Windows 10 е кошмар за поверителност. Четири години след излизането си, Microsoft се надява, че всички са надстроени до последната версия на Windows. Много потребители обаче все още използват по-стари версии на операционната система.


За бизнеса това е разбираемо. Повишаването на разходите, проблемите със съвместимостта назад и възможната необходимост от преквалификация на персонала са все причини да се забави преместването.

Windows 10 е създаден отчасти за решаване на тези проблеми, като предлага постепенни актуализации, а не широки промени с всяка нова версия.

Всеки нов компютър от 2015 г. се доставя с Windows 10, но все пак може да има някои потребители, които да продължават да работят с по-стария хардуер, който просто никога не се е възползвал от възможността да се заеме с Microsoft за предлагането на безплатен ъпгрейд (който удължи до 31 декември) 2017).

За мнозина обаче най-логичната причина да не се надгражда до най-новата версия на Windows е, че по-старите версии на Windows не са толкова инвазивни към поверителността, колкото Windows 10.

Колко частна е вашата версия на Windows?

Таблицата по-долу очертава какви данни потенциално споделя вашата версия на Windows.

Windows 10

Windows 8.1

Windows 8

Windows 7

Потребителски контакти

да

Не

Не

Не

Данни от календара

да

Не

Не

Не

Други данни за персонализация

да

Не

Не

Не

Рекламен идентификационен номер

да

да

Не

Не

местоположение

Да и се изпраща на надеждни партньори.

Да, само Microsoft.

Да, само Microsoft.

Не

телеметрия

Да (с изключение на W10 Enterprise)

Да *

Да *

Да *

* Телеметрия - Това е процесът на записване на данни и изпращането им до друг източник. Това се прави за "Отстраняване на неизправности".

* Не беше събрана телеметрия при пускането на тези версии на Windows, но това е добавено чрез автоматични актуализации.

Windows 10

начален екран на Windows 10

Още от излизането си през юли 2015 г. Windows 10 предизвика спорове относно многобройните си провали на поверителност.

Това важи особено за услугите на Bing и Cortana, които събират много лична информация за вас, за да осигурите високо персонализиран опит.

Автоматичното събиране на телеметрични данни на Microsoft (с цел отстраняване на проблеми) също предизвика безпокойство.

Много потребители може да са доволни от компромиса между поверителност и удобство, използвайки тези услуги, но чистото количество информация, което Microsoft може да събира за вас чрез Windows 10, е притеснително..

Повечето функции, засягащи поверителността, могат да бъдат деактивирани и Microsoft вече върши много по-добра работа, като обяснява какво правят и позволява на потребителите да ги изключат по време на инсталацията, отколкото когато за първи път се пуска Windows 10.

Потребителите на Windows все още са насочени към приемане на настройки по подразбиране, които са силно инвазивни.

Те включват събиране на потребителски контакти, данни от календара и свързани с тях входни данни за персонализиране на въвеждане на реч, въвеждане и въвеждане на мастило. Данните за въвеждане и мастилене също се събират, за да се подобри разпознаването.

Повечето от това събиране на данни може да бъде изключено, но не е възможно да се откажете от събирането на телеметрия, освен ако не използвате Enterprise Edition на Windows 10.

Windows 8.1

Windows 8.1 не съдържа Cortana и следователно има много по-малка интеграция с търсачката Bing и не е необходимо да събира данни за персонализиране.

Той въведе рекламни идентификационни номера. Това са уникални идентификатори, които позволяват на компаниите да насочват към потребителите с персонализирана реклама.

По време на своя активен жизнен цикъл Windows 8.1 не събира никакви телеметрични данни, но не след дълго стартирането на Windows 10 Microsoft добави колекция телеметрия към Windows 8.1, Windows 8 и Windows 7 чрез своя автоматичен канал за актуализиране.

Windows 8

Тази версия на Windows въведе проследяване на местоположението. Голяма разлика в много по-инвазивното проследяване на местоположението, извършено от Windows 10, е, че данните за местоположението, събрани от Windows 8 и Windows 8.1, се изпращат само на Microsoft.

Както при Windows 8.1, през 2015 г. колекцията телеметрия е добавена със задна дата към Windows 8.

Windows 7

Windows 7 се счита от мнозина за последната версия на Windows без вградени функции, специално създадени да нахлуят в поверителността на потребителите.

Както и при двете версии на Windows 8, обаче това разграничение беше донякъде съсипано от добавянето на обратно количество на телеметричната колекция.

Най-големият проблем за потребителите на Windows 7 е, че десетгодишната операционна система наближава края на живота си. На 14 януари 2020 г. официалната поддръжка за него от Microsoft приключва.

Разбира се, вашето копие на Windows изведнъж няма да спре да работи, но вече няма да получава жизненоважни актуализации за сигурност.

Предимствата на поверителността от продължаване на използването на Windows 7, а не надстройката до по-нова версия на Windows след тази дата, са силно превишени от риска за сигурността, създаден чрез използване на операционна система, която не е кръпка, за да отговори на най-новите заплахи за сигурността.

32-битни срещу 64-битови машини на Windows

Повечето съвременни компютри са оборудвани с 64-битови процесори. Те са много по-бързи от по-старите 32-битови процесори, които също са ограничени до използването на само 4 GB RAM.

За да се възползват от 64-битовия процесор, програмите трябва да бъдат специално написани, за да поддържат неговия набор от инструкции. Това включва Windows.

Единствената разлика между 32-битовите версии на Windows и 64-битовите версии на Windows е, че 64-битовите версии могат да се възползват изцяло от 64-битовите процесори.

32-битовите версии на Windows работят добре на машини с 64-битови процесори, но 64-битовите версии на Windows изискват 64-битови процесори да работят на.

От съществено значение е, че няма никакви последици за поверителността, свързани с това дали Windows машина е 32-битова или 64-битова.

Освен ако не използвате много стар компютър, трябва също така да избирате 64-битови версии на програми (например VPN приложения), защото те осигуряват по-добра производителност. Ако обаче е налична само 32-битова версия (което често се случва, за да се осигури обратно съвместимост), те са добре да се използват.

Алтернатива на Windows

Ако се отнасяте сериозно към поверителността си, използвайте Linux вместо това.

Linux е безплатна и с отворен код операционна система, която може да направи почти всичко, което Windows може. За разлика от Windows, Linux е изграден с поверителност. Някои версии на Linux са по-ориентирани към поверителност от други, но всяка версия на Linux е по-лесна за поверителност, дори дори Windows 7.

Много „водещи“ програми на Windows също са достъпни за Linux, а където не са, обикновено има добра алтернатива с отворен код за Linux.

Изключение от това правило са игрите. Платформи като Steam предлагат поддръжка за Linux игри, но има много по-малко от тях, отколкото за Windows. Популярно решение на този проблем е създаването на система с двойно зареждане, където Windows се използва изключително за игра на игри.

Linux е много по-удобен за потребителя, отколкото беше, но кривата му на обучение остава много по-стръмна, отколкото за Windows. Следователно не е реалистичен вариант за всички. Но за тези, които желаят да положат малко усилия, Linux предоставя много по-частно компютърно изживяване от Windows или която и да е друга операционна система там.

Linux OS

Linux се предлага в почти смайващ масив от версии, наречен „distros.“ Има повече фокусирани върху поверителността дистрибуции, но Linux Mint е специално създаден, за да направи прехода от Windows към Linux възможно най-безболезнен..

И още един начин да защитите поверителността си е да използвате VPN за Linux.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me