С някои много редки изключения използването на VPN ще има отрицателно въздействие върху скоростта на вашия интернет. В края на краищата, вашите данни трябва да пътуват по-далеч, тъй като се маршрутизират през VPN сървъра, който също трябва да обработва нуждите за криптиране и декриптиране на потенциално стотици други потребители на VPN.


Тази загуба на производителност често се измерва по отношение на това как VPN влияе на скоростта на изтегляне и качване, но има и друг фактор в играта: ping.

Какво е Ping?

Правилно казано, Ping е софтуерна програма, която се използва за измерване на скоростите на ping. В обща употреба терминът ping често се отнася директно към самите ставки на ping, така че за да избегнем объркване, винаги използваме печалба от полезната програма и се отнасяме за скоростите на ping в малката буква в тази статия.

Помощната програма Ping е достъпна на почти всички платформи и измерва времето за обратно пътуване, необходимо за даден пакет данни да достигне до сървър от вашия компютър и след това да се върне отново към вашия компютър.

В допълнение към суровите пинг ставки (минимални, максимални и средни времена за обратно пътуване), той отчита подробности като грешки, загуба на пакети и стандартно отклонение от средната стойност.

От тези цифри средната скорост на пинг (време за обратно движение) в милисекунди (ms) е може би най-полезна за повечето хора.

Степента на пинг понякога се нарича също латентност, а термините са синоними. И само за да е ясно, колкото по-ниска е скоростта на пинг (латентността), толкова по-бързо е времето за реакция на сървъра. Така че ниските проценти на пинг са добри.

Защо има проблем с ping при използване на VPN?

Ниските проценти на ping могат да намалят времето за зареждане на уеб страници, но в повечето ситуации е малко вероятно да забележите разликата от използването на VPN, освен ако VPN сървърът не е от другата страна на планетата към вас.

Забележимо изключение от това обаче е, когато използвате VPN за онлайн игри. За да реагират с мълниеносна точност в игри, в които човекът с най-бързи рефлекси е крал, геймърите изискват висока степен на пинг.

За тези хора забавянето от само милисекунди между натискане на бутона на мишката и действието, което се извършва на екрана, може да бъде въпрос на победа или смърт.

Обърнете внимание, че скоростите на пинг влияят на времето за реакция и следователно имат малък ефект върху стрийминга с VPN, където честотната лента (както се отразява от скоростите на изтегляне) е много по-важен фактор.

Как да тествам пинг

 1. Използване на Ping

  Най-простият начин да тествате скоростите на ping е като използвате помощната програма Ping, която се предлага с вашата операционна система. Можете да стартирате теста на всеки IP адрес или URL адрес на сървъра - www.google.com е популярна опция, въпреки че ще използваме www.proprivacy.com!

  В Windows щракнете с десния бутон върху Старт -> Команден ред и въведете „ping [сървър]“.

  Командна поддръжка ping полезност

  В macOS и Linux отворете Terminal и напишете „ping [сървър]“. Тестът ще продължи да работи, докато не натиснете Ctrl + C, за да го спрете, в който момент Ping ще покаже статистически данни от теста.

  ping полезност mac

  Възможно е също да стартирате Ping в мрежовата програма на macOS. Отидете в Система - > Библиотека -> CoreServices ->Приложения -> Раздел Ping.

  Тест за пинг на mac

  Мобилните потребители могат да тестват ping, като използват приложения като Ping за Android и Ping за iOS.

 2. Използване на уеб инструменти

  Уебсайтове като ping-test.net предлагат инструменти за тестване на ping и speedtest.net включват в своите резултати за тестване на скоростта ping.

  Тъй като тези резултати са медиирани от уебсайт, те не могат да бъдат толкова точни, колкото тест, извършен директно от вашето устройство. И повечето ще позволят тестове само на предварително избрани тестови сървъри.

  Ping тест на уеб инструмент за ping

  Използването на графични интерфейси в уеб инструментите може да направи резултатите, които те връщат по-лесно за интерпретиране. Скрийншотът от ping-test.net по-горе, например, ясно показва ефекта от разстоянието на ефекта върху пинг скоростите (тестове, извършвани от Обединеното кралство).

 3. Тестване на пинг в VPN клиенти

  Някои персонализирани VPN приложения изпълняват ping тестове към сървърите на доставчика на VPN. Това е много полезна функция, когато решавате към кой от VPN сървърите на този доставчик да се свържете.

  Тест за пинг в AirVPN клиент

  Това, което не прави, обаче е да сравнявате производителността, когато използвате VPN, с производителността, когато изобщо не използвате VPN. Също така си струва да запомните, че тези ping резултати са само на VPN сървъра и не включват закъснения, добавени от допълнителното пътуване до целевия сървър и обратно.

Как да тествате VPN ping

За да тествате VPN времена за пинг, просто извършете Ping тест, когато сте свързани към VPN сървър. Можете да сравните това с времената на ping, когато не използвате VPN, като изпълните Ping тест с изключен VPN. И можете да сравните времената на ping, когато сте свързани с различни VPN сървъри, като се свържете към всеки от своя страна и провеждате ping тест.

Ping тест в командния ред 2

Ping резултати без VPN (от Великобритания). Средна латентност = 18ms.

ping тест в командния ред 3

Ping резултати, когато сте свързани с VPN сървър в Холандия. Средна латентност = 29 ms.

ping тест в командния ред 4

Ping резултати, когато сте свързани с VPN сървър в Съединените щати. Средна латентност = 110 ms. Както виждаме, разстоянието прави голяма промяна!

Ако сте геймър, трябва да проверите ping пъти, когато сте свързани с вашия сървър (и) на любимите си игри.

Как да намалите пинг

 1. Намалете разстоянието, което пакетите трябва да изминат

  За да получите най-добрите ping резултати при използване на VPN, общото правило е да се свържете към VPN сървър възможно най-близо до мястото, където физически се намира целевият сървър (например вашия сървър за игри)..

  Проблемите със зареждането на сървъра и проблемите с мрежата обаче могат да усложнят това, поради което може да искате да стартирате ping тестове на няколко различни сървъра.

  Ако е възможно, също винаги избирайте целевия сървър, който е възможно най-близо до вашето физическо местоположение.

 2. Използвайте по-бърз VPN протокол

  Като правило на палеца, колкото по-силно е използвано VPN криптирането, толкова повече мощност за обработка е необходима за криптирането и декриптирането му. Следователно е възможно да се намали времето за пинг, като се жертва сигурността (което рядко е основен проблем при игрите).

  Можете да направите това, като промените използвания VPN протокол, например на PPTP. От най-бързите до най-бавните, основните VPN протоколи са:

  1. PPTP
  2. L2TP / IPSec
  3. IKEv2
  4. OpenVPN (UDP е по-бърз от TCP, а AES-218 е по-бърз от AES-256).
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me