OpenVPN Connect е общо приложение за OpenVPN за iOS, Android, Windows и macOS, което може да се използва с всяка VPN услуга, която поддържа OpenVPN протокола.


Този преглед представлява част от поредица от статии, които разглеждат основните общи приложения на OpenVPN във всяка основна платформа - останалите са OpenVPN GUI за Windows, Tunnelblick за macOS и OpenVPN за Android.

OpenVPN Connect се отличава с това, че е единствената опция на OpenVPN, достъпна за потребители на iPhone и iPad. За разлика от другите приложения, разгледани в тази серия, OpenVPN Connect не е с отворен код. Това обаче е официалното приложение от OpenVPN Inc., екипът, който разработва протокола OpenVPN с отворен код.

Цена

Приложението OpenVPN Connect е безплатно, въпреки че мобилните версии включват връзка към платената за частна тунел VPN услуга, управлявана от OpenVPN Inc.

Разбира се, OpenVPN Connect е само приложение, така че за да го използвате, ще трябва да се регистрирате за VPN услуга, която обикновено струва няколко долара на месец.

Функции на OpenVPN Connect

  • Пълна защита от течове на DNS (както IPv4, така и IPv6)
  • Пълна IPv6 маршрутизация
  • Безшевен тунел (само за мобилни устройства)
  • Поддръжка на прокси
  • Директна съвместимост със сървъра на OpenVPN Access

Както при всички общи OpenVPN клиенти, прости редакции на конфигурационния файл (.ovpn) на OpenVPN позволяват високо ниво на персонализиране (ако се поддържа от вашия доставчик). Повечето такива редакции се поддържат, въпреки че има малък списък от такива, които не са налични.

Не можем да намерим потвърждение, но считаме за справедливо да приемем, че OpenVPN Connect винаги използва най-актуалната версия на OpenVPN протокола.

Access Server

OpenVPN Connect улеснява свързването с настройка на VPN сървър чрез софтуера на OpenVPN Access Server. Тази функционалност не е в центъра на вниманието на този преглед, но е разгледана в нашето ръководство за това как да създадете свой собствен VPN сървър.

Безпроблемен тунел (само за мобилни приложения)

Според документацията тази функция прави „най-добрите усилия за поддържане на тунела активен по време на пауза, възобновяване и повторно свързване.“ Той „може да намали честотата на течове на пакети, като поддържа тунела непрекъснато задействан, докато не бъде ръчно изключен“.

Следователно той функционира по много начини като превключвател за убиване, но изглежда не е толкова здрав, колкото истинският ключ за убийство.

Заслужава да се отбележи, че по-новата версия на Android (Nougat 7+) включва истински ключ за убийство, който работи с всяко VPN приложение (включително OpenVPN Connect).

Поверителност и сигурност

OpenVPN Inc. е базирана в САЩ компания и OpenVPN Connect е приложение със затворен код.

Ние спорим, че отворен код има значение по-малко от обикновено, когато става въпрос за персонализирани VPN приложения, тъй като доставчикът на VPN може да вижда всичко, което правите онлайн, така или иначе. Но OpenVPN Connect е общо приложение, което на теория би могло да се използва за шпиониране на вашата интернет активност, независимо кой VPN доставчик е конфигуриран да използва..

Фактът, че той е разработен от същия екип, който разработва OpenVPN протокола, най-доверения VPN протокол там, говори силно в негова полза. Не се измъква обаче от факта, че всичко, което знаем за NSA, предполага компрометиране на инструмент за поверителност, като OpenVPN Connect, може да бъде в списъка със задачи..

За потребители, които не са iOS, препоръчваме вместо това да използват алтернативи с отворен код.

OpenVPN на iOS

Строгите указания за разработчици на iOS (и ограниченията за лицензиране) на Apple основно забраняват използването на OpenVPN в iOS. Поради тази причина никое персонализирано приложение за iOS VPN, за което знаем, не използва протокола OpenVPN.

Или казано по друг начин, единственият начин да използвате OpenVPN на iOS устройство е с OpenVPN Connect. Как това приложение е отклонило ограниченията, които пречат на VPN приложенията да използват OpenVPN, нямаме представа, но това е така.

