Маршрутизаторите са ограничени и получаването на най-добрата настройка и производителност от тях може да бъде много трудно.


Персонализиран фърмуер, като DD-WRT, улеснява процеса и също така ви предоставя много допълнителни опции; като по този начин превърнете стандартен рутер за 100 долара в супер рутер, който е подходящ за всеки дом или офис.

С това ръководство за DD-WRT маршрутизатор ще увеличавате безжичния си обхват, скоростта на пренос на данни, създавате NAS решения, създавате VPN услуга и много повече за нула време. Някои от тях можете дори да внедрите без DD-WRT.

Нямате време да прочетете всичко това днес? Препоръчвам ви поне да прочетете увода, за да разберете за какво става въпрос за този „DD-WRT“ бизнес.

Contents

Какво представляват DD-WRT рутерите?

Името DD-WRT произхожда от два източника. WRT означава безжичен рутер и за първи път е монетиран от скандално известния Linksys WRT54G. Това беше първият рутер, използван за разработването на DD-WRT и оттогава се превърна в знаков успех. DD идва от германския код на града за Дрезден, където живее BrainSlayers, първоначалният екип за разработка.

По своята същност DD-WRT е част от фърмуера, който можете да инсталирате на вашия рутер, за да увеличите възможностите му. Той е сравним с инсталирането на различна операционна система на вашия компютър, за да подобрите неговата функционалност и цел. Както ще ви покажа в това ръководство, вие ще бъдете в състояние да увеличите безжичния си обхват, да бъдете снабдени с подобрени инструменти за обслужване и много други. Разгледайте съдържанието по-долу, за да видите колко адаптивно може да бъде.

По-долу настройките са това, което бих препоръчал за различни среди. Не се притеснявайте, ако не сте сигурни какви са някои от тях, те са обяснени в много по-подробни подробности.

Защо DD-WRT?

Много от вас може би си мислят: защо ми трябва DD-WRT, няма ли стандартният ми фърмуер за рутер да реши всичките ми нужди?

за съжаление не.

Въпреки че фърмуерът, предоставен от маршрутизаторите, се подобрява през годините, като цяло им липсва богат набор от функции. Това е така, защото по-голямата част от потребителите не се нуждаят от тази функционалност и следователно, няма смисъл от финансово значение да я развиват.

С течение на времето обаче, тъй като компютърните потребители като вас са станали по-интелигентни и по-добре информирани, те решават, че искат повече и DD-WRT рутер винаги е първата стъпка. В този аспект компаниите за маршрутизатори изостават. Именно поради тази причина много от тях (Buffalo рутер, рутер Linksys и т.н.) всъщност започнаха да продават флаш рутери DD-WRT!

DD-WRT се предлага в много вкусове и размери, вариращи от DD-WRT micro до DD-WRT mega, но независимо от размера, който използвате, допълнителните инструменти без съмнение ще превърнат стандартния ви рутер в суперхъб.

Някои предимства на DD-WRT

Ето някои функции, които доказват, че надстройката до DD-WRT значително ще помогне за подобряване на възможностите ви за интернет WiFi и устройства, независимо дали живеете сами или управлявате бизнес. Това са само малък фрагмент от всичко възможно и дори цялото ръководство не покрива всички възможности и настройки.

 • Разширени контроли за качество на услугата (DD-WRT QoS)- ви позволява да контролирате разпределението на лентата си. Можете лесно да разделите трафика си между мрежите, да го посветите на конкретен софтуер, устройства и други.
 • Универсално Plug and Play (UPnP) - протокол, който позволява лесно споделяне на устройства в мрежа за бързо и лесно споделяне на файлове, медии, принтери и т.н..
 • Мрежово прикачено хранилище (NAS) - свържете USB дискове и твърди дискове към вашия рутер, така че да можете да ги използвате като мрежови устройства, които са достъпни за всички
 • Мрежови принтери - Както при твърдите дискове, можете да прикачите принтери, до които след това да имате достъп от цялата мрежа
 • DNS кеширане / DNSmasq - ускорява търсенето и разделителната способност на името на хоста, за да подобри скоростта на връзката към любимите си уебсайтове
 • Безжичен мост- превръща рутера в безжичен ретранслатор, за да разшири обхвата на вашия WiFi сигнал
 • Графики за разширени резултати- DD-WRT осигурява разширено проследяване на мрежата и показване за по-добро отстраняване на проблеми и анализ.
 • Регулирайте мощността на антената- един от многото начини да увеличите безжичния си обхват
 • VPN- можете да използвате вашия DD-WRT рутер като VPN клиент, така че всички устройства във вашата WiFi мрежа да бъдат защитени. Това дори предоставя възможности за геоблокиране на устройства, които не поддържат VPN клиенти (например Roku и AppleTV).

И така накратко, защо DD-WRT? Защото дори самите производители на рутери го препоръчват, ако искате да извлечете максимума от вашия рутер!

DD-WRT съвместими рутери

След като сте решили, че искате да извлечете повече от вашия рутер, е време да се захванете с бизнеса.

Първото препятствие е да изберете вашия рутер.

Ако имате стара, която лежи наоколо в къщата, тогава можете да разгледате тяхната страница с база данни на рутери, за да разберете дали е възможно да инсталирате DD-WRT върху нея. Можете също да използвате списъка с маршрутизатори DD-WRT, за да намерите рутер за себе си. Макар и много подобни, бихме препоръчали по-късно, тъй като е по-актуална с информация.

Ще видите много уебсайтове, които използват емблематичния Linksys WRT54G / WRT54GL за създаване на супер рутер, обаче, той е изключително остарял, няма USB портове и затова вече не е близо до най-добрия DD-WRT рутер.

Вместо това за моите демонстрации ще използвам Asus RT-AC56U. Той има страхотен процесор, много оперативна памет и флаш памет и 2 USB порта, които помагат да се увеличи практическата му експоненциална способност и можете да го вземете от Amazon само за 100 долара. Освен това е двудиапазонен (2.4GHz и 5GHz рутер мрежи), който позволява по-добри скорости на пренос и мрежова свързаност.

Ако имате по-нисък (или по-висок) бюджет, разгледайте нашите най-добри маршрутизатори за списъка с DD-WRT за рутери, които препоръчваме.

DD-WRT срещу OpenWRT срещу домат

DD-WRT не е единственият фърмуер с отворен код на рутер на пазара, а технически не е най-добрият във всички аспекти. Въпреки това, той е с най-голямата поддръжка на общността, повечето актуализации и, следователно, е най-лесен за начинаещи.

Лично аз намирам по-добре фърмуера на рутер Tomato, но за да се справите с него се нуждаете от повече технически познания и не винаги ще намерите отговорите в интернет. OpenWRT рутер е най-мощният, но също така изисква отлични компютърни умения. Поради тези причини DD-WRT печели деня.

Ръководство за DD-WRT - Нотация

За да улесня навигацията и разбирането на инструкциите в това ръководство, използвах следните обозначения.

Елементи от менюто - елементите от менюто са с курсив и стрелки -> се използват за обозначаване на подменюто

Бутони - всичко, което ще трябва да щракнете, е получер

'Single Quotes' ще се използват за обозначаване на секциите на страница

Курсивите се използват за парчета код, които трябва да въведете.

Ето един пример, който ще ви каже скоростта на процесора и Flash на вашия рутер

 1. Отидете в Администрация -> команди
 2. Въведете следното в полето „Команди“: nvram get clkfreq
 3. Кликнете Изпълнете команди

Ето какво трябва да видите
Notation Guide

Първи стъпки с DD-WRT

Как да инсталирате DD-WRT

Инсталирането на DD-WRT на вашия рутер е първата и рискова стъпка.

Трябва да ви предупредя, че инсталирането на DD-WRT ще анулира вашата гаранция и вие също бихте могли "тухла" то, a.k.a., го превръща в секси хартиено тегло.

За щастие можете да закупите и рутер с предварително инсталиран DD-WRT на Amazon, ако не искате да поемете риск. Като алтернатива можете да използвате компании като FlashRouters и Sabai, които ще го инсталират за вас и също така ще ви осигурят гаранция и поддръжка.

Къде да изтеглите DD-WRT

Ще се изненадате, но дори изтеглянето на фърмуер DD-WRT може да бъде малко проблематично. Докато на уебсайта на DD-WRT има база данни DD-WRT, която ви помага да намерите фърмуера за вашия рутер, той обикновено е много остарял и понякога не включва всичко, което е изброено на тяхната поддържана страница на устройството.

