Неутралитетът на мрежата е принципът, че доставчиците на интернет услуги и правителствата трябва да третират всички данни в Интернет еднакво, като не дискриминират или таксуват различно по потребител, съдържание, сайт, платформа, приложение, тип свързано оборудване и начини на комуникация. “Уикипедия.


Неутралитетът на мрежата се счита за крайъгълния камък на успеха на интернет. С осигуряването на равнопоставени условия на всички услуги и потребители се насърчават иновациите и динамичните стартъпи могат да процъфтяват.

От гледна точка на потребителите, неутралността на мрежата означава, че желаното от вас съдържание (и за което плащате честотна лента) ви се доставя със същата висока скорост, независимо от това какво е това съдържание.

За съжаление, през януари тази година Апелативният съд на САЩ за окръг Колумбия ефикасно намали неутралността на мрежата и FCC, чиято работа е да защитава неутралитета, и въпреки масовото обществено протестиране, довело до безпрецедентното 3 милиони коментари, оставени на уебсайта му за обществени консултации (причинявайки му крах два пъти), изглежда оксиморонно е решен да „спаси“ мрежовия неутралитет, като го унищожи.

Като се има предвид, че новият ръководител на FCC Том Уилър работи години наред като индустриален лобист, който се бори срещу неутралитета на мрежата, това е толкова потискащо, колкото и не е изненадващо..

Междувременно големите телекомуникационни компании не са пропиляли нито веднъж разкъсване на неутралитета на мрежата, причините за които са до голяма степен тройни:

  1. Те вече могат да предложат на компании, които могат да си позволят да плащат за това по-бърз достъп до своите клиенти. Въпреки че това носи допълнителни приходи за интернет доставчиците, това означава, че по-малките компании, стартиращи компании, благотворителни организации и всеки, който не може да си позволи да плати за допълнителната честотна лента, ще разполага с „бавна лента“. Единствените победители тук са големи утвърдени бизнеси, които могат да използват това неравномерно поле, за да задушат конкуренцията си
  2. Те вече могат да предлагат на клиентите пакетни интернет пакети, които предоставят на клиентите достъп до ограничен брой канали (т.е. уебсайтове и интернет услуги). За да получат неограничен достъп до интернет, клиентите ще трябва да плащат повече. Излишно е да казвам, че това има ужасни социални последици, но процесът вече е в ход
  3. Те могат да дискриминират услуги, които се конкурират със собствените си. Класическият пример за това е, че както Comcast, така и Verizon (които и двамата управляват интернет стрийминг услуги), почти веднага след решението на Съда през януари започнаха да намаляват трафика на Netflix. Тяхното извинение е, че Netflix несправедливо прегръща своята честотна лента, така че е справедливо само, че трябва да плаща за това, но със сигурност клиентите плащат точно за интернет доставчиците точно за тази честотна лента, така че да могат да предават услуги като Netflix?

Как VPN може да помогне за заобикаляне на дроселирането на ISP

Използването на VPN услуга свързва вашия компютър (включително мобилни устройства) към сървърите на доставчик на VPN, използвайки криптиран тунел. Тъй като всички данни, минаващи през този тунел, са защитени от силно криптиране, вашият интернет доставчик не може да знае какво правят потребителите в интернет и следователно не може да даде приоритет или да дискриминира конкретни услуги.

Само за да демонстрира колко ефективно това може да бъде, през юли Колин Недеркоорн, главен изпълнителен директор на Customer.io, извърши серия от тестове, в които използването на VPN подобри скоростта на връзката си при поточно предаване на Netfix през неговата връзка Verizon десетократно.!

Следователно използването на VPN предотвратява дроселирането на интернет услуги, и вероятно ще се превърне в жизненоважно средство в борбата за запазване на неутралитета на мрежата. Въпреки това…

Възможно е интернет доставчиците сами да заглушават / блокират VPN

Въпреки че всички данни, преминаващи през криптиран VPN тунел, са скрити от интернет доставчика, той може да "вижда" самия тунел и следователно може да избере да заглуши или блокира целия такъв трафик. Освен това той може просто да дроселира или блокира целия трафик, свързан с известни IP адреси, принадлежащи на VPN доставчици.

