Google Chrome е лесно най-популярният браузър в света, като може да се похвали с пазарен дял от около 65,5 процента (към април 2020 г.). Освен това активистите за поверителност се считат широко за шпионски софтуер. Защо?

Google не признава, че използва Chrome, за да шпионира потребителите и тъй като Chrome е изграден с помощта на голямо количество собствени затворен изходен код, няма начин да се докаже със сигурност, че го прави. Има обаче някои много убедителни причини да вярваме, че това е така ...

Как Google прави пари?

С нетна стойност до 2020 г. от 167,7 милиарда долара Google се хвърля по петите на Apple като втората най-голяма марка на планетата.

Как Apple прави парите си е ясно - той изгражда и продава много популярен първокласен хардуер. Google, от друга страна, предлага набор от скъпи за стартиране услуги и скъпи за разработване продукти, които предлага на широката публика за любимата цена на всеки: безплатно. Освен това те са стилни, лесни за използване и допълват високотехнологичната функционалност.

Не е изненадващо, че тези услуги и продукти бяха голям хит, особено браузъра Chrome. И така, как Google прави огромните суми пари, които прави от продукти, които раздава безплатно?


Бизнес модел на Google

Google печели пари от събирането на колкото се може повече данни за вас и след това използва тези данни, за да доставя силно насочени реклами до вашия екран. Колкото повече знае за вас, толкова по-персонализирани могат да станат тези реклами и по-голяма е вероятността статистически да закупите продукт от някой от неговите рекламни партньори.

Колкото повече пари правят нейните рекламни партньори, толкова повече ще плащат на Google, за да ви достави рекламите си. Експертизата на Google в предоставянето на правилните реклами на правилните хора означава, че рекламодателите се доверяват на Google повече от която и да е друга компания, за да доставят голяма стойност за парите.

Между 2009 и 2013 г. Google напълно сътрудничи на програмата за масово наблюдение PRISM на NSA. Твърди, че е спрял, но как можем да знаем това със сигурност?

Резултатът е, че Google доминира на пазара на приходи от дигитални реклами с пазарен дял през 2020 г. от 32,4%. Следователно целият бизнес модел на Google се основава на нахлуване в поверителността на потребителите му. И както ясно демонстрира нетната му стойност, тя е невероятно успешна.

Как става това?

Google проследява какво правим онлайн - какво търсим (използвайки едноименната си търсачка), уебсайтовете, които посещаваме след това (използвайки тактики като бисквитки, неговата повсеместна мрежа AdSense и бутони за споделяне на +1), как взаимодействаме с приложенията ( използвайки услугата за Android Play Service Framework, която също събира данни за местоположение) и дори как взаимодействаме с други хора в реалния живот (например, като поддържаме раздели на ежедневните си графици на дейности от приложението си Календар).

През 2017 г. Google обеща, че вече няма да сканира имейли, за да се насочи към потребителите с пригодени реклами. Това не означава, че е спрял да сканира имейли за други цели. Функцията за интелигентен отговор, базирана на AI, доказва това извън всякакво съмнение.

Особено шокиращо е, че от 2015 г. Google сканира имейли в Gmail, за да регистрира всички направени покупки, дори когато те нямат нищо общо с Google.

За да се влошат нещата, няма настройка за поверителност, която да предотврати това и единственият начин да изтриете информацията е да изтриете оригиналните имейли, свързани с покупката!

Какво ще кажете за Chrome?

Знаем, че Google ни шпионира, но какво да кажем за Chrome? За разлика от нашите търсения и съдържанието на имейлите ни, е по-малко ясно как (и наистина, ако) Google печели най-популярния браузър в света.

Причината, поради която Chrome е толкова популярен, е, че голяма част от парите са хвърлени при разработването (и продължаването му). Малко вероятно е Google да пусне такъв продукт безплатно, без да има нищо в него.

Вписва ви в своя Chrome акаунт без разрешение

До септември 2018 г. политиката за поверителност на Chrome беше документ, шокиращ по своята простота и яснота. Можете да влезете в Chrome и в този случай изрично сте се съгласили да предадете всичките си данни на Google.

Или можете да пренебрегнете изскачащите прозорци за влизане и да използвате Chrome в „Основен режим на браузъра“, където данните в общи линии остават в браузъра и не се предават на Google (или поне това твърди Google).

От Chrome 69, браузърът автоматично подписва потребителите в Chrome, когато влизат в услуга на Google, като Gmail. Google въведе тази промяна, която има важни последици за поверителността, без никакво предупреждение или искане на съгласие от своите потребители.

Хората започнаха да се осведомяват за проблема едва когато забелязаха иконата в лентата на задачите на Chrome, което показва, че са прехвърлени в Chrome!

Ако влезете в менюто за разширени настройки в Chrome, възможно е да деактивирате това автоматично влизане, но Google излезе от пътя си, за да скрие тази опция колкото е възможно повече. Това е ситуация, която породи опасения, че Google планира тихо да премахне опцията за отказ, след като общественият интерес към въпроса отшуми.

Рекламен блокер за Chrome

През февруари 2018 г. Google представи рекламен блокер, който веднага попадна под буря на критики, че се самообслужва. Както The Guardian каза:

„Планът е прост и почти изричен: блокирайте достатъчно реклами, за да сте сигурни, че хората не изпитват нужда да инсталират adblocker, който ще ги блокира всички.“

Отново това едва ли вдъхва доверие.

Chrome сканира всичките ви файлове без разрешение

През март 2018 г. актуализираният инструмент за поверителност на Chrome алармира активисти за поверителност, като започна да сканира файлове на компютрите на потребителите, включително в тяхната папка с документи, за злонамерен софтуер.

Въпреки че е общоприето, че ходът е бил доброкачествен,

„Липсата на изрично съгласие и прозрачност изглежда нарушава техните собствени критерии за„ удобен за потребителя софтуер “, който информира правилата за Chrome Cleanup [Tool].“

Заключителни мисли

Случаят срещу Google Chrome не е категоричен, но е достатъчно силен, че изследователи и активисти за поверителност почти единодушно препоръчват да не го използвате. Google ни даде много малко основание да му се доверим и както ясно показват примерите по-горе, има много грубо отношение към съгласието на потребителя.

Има някои отлични защитени браузъри, които са с отворен код и са създадени от самото начало, за да уважават поверителността на своите потребители. Най-забележителният от тях е Mozilla Firefox, който сега е съвпадение за Chrome по отношение на бързината и стабилността, като същевременно е много по-конфигурируем и включва вградено проследяване и защита на пръстови отпечатъци на платното..

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me