DNS течове

Не открихме IPv4 DNS течове на никоя платформа. В момента нашата интернет връзка не поддържа IPv6, така че не успяхме да тестваме производителността на IPv6.

OpenVPN Connect обаче поддържа пълно Pv6 маршрутизиране, така че ще се изненадаме, ако изтича IPv6 адреси по някакъв начин. Трябва да се отбележи, че приложението включва опция за маршрутизиране на VPN връзки само през IPv4. В много малко вероятно събитие да сте изпитали IPv6 теч или IPv6 DNS изтичане, избирането на тази опция почти сигурно ще отстрани проблема.

WebRTC RTC течове

В iOS фактът, че Safari, Chrome и Firefox, не поддържат WebRTC, поставя въпроса дали OpenVPN Connect за iOS предотвратява течовете на WebRTC по-скоро спорни.

Не открихме никакви течове на WebRTC в други платформи, въпреки че никоя защита, базирана на приложения, никога няма да бъде толкова стабилна, колкото браузърно решение.

Лесно използване

Можете да изтеглите мобилните приложения директно от App Store или Play Store, а приложенията за Windows и macOS от официалния уебсайт OpenVPN. Приложенията работят с всички валидни конфигурационни файлове на OpenVPN или директно със сървър на OpenVPN Access имате IP адрес и данни за вход за.

Ако използвате VPN услуга, вашият доставчик ще предостави необходимите .ovpn файлове.

IOS

Благодарение на iOS, който е iOS, отварянето на стандартен OpenVPN профил (.ovpn файл) в OpenVPN Connect може да бъде малко по-ангажирано, отколкото е на други платформи.

Импортиране на профил

Въпреки че не е очевидно веднага, Safari ще предложи да отворите изтеглените .ovpn файлове в OpenVPN Connect (веднъж инсталиран). Което улеснява живота.

.ovpn файлове в openvpn

Приложението предоставя някои доста красиви статистики за връзка веднъж свързани.

статистика за връзка

OpenVPN Connect плъгини към вградената VPN функционалност на iOS. След като бъде настроен, профилът по подразбиране може да бъде активиран чрез панела за настройки на iOS Иконата „VPN“ се показва на лентата с известия, която при активна VPN връзка.

Лента за известия, показваща VPN, е свързана

Освен безшевни тунели, повечето опции за настройка са по-скоро технически, като минималната версия на TLS (до TLS 1.2) и дали се използват OpenVPN UDP или TCP.

Тези параметри вече трябва да бъдат дефинирани от вашия доставчик на VPN в неговите .ovpn конфигурационни файлове и следователно са единствено за собствени потребители на сървъра за достъп.

андроид

Приложението за Android е почти идентично с братята на iOS, само че благодарение на по-конвенционалната файлова система на Android е по-лесно да импортирате .ovpn конфигурационни файлове (например от папката за изтегляне или чрез USB трансфер).

работен плот

Освен различията на базата на повърхностни операционни системи, клиентите на Windows и macOS изглеждат идентични. Не е изненадващо, че те наподобяват OpenVPN GUI.

VPN на компютри на Mac и Windows

Те са прости приложения, без функции, за които да говорим, но работят добре.

Заключителни мисли

Ако бяхме Едуард Сноудън, тогава нямаше да използваме приложение със затворен код, разработено от американска компания, за да защитим нашата поверителност. Тъй като това не е така, предимствата на удобството и сигурността от възможността да използвате OpenVPN на iOS устройство превишават тези проблеми. Като такова, OpenVPN Connect е добро приложение, което върши добре своята работа. Това не е изненадващо, тъй като е разработено от самия OpenVPN Inc.!

Бихме предпочели обаче да видим по-здрав превключвател за убиване от безпроблемен тунел. Без съмнение са добри технически причини, поради които няма такава, но все пак. Най-долният ред за потребителите на iOS, които искат OpenVPN функционалност, е, че OpenVPN Connect все още е най-добрият вариант.

Не можем да мислим обаче, че няма причина защо потребителите, които не разполагат с достъп до сървъра или потребителите на Android, да го избират пред превъзходни алтернативи с отворен код.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me