Редица търговските VPN услуги предоставят VPN разширения за Chrome, сафари Firefox и други популярни браузъри. Тези разширения могат да се използват или в комбинация с VPN софтуера или като самостоятелен прокси.

Какво е VPN разширение?

Разширението за VPN е допълнително, предоставено от някои доставчици на VPN. Разширението на браузъра е по-просто, по-леко прокси решение (обикновено http прокси), което често се използва от хора, които желаят по-бързи скорости на връзката от тези, предоставени от техния основен VPN клиент.

Важно е да се разбере, че разширенията за VPN не осигуряват пълен VPN тунел. Вместо това те са базирана на браузъра прокси услуга. Нещо повече, видът прокси, който разширението реализира, се променя от доставчик на доставчик.

Поради тази причина е важно да се консултирате с вашия доставчик, за да разберете какъв точно прокси предоставя разширението. Това може да варира от защитена и криптирана (https прокси) до незащитена прокси връзка (ценна само за подправяне с геолокация).

Какви са предимствата на VPN разширение?

Разширението на VPN браузър е чудесно за само включване и изключване, когато имате нужда. Разширенията за прокси браузъри са най-полезни за бърз достъп до регионални уеб страници, когато не можете да се притеснявате да изключите своя VPN клиент - или да промените сървъра, към който в момента сте свързани.


Когато използвате разширение за VPN прокси, можете да останете свързани с VPN сървър в САЩ (например), но да промените разширението на браузъра в Обединеното кралство (например) за бърз достъп до уебсайт в този конкретен регион.

Различни видове разширения за прокси

HTTP прокси: HTTP прокси ви позволява да се свържете с уебсайт, който е географски ограничен. Той не осигурява криптиране и следователно не предоставя поверителност от вашия интернет доставчик. Винаги използвайте този вид прокси в комбинация с VPN от съображения за поверителност и сигурност.

HTTPS прокси: Това е сигурно криптирана форма на HTTP прокси, изброени по-горе. DNS заявки могат или не могат да бъдат прокси с използване на този вид прокси. Винаги се консултирайте с вашия доставчик на VPN, за да определите дали е защитен и личен.

SSL прокси: Това осигурява защитена връзка, която позволява криптиране на заявки на уеб страница. SSL прокси е основно HTTPS прокси (вижте по-горе).

SOCKS Proxy: Proxy SOCKS5 е сравнително нов протокол, който позволява на потребителите да препредават по-широк избор на данни, използвайки TCP или UDP. Това е прокси, който може да бъде настроен сигурно с криптиране. VPN разширенията не предоставят този вид прокси (но те биха могли на теория). Този тип прокси обикновено е допълнително предоставено от VPN, които могат да се настройват ръчно в BitTorrent клиенти и други приложения на трети страни.

Прокси разширения

Кое е най-доброто VPN разширение?

Разширенията за VPN осигуряват криптиране, както и възможности за гео-подправяне. Въпреки това дори най-добрите разширения за прокси не осигуряват същото ниво на поверителност и сигурност като пълния VPN клиент (освен ExpressVPN).

Поради тази причина е по-добре винаги да се придържате към използването на пълния VPN клиент, за който сте платили (освен ако нямате конкретна причина за използването на разширението).

Като цяло е най-сигурно да се използва разширение за браузър във връзка с основния VPN клиент. Това ще гарантира, че печелите от поверителността и сигурността на VPN.

Ето петте ни най-препоръчителни VPN с разширения на браузъра:

  • Windscribe VPN. Това има защитен HTTPS прокси с блокиращ инструмент WebRTC, той също осигурява DNS прокси.

  • ExpressVPN. Това разширение за браузър на VPN трябва да се използва и с инсталирания VPN клиент. Той осигурява достъп до пълния VPN клиент през браузъра и има възможности за блокиране на WebRTC.

  • NordVPN. Това е HTTP прокси с инструмент за блокиране на WebRTC и рекламен блокер / черен списък на злонамерени сайтове. За съжаление този прокси сървър не е кодиран и не прокси DNS заявки. По този начин препоръчваме да го използвате само във връзка с VPN клиента.

  • VPN на тунела. Това е некриптирано HTTP прокси разширение, което трябва да се използва с пълния VPN клиент поради съображения за поверителност и сигурност.

