Ако мислите да купите VPN за Windows или наскоро сте закупили абонамент, тогава може би се чудите как да инсталирате този VPN. Добрата новина е, че ако сте закупили препоръчана VPN от нашето най-добро ръководство за VPN за Windows, тази работа ще бъде много лесна. Това е така, защото доставчиците на най-висок клас VPN имат персонализиран VPN софтуер, който е невероятно лесен за инсталиране и използване.

Нашият препоръчителен списък с най-добрите VPN за компютър е с персонализиран софтуер за Windows. По този начин настройката на VPN е толкова проста, колкото да се абонирате, да изтеглите софтуера и да го инсталирате. Това е най-лесният и най-добър метод за инсталиране на вашата VPN и няма да се нуждаете от специални знания или умения - просто следвайте инструкциите на екрана.

Някои по-малко установени VPN може да нямат персонализиран VPN софтуер - или може да се наложи да направите ръчна настройка. Като цяло препоръчваме да стоите далеч от тези VPN (защо не просто да получите нещо, съвместимо с вашата Windows система?)

Ние обаче искаме да помогнем, когато е възможно, поради което създадохме това ръководство за настройка за ръчна инсталация на VPN в Windows. За хората, които искат да използват криптиране на OpenVPN, ние включихме ръководство за това и в края.

Настройте VPN на Windows 10

За да настроите VPN ръчно в Windows, ще ви трябват няколко подробности от вашата VPN услуга. След като се абонирате за вашата VPN, трябва да получите следните данни от вашия доставчик:


 1. Името или адреса на VPN сървъра
 2. VPN протокол. Препоръчваме ви да изберете L2TP / IPsec, IKEv2 или SSTP защото PPTP е несигурен. За пълно ръководство за VPN криптиране вижте тук.
 3. Потребителско име и парола (за да се свържете с VPN сървъра)

Ако вашият VPN за Windows посочва, че трябва да използвате конкретно име за връзка, ще трябва да го получите и от вашия доставчик на VPN. Ако не се нуждаете от конкретно име, можете да се свържете с генерирано от потребители име по ваш избор.

И накрая, ако вашият VPN за Windows изисква ръчно да въведете прокси настройките си, моля, продължете и вземете своя IP адрес и номер на порт за прокси от доставчика на VPN.

Запазете тези подробности заедно, тъй като ще ви трябват, за да настроите ръчно VPN във втората стъпка.

Настройте своя VPN за Windows 10

След като получите списъка с подробности по-горе, можете да настроите вашата VPN за Windows ръчно с няколко прости стъпки.

 1. Щракнете върху бутона "Старт" и в менюто "Старт" изберете Настройки. Сега кликнете върху мрежа & интернет, както е показано на снимката по-долу.
  VPN за Windows
 2. Кликнете върху VPN отляво, за да видите настройките на вашата система.
  Windows VPN
 3. Сега щракнете върху иконата „+“, която казва Добавяне на VPN връзка.
  Настройка на VPN на Windows
 4. В полето на доставчика на VPN изберете Windows по подразбиране.
 5. В полето Име на връзката дайте име на VPN връзката. Ако вашият доставчик на VPN изисква да се свържете с определено име, ще ви е необходим на този етап. (Когато получавате информацията за вашия идентификационен номер на сървъра от доставчика на VPN, попитайте дали имате нужда от конкретно име за VPN връзка. По този начин ще го имате на този етап - ако имате нужда.)
 6. В полето име или адрес на сървъра въведете IP адреса, който ви е дал VPN. В Windows 10 е невъзможно да настроите VPN връзка без URL или IP адрес на вашия VPN сървър.
 7. Под тип VPN изберете протокола, който настройвате (ще разберете това, когато комуникирате с вашата VPN в първа стъпка).
 8. Ако VPN връзката не работи, след като сте я задали по някаква причина, можете да се върнете и да изберете автоматичен и Windows 10 ще открие протокола за вас.
 9. Въведете паролата си

Ако предпочитате да влезете във вашия VPN на Windows, без да се налага всеки път да въвеждате потребителския си идентификатор и парола, тогава въведете данните си сега. Превъртете малко надолу по страницата и поставете отметка в квадратчето с надпис Запомнете информацията ми за вход. След това щракнете Запази и се придвижете обратно към Добавете VPN страница.