За AC56U имаме FlashRouters, за да ни осигурите най-добрата стабилна конструкция, но можете също да търсите DD-WRT Wiki и форуми, както и страницата за бета версии на FTP. Последната препоръчителна версия на FlashRouters за стабилна конструкция е R28493M (12/10/15) и можете да я изтеглите от тук. След като изтеглите, следвайте стъпките по-долу.

 1. Направете 30-30-30 нулиране. Натиснете бутона за нулиране за 30 секунди (вероятно ще ви е необходима писалка за това). Без да го пускате, изключете захранването за 30 секунди. Включете отново захранването и продължете да натискате бутона за още 30 секунди. Това помага да се изтрие паметта на рутера за чиста инсталация.
 2. Свържете вашия рутер към компютъра с Ethernet кабел.
 3. Отворете браузъра си и въведете 192.168.1.1 в адресната лента
  1. Ако бъде поискано, данните за вход в рутера ще бъдат подробности по подразбиране (обикновено потребителско име: администратор, парола: администратор)
  2. Ако горният IP адрес не работи, консултирайте се с ръководството за вашия рутер
 4. В лявото меню отидете до Администриране и след това щракнете върху раздела Надстройка на фърмуера в горната част.
 5. За „Нов файл на фърмуера“ изберете файла, който сте изтеглили в началото. Кликнете Качи и изчакайте вашия рутер да се рестартира. Ще можете да разберете, когато светлините започват да мигат отпред и ще можете да получите достъп до него с помощта на IP адреса на рутера, споменат по-горе.
 6. Направете още 30-30-30 нулиране.
 7. Сега отидете на 192.168.1.1 (IP-адрес по подразбиране DD-WRT) и ще видите следното. Данните за влизане по подразбиране DD-WRT обикновено съответстват на тези на рутера, но не само вие, но ще трябва да промените това.
  DD-WRT Добре дошли
 8. Това е, което сте готови с надстройката на фърмуера на DD-WRT.

Ако във всеки момент трябва да направите нулиране на DD-WRT, защото сте направили грешка и маршрутизаторът не отговаря, тогава направете нулиране 30-30-30.

Промяна на основните настройки

След като инсталирате фърмуера, основната задача ще бъде да промените всички основни и важни настройки, включително конфигурацията на безжичната точка за достъп.

 1. Както е подробно описано в предишните инструкции, ще бъдете подканени да промените незабавно потребителското си име и парола за DD-WRT. Препоръчвам ви да го запишете някъде, например в мениджъра на пароли, за да не се заключите случайно. Ако желаете, можете да промените това на по-късна дата в Администрацията -> Раздел за управление.
 2. Променете своето „Име на безжична мрежа (SSID)“ в менюто на безжичната мрежа в раздела Основни настройки. Ако имате повече от една безжична мрежа (която ще бъдете с AC56U), тогава им дайте различни имена, за да можете лесно да разграничите между тях. Прилагане на настройките веднъж направено.
  Основни безжични настройки на DD-WRT
 3. В раздела Wireless Security приложете парола за двете мрежи. Препоръчвам да се използва WPA2 режимът на лична защита, с AES WPA алгоритъм.
  Настройки за безжична защита на DD-WRT
 4. В Настройката също бих препоръчал да настроите незадължителните „Име на рутера“ и „Име на хост“, но това не е от съществено значение.
 5. Вече трябва да имате функционален рутер, който можете да използвате също като всеки друг рутер на пазара. Преди да започнем конфигурацията на рутера и да добавим звънци, бих препоръчал да се огледате в менютата и да усетите фърмуера.

Архивиране и възстановяване на вашия DD-WRT

Да играете наоколо с вашия рутер, да подобрите настройките и да подобрите неговите възможности винаги е много забавно. Въпреки това, някъде по линията е вероятно да направите грешка и ще искате да имате резервно копие, така че да можете просто да възстановите системата и да не се налага да преминавате отново през всички настройки. Докато пиша това ръководство и правех всички настройки, трябваше да направя две от тези възстановявания - и двете поради глупави грешки!

За да създадете резервно копие, отидете на Администрация -> Резервно копие и щракнете резервно копие. След това просто изтеглете файла на сигурно място на вашия компютър.

За да възстановите DD-WRT в резервна точка, отидете на същото място. Под „Възстановяване на настройките“ намерете архивирания файл и щракнете Възстанови.

Както при създаването на резервно копие на фърмуера на DD-WRT, аз също бих препоръчал да имате резервно копие на вашата компютърна система, тъй като загубата на всички ваши файлове е много по-пагубна от загубата на няколко DD-WRT настройки.

Увеличаване на вашия безжичен обхват

Има някои основни методи за увеличаване на вашия безжичен обхват и скорост на пренос. По-долу обхващам най-популярните опции. От тях някои са свързани с фърмуера, докато някои изискват допълнителен хардуер.

Намиране на вашия рутер

Идеалният начин да получите оптимално покритие във вашия дом или офис е чрез локализиране на вашия рутер в епицентъра на действието. Намерете физическия център на вашия имот и вижте как това се отразява на покритието ви. Стените, особено бетонните, могат да бъдат голяма пречка, затова опитайте да преместите рутера си наоколо.

За съжаление, вашият доставчик на интернет услуги (ISP) може да не е намерил вашия модем на идеално място за това. Ако искате да запазите модема и рутера си на едно и също място, можете да си купите коаксиален удължител за кабел (или да поискате от вашия интернет доставчик да направи това вместо вас). Ако нямате нищо против двете да са на различни места (или искате да са на различни места), можете да си купите допълнителен дълъг Ethernet кабел.

Ако сте напълно неспособни или не сте склонни да преместите своя рутер, следващите стъпки трябва да ви помогнат.

Използвайте празен канал

Докато безжичните честоти се наричат ​​2.4Ghz и 5Ghz, те действително се различават малко от тези честоти нарочно. Това е така, защото за всяка основна честота съществуват редица канали. Тези канали могат да бъдат предвидени като броя на лентите по магистрала. Колкото повече автомобили има в една лента, толкова по-бавна е тенденцията. Намирането на празно (или поне най-празното) е изключително лесно и може да помогне за увеличаване на обхвата и скоростта на трансфер.

 1. Изтеглете приложението Wifi Analyzer за вашето устройство. Препоръчвам следното; Wifi анализатор за Android, AcrylicWiFi за Windows, WiFi скенер за Mac. За съжаление, все още няма добри опции за iOS.
 2. Използвайте приложението или софтуера, за да сканирате квартала си. Открих, че 5GHz каналите са почти неизползвани, така че имах избор на опции. Както можете да видите на изображението по-долу, каналите на 2.4GHz имаха много повече трафик. Ясно използвах много претоварен канал (SuperNet) и ще ми е по-добре с по-голям номер на канала.
  WiFi анализатор
 3. Промених номера на канала на мрежата си в Wireless -> Основни настройки за канал 13.
 4. Можете също да изберете Auto, но лично аз установих, че хората почти никога не променят каналите си, така че това не е задължително.

Разширени безжични настройки

Промяната на канала, както е описано по-горе, е един от най-лесните и сигурни начини да получите по-добър сигнал. Въпреки това, има много модерни настройки, с които може да се експериментира. Те зависят от ситуацията и ситуацията и някои от тях, като увеличаване на мощността на TX, могат да намалят живота на вашия рутер. Поради тази причина няма да е необходимо само да извършите внимателно тестване на всяка конфигурация, която опитате, но също така трябва да имате предвид, че могат да доведат и други, по-малки последствия.

Ширина на лентата срещу пропускателна способност

Преди да обясня как да тествам вашата честотна лента и пропускателна способност, е наложително да обясня разликата между двете. Честотната лента е фиксираната скорост, която плащате и получавате от вашия интернет доставчик: в моя случай това е изтегляне от 30Mbps и качване с 3Mbps. Пропускателната способност е действителното количество данни, с което вашият рутер може да обработва. На RT-AC56U, с който тестваме, теоретичният максимум е 867Mbps.

Ето защо, ако се интересувате само от използването на рутера за достъп до интернет, тогава бих ви посъветвал да не играете с Разширените настройки (освен ако нямате много бърза интернет връзка). Ако обаче планирате да го използвате за съхранение, печат, стрийминг на филми или други вътрешни цели, тогава може да си струва.

Тестване на вашата честотна лента и пропускателна способност

Тестването на вашата честотна лента е най-лесното от двете. Преминете към TestMy.net. Трябва да видите скорости в района на това, което плащате. Ако това не е така, можете да помислите да имате дума с вашия интернет доставчик. Всеизвестен факт е, че скоростите могат да варират, но в много случаи (особено в Америка) има съобщения на интернет доставчици, които просто не изпълняват своите обещания.

