Долнобедреният интернет - известен като Darknet или Blacknet - е част от интернет, който не е посочен от конвенционалните търсачки. Можете да получите достъп до тъмната мрежа анонимно. Така хората са свободни да участват в престъпни деяния със сравнително малък шанс да бъдат хванати. Резултатът е, че Darknet е място, където могат да бъдат намерени незаконни наркотици и услуги - и много по-лошо.darknet

Как работи Darknet?

Тъмните уебсайтове могат да бъдат намерени в тъмни мрежи: наслагване на мрежи, до които можете да имате достъп само със специфичен софтуер като Tor. Всъщност Darknet е само малка част от Deepweb - много по-голямо и най-вече безобидно тяло от интернет съдържание, което не е индексирано от търсачките.

Същите хора имат достъп до Deepweb, за да се възползват от анонимността, предоставена от Tor. Tor, който е известен още като рутер за лук, ви позволява да скриете истинското си местоположение по начин, който осигурява анонимност и поверителност. Веднага след като се свържете с Tor, вашите уеб данни автоматично се тунелират през редица „възли за излизане“ (произволни компютри по целия свят).

възвишение

Начинът, по който Tor работи, прави почти невъзможно да се каже кой или къде е интернет потребител. Шифроването, предоставено от Tor, също защитава данните защитени от любопитни очи. Това прави Tor полезен за хора, живеещи в опасни политически режими, за журналисти или за други уязвими групи, които се нуждаят от поверителност.


Въпреки че има законни приложения обаче, анонимността, осигурена от софтуер като Tor, означава, че Darknet създава перфектна среда за процъфтяване на престъпността. Поради тази причина Darknet не е място за слаби сърца.

Всъщност ние настоятелно призоваваме всички хора да бъдат предпазливи, ако някога решат достъп до Тъмната мрежа. Можете да се натъкнете на съдържание, което е обидно, смущаващо, престъпно и просто неприятно.

Пътят на коприната и нейните наследници

Може би най-известната част от Тъмната паяжина беше Пътят на коприната. Silk Road беше оригиналният пазар на Deepweb - еквивалентът на eBay за престъпници. По пътя на коприната хората са купували и продавали незаконни продукти като наркотици, оръжие, злонамерен софтуер и незаконни услуги (като наемане на хитман).Bitcoin

Сайтът е създаден от "Dread Pirate Roberts" псевдонима на Рос Улбрихт. Улбрихт забогатя от Пътя на коприната. В разгара си, той му правеше около 20 000 долара на ден в биткойн комисиони. Смята се, че той е натрупал богатство от около 4 милиона долара, когато е бил хванат от ФБР през 2015 година.

alphabay

Продължаващ проблем

Въпреки крайния провал на Silk Road и убийството на Ulbricht, Тъмната мрежа продължава да бъде опора на криминални пазари. Съвсем наскоро бяха закрити още два известни пазара - Alphabay и Hansa.

Опитите на властите да разбият тези незаконни пазари обаче са до голяма степен напразни. Повече сайтове бързо се появяват, за да запълнят вакуума, създаден от загубата на други хора, а потребителите и продавачите просто се преместват и създават магазин, продаващ незаконните си стоки другаде.

В момента Dream Market, Silk Road 3, Crypto Market и Ramp са на върха на хранителната верига. Както можете да видите обаче, има буквално десетки от тези видове незаконни магазини в Darknet. Нелегалната инфраструктура се активира от използването на децентрализирани криптовалути (и блокчейн технология).

Биткойн, най-известната от тези валути, най-често се използва от потребителите, за да плаща за своите покупки в Deepweb. Това им позволява да правят покупки, без да се налага да използват истинското си име, банка, кредитна карта или PayPal.

Бъдещето на Darknet

Darknet е мистериозно и загрижено място. За полицията това е бич. Изглежда обаче, че криптовалутите са тук, за да останат. Освен това начинът, по който Deep Web действително съществува, означава, че той наистина не може да бъде изключен.

За незаконните разработчици на пазара, примерът на Улбрихт (той беше хванат, защото не спазваше своите важни протоколи за сигурност) е постоянно напомняне, за да се гарантира, че се внимава максимално. Това означава, че плъзгането е по-малко вероятно, което прави уловът на престъпници, които използват Deep Web, още по-трудно.бъдеще на тъмнета

След като каза това, Европол, ФБР - и различни други разузнавателни агенции - са доказали, че въпреки анонимността, която Tor и Darknet осигуряват, с достатъчно упорит труд е възможно да се затворят незаконните пазари и да се изпратят техните водачи в затвора.

Обикновено властите хващат престъпници, като са търпеливи и чакат тези водещи да направят грешки. В определен момент обаче престъпниците трябва да изкарат своите биткойни за валутите на FIAT. В този момент властите могат да получат важна преднина.

Що се отнася до Tor, засега технологията е сигурна. Възможно е обаче един ден правителствени разузнавателни агенции като NSA и GCHQ да намерят начин да разбият системата.

Ако това някога се случи, много хора несъмнено биха попаднали в сериозни проблеми. Въпреки това част от интернет, която не е включена в списъка (Deep Web), все още ще бъде там и вероятно ще бъде само въпрос на време, преди да се появи някоя по-нова версия на Tor.

Директорът на ФБР Андрю Маккаби е склонен да се съгласи, че нелегалната търговия ще продължи да действа, въпреки случайните спиране на пазара в Darknet:

„Нашите критици ще кажат, че затваряме един сайт, който се появява друг. И те може да са прави. Но това е естеството на престъпната работа. Тя никога не отминава, трябва непрекъснато да се придържате към нея и трябва да използвате всеки инструмент в своята кутия с инструменти. "

Мненията са собствени на писателя.

Кредитно изображение за заглавие: J0hnTV / Shutterstock.com

Образни кредити: Адриан Днес / Shutterstock.com, Shutter_M / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me