В този урок ви показваме два начина да създадете и използвате собственото си решение за съхранение в облак с помощта на Nextcloud. Както обсъждаме в нашия пълен преглед Nextcloud, Nextcloud може да се хоства локално на собствен хардуер или да се хоства отдалечено на наето сървърно пространство.

Конфигурирането на облак Nextcloud може да бъде толкова сложно, колкото искате да бъде, но това ръководство има за цел да покаже колко лесно е да превключите от търговски услуги като Dropbox, Google Drive, iDrive, OneDrive и подобни, към облачно решение, което имате пълен контрол над.

И така двата метода, обсъдени по-долу са домакини. Тоест, екземплярите Nextcloud се инсталират на отдалечени сървъри.

Настройване на напълно хостван акаунт Nextcloud

Идеята за настройка на вашето собствено облачно хранилище може да ви звучи страшно, но софтуерът за настолни компютри Nextcloud го прави изключително лесно. Ако можете да настроите акаунт на Dropbox, тогава можете да настроите напълно хостван акаунт Nextcloud.

Nextcloud си партнира с редица доставчици на облачно хранилище, които ще настроят и управляват екземпляр Nextcloud за вас. Повечето от тях предлагат безплатен пробен ред с ограничено съхранение, който може да бъде разширен срещу заплащане.


Трябва да сте наясно обаче, че „личните“ Nextcloud акаунти се управляват изцяло от доставчика. В допълнение към последиците за поверителността (доставчикът има пълен достъп до вашите файлове и данни на акаунта) повечето от тези акаунти се предлагат с ограничен набор от функции, който се определя от доставчика.

Тези акаунти обикновено предоставят всичко, което повечето хора се нуждаят от лична облачна услуга, включително фотогалерия и музикален плейър, но може да не предлагат по-разширени функции като версията на файловете и криптирането от край до край.

В повечето случаи вместо просто разширяване на хранилището е възможно (срещу заплащане) да надстроите тези „лични“ акаунти на администраторски акаунти. След като имате администраторски достъп, можете да се свържете със съдържанието на сърцето си и да добавите каквито функции харесвате, като инсталирате съответното приложение Nextcloud.

Само имайте предвид, че доставчикът на акаунти все още има администраторски достъп до вашия акаунт, въпреки че последиците за поверителността на това могат да бъдат значително смекчени чрез активиране на криптиране от край до край..

1. Изтеглете, инсталирайте и стартирайте настолния клиент Nextcloud или мобилно приложение за вашата платформа. В този урок ще използваме приложението за Windows, но процесът по същество е един и същ на всички платформи.

2. Изберете „Регистрация при доставчик.“

регистрирайте следващия облак при доставчик

3. Въведете своя имейл адрес и изберете доставчик на акаунт. Софтуерът ще препоръча един за вас или щракнете върху „смени доставчика“ за списък, който дава приоритет на услугите, близки до вашето географско местоположение (или ако използвате VPN, вашето видимо географско местоположение!).

Избор на услуга, към която да се свържете следващия облак

За този урок ние избрахме OwnCube, тъй като безплатният личен акаунт от 5 GB е доста щедър и предпочитаме сървъри базирани в Германия пред Австрия по съображения за поверителност.

След като направите своя избор, ще трябва да се съгласите с Общите условия на Nextcloud, преди да можете да щракнете върху „Напред“.

4. Решете кои папки искате да синхронизирате с вашия компютър от сървъра и кои папки на вашия компютър искате да синхронизирате със сървъра.

nextcloud локална папка

Натиснете Connect ... когато сте готови. И това е всичко, което трябва да направите. Казахме, че е лесно!

синхронизиране на папка в следващия облак

Вашият доставчик ще ви изпрати по имейл потвърждение, че вашият акаунт е създаден и ще предостави адреса на сървъра и данните за вход, които ще ви трябва за достъп до уеб портала и свързване на приложения на други устройства.

следващ интеграция собствен куб интеграция

Първото нещо, което вероятно ще искате да направите, е да влезете в уеб портала, за да проучите пълния набор от функции, налични за вашия акаунт.

Създаване на Nextcloud екземпляр на отдалечен сървър

Въпреки че е много лесен за настройване, напълно хостван акаунт като този, обсъден по-горе, означава, че нямате пълен контрол над собствения си облак. Той се управлява вместо вас, дори ако сте платили за администраторски достъп.

Ако искате пълен контрол (което в крайна сметка е основната привлекателност на Nextcloud на първо място), тогава най-лесният начин да го направите е използването на уеб инсталатора Nextcloud.

1. Закупете малко сървърно пространство. На теория можете да използвате безплатен сървър акаунт, но при изследването на тази статия открихме много малко безплатни акаунти, които съответстват на системните изисквания на сървъра Nextcloud. Моля, проверете дали всяка услуга, за която се регистрирате, отговаря на тези изисквания.

2. Изтеглете файла за инсталиране на nextcloud, setup-nextcloud.php.

3. Влезте в контролния панел на вашия сървър и отворете страницата на File Manager. Кликнете върху бутона Качване и изберете файла setup-nextcloud.php, който сте изтеглили в последната стъпка. Тези подробности могат да варират малко от доставчика на уеб хостинг услуги, но като цяло са много сходни.

4. Във всеки браузър въведете URL: www. [Yourdomainname.com] /setup-nextcloud.php (заменете [yourdomainname.com] с вашето собствено име на домейн, очевидно), за да отворите съветника за настройка на Nextcloud. Натиснете Next.

Обърнете внимание, че ако сте качили файла setup-nextcloud.php в поддиректория, а не директно в root, тогава ще трябва да добавите пълния път към URL адреса.

съветник за настройка стъпка 1

5. Nextcloud ще извърши проверка, за да гарантира, че всички зависимости се нуждаят от нея. Това може да отнеме няколко минути. След това можете да инсталирате където искате. Щастливи сме да инсталираме в текущата коренова директория, така че въвеждаме „.“. Натиснете Next.

nextcloud проверка на зависимост в съветника за настройка

6. След няколко минути трябва да получите съобщение, което ви казва, че инсталацията е успешна. Сега натиснете Next.

Следващият облак вече е инсталиран

7. Ще трябва да създадете администраторско име и парола, които се използват за влизане във вашия нов облак. Когато сте готови, завършете настройката.

завършете nextcloud set

Взехме под внимание предупреждението за ефективността и ще надстроим нашата SQL библиотека!

8. Въведете името на вашия домейн в URL лентата на браузъра си и влезте с помощта на току-що създадените от вас идентификационни данни. Когато за първи път влезете, конзолата ще бъде много гола, така че за добавяне на функции се насочете към иконата на акаунта в горния десен ъгъл -> Apps.

следващ облак добавете приложения

9. Прегледайте списъка с приложения и изтеглете Enable, който харесвате външния вид. Ако не можете да намерите това, което търсите, използвайте удобната функция за търсене.

следващ екран за приложение в облака

И вие сте готови! Очевидно има много опции, с които можете да играете като администратор, но те са извън обхвата на този урок.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me