За тестване на пропускателната способност ще трябва да изтеглите тест за пропускане на TamoSoft. Ще трябва да стартирате сървъра на компютър, който е здраво свързан към вашия рутер с Ethernet кабел. След това на лаптоп ще трябва да стартирате клиентския софтуер. Въведете IP адреса, предоставен от сървъра, след което изпълнете теста на рутера. Това ще ви даде скоростта на пропускане на вашия рутер.

TX мощност, трансмисия и т.н.

Ако след тестване на вашите настройки сте решили, че се нуждаете от по-голяма пропускателна способност, вероятно ще започнете да разглеждате промяната на разширените безжични настройки. Както споменахме, те са сложни и могат да причинят проблеми. Тъй като с настройките по подразбиране виждаме 500Mbps на нашия компютър и 100Mbps на нашия телефон (което е ограничението поради хардуера), ние не смятаме, че това е необходимо и няма вероятност или да.

Ако обаче искате да направите това, тогава най-добрата препоръка е да се насочите към форума на DD-WRT и да попитате приятелските хора там. Когато го направите, уверете се, че сте изброили всичките си устройства и нужди, за да могат те да приспособят спецификациите към вас.

Когато обсъждате разширяването на обхвата и скоростите на безжичната мрежа, често ще попадате на Afterburner. Afterburner е уникална част от технологията, поддържана от избрани устройства и се препоръчва да я изключите по подразбиране.

Антени и WiFi разширители

Един от най-бързите и лесни начини за по-добро приемане на вашите устройства е чрез използване на безжични антени.

Ако използвате рутера, който препоръчахме, за съжаление няма да можете да прикачите допълнителна антена към него. Все пак можете да свържете такъв към вашия настолен компютър, стига вече да сте вкарали WiFi карта в него. Макар и лесно да се направи, свързването на антена към компютъра е вероятно най-малко практично и икономично решение, тъй като ще помогне само на едно устройство.

Ето защо, ако все още се мъчите да получите добро безжично покритие и сте опитали горните две стъпки, тогава си струва да получите заместваща антена за вашия рутер. Можете да получите тези доста евтини от Amazon. Има три неща, които трябва да вземете предвид, ако ще вземете едно:

 • Технически спецификации. Уверете се, че сте получили такава, която има по-добри технически спецификации от съществуващата антена.
 • Насоченост. Някои антени като Asus WL-ANT-157 осигуряват увеличен обхват, но те фокусират сигнала, така че това върви само в една посока.
 • Свържете се по тел. Някои антени се свързват с вашата антена с жица, това означава, че можете да я преместите малко. Някои дори имат магнитна основа, за да го поставят на друго място по-лесно.

Другият начин, по който можете да разширите сигнала си е с помощта на WiFi Range Extenders. С най-добрия разширител на WiFi обхвата, просто ще трябва да го включите в електрическо гнездо, направете пет минути настройка и ще свършите. Много хора предпочитат тази опция, тъй като заема много малко място и е изключително бърза и лесна за настройка.

Използвайте резервен рутер като DD-WRT повторител

Ако вече имате съществуващ рутер, но планирате да се сдобиете и с нов, тогава докато съществуващият поддържа DD-WRT, можете да го използвате като ретранслатор DD-WRT. Това означава, че можете да го поставите на съвсем различно място до основния ви рутер и той ще препредава безжичния сигнал.

За да настроите по-слабия рутер като повторител, изпълнете следните стъпки:

 1. Инсталирайте DD-WRT на рутера, както е описано в предишните стъпки
 2. Отворете Настройка -> Основна настройка. Там деактивирайте „Тип връзка“, тъй като маршрутизаторът няма да бъде включен към основния ви рутер или модем.
 3. Променете „Рутер“ и „Име на хост“, както показахме в Настройка на DD-WRT. Препоръчваме да използвате същото име с добавено към него „-2“.
 4. Променете последната цифра от „Локален IP адрес на рутера“. Обикновено IP-адресите се присвояват автоматично на устройствата и искате да избегнете сблъсък и да накарате две устройства да нямат безжичен сигнал, така че бихме препоръчали да изберете сравнително голям брой, като например 50.
 5. Промяна на типа DHCP на „DHCP Forwarder“.
 6. Въведете IP адреса на основния си рутер (обикновено също и вашия модем) в „DHCP Server“. Най-общо казано, това трябва да е 192.168.1.1. За да разберете точно кой от тях, консултирайте се с вашето ръководство за това устройство. Запази промените.
 7. Отидете в раздела Защита и изключете всички настройки за защита (премахнете отметката от всичко), тъй като основният ви рутер ще се справи с цялата защита. Hit Запази.
 8. Отидете в раздела Wireless и променете „Wireless Mode“ на „Repeater“ или „Repeater Bridge“. След като сте готови, щракнете Запази.
  1. „Повторител“ ще помогне само за препредаване на вашия безжичен сигнал, това е най-добрият вариант, ако се свързвате само с вашите устройства безжично
  2. Избирането на „Repeater Bridge“ ви позволява да използвате неговите Ethernet портове. Това означава, че можете да включите към него своя Smart TV, игрова конзола или други устройства. Това ще позволи на тези устройства да имат по-бърза интернет връзка. Това също ще позволи на тези устройства да виждат други устройства в мрежата, като например прикрепените към мрежата решения за съхранение.
 9. Променете вашето име за безжична мрежа (SSID), за да съответства точно на настройките на основния ви рутер. Ако основният ви рутер има и 2.4Ghz, и 5Ghz мрежа, тогава се уверете, че правите това и за двете. Натиснете Запазване отново.
 10. Отидете до Wireless -> Раздел Безжична сигурност и променете настройката, за да съответства на настройките на основния рутер на вашата мрежа. Натиснете „Запазване“ и накрая „Прилагане на настройките“.

Ако след експериментиране с всички тези настройки, все още не сте успели да постигнете най-добрия обхват на безжичния рутер, който бихте искали, винаги можете да създадете своя собствена.

DD-WRT Overclocking (Увеличаване на вашата мощност)

Подобно на компютър, е възможно да овърклокте рутера, така че той да може да извършва повече операции в секунда и да ви осигури по-добра производителност. Въпреки това, за разлика от компютъра, освен ако не сте много на ръка, не можете да приложите охлаждане към системата. Така че ще трябва да внимавате за прегряване и стабилност.

Настроих моя рутер на честота на процесора 1200Mhz и честота на паметта 800Mhz, в сравнение със стандартните по подразбиране 800/600. Температурата на готовност по този начин е 67С, в сравнение със стандартната 63С. Това е добра стабилна температура и макар че е възможно да се овърклок дори повече, аз не видях нужда от това. Стабилната температура от 70 ° С и по-висока е вероятно да причини проблеми или намален експлоатационен живот.

За да овърклок, не използвайте вградения инструмент за овърклок, намерен в Администрация -> Управление! Всеки професионалист в бранша се кълне в това и дори не е сигурен защо не се прилага по-добре или премахва. Вместо това следвайте тези стъпки.

 1. Отидете в Администрация -> команди
 2. В полето въведете по-долу, което ще ви покаже текущите настройки (800Mhz CPU / 600Mhz памет по подразбиране) nvram get clkfreq
 3. Въведете следната команда nvram set clkfreq = 1200,800

  и щракнете Запазване на стартиране

 4. Отидете в Администрация -> Управление и най-долу щракнете Рестартирайте рутера.
 5. След като рутерът ви се рестартира, повторете стъпка 2, трябва да видите 1200/800
  Овърклок с DD-WRT
 6. Ако искате нещо по-ниско, препоръчвам ви да отидете за 1000/666, когато зададете честотите си

Свързване на външни устройства

Използвайки рутер с USB порт или два, можете да свържете към него устройства, които ви позволяват да го направите още по-полезен у дома и в офиса си.

Използване на DD-WRT за NAS

NAS се дефинира като мрежово прикачено съхранение. По същество това означава, че като прикачите външен твърд диск или USB флаш към него, ще имате достъп до всички файлове на него, стига устройството ви да е свързано към WiFi мрежата. Още по-хубавото е, че ако настроите FTP, което демонстрираме по-късно, тогава ще можете да получите достъп до него навсякъде по света, стига да сте свързани с интернет.

Ето как да го настроите.

