се опитвате да се свържете. Основният недостатък е, че мрежата Tor се използва много бавно.

URL адрес на прокси сървър

Прокси URL адресът изобщо не е прокси (сървър)! Това е уеб адрес (URL), който препраща към друг адрес. Най-честото използване на прокси URL адреси е да избягват блоковете на цензурата.

Прокси срещу VPN

Както бе отбелязано по-рано, VPN сървърите са специализирана форма на прокси. Основните разлики между VPN и обикновените прокси сървъри са:

 • VPN мрежите работят на системно ниво, а не на база на приложение. Следователно, той се нуждае от конфигуриране само веднъж.
 • Те използват различни протоколи за криптиране, които обикновено са много силни.

По принцип VPN връзките са по-сигурни и по-лесни за конфигуриране от обикновените прокси връзки. Това прави търговските VPN услуги по-популярни от търговските прокси услуги. Това от своя страна позволи на някои VPN услуги да създадат много добра репутация.

Как да използвате прокси

Частните прокси услуги (включително VPN) ще ви предоставят всички подробности, които трябва да се свържете с техните сървъри. Те често предлагат много подробни ръководства за настройка.

С изключение на VPN, трябва индивидуално да конфигурирате всяка програма (или приложение), която използвате, за да се свържете с прокси сървъра. За да се свържете с прокси, се нуждаете от неговия IP адрес (адрес на прокси сървъра) и номер на порта. Може също да се нуждаете от потребителско име и парола, ако се изисква удостоверяване.

В интернет се смята, че има „стотици хиляди“ публични пълномощници. За да намерите такъв, просто въведете в своята търсачка „безплатни прокси сървъри“, „обществени прокси сървъри“, „отворен списък на прокси“ (или подобни). Добрите примери са тук и тук.

За да конфигурирате прокси сървър в Firefox, отидете на Опции -> Общ -> Мрежови настройки -> Настройки. Изберете „Ръчна конфигурация на прокси сървъра“ и въведете IP адреса и номера на порта на сървъра.

Изключете localhost, 127.0.0.1 (настройка по подразбиране), ако искате да получите достъп до ресурси на локалната мрежа, като принтери и NAS дискове непротектирани. Подробностите за конфигурацията зависят от отделния софтуер, но се надяваме, че ще получите идеята.

Нива на анонимност за прокси

Много прокси списъци категоризират прокси сървъри въз основа на нивото на „анонимност“, което предоставят. Само за да е ясно, тези оценки са свързани с това, което виждат уебсайтовете и другите интернет ресурси, когато използвате проксито.

Собственикът на прокси знае точно кой сте от вашия IP адрес и може да следи вашия трафик, който не е HTTPS. Следователно никога не сте „анонимни“. Следователно би било по-добре да опишете тези оценки като оценки за поверителност. Те се предлагат на три нива, като ниво 1 осигурява най-високата степен на поверителност.

Прозрачни пълномощни (ниво 3)

Объркващо наречените прозрачни пълномощни препращат много информация за вас на всеки уебсайт, който посещавате. Следователно те не осигуряват почти никаква поверителност и се използват главно за кеширане (поради което често се наричат ​​кеширащи прокси сървъри).

Технически прозрачен прокси (в този контекст) ще скрие истинския ви IP адрес, но само много повърхностно. Вашият истински IP адрес все още се появява в заглавката на заявката, изпратена до уеб страницата, и затова е много лесно да разберете.

Анонимни пълномощници (ниво 2)

Така наречените анонимни прокси сървъри осигуряват много по-високо ниво на поверителност. Те крият вашия IP адрес от всеки уебсайт, който посещавате, но не крият, че използвате прокси сървър.

В действителност, анонимните сървъри обикновено се идентифицират като прокси сървъри, като прикачват заглавията „FORWARDED“ към всяка заявка на страница.

Елитни прокси (ниво 1)

Известни също като прокси сървъри с висока анонимност, елитните прокси сървъри не само ще скрият вашия IP адрес, но също така няма да предупреждават уебсайт (или друг интернет ресурс), че заявките се правят чрез прокси.

Уебсайтът, разбира се, все още ще знае IP адреса на прокси сървъра. Елитните сървъри са най-популярният вид отворен сървър, което също означава, че те могат да бъдат най-бавните.

Ексклузивност на прокси

Доставчиците на търговски прокси понякога категоризират прокси сървъри въз основа на изключителност. Колкото по-ексклузивен е прокси, толкова повече ще струва.

 • Специализиран / изключителен прокси - имате прокси всичко за себе си. Това, че имате специален прокси, обикновено означава, че имате статичен IP адрес. Специализираните прокси сървъри вероятно ще осигурят по-добра производителност от тези, споделени с други, и са полезни за избягване на IP блокове, като тези, наложени от Netflix. От друга страна, те са по-малко „анонимни“, защото този IP адрес е само ваш.
 • Полуподелен прокси - обикновено означава, че споделяте прокси с трима други.
 • Общ прокси - същото като безплатен прокси, който всеки може да използва - така че по всяка вероятност ще споделите този прокси с много други хора.

заключение

Прокситата са много популярни и могат да бъдат много полезни. Откритите прокси сървъри обаче са склонни да бъдат бавни и нестабилни. Те също са опасни за употреба. Комерсиалните HTTP / HTTPS и SOCKS прокси услуги предоставят много по-удовлетворяващо изживяване и са много по-безопасни за използване.

Има обаче причина защо те да не са толкова популярни като VPN услугите. За подобна цена на месец VPN услугите са по-лесни за конфигуриране, защита на цялата ви интернет връзка и обикновено използват по-силно криптиране. Много (но в никакъв случай не всички) също са създали силна репутация като надеждни компании, които ще защитават вашата поверителност.

Препоръки

На теория би било възможно да се препоръчат някои търговски пълномощници, но не можем да направим това без да прегледаме широк избор от предлагани услуги.

Може да стигнем до това в някакъв момент в бъдеще, но в момента нямаме основания да препоръчваме една прокси услуга над друга.

Това, за което знаем обаче, са VPN! И както разгледах в тази статия, VPN почти винаги са по-добри от прокси!

 1. NordVPN - Голяма марка с много добра стойност и бюджетна цена
 2. VPNArea
 3. ibVPN
 4. PrivateVPN - Един от най-евтините VPN мрежи, но все пак добра услуга
 5. ExpressVPN - Най-бързият VPN, който тестваме, отблокира всичко, с невероятно обслужване навсякъде
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me