За всеки начинаещ в света на VPN мрежите може да изглежда, че има много жаргон. В действителност обаче термините за VPN, които се използват редовно, не са излишни технически разговори: те са от съществено значение за разбирането дали VPN услугата е полезна. В допълнение, тази терминология трябва да бъде разбрана (поне малко), за да се гарантира, че VPN е настроен сигурно.

Не ме разбирайте погрешно, че не е нужно да ставате VPN експерт - всъщност нивото на знанията, необходими за успешното създаване на VPN, е доста незначително. Нещо повече, ако решите да се снабдите с реномиран, утвърден VPN (който има собствен VPN софтуер), няма да е нужно да знаете много. Причината? Най-добрите VPN мрежи - като ExpressVPN - имат всички необходими опции в своя софтуер. Като такъв, един абонат трябва само да инсталира софтуера и след това да избере техните предпочитания в менюто на VPN.

Хората, които решат да не се регистрират за VPN с персонализиран клиент (VPN софтуер), понякога ще трябва да настроят шифроване на OpenVPN, използвайки софтуер на трета страна OpenVPN. Това не е толкова лесно, колкото просто изтеглянето на персонализиран VPN софтуер на световна класа - но и това не е толкова трудно.

как да настроите vpn

Шифроване на OpenVPN

OpenVPN е името на най-сигурното VPN криптиране на пазара. Поради факта, че осигурява ненадминати нива на сигурност и поверителност, това е VPN криптиране, което нашият екип тук от ProPrivacy.com винаги препоръчва да използвате.


Поради тази причина това ръководство включва ръководства за настройка на Android и Windows за софтуера OpenVPN на трета страна. Като такова, това ръководство ще помогне на всеки (независимо от тяхното ниво на опит) настройте OpenVPN на всеки VPN, която предоставя то. Като такова, това ръководство е изчерпателно.

Настройки на DNS - ръчна настройка

За да бъдем абсолютно задълбочени, дори сме включили ръководство за ръчна настройка на DNS настройки. DNS заявки са важна част от вашия уеб трафик които могат да раздадат вашето местоположение и самоличност. За да бъде a VPN, за да сте сигурни, важно е да нямате „DNS течове“.

Избор на VPN и инсталирането му

Първото нещо, което трябва да направите, след като попитате как да настроите домашен VPN, е да помислите за какво искате VPN. И колко искате да похарчите за VPN? Очевидно всеки иска да плати възможно най-малко, но плащането на по-малко може да доведе до допълнителни стъпки за настройка (а именно раздели 4 и 5 от това ръководство).

Най-добрите VPN превръщат цялото преживяване в разходка в парка. В допълнение, VPN-ите, които са на върха на играта си, предоставят и най-доброто от всичко. Поради тази причина някои VPN мрежи могат да се предлагат в 5 най-добри VPN за спорт, 5 най-добри VPN за Windows, най-добри VPN за macbook и 5 най-добри VPN за стрийминг статия. Само вие знаете за какво искате вашата VPN услуга и това е да улесните живота ви, че тук в ProPrivacy.com имаме пет най-добри списъка за всяка възможност, която може да се представи (и ако смятате, че сме пропуснали нещо, моля, не се колебайте да се свържете нас). За да намерите най-добрия VPN за вас, просто използвайте навигацията в горната част на която и да е страница, за да намерите най-добрите пет VPN списъка за вашата цел. Или, ако просто искате най-добрата всестранна услуга, вижте нашата статия за най-добрите VPN услуги.

Кликнете върху „Абонирай се“ и се абонирайте

Сега, когато сте решили, всичко, което трябва да направите, е да преминете към техния уебсайт, като кликнете върху връзката в нашето ръководство и се регистрирате за VPN. Един добър VPN изисква само имейл адрес и начин на плащане, за да се регистрирате. Плащането обикновено може да се извърши по различни начини, включително с кредитна или дебитна карта, PayPal или дори биткойни за тези, които искат да.

След като успешно сте се абонирали и имате парола, можете да влезете в уебсайта на доставчика на VPN, за да получите достъп до VPN софтуера. Ако сте потребител на Android или iOS, обикновено можете също да получите приложението в магазина на Google Play или iTunes. След като е инсталиран на вашия смартфон или таблет, просто влезте с помощта на вашите идентификационни данни от момента, когато сте се регистрирали в услугата.

Вземане на решение за шифроване

Сега, когато сте инсталирали своя VPN, трябва да вземете решение за криптиране. PPTP е наличен за повечето VPN, но протоколът за криптиране е остарял, което няма да ви защити - така че, моля, не го използвайте.