 1. Прикрепете вашето USB хранилище към рутера и го включете (ако вече не е). Използвайте USB3.0 порта за това.
 2. Навигирайте до вашите маршрутизатори WebGUI, като въведете 192.168.1.1 в адресната лента на вашия браузър (освен ако не сте го променили).
 3. Отидете в Услуги -> USB
 4. Активирайте „Core USB Support“, „USB Storage Support“ и „Automatic Drive Mount“. Ако имате резервен USB порт и искате да свържете принтер за безжичен печат, можете да активирате и „Поддръжка на USB принтер“. Кликнете Запази и тогава Прилагане на настройките.
 5. Подробности за вашето USB устройство за съхранение трябва да се покажат в секцията „Информация за диска“. Ако не го направят, рестартирайте отново рутера и презаредете страницата
  DD-WRT Services USB
 6. Кликнете върху NAStab. Активирайте SAMBA, изберете сървърен низ (име) и добавете вашата работна група. За да разберете или промените работната си група, можете да го направите на следните места:
  1. В Windows отидете на Control Panel -> Система
  2. В OSX отидете на System Preferences -> мрежа -> AirPort -> напреднал -> WINS
  3. В Linux / Ubuntu за инсталиране на Samba, отворете прозорец на терминал и издайте командата: sudo apt-get install samba smbfs

   (ще трябва да въведете паролата си за судо).
   Отидете до /etc/samba/smb.config файла и потърсете реда „работна група = WORKGROUP“.

 1. Под „Споделяне на файлове“ щракнете Добавяне на споделяне, изберете устройство за съхранение или дял на устройството от падащото меню „Път“ и изберете име за съхранението. Ако искате всички, които се присъединят към мрежата, да имат достъп до хранилището на NAS, след това поставете отметка на „Public“ и преценете дали разрешението е Read / Write или Read Only.
 2. Ако предпочитате да ограничите достъпа до посочените потребители, щракнете върху Добавяне на потребител и попълнете данните, като гарантирате, че „Samba“ е отметнат. Повторете за всеки упълномощен потребител (или по-малко сигурно, директно споделете една подробна информация за потребителския акаунт с всички оторизирани потребители).
 3. Запаметете и приложете настройките
  DD-WRT Services NAS
 4. Вашият NAS диск сега трябва да е достъпен през вашата мрежа:
  1. В Windows отидете на Start -> мрежа -> [Име на рутера] -> [име на диск или дял]
  2. В OSX отидете на File Manager -> Споделен прозорец или папка в мрежа -> [Име на рутера] -> [име на диск или дял]
  3. В Linux / Ubuntu следвайте тези инструкции.

Както споменахме по-рано, тази NAS система може да бъде настроена с всяко външно устройство за съхранение или USB флаш. В някои случаи, след като приложите настройките и маршрутизаторът се рестартира, може да получите предупреждението "Неподдържана файлова система". Ако това се случи, ще трябва да преформатирате устройството си, за да бъдете една от следните файлови системи: ext2, ext3, NTFS или VFAT.
Неподдържана файлова система DD-WRT NAS

Някои DD-WRT надстройки също поддържат прикачване на многобайкови устройства, ако искате да имате настройка с активиран RAID. За съжаление не можете да свържете USB устройство на USB порт и да ги стартирате в конфигурация RAID 1. Ако обаче искате да използвате предимно вашия DD-WRT като NAS система, тогава е по-добра идея да се сдобиете с специализирана NAS система.

Прикачване на принтер към вашия DD-WRT

Прикачването на принтер към вашия DD-WRT рутер е само малко по-сложно от предишната настройка на NAS. Ще трябва да се уверите, че принтерът ви се поддържа USB2.0 + или няма да работи.

Някои съвременни принтери ви позволяват да ги споделяте, използвайки WiFi, но искам да поддържам WiFi мрежите си възможно най-ясни. Някои също ви позволяват да го използвате през ethernet порта, но усещам, че USB портът е по-удобен.

 1. Включете кабела на принтера към USB порта на рутера. Предлагам USB2.0 порта, тъй като е по-добър за съвместимост и той също не се нуждае от голяма пропускателна способност.
 2. Отворете панела DD-WRT на 192.168.1.1
 3. Отидете в Услуги -> USB. Ако все още не сте го, активирайте „Core USB support“, а също и „Поддръжка на USB принтер“. Тогава Прилагане на настройките.
 4. Вашият принтер вече е готов, но ние също ще трябва да настроим вашия компютър, така че той да има достъп до него

DD-WRT споделен принтер с Windows 7 нататък

 1. Щракнете върху менюто "Старт" и след това "Устройства и принтери"
 2. Кликнете Добавете мрежов, безжичен или Bluetooth принтер.
 3. Кликнете върху Добавете принтер, използвайки TCP / IP адрес или име на хост
 4. Въведете 192.168.1.1 като име на хост, освен ако не сте променили това. Премахнете отметката от квадратчето „Заявете принтера и автоматично изберете драйвера, който да използвате“.
 5. Изпийте кафе, докато Windows се опитва да открие вашия принтер. 90% от времето той все още ще се провали, но не се притеснявайте, щракнете Следващия.
 6. Изберете марката и модела на вашия принтер от списъка.
 7. Дайте име на вашия принтер
 8. Ако принтерът е работил досега без проблеми, не се притеснявайте за подмяна на драйвера, ако бъде открита нова версия.
 9. „Отпечатайте пробна страница“, за да се уверите, че всичко работи правилно, след това щракнете върху „Край“ и сте готови!

3G и 4G приемник / модем

Ако се движите много за работа, най-вероятно ще имате 3G (или дори 4G) USB приемник или WiFI гореща точка. Ако по някаква причина искате нещо по-способно от горещата ви точка или просто повече функционалност, тогава можете да включите своя 3G USB донгъл във вашия рутер. Въпреки че това ще означава, че трябва да носите рутера и той е източник на захранване наоколо, чухме, че изпълнителите обичат да правят това поради гъвкавостта, която той предоставя. По същество те създават мобилен WiFI рутер.

Но тъй като това е много рядък и сложен процес, който само няколко души търсят, аз самият няма да задълбавам в него. Ако се интересувате, разгледайте следните връзки. Поддържани от DD-WRT 3G модеми, мобилен телефон / USB модем като WAN и ако сте на GiffGaff, те са пригодили процеса към вас.

Лично, ако това е нещо, което ви интересува, тогава по-скоро препоръчвам да вземете 4G USB Dongle и след това да използвате DD-WRT като повторител, както е описано по-горе.

Достъп до вашия DD-WRT рутер

Достъпът до DD-WRT през WebGUI, както направих в по-голямата част от този урок, е най-простият и лесен начин. За съжаление, WebGUI има своите ограничения и понякога ще трябва да навлезете в по-задълбочената работа на системата. И SSH и Telnet са идеални за това, а SCP и FTP и са идеални за отдалечен достъп до файловете на рутера. За да решите кой протокол да използвате за отдалечен достъп до файлове, бих препоръчал да прочетете тази страхотна статия от CodeGuru.

SSH и Telnet

Както SSH (Secure SHell), така и достъпът до Telnet са активирани по един и същи начин. Следователно, групирах двете. Telnet се използва за локален достъп до рутера, докато SSH е подходящ за отдалечен достъп и по-удобен за прехвърляне на файлове. Разбира се, най-лесният метод за локално прехвърляне на файлове е създаването на NAS, както е описано по-горе.

 1. Отидете в Услуги -> Услуги и превъртете надолу близо до дъното
 2. Тук можете да активирате както SSH, така и Telnet
 3. За SSH имате възможност да дефинирате порта, както и да създадете авторизационни ключове. Аз лично съм се задържал с потребителското име и паролата за вход, но за най-високо ниво на сигурност бих препоръчал също да присвоите ключ за оторизация. След като направите това, щракнете Запази и Прилагане на настройките.
  DD-WRT SSH и Telnet
 4. Отидете в Администрация -> Управление и там вече можете да активирате SSH и Telnet управление.
 5. Ако искате да получите достъп до вашия DD-WRT външно, ще трябва да настроите пренасочване на порт във вашия модем за порта, който сте избрали да използвате за SSH. Въпреки че обикновено се използват порт 22 и 23, бих препоръчал да използвате нещо над 1024, за да е по-трудно за всеки, който се опитва да получи достъп до вашата мрежа.

В Windows можете да използвате командния ред за достъп чрез Telnet. Ще трябва също да се уверите, че имате активиран Telnet клиент. За целта отидете на Control Panel -> програми -> Включете и изключете функциите на Windows. Изчакайте списъкът да се зареди, изберете „Клиент на Telnet“ и щракнете Добре.

