Паролите са основна мярка за сигурност от първия компютър през 1961 г., защитавайки потребителите с удостоверяване. Уебсайтовете повдигат летвата през годините, като поставят смесени знаци като изискване, но човешката грешка и предсказуемостта все още са бледи в сравнение с истинската рандомизация на мениджъра на пароли. Мениджърите на пароли също пазят вашите пароли.


Укрепете вашата парола

Парола "До" и "Не"

Различни компании провеждат проучвания на най-често срещаните пароли на годишна база, като резултатите се отчитат едни и същи няколко комбинации от година на година. Независимо дали става дума за последователен низ от числа (12345), букви (qwerty) или добавяне на 1 в края (password1), всички имат същото ниво на предсказуемост, което лесно се пропуква в съвременния ден.

Друго престъпление с парола прави нещата твърде лични. Националният център за киберсигурност на Обединеното кралство (NCSC) установи, че най-популярните пароли за 2020 г. в страната включват футболни клубове от Висшата лига като Ливърпул, Челси и Арсенал, герои като Супермен и имената на различни членове на семейството - които са невероятно лесни за гадаене.

Тези пароли не само са забележимо слаби, но повечето хора, които създават и поддържат свои собствени пароли, в крайна сметка използват повторно една и съща в различни варианти в множество уебсайтове. Тъй като хакове в момента са десетина десетки и можете да се регистрирате в стотици различни домейни, вероятността тези подробности да бъдат хванати в изобилието от течове се увеличава, което потенциално компрометира няколко акаунта едновременно. Това е особено лошо, когато се отнася до чувствителна информация като домашни адреси и кредитни карти.

На уебсайтовете се оказва натиск за по-добра защита на клиентите и тяхната информация, но смекчаването не е перфектно. Някои работни места налагат промяна на паролата след зададен период, но това изисква да запомните асортимент от нови, за предпочитане рандомизирани пароли, без да регенерирате стара земя.

И така, какво събираме от всичко това? В идеалния случай човек трябва да изработи различна парола за всеки уебсайт, с който създава акаунт, като всеки се състои от напълно случаен низ от текст, цифри и евентуално символи, ако се поддържа.

Разбира се, това е напълно нереалистично за всекидневния човек. Дори Фернандо Корбато, изобретателят на паролата, каза пред The ​​Wall Street Journal, че методът на защитата се е превърнал в „вид кошмар“ след популяризирането на световната мрежа. За щастие тези проблеми са минало благодарение на мениджърите на пароли.

Как да запазите паролата си в безопасност?

Използването на мениджър на парола е най-добрият начин да защитите своите онлайн акаунти. В основата си мениджърите на пароли действат като централизиран център за съхранение на пароли, често ви позволяват да генерирате по-силни, рандомизирани алтернативи. Ще трябва да запомните само една своя парола - основната парола, която предоставя достъп до софтуера. От своя страна, мениджърът на пароли прави останалото, дори автоматично попълва информация на екраните за влизане.

Знам какво мислите: наистина ли са безопасни мениджърите на пароли с всички тези чувствителни данни? Тъй като мениджърите на пароли таксуват своите потребители, целият им бизнес модел разчита на печелене на доверие. Повечето използват най-доброто налично криптиране, използват политика на нулево знание и са обект на годишни одити от независими оценители на сигурността, което неизбежно подчертава недостатъците, за които компаниите бързо да се лепят..

Но дали използването на мениджър на пароли пази паролите ви в безопасност, чувам, че питате. Вярно е, че в онлайн пространството нищо не е напълно безопасно, тъй като винаги има недостатъци, които трябва да бъдат експлоатирани, но използването на мениджър на пароли все още е много по-добро от гореспоменатите алтернативи в случай на временно нарушение на сигурността. По-специално препоръчвам такива, които се стремят да предупреждават клиентите си, когато паролата е компрометирана, което ви позволява да замените старата с нещо ново.

съвети за силна парола

Създайте силна, запомняща се главна парола

Разбира се, не всичко е в мениджъра на пароли. Задължително е да създадете силна главна парола, тъй като много услуги не съхраняват това на сървърите си и следователно не предлагат опции за възстановяване на парола. Това помага да запазите личната си информация в безопасност в случай на нарушение.

Излишно е да казвам, използвайте това само като своя главна парола и не казвайте на никого какво представлява. Традиционният съвет диктува, че домашната парола трябва да е минимум 12 знака и да включва главни букви, малки букви, цифри и символи, където е позволено. Освен това помага да не се следва обикновената структура на изречения, като прилагателно, последвано от съществително и заменя буквите с очевидни числа (B1gTr33).

Използвайте надежден антивирусен софтуер

Има редица причини да поддържате системата си чиста, но в този случай това помага да се избегне злонамерен софтуер, така че нападателите да не получат контрол върху вашата система от разстояние. Антивирусният софтуер може да ви помогне да сканирате вашата система за налични уязвимости, да ви предпази от изтегляне на злонамерен софтуер и понякога да наблюдавате мрежата в реално време.

Ние направихме това възможно най-безболезнено за вас с нашата разбивка на най-добрия антивирусен софтуер за Windows, Mac, Android и iPhone през 2020 г..

Актуализирайте системата си

Колкото и болка да може да бъде актуализацията понякога, струва си религиозно да актуализирате вашата операционна система и инсталирани програми, за да смекчите заплахите. Разработчиците редовно кръпкат недостатъци в своя код, отървайки се от заден план и други подвизи, които могат да бъдат злоупотребявани от трети страни.

И накрая, струва си да осигурите местна сигурност, като поддържате раздели кой има достъп до вашата система.

Намиране на мениджър на пароли

Има редица мениджъри на пароли, което означава, че може да е объркващо за новодошлите да изберат най-добрата услуга за тях. Цените варират и много пакети предлагат редица други функции за подслаждане на сделката, като филтриране в тъмна мрежа за определяне на течове на парола, интегрирани виртуални частни мрежи и други.

За щастие, повечето мениджъри на пароли предлагат безплатни версии с ограничени функции, опити и / или гаранции за връщане на пари, които ви позволяват да опитате, преди да се ангажирате с дългосрочно плащане. Ние подробно описахме какво смятаме за най-добрите мениджъри на пароли и винаги препоръчваме да разгледате уебсайта на компанията преди да купите.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me