Най-добрият наличен VPN протокол е OpenVPN, така че ако вашият VPN го има в менюто, моля изберете го. В допълнение, някои VPN предоставят както протокол за контрол на предаването (TCP), така и протокол за потребителска дейтаграма (UDP). TCP е по-надежден, но UDP е по-бърз - така че ако планирате да поточно изберете UDP.

За целта изпълнете следните стъпки:

 1. Кликнете върху Настройки във вашия VPN (може да изглежда така зъбчатка). Някои VPN имат и меню, наречено „разширени настройки."
 2. След като в менюто с настройки кликнете върху „опции за криптиране".
 3. Изберете OpenVPN (TCP за надеждност и UDP за стрийминг).

Пример на екрана на ExpressVPN:

опции за криптиране expressvpn

L2TP / IPsec (Как да настроите VPN в Windows 10)

Понякога някои хора решават да използват L2TP / IPsec, защото той работи естествено в Windows, без да е необходим софтуер на трети страни. Не е толкова сигурен, колкото OpenVPN, но е защитен (за разлика от PPTP). Ако решите да използвате L2TP IPsec, просто следвайте стъпките по-горе във вашия VPN софтуер, но вместо това изберете L2TP IPsec.

Ако по някаква причина вашият VPN няма персонализиран клиент, който има L2TP IPsec в опциите, можете да го настроите ръчно, като изпълните следните стъпки:

1. Първо добавете нова VPN връзка, като щракнете върху Икона за достъп до Интернет в системната ви област.

2. Изберете Мрежови настройки

l2tp 4

3. Сега, когато сте в мрежата & Панел за настройки на Интернет, кликнете върху VPN > Добавете VPN връзка.

l2tp5

4. На този етап ще ви трябва вашите VPN адрес на сървър за настройка на VPN връзка. Освен това ще изискате своето потребителско име и парола от момента, в който сте се регистрирали в VPN услугата си.

5. В менюто „Добавяне на VPN връзка“ въведете следните настройки:

VPN доставчик: Windows (вграден)
Име на връзката: [дайте име на вашата VPN връзка]
Име или адрес на сървъра: [Вашият VPN адрес на сървъра - вземете това от VPN]
Тип VPN: L2TP IPsec
Тип информация за вход: Потребителско име и парола
Потребител: Вземете това от вашия VPN доставчик
парола: Вземете това от вашия доставчик на VPN

Поставете отметка в полето за Запомнете информацията ми за вход.

Кликнете Запази.

l2tp 8

6. Сега, след като успешно сте създали L2TP IPsec връзка, всичко, което трябва да направите, е да се свържете. За да направите това, отидете на мрежа & Прозорец за настройки на интернетл. За да се свържете с VPN сървъра, щракнете върху име на връзката, след това щракнете Connect.

l2tp 7

Настройка на предпочитанията и функциите на потребителския клиент

Ако сте се абонирали за препоръчан VPN доставчик, тогава ще можете да изберете професионални функции като убийте превключвател и DNS защита от теч. Освен това може да можете да включите „Автоматично свързване" особеност. Превключвателят за убийство, базиран на защитна стена, принуждава целия трафик да преминава през VPN тунела. Това гарантира, че не пропускате никакъв некриптиран трафик към вашия интернет доставчик. Автоматичното свързване също ще свърже отново VPN към избран сървър, ако VPN връзката се загуби по някаква причина (така че не е необходимо да ръчно). За да включите тези функции, изпълнете следните стъпки:

 1. Кликнете върху настройките в софтуера на вашата VPN.
 2. Включете функциите, които искате да използвате. Ако ще бъдете поточно пиратско съдържание или да правите нещо онлайн, което вие желаят да останат напълно частни тогава ние препоръчваме да включите функцията за превключване на убийство.

Как да настроите OpenVPN софтуер

OpenVPN: Как да настроите VPN на Android

 1. Изтеглете приложението OpenVPN за Android тук. Моля, имайте предвид, че OpenVPN за Android е по-добро (много по-пълнофункционално) приложение от OpenVPN Connect.
 2. Изтеглете .ovpn файловете от уебсайта на вашия доставчик на VPN
 3. Екстрактирайте .OVPN файловете на вашия работен плот или папка, която ще запомните, напр .: "OpenVPN файлове"
 4. Ако не знаете как да извлечете zip файл, изтеглете WinRAR тук. Поставете zip файла в папката, в която искате да го разархивирате, и щракнете с десния бутон върху файла и щракнете "извлечете тук".
 5. След извличане изпратете по имейл файловете .ovpn.
 6. Отворете приложението за свързване на OpenVPN, импортирайте сами файлове .OVPN, които сте изпратили по имейл (това може да направите директно от приложението за поща) или като щракнете върху бутона за импортиране в приложението за свързване на OpenVPN.
 7. Ще трябва да дадете на връзката име по ваш избор.
 8. Сега всичко, което трябва да направите, е да се свържете с един от сървърите в приложението. Той ще ви поиска вашето потребителско име и парола (понякога трябва да получите уникален ключ от вашия VPN доставчик, така че проверете с тях).