 1. Стартирайте командния ред, като щракнете върху Бутон на Windows, напишете по-долу и натиснете enter.cmd
 2. Typetelnet
 3. Инициирайте връзката с вашия рутер, като напишете отворена 192.168.1.1 [23], съответно променете IP адреса и порта, ако сте избрали други стойности
 4. Данните за влизане са потребителско име: root и парола: както е определено в началото. Не се притеснявайте, ако вашата парола не се появи, докато я пишете; това е функция за софтуер за сигурност.
 5. Това е, вашето в.
  Достъп до DD-WRT чрез Telnet в Windows

Можете също да използвате PuTTY към Telnet или SSH в рутера. SSH също идва с SCP (Secure Copy), това означава, че можете да използвате програма като WinSCP за достъп до файловите системи на вашия рутер.

 1. За достъп до вашия рутер чрез WinSCP просто въведете подробностите, както по-горе, в правилния раздел и щракнете Влизане.
 2. Ако това е първият ви път, може да получите предупреждение за ключ за защита, в този случай просто го приемете.
  Достъп до DD-WRT чрез WinSCP

FTP

За да активирате FTP на вашия DD-WRT рутер, имате нужда от следните стъпки, след като вашето USB устройство за съхранение е включено във вашия рутер.

 1. Изпълнете стъпки от 1 до 6 за настройка на система за съхранение на NAS
 2. Под услуги -> NASDo следните настройки
  1. Активирайте ProFTPD (сменете пристанището, както сметнете за добре) и активирайте WAN достъп
  2. Активиране на WAN достъп
  3. Препоръчвам да не разрешавате анонимно влизане. За удостоверяване с помощта на списък с пароли е по-удобно, но методът Radius осигурява най-голяма сигурност.
 3. Под Потребителите въведете потребителско име, защитена парола и изберете кои устройства искате да споделите, както и FTP.
 4. Кликнете Запази тогава Прилагане на настройките.
  Настройка на DD-WRT FTP
 5. Отидете в Администрация-> Commandsand въведете nextwanf = `nvram get wan_iface` iptables -I INPUT 2 -i $ wanf -p tcp --dport 21 -j logdrop iptables -I INPUT 2 -i $ wanf -p tcp -m състояние - state NEW - dport 21 -m граница - ограничаване на A / минута - ограничаване на спукване B -j logaccept

  Променете стойностите, както сметнете за подходящи:

  1. A (2) - броят разрешени предположения в минута след B (3) броят на неуспешните първоначални опити - това ще забави и ще ограничи всеки, който се опитва да пробие
  2. Можете също да използвате следния код вместо това, но това ще бъде по-малко защитени конфигурации-I INPUT 1 -p tcp --dport 21 -j logaccept
 6. Запазване като стартиране, Прилагане на настройките, и Рестартирайте рутера
 7. Вашият FTP сървър вече трябва да работи на вашия DD-WRT

Достъп до устройството с помощта на FTP

 1. Изтеглете FTP клиент. WinSCP за Windows, FileZilla за Mac, ES File Explorer за Android и FTP Manager за iOS са много подходящи - но може да имате свои собствени предпочитания.
 2. Когато бъдете подканени, въведете настройките на рутера, както сте ги дефинирали преди
 3. Ако искате да получите достъп до него външно, ще трябва да знаете вашия IP адрес (предварително), който можете да намерите с помощта на IPLeak.net.
  1. Ако използвате модем преди вашия рутер, ще трябва също да настроите порт напред, те варират в зависимост от ISP & Модем, така че погледнете документацията, която са ви предоставили.
  2. Ако искате да направите това, докато използвате VPN, ще трябва да изберете един, който позволява пренасочване към порт.
 4. Това е вашето свързано

Настройки за разширен достъп

Ограничения за достъп / родителски контрол

Вкъщи може да пожелаете да зададете някои ограничения за достъп, за да ограничите съдържанието на членовете на вашето семейство, особено вашите деца. Макар да вярвам, че обучението им е по-важно, има по същество голям брой теми, които никоя лекция не може да спре някого да се спъне.

В офис може да искате да настроите филтрирането така, че служителите да не използват работно време за достъп до Facebook, Twitter и други социални медии, освен ако не е тяхна работа да го правят..

Лично аз имам ограничения за достъп, установени като метод за самоцензура. Знам, че има някои уебсайтове, които посещавам, като 9GAG, които не са продуктивни и не трябва да получавам достъп до тях през деня.

 1. Отидете на Ограничения за достъп -> WAN достъп
 2. Можете да настроите до 8 политики
 3. Настройте политиката за достъп. За списъка с клиенти можете да използвате MAC адрес, IP адрес или спецификация на IP-обхват. Бих препоръчал да използвате настройката на MAC, тъй като това е най-трудното за преодоляване. Можете да разберете MAC адресите на свързаните устройства, като отидете до Администриране -> WOL.
  DD-WRT администрация WOL
 4. За дни и време определете кога искате ограничението за достъп да бъде активно
 5. С секцията „Блокирани услуги“ можете да определите дали има конкретни услуги, които искате да блокирате, като например игри или Yahoo.
 6. В последните два раздела можете да блокирате уебсайтове по ключова дума или по конкретен URL адрес. Бих препоръчал да използвате блокирането на URL адреси, тъй като е по-точно и да се избегне случайно блокиране на уебсайтове, които може да са необходими за работа или образование.
  Ограничения за достъп на DD-WRT

WiFi за гости

Ако често имате приятели, посетители или бизнес партньори, които посещават, най-вероятно ще искате да им осигурите WiFi достъп. Предимството на създаването на мрежа за гости е, че можете да я приспособите според вашите нужди. Например, можете да имате различни ограничения за достъп и настройки за поверителност. Тъй като двете мрежи са разделени, вие също ще бъдете по-сигурни и дори можете да приспособите използването на честотната лента, така че приятелите ви да не започнат да скачат всичките ви скорости на изтегляне.

Можете да създадете мрежа за гости както за 2.4Ghz, така и за 5Ghz мрежи.

 1. Отидете на Wireless -> Основни настройки
 2. За честотата, на която искате гостите да имат достъп до клик Добавипод „Виртуални интерфейси“. Лично аз имам само 2.4Ghz мрежа за гости, тъй като намирам това повече от адекватно. Можете също така да добавите повече от една виртуална мрежа за всяка честота, но не успях да измисля основателна причина това да е полезно. Кликнете

  Запази
  DD-WRT мрежа за гости и виртуални интерфейси

 3. Отидете на Wireless -> Безжична сигурност и дайте на мрежата за гости парола, това не е задължително, но аз винаги се опитвам да огранича кой може да има достъп до мрежата, така че знам, че съседите ми няма да се зареждат свободно или клиентите на съседното кафене няма да го използват един от двамата. Кликнете Прилагане на настройките.
 4. Сега ще искате да създадете мост. Какво прави мост, позволява ли ви да разделите двете мрежи, за да можете да ги контролирате отделно. Ще покажа и как можете да дадете приоритет на честотната лента на не-гост безжичните мрежи.
 5. Отидете на Настройка -> Работа в мрежа
 6. Създайте нов DD-WRT мост, като щракнете върху Добави и го наречете br1, щракнете Запази
 7. За IP дефинирайте го като 192.168.2.1, а маската на подмрежата трябва да бъде 255.255.255.0, щракнете Запази тогава Прилагане на настройките
 8. Кликнете Добави под „Присвояване на моста“
 9. Изберете br1, който току-що сте създали като клиентски мост и wl0.1 като мрежа. Оставете Прио такъв, какъвто е и тогава

  Прилагане на настройките
  Мрежа за настройка на DD-WRT

 10. Най-отдолу за „DHCPD“ Добавете нов DHCP сървър. Изберете br1 в падащото меню и оставете другите настройки по подразбиране. Прилагане на настройките отново.
  Мрежа за настройка на DD-WRT 2
 11. Вече имате две отделни мрежи. Все пак искате да дадете приоритет на основната мрежа, тъй като е по-важно.
 12. Отидете на NAT / QoS -> QoS (Качество на услугата).
 13. В QoS Активирайте го и за Port изберете LAN & WLAN от падащото меню.
 14. Под приоритет на Netmask въведете 192.168.1.1/24 и 192.168.2.1/24 (или IP адресите, които сте дефинирали съответно).
 15. За първичната мрежа 192.168.1.1 изберете премиум приоритет, а за вторичен изберете основен приоритет.
 16. Прилагане на настройките
  DD-WRT NAT QoS