  • PureVPN. Това е HTTP прокси, което позволява на PureVPN клиентите да имат достъп до някои поточни услуги по-лесно. (PureVPN не винаги осигурява достъп до BBC iPlayer само с VPN, но с помощта на разширението на браузъра е възможно). Това VPN разширение не осигурява криптиране или прокси DNS заявки и следователно трябва да се използва с пълния VPN клиент за постигане на поверителност и сигурност.

WebRTC

Разширения за прокси и грешка WebRTC

Друга причина, че много VPN предоставят разширение на браузъра за Chrome или Firefox, се дължи на грешка в браузъра, наречена WebRTC. Грешката в WebRTC може да причини течове на данни при използване на VPN клиент и единственият начин да спрете този вид теч (който може да изтече данни към вашия интернет доставчик и да унищожи поверителността, предоставена от вашия VPN) е да деактивирате WebRTC във вашия браузър.

Деактивирането на WebRTC във вашия браузър може да се извърши ръчно и има ръководства за изключване на WebRTC както в Chrome, така и в Firefox, достъпни онлайн. Въпреки това, още по-опростен метод е използването на разширение за браузър, като Easy WebRTC блок за Chrome.

Доставчиците на VPN са наясно, че течовете на WebRTC могат да бъдат проблем и поради тази причина някои предоставят разширение за браузър. Разширението им е проектирано да върши същата работа като блока Easy WebRTC: Успешно спиране на всички течове на WebRTC. NordVPN и ExpressVPN са и двата примера за VPN, които имат блокиране на WebRTC в разширението на браузъра.

За съжаление, много потребители не знаят, че течовете на WebRTC могат да бъдат проблем и VPN-тата рядко правят достатъчно ясно, че е важно да се включат тези течове. Считаме това за отмяна на комуникацията от страна на доставчика на VPN.

Ако вашият VPN предоставя разширение за браузър, струва си да попитате VPN дали това разширение е само прокси услуга или дали също има възможности за блокиране на WebRTC. Ако това е разширение за блокиране на WebRTC, трябва да го инсталирате, за да се уверите, че вашата VPN няма да изтече данни към вашия интернет доставчик.

Освен това препоръчваме да тествате системата си с помощта на ipleak.net. Ако откриете изтичане на WebRTC, не забравяйте да включите утечката, като деактивирате WebRTC в браузъра си (по-лесно) или като инсталирате разширение за WebRTC блокер.

Най-лошите VPN разширения

Най-лошите VPN разширения са тези, които не осигуряват поверителност и сигурност (Прозрачни прокси и прости HTTP прокси сървъри). Тези разширения обаче се предоставят предимно, за да помогнат на потребителите да заобиколят гео ограниченията (за достъп до недостъпни уебсайтове), а не за поверителност.

Нещо повече, възможно е да използвате тези разширения в комбинация с пълния VPN клиент. Винаги проверявайте с вашия VPN, за да разберете дали разширението му е криптиран HTTPS прокси (защитен) - или HTTP или прозрачен прокси (несигурен).

В допълнение има няколко VPN разширения, за които се знае, че са несигурни и трябва да се избягват:

  • HolaVPN: Доказано е, че това разширение съдържа зловреден софтуер и излага потребителите на различни рискове, като ги свързва директно с други потребители на HolaVPN. Доказано е, че HolaVPN продава и потребителска честотна лента на компанията майка Luminati.

  • Щит за гореща точка: Това разширение не е толкова опасно, колкото HolaVPN. Въпреки това той събира някои данни (включително IP адреси) от потребителите за маркетингови цели. Не се препоръчва за поверителност.

  • Betternet: Това безплатно разширение за браузър също е съмнително. Betternet бе критикуван за инсталиране на проследяващи библиотеки на компютрите на хората. Известно е също така да събира потребителски данни - включително IP адреси - за маркетингови цели.

Преглед

Като цяло, разширенията на браузъра VPN са добавка, която трябва да се счита за отделен инструмент към основната VPN услуга.

VPN клиентите предоставят напълно криптирани VPN тунели, които осигуряват защита на поверителност и подправяне на местоположението. Разширенията за прокси не осигуряват връзка с VPN сървър, но вместо това предоставят прокси услуга (която може да бъде криптирана или нешифрована в зависимост от вида прокси, реализиран от този конкретен VPN).

Важно е да разберете нивата на поверителност, предоставени от разширението на вашия VPN, и, когато се съмнявате, винаги използвате разширението на браузъра в комбинация с пълната VPN. Това ще гарантира високи нива на поверителност на данните.

Образни кредити: Olivier Le Moal / Shutterstock.com, Tashatuvango / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me