OpenVPN: Как да настроите VPN в Windows

 1. Изтеглете OpenVPN тук
 2. Изтеглете .ovpn файловете от уебсайта на вашия доставчик на VPN
 3. Следвайте инструкциите за инсталиране, докато OpenVPN бъде успешно инсталиран на вашия компютър. Ако получите съобщение с въпрос дали искате да инсталирате драйвери за TAP, моля, изберете да, защото имате нужда от тях.

openvpn кран

 1. Разархивирайте и извлечете .OVPN (получавате ги от вашия VPN) файлове в следната папка: C: Program FilesOpenVPNconfig
 2. Сега вече сте готови да се свържете. За целта щракнете с десния бутон върху иконата OpenVPN на вашия работен плот и кликнете върху „Изпълни като администратор". Моля, не го стартирайте с двойно щракване: трябва да го стартирате като администратор. Ще бъдете попитани дали сте сигурни, щракнете да.

openvpn администратор

 1. Сега кликнете с десния бутон върху иконата OpenVPN в системната си област (в долната дясна част на екрана) и изберете сървъра, с който искате да се свържете. Ще бъдете подканени за вашето потребителско име и парола. Кликнете върху запомнете паролата ми, за да не се налага да я въвеждате повторно следващия път (ще трябва да я помолите да запомни паролата си за всеки сървър при първото свързване).

Как да настроите DNS настройки ръчно в Windows

Понякога хората може да се наложи да настроят настройките си за DNS заявка ръчно. Освен това хората, които случайно се регистрират в VPN, за които по-късно установят, че използват несигурни DNS сървъри (като GoogleDNS или OpenDNS, които и двамата поддържат регистрационни файлове), могат да променят настройките си за DNS, така че техните заявки да се обработват от OpenNIC или DNS. ГЛЕДАМ. Както DNS.WATCH, така и OpenNIC предоставят безплатен достъп до бързи сървъри за DNS заявки без регистрация.

В ръководството по-долу съм използвал DNS.WATCH като пример за адреси, но си струва да се има предвид, че OpenNIC всъщност се счита дори за по-безопасен.

Не забравяйте, че ако вашата VPN има защитени DNS сървъри, е много по-добре да ги използвате. Затова, моля, свържете се с вашата VPN, за да получите предпочитаните и алтернативни DNS адреси от вашата VPN и да ги използвате вместо примерите VPN.WATCH, които съм използвал по-долу. За да промените вашите DNS настройки в Windows, изпълнете следните прости стъпки:

1. В системната област (в долната дясна част на екрана) щракнете с десния бутон върху вашата интернет връзка и щракнете върху „Open Network and Sharing Center“

2. Щракнете с десния бутон върху вашата активна мрежова връзка и изберете Свойства в менюто

системна област

3. В прозореца Connection Properties изберете IPv4, след което щракнете върху Properties.

dns 1

DNS2

4. В IPv4 Properties изберете "Използвайте следния DNS сървър..." и въведете предпочитаните и алтернативни IPv4 DNS сървъри. Предпочитан DNS сървър: 84.200.69.80 Алтернативен DNS сървър: 84.200.70.40

dns 3

5. Сега се върнете към прозореца със свойствата на връзката и настройте IPv6. Изберете IPv6 и натиснете свойства.

dns 4

6. В IPv6 Properties изберете "Използвайте следния DNS сървър..." и въведете предпочитаните и алтернативни IPv4 DNS сървъри. Предпочитан DNS сървър: 2001: 1608: 10: 25 :: 1c04: b12f Алтернативен DNS сървър: 2001: 1608: 10: 25 :: 9249: d69b

dns 5

7. Сега, след като сте променили настройките си на DNS, е добре да се уверите, че нямате течове в DNS, като отидете на ipleak.net, за да проверите.

заключение

В това ръководство предоставих лесни за следване стъпки за настройка на нов VPN. Освен това, не забравяйте, че всички препоръчани VPN в нашите най-добри пет списъка също имат свои ръководства за настройка. По този начин, ако искате да видите снимки как да настроите вашата конкретна VPN, просто отидете на уебсайта им и проверете техните ръководства. И накрая, ако имате някакви въпроси, моля, не се колебайте да ни оставите въпрос по-долу.

Кредитно изображение за заглавие: BeautyLine / Shutterstock.com

Кредитна снимка: Omelchenko / Shutterstock.com

Кредит за изображение: Nobelus / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me