 17. Отидете в Администрация -> Команди и въведете следното
 18. iptables -t nat -I POSTROUTING -o `get_wanface` -j SNAT --to` nvram get wan_ipaddr` iptables -I FORWARD -i br1 -m state --state НОВ -j ПРИЕМАН iptables -I FORWARD -p tcp --tcp -flags SYN, RST SYN -j TCPMSS --clamp-mss-to-pmtu iptables -I FORWARD 1 -i br0 -o br1 -j DROP iptables -I FORWARD 1 -i br1 -o br0 -j DROP
 19. Кликнете Запазване на защитната стена и сте готови

Ако искате например мрежата за гости да има фиксирана ширина на честотната лента, например, трябва да имате базова линия при тестване на продукт, след това можете да го направите по следния начин, след като сте направили горното:

 1. Отидете на NAT / QoS -> QoS
 2. В секцията „Настройки на QoS“ въведете максималната скорост и скорост за изтегляне, осигурена от вашия интернет доставчик
 3. В „Приоритет на мрежата“, за мрежата, която искате да имате ограничена скорост, задайте приоритета на Ръчно
 4. Въведете скоростта нагоре и надолу, която искате да постигнете.
 5. Кликнете Прилагане на настройките и сте готови.
  Ограничаване на честотната лента на DD-WRT

Гост HotSpot

DD-WRT ви позволява да използвате четири различни хъб-места, които са изключително удобни и полезни за търговска среда. Това са Sputnik, Hotspot System, Wifidog и Chilispot. Можете да намерите това в „Услуги“ -> HotSpot. Ще вляза в малко подробности за всяко от тях, обаче, ще вляза само в настройката на HotSpot System, тъй като намерих тази за най-лесната за използване и внедряване.

изкуствен спътник

Sputnik i, подобно на системата HotSpot, а в някои случаи Chilispot работят като доставчик на платено управление. Това означава, че те ще се справят с вашия екран за пръскане, различни места и други за месечна такса или за такса за покупка.

Открихме, че Sputnik е малко досаден за настройка, но той ви осигурява някои добри настройки и ще ограничи използването на WiFi до екрана за пръскане на Sputnik. Това означава, че за да промените вашите настройки на DD-WRT, ще трябва да бъдете свързани с Ethernet кабел.

Система HotSpot

Открих, че системата HotSpot е най-лесната за настройка и използване. Услугата ви позволява да таксувате клиенти за WiFi, като в този случай компанията поема малък процент от плащането. Можете също така да предоставите на потребителите безплатна WiFi връзка и да имате екран за пръскане, който ги моли да ви следват в социалните ви мрежи, трябва да плащате малка месечна цена за това.

 1. Регистрирайте се за акаунт на hotspotsystem.com, не забравяйте да запишете своето потребителско име и идентификационния номер на местоположението си
 2. В DD-WRT отидете на Services -> Hotspot
 3. Активирайте HotSpotSystem
 4. Въведете вашите данни и щракнете Прилагане на настройките
 5. Това ще създаде автоматична мрежа за гости и ще ви бъде представен екран за пръскане при влизане. Ако искате да промените този екран за пръскане, можете да направите това чрез уебсайта на системата HotSpot. Можете да промените всичко - от цветовете, изображенията, бутоните до почти всичко, което желаете.
  Система DD-WRT Hotspot

Wifidog

Wifidog и Chilispot са и отворен код, което означава, че ако желаете, можете сами да настроите сървъра за това, което означава, че дори нямате нужда от интернет връзка. Wifidog е най-сложният и най-малко говорим вариант, така че бих препоръчал да го избягвате и да избирате вместо Chilispot.

Chilispot

Chilispot е най-адаптивната DD-WRT гореща точка. Първо, можете да използвате услуги като Wi-Fiplanet и EngageHotspot, за да имате уеб-базирана страница и система за пръски. Те работят подобно на системата HotSpot, но са по-малко комерсиални и следователно ще е необходимо малко повече работа, за да я настроите добре и според вашите нужди. Това също означава, че тези услуги са много по-евтини от HotSpot System. Можете да научите повече за настройката, като гледате това видео в YouTube.

Второ, можете да настроите Chilispot със собствен сървър на Debian, като по този начин поддържате всичко под свой контрол. Тази настройка изисква много технически опит и излиза извън обхвата на това ръководство.

Mac филтриране

Ако искате, можете също да ограничите достъпа до вашата мрежа по устройство. Всички съвременни устройства имат нещо, наречено MAC (Media Access Control) адрес, който е като домашен адрес и е уникален за всяко устройство. След като знаете MAC адреса на устройството, можете да ограничите достъпа му до вашата мрежа.

Първо, трябва да намерите MAC адреса на устройството, което искате да разрешите или блокирате. По-долу ще ви покажа как можете да направите това с помощта на DD-WRT, но можете и Google как да го намерите в настройките на вашето устройство.

 1. Отидете в състояние -> LAN
 2. Там в края на страницата ще можете да видите свързаните устройства и техните имена
  DD-WRT безжична LAN мрежа

Сега, след като сте определили MAC адреса на дадено устройство, можете да го блокирате или разрешите. Например, ще блокирам устройството с Android, показано в предишното изображение.

 1. Отидете на Wireless -> MAC филтър
 2. Редактирайте списъка с филтри за MAC за безжичната мрежа, до която искате да ограничите достъпа. Можете да направите това само за реални мрежи, а не за виртуални мрежи.
  Списък с филтри за MAC адреси
 3. Въведете MAC адресите на устройствата и щракнете Запази. Можете също така да изберете бутона MAC Списък за безжичен клиент, за да изберете бързо няколко устройства.
 4. Изберете Активиране, а след това решете дали искате да разрешите само тези устройства или да блокирате тези устройства
 5. Кликнете Прилагане на настройките и сте готови
  DD-WRT MAC филтър

Допълнителни приложения и настройки

Както бе посочено в началото на това ръководство, едно от най-големите предимства на DD-WRT са допълнителните настройки и настройки, които ви позволяват да правите. Въпреки че преди съм обяснявал повечето опции, този раздел е посветен на някои по-уникални настройки.

VPN клиент

Тъй като нашата марка може би вече го е раздала, ние обичаме VPN. Така че не е изненада, че ще ви покажем как можете да инсталирате DD-WRT OpenVPN клиента на вашия рутер. Можете обаче да настроите или PPTP, или OpenVPN клиент, тъй като OpenVPN е много по-безопасен и това, което винаги препоръчваме, това ще покажа настройката. Ако желаете, можете също да настроите DD-WRT VPN сървър. Аз обаче няма да покривам това.

Преди да започнете, разбира се, ще ви трябва VPN акаунт. Избрах да използвам ExpressVPN за тази демонстрация, тъй като тя беше гласувана като една от най-добрите VPN за DD-WRT. Въпреки това повечето VPN доставчици поддържат настройка на DD-WRT. Трябва да спомена, че маршрутизатор на OpenVPN може да бъде настроен по някакъв начин, затова се консултирайте с вашия доставчик на VPN, преди да започнете, тъй като техните инструкции могат да варират и в този случай трябва да следвате тези.

 1. Изтеглете .ovpn инсталационния файл за сървъра, към който искате да се свържете от вашия VPN доставчик, и го отворете в Notepad или Notepad++
 2. В DD-WRT отидете на Services -> VPN и активирайте OpenVPN клиент
 3. Копирайте настройките от .ovpn файла в конзолата DD-WRT съгласно препоръките на вашите VPN доставчици.
 4. Кликнете Прилагане на настройките.
  DD-WRT VPN
 5. Отидете на Настройка -> Основна настройка и превъртете надолу до секцията Настройки на мрежовия адрес на сървъра (DHCP).
 6. За статични DNS 1 и 2 въведете настройките на DNS на Google: 8.8.8.8 и 8.8.4.4 съответно. Ако вашият доставчик на VPN има свои собствени настройки на сървъра, вместо това въведете адреса за тях.
  1. От съображения за сигурност може да искате да използвате OpenDNS или OpenNIC.
 7. Отидете в състояние -> OpenVPN
 8. Трябва да видите екран за състояние на успешна връзка, както и статистически данни за вашата връзка и дневник за отстраняване на проблеми.
  DDN-WRT VPN статус

Ако използването на VPN клиент на вашия рутер е една от основните ви проблеми, тогава бих препоръчал да се сдобиете с нещо по-мощно, тъй като най-добрият VPN рутер ще се нуждае от много технологична мощност.