Прехвърлянето или блокирането на VPN трафик е много проблематично, тъй като предприятията разчитат на VPN да осигурят вътрешна комуникация, обработка на плащания и за всякакъв брой рутинни цели, които са жизненоважни за тяхната работа, така че забраната на VPN протоколите би имала много негативно влияние върху икономиката.

Това е проблем, свързан с факта, че пускането на OpenVPN (или SSTP) през TCP порт 443 прави VPN трафик неразличим от HTTPS трафика (https: //), който използва протокола, на който разчита почти цялата интернет сигурност..

Следователно VPN трафикът е блокиран само в изключително рестриктивни страни като Китай или Иран, но има някои доказателства, че американските компании могат да го заглушат. За щастие, това може лесно да бъде заобиколено чрез преминаване към tcp порт 443, подправянето на това ефективно би нарушило интернет.

Персонализираните VPN клиенти на много доставчици ви позволяват лесно да превключвате портове. За да направите това в общия OpenVPN клиент с отворен код, можете да редактирате съответния .ovpn конфигурационен файл в текстов редактор и ръчно да промените настройките.

ovpn смяна на порт

Ако имате проблеми, тогава вашият доставчик на VPN трябва да бъде в състояние и да се радва да предостави помощ.

Много VPN доставчици предлагат и „скрити“ сървъри, които използват obfspoxy като технологии, за да маскират използването на VPN трафик.

По-голяма опасност е интернет доставчиците да заглушат интернет за потребители, свързани с известните IP диапазони на VPN доставчици. Като потребител, не можете да направите много за това, освен да изберете да използвате по-малко известни VPN доставчици, но самите доставчици могат да рециклират своите IP адреси, да настройват нови прокси сървъри и да извършват различни други трикове, за да помогнат в борбата с тази заплаха.

Дросели извън САЩ

Неотдавнашният срив на неутралитета на мрежата в САЩ и по-специално затварянето на периода за обществени консултации на FCC (който беше удължен от 15 юли до 15 септември, за да се справи с огромния обем коментари, които получи), насочи вниманието на света към издаването на дросела в Америка и направи спешен приоритет за американските нетизи.

Останалият свят обаче наблюдава отблизо събитията в САЩ и интернет доставчиците навсякъде се надяват, че той ще създаде прецедент, който ще им позволи да зареждат различно за различни нива на достъп до интернет и честотна лента..

ЕС и Бразилия са приели законодателство, насочено към гарантиране на неутралитет на мрежата, но дори и тук фактът, че огромна част от целия интернет трафик преминава през САЩ (дори когато САЩ не са нито начална точка, нито дестинация), означава, че това, което се случва в държавите вероятно ще засегнат потребителите на други места.

Във всички случаи, стига самият той да не е заглушен, VPN ще помогне (и обсъдено по-горе, дори когато е заглушено, опциите са налични).

Забележка за дроселирането на BitTorrent

Много интернет доставчици, дори в страни, които поддържат неутралитет на мрежата, дискриминират трафика на BitTorrent, при условие че целият такъв трафик включва незаконно нарушаване на авторски права. За да видите дали вашият BitTorrent трафик се спира, разгледайте този фантастичен инструмент от Measurement Lab, който ви позволява да видите колко дроселиране на трафик на BitTorrent се извършва не само по държава, но и от ISP.

neutralnet2

Отново, използването на VPN (което позволява P2P) ще заобиколи това дроселиране, като същевременно предоставя допълнителните предимства на скриването на това, което изтегляте от вашия интернет доставчик, и използването на външен IP адрес на прокси, ще гарантира, че изтеглянията ви не могат да бъдат проследени до вашия реален IP адрес. ако искате да знаете повече за използването на VPN за торент сайтове, разгледайте най-добрите ни VPN за торент статия.

Уловката

Тъй като VPN включва данни, пътуващи през допълнителен крак на пътуването, докато трасира през VPN сървърите и защото криптирането и дешифрирането на данни отнема обработваща мощност, използването на VPN винаги идва с удар, който може да достигне 10 процента, но може бъдете много повече.

Ползата от използването на VPN за избягване на дроселирането следователно зависи от скоростта на удара, получена в резултат на използване на VPN, приравнен към количеството на дросела, което се случва. Както демонстрира сравнително грандиозно от г-н Nederkoorn и неговите 10 пъти по-бързи скорости на Netflix при използване на VPN обаче (както споменахме по-рано), ползите все още могат да бъдат значителни.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me