VPN клиент: Dual Gateway / Policy-based маршрутизация

Ако искате, е възможно да настроите вашия рутер като двоен шлюз. Това използва маршрутизиране, основано на политиката, и позволява на някои от вашите устройства да използват VPN връзката, докато други използват вашата нормална връзка. Това може да бъде наистина полезно, ако обичате да използвате Hulu, Netflix или BBC iPlayer на медийното си устройство (тъй като те вече блокират VPN), но естествено искате останалата част от връзката ви да е безопасна и защитена.

 1. Уверете се, че сте настроили VPN връзка съгласно предишния раздел и проверете дали работи
 2. Отидете в състояние -> LAN и разберете локалните IP адреси на устройствата, които искате да използвате VPN връзка
  1. В моя случай ще искам моя телефон с Android с IP 192.168.1.123 да използва VPN връзката
  2. Конфигурирането на маршрутизиране, основано на политика, може да се извърши само приобщаващо и ще трябва да знаете IP адреса на всички устройства, които бихте искали да имат връзката им, за да преминат през VPN
 3. Отидете в Услуги -> VPN
 4. Въведете маршрутизиране на базата на политика "192.168.1.123/32", уверете се, че използвате съответните си IP адреси. Ако трябва да настроите няколко устройства, въведете всеки IP на нов ред. Щракнете върху Прилагане на настройките
  DD-WRT Политика, базирана на политика
 5. Отидете в Администрация -> команди
 6. Въведете следното и щракнете Запазване на защитната стена. Ще трябва да въведете това за всеки IP адрес, който искате да използвате двойния шлюз withiptables -I FORWARD -s 192.168.1.123 -o $ (nvram get wan_iface) -j DROP
 7. Ако трябва също да препратите определен порт през VPN, ще трябва също да въведете следното в „Командите на защитната стена“: iptables -I FORWARD -i tun1 -p udp -d 192.168.1.123 --dport 8080 - j ACCEPT iptables -I FORWARD -i tun1 -p tcp -d 192.168.1.123 --dport 8080 -j ACCEPT iptables -t nat -I PREROUTING -i tun1 -p tcp --dport 8080 -j DNAT - до дестинация 192.168 .1.123 iptables -t nat -I РАЗРЕШЕНИЕ -i tun1 -p udp --dport 8080 -j DNAT - до дестинация 192.168.1.123
 8. Ще трябва да въведете горните три реда за всички IP и портове, които искате да използвате и препратите, замествайки номера на IP и порта и необходими
  Правила за двойно маршрутизиране на DD-WRT във фървола
 9. След като запазите защитната стена, рестартирайте вашия рутер. На всяко устройство отидете на IPleak.net и се уверете, че те имат външния IP адрес, който очаквате

SmartDNS

Подобно на VPN, услугата Smart DNS ви позволява да преодолявате географски ограничено съдържание. На тази страница можете да прочетете повече за разликите и приликите на двете. Въпреки факта, че вече не работи с Netflix, все още има много ограничени уебсайтове, които ви позволяват да получите достъп. Препоръчвам Blockless, тъй като има страхотна цена и осигурява добре закръглена цялостна услуга. За съжаление в момента не съм запознат с никакви безплатни Smart DNS услуги, които са законни и няма да продават вашите данни.

След като се регистрирате в Blockless, настройката на услугата Smart DNS на DD-WRT е много проста и е, както следва.

 1. Вземете първичните и вторичните DNS стойности от Blockless (108.171.182.159 и 108.171.177.124 по време на писане)
 2. Отидете на Настройка -> Основна настройка
 3. Под Настройки на сървъра на мрежовия адрес (DHCP) въведете настройките за DNS в „Статичен DNS 1“ и „Статичен DNS 2“
 4. Кликнете

  Прилагане на настройките
  DD-WRT статични DNS настройки

 5. Отидете на уебсайта на Blockless и потвърдете вашия IP адрес

Ако искате да използвате OpenDNS или OpenNIC за целите на безопасността и сигурността, тогава можете да настроите това по същия начин, просто използвайте съответния DNS IP в статичните DNS полета.

Предаване - торенти

Ако сте почитател на торентите, тогава можете да инсталирате торент клиент, наречен Transmission, на вашия рутер. Това означава, че можете да изтегляте торенти, без да се налага да оставяте компютъра си включен и, разбира се, ви позволява да имате и по-добро съотношение на засяване. Трябва да спомена, че тук, в ProPrivacy, ние не одобряваме използването на торент за незаконни цели. Въпреки това има много основателни причини да използвате торент клиенти.

За да можете да стартирате и стартирате Предаването, ще трябва да сте изпълнили няколко от предишните стъпки, но не се притеснявайте, че ги препратих съответно. Също така ще ви трябва USB флашка или външен твърд диск, идеално форматиран към FAT32.

 1. Активирайте USB поддръжката съгласно раздел NAS.
 2. Отидете в Услуги -> NAS
 3. Активирайте демона за предаване в секцията „Bittorrent“
 4. За директорията въведете маршрута за устройството, което искате да използвате. Най-общо казано, това ще бъде / mnt / sda1
 5. Кликнете Прилагане на настройките и сте готови

След като вече имате предаване и работи, ще трябва да имате достъп до него бързо, за да направите процеса прост.

 1. За достъп до Предаване от вашия компютър отидете на 192.168.1.1:9091
  Клиент за предаване
 2. За да го използвате, щракнете върху бутона на папката, където можете да въведете URL адреса на торент местоположението или да качите торент файла.
 3. За местоназначението ще искате да го зададете на / mnt / sda1 / Downloads.
 4. Можете да направите горепосочената папка по подразбиране, като щракнете върху бутона за настройки на гаечен ключ в долната част на страницата
 5. Това е, вашето изтегляне сега ще започне. Страницата се актуализира само периодично, така че ще трябва да изчакате няколко секунди, преди да се появи и да настъпи напредък.
 6. Ако имате активирана NAS, след като изтеглянето приключи, можете лесно да прехвърлите файла на вашия компютър, когато имате нужда от него.
 7. В Android можете да използвате дистанционно предаване за достъп до системата, за iOS телефони, ще трябва да използвате уеб достъп или BarMagnet, ако е джейлбрейк. На официалния уебсайт за предаване можете също да изтеглите приложения за много други услуги като XMBC (сега Kodi), Blackberry, RSS и т.н..

За информация относно запазването на сигурността при торент вижте нашето най-доброто ръководство за VPN за торент сайтове.

DLNA

DLNA, или Digital Living Network Alliance, както се нарича, е цифров стандарт, който улеснява поточното мултимедийно съдържание от устройства в мрежа. Стандартът има много защитници, но има много хора, които не го намират за полезен. Причината е, че с модерна технология може да бъде лесно да получите достъп до NAS устройството на вашия рутер и да предавате лесно съдържанието. Въпреки това, в моя опит, намерих DLNA практична, особено когато исках да предавам филми на моя Xbox или по-стар тъчпад.

За настройка на DD-WRT DLNA следвайте стъпките по-долу, след което ще ви покажа как да получите достъп до нея от различни устройства.

 1. Отидете в Услуги -> NAS
 2. Активиране на miniDLNA
 3. Изберете опциите, които искате, и задайте пътя до / mnt / sda1
 4. Кликнете Прилагане на настройките, и сте готови

С настройката на DLNA вече можете да получите достъп до нея от повечето устройства, които са свързани към вашата WiFi мрежа. Кликнете върху съответните връзки по-долу за повече ръководство как да настроите DLNA с вашето устройство.

 1. Windows
 2. OSX
 3. iOS устройства
 4. Xbox един
 5. Защото просто ще трябва да използвате своя Media Player

Съхранение в облака

За съжаление, един от недостатъците на DD-WRT спрямо традиционния фърмуер на рутера е липсата на специализирана облачна система за съхранение. Освен набор от унифицирани приложения и лесна настройка, и Linkys, и фърмуерът на AsusWRT предоставят тази възможност. Въпреки че, да, възможно е да използвате FTP система и да настроите куп код, това просто не е реалната сделка.

Уеб сървър

Ако желаете, можете също така да настроите DD-WRT уеб сървър, който ви позволява да хоствате уеб страница, да споделяте файлове с колеги и да извършвате редица други дейности, свързани с уебсайта. Ще ви покажа основите на настройката с Pydio, но можете да проверите техните ръководства за администрация, за да видите за какво още можете да го използвате.

 1. Първо, ще трябва да форматирате външния си твърд диск или USB диск. Тъй като ще трябва да създадете два дяла, бих препоръчал да използвате съветника MiniTool Partition за това (Gnome for Mac). Създайте следните два дяла, след като го форматирате:
  1. Етикет на дяла: оставете празен, Размер на дяла: 512MB, Файлова система: Linux Swap, ClusterSize: По подразбиране
  2. Етикет на дяла: JFFS, Размер на дяла: останалата част от устройството, Файлова система: Ext3, Размер на кластер: По подразбиране
 2. Настройте NAS система, както беше описано по-горе.
 3. Когато включите USB устройството във вашия рутер. Той автоматично трябва да монтира swap и / jffs дяловете. Направете едно от "Файлове споделяне" в раздела Nas пътеката / jffs и я именувайте JFFS
  DD-WRT JFFS и монтиран за смяна
 4. Отидете в Услуги -> Уеб сървър. Активиране на Lighttpd. Можете да оставите настройките такива, каквито са. Ако искате само да имате достъп до уеб сървъра на местно ниво, тогава деактивирайте WAN достъп.
  Уеб сървър на DD-WRT Services
 5. Изтеглете най-новата версия на Pydio във формат .zip
 6. След извличане копирайте файловата система в папката jffs / www на USB стика, прикрепен към рутера.
 7. Отидете на 192.168.1.1:81 за достъп до уеб сървъра.
 8. Кликнете "Кликнете тук, за да продължите" за да стартирате настройката си. Следвайте трите прости стъпки, единствената настройка, която трябва да сте наясно, е, че за конфигурацията на базата данни ще трябва да използвате SQLite 3.
  Pydio

Вече имате достъпен уеб сървър, до който могат да имат достъп множество хора. Ако искате тя да е достъпна от всяка точка на света, ще трябва да имате активирана WAN в настройката на уеб сървъра. Ако имате маршрутизатор, свързан към модем, ще трябва също да настроите пренасочване към порт 81 към вашия DD-WRT рутер. След това можете да намерите своя IP с помощта на софтуер за уебсайт като ipleak.netand свързване с помощта на you.re.ip.ere: 81. Освен ако нямате статичен IP (вероятно нямате), ще трябва да настроите и DDNS.

Както при FTP и SSH достъп, ако искате да направите това по време на работа с VPN, ще трябва да изберете такъв, който позволява пренасочване към порт.

DDNS

Вашият компютър и други устройства в мрежата ви се идентифицират в интернет чрез това, което се нарича IP (Интернет протокол) адрес. Вашият интернет доставчик ви предоставя това автоматично, така че през повечето време не е нужно да се притеснявате за това. Въпреки това, поради начина, по който работят интернет доставчиците, те могат да ви присвоят нов IP адрес от време на време. Честотата варира в зависимост от доставчика, но ако нямате статичен IP адрес, той ще се промени в определен момент.

Когато вашият IP се промени, няма да забележите никаква разлика, тъй като няма съществен ефект върху вътрешната работа на вашата система. Въпреки това, когато се опитвате да получите достъп до вашия рутер от външно местоположение, винаги ще трябва да знаете вашия IP или няма да можете да се свържете с него. Това важи за настройките на FTP, WebServer, Smart DNS и няколко други сценария.

За да преодолеете това, ще трябва да настроите DDNS (динамична DNS) система. Система DDNS ще ви даде уеб адрес като thisismyrouter.noip.me и като стартирате малка програма на вашия компютър (или DD-WRT в този случай), предоставената уеб адрес винаги ще ви пренасочва към правилния IP адрес.

Ако вече сте закупили (или планирате да) домейн от NameCheap, тогава ще можете да настроите DDNS с помощта на тяхната система. Въпреки това, аз приемам, че нямате домейн, който можете да използвате в момента, и ще използвам безплатната DDNS услуга от NoIP.

 1. Създайте акаунт с NoIP. Ако ще използвате безплатния план, не забравяйте да го подновявате на всеки 30 дни
 2. Отидете на хостове / пренасочване и щракнете Добавяне на домакин
  1. Дайте си име на хост, изберете тип хост DNS хост (A), вашият IP адрес автоматично ще бъде попълнен и задаването на група е по избор
  2. Кликнете Добавяне на хост
 3. В DD-WRT отидете на Настройка -> DDNS
 4. Изберете No-IP от падащия списък и въведете данните си от No-IP
 5. Не използвайте външна проверка на IP трябва да бъде променена на Не, ако рутерът не е свързан директно с интернет (т.е. зад друг рутер или модем)
 6. Кликнете

  Прилагане на настройките
  DD-WRT DDNS

 7. Когато вече отидете на yourddns.noip.me (избрания от вас DDNS домейн), ще имате достъп до вашия рутер. Уверете се, че добавяте всички подходящи портове за достъп, напр. за уеб сървъра бих използвал yourddns.noip.me:81

Други услуги, които бихте могли да използвате вместо NoIP, са Dynu и ChangeIP.

Privoxy Adblocking

Вече препоръчваме да използвате adblockers на вашия компютър и да инсталирате някои плъгини на вашия браузър (Chrome, Firefox), но понякога може да е по-практично да стартирате услуга за блокиране на вашия рутер. За съжаление, плъгините и подобни могат да бъдат проблем на мобилните устройства, особено на iOS. Това дава още една добра причина да стартирате Adblocker директно на вашия рутер, всички устройства, свързани към него, ще имат реклами, блокирани върху него. Ще ви дам бърз и лесен начин за настройка на Privoxy (вградения DD-WRT Adblocker) и ако искате повече помощ, можете да оставите коментар или да посетите уебсайтовете на Privoxy за повече подробности.

 1. Отидете в Услуги -> филтриране на реклами
 2. Активиране на Privoxy
 3. Активиране на прозрачен режим. Ако има устройства, за които не искате да работи, въведете техния локален IP адрес. Например, когато правя тестване на качеството на някои уебсайтове, трябва да имам видима реклама, тъй като аз съм въвел локалния си IP на лаптопите, който съм настроил на статичен 192.168.1.25
 4. Можете да оставите другите настройки такива, каквито са
 5. Кликнете Прилагане на настройките и сте готови
  Privoxy DD-WRT Adblocking

Мониторинг на мрежата

Ако имате месечно изтегляне или ограничение за качване, предоставено ви от вашия интернет доставчик, или просто искате да знаете колко интернет използвате, тогава можете да анализирате статистическите данни на вашите данни с помощта на DD-WRT. Използвайки лентата на състоянието, вие също можете да анализирате редица други фактори и да разберете дали има и други проблеми с вашата мрежа или подобрения, които могат да бъдат направени.

 1. Ако искате да видите колко честотна лента се използва, можете да използвате раздела Status - Bandwidth.
  1. В услуги -> Услугите, ако активирате брояча за трафик на WAN (ttraff Daemon), вие също ще можете да видите месечната разбивка в състояние -> Раздела WAN.
   DD-WRT Мониторинг на трафика
 2. В състояние -> Безжично можете да видите какви устройства са свързани към всяка безжична мрежа, така че ако има повече устройства, които се показват, тогава очаквате, тогава може да имате някои проблеми
  DD-WRT безжичен статус

Можете също да използвате YAMon, за да получите по-добри статистически данни и групи за използването на вашия мрежов трафик.

Ако искате да имате по-задълбочен мониторинг на мрежата, а също и да видите разбивка на използването на данни от софтуер, тогава бих препоръчал да изтеглите Glasswire, което ще направи точно това и още.

Защитена WiFi настройка (WPS)

WPS се отнася до система, която ви позволява лесно да свържете устройство към вашия рутер. Може би сте го виждали и преди това, когато се свързвате към безжична мрежа, тя дава възможност за бърза връзка чрез натискане на бутона WPS на рутера. За съжаление, като цяло тези системи са ужасни за сигурността на вашия рутер. За щастие DD-WRT WPS не се прилага в повечето компилации, така че не е нужно да се притеснявате за това.

Въпреки това, има някои търговски надстройки, като например на рутери Buffalo, където опцията за това наистина съществува. Ако получите някое от тях, бих препоръчал да го деактивирате незабавно.

Определено Ръководство за DD-WRT Заключение

Искрено се надявам, че сте харесали да четете моето ръководство и сте намерили нещо полезно за внедряване и да ви помогнем да създадете най-добрия възможен WiFi рутер.

Ако никога не сте играли с DD-WRT, преди това е чудесен начин да прекарате няколко часа и да подобрите дома си. За тези от вас, които вече имат DD-WRT, се надявам, че някои от моите инструкции са помогнали за подобряване на настройката ви. Ако сте намерили

Ако сте намерили това ръководство за полезно, ще се радвам да споделите в любимата си социална мрежа. И ако имате проблеми, не се колебайте да оставите коментар и аз ще се опитам да ви помогна, доколкото е възможно.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me