Ръководство за Windows Запомнете

Ако всичко е минало по план, сега ще можете да видите вашата VPN връзка под Добавете VPN бутон.

Когато изберете VPN, който сте създали, ще бъдете подканени с три опции. Едно от тях е Connect. Кликнете върху това, за да се свържете с VPN. Другите два варианта са Разширени опции и Премахване. Ако трябва да премахнете VPN връзката от Windows 10 по всяко време, можете да го направите тук.

Как да настроите OpenVPN в Windows 10

За да използвате криптирането на OpenVPN в Windows 10, може да се нуждаете от софтуер на трети страни. Повечето VPN имат персонализиран Windows VPN софтуер с OpenVPN (всичките ни препоръчани VPN). Нещо повече, ако искате да използвате криптиране на OpenVPN (най-доброто VPN криптиране на пазара) - горещо препоръчваме да се придържате към препоръчан Windows VPN.

Ако обаче няма опция OpenVPN в софтуера на вашата VPN, тогава можете да получите клиента с отворен код OpenVPN от OpenVPN.net. Той е много лесен за използване, но няма толкова разширени функции.

Ето процеса на инсталиране на клиента с отворен код OpenVPN:

 1. Инсталирайте софтуера за Windows от връзката OpenVPN.net по-горе.
 2. След инсталирането щракнете върху иконата OpenVPN и изберете „Open file location.“
 3. Щракнете с десния бутон върху иконата на OpenVPN GUI (или кликнете върху иконата на вашия работен плот) и щракнете върху Properties.
  OpenVPN
 4. Щракнете върху раздела Съвместимост в горната част и поставете отметка Изпълнете тази програма като администратор, преди да щракнете върху OK.
  OpenVPN на Windows
 5. Изтеглете конфигурационните файлове на OpenVPN от вашия доставчик на VPN. Ще трябва да разархивирате тези файлове и да ги поставите в папката config на директорията за инсталиране на OpenVPN (обикновено C: \ Program Files (x86) \ OpenVPN \ config, или C: \ програмни файлове \ OpenVPN \ config). Трябва само да разархивирате файловете за VPN сървърите, които възнамерявате да използвате.
 6. Щракнете двукратно върху иконата на OpenVPN GUI. Ще видите малка червена икона в лентата на задачите си. Щракнете с десния бутон върху тази икона, изберете сървъра, който искате и щракнете върху Свързване. Ще трябва да въведете вашето потребителско име и парола, за да се свържете с вашата VPN.

Настройка на функции за VPN в Windows

Ако сте се абонирали за препоръчан Windows VPN с персонализиран софтуер, тогава ще можете да настроите някои от неговите разширени функции. След като VPN се инсталира успешно, всичко, което трябва да направите, е да изберете настройката в софтуера. Менюто за настройки обикновено се намира горе вляво или вдясно в менюто за хамбургер от зъбци.

Ръководство за Windows Hamburger

В менюто за настройки ще можете да изберете следните функции:

 • Протокол за шифроване. Винаги препоръчваме да използвате OpenVPN, така че моля изберете това. Ако имате възможност за TCP или UDP, изберете UDP, ако възнамерявате да извършвате много видео поточно предаване и други интензивни задачи.
 • Killswitch. Това Спира вашата VPN от случайно изтичане на незашифровани данни към вашия интернет доставчик или уебсайта, който посещавате - трябва ли VPN връзката да отпадне случайно.
 • Автоматично свързване. Тази функция отново свързва VPN, ако той отпада. Той работи в сътрудничество с Killswitch, за да запази вашите данни.
 • DNS защита от теч. Изтичанията на DNS могат да раздадат това, което правите онлайн. Най-добрите VPN мрежи осигуряват защита от течове на DNS, за да се гарантира, че никога не изтичате тези заявки към вашия интернет доставчик.
 • Стелт режим / VPN обфуксация техн. Използва се на места като Иран и Китай за заобикаляне на защитни стени. Може да се използва и от хора, които искат напълно да прикрият използването на VPN.

Като общо правило ще искате да използвате всички горепосочени настройки - с изключение на последната в списъка - които са необходими само в конкретни случаи.

Как да настроите своя VPN за Windows 7

Ако все още не сте актуализирали до най-новата версия на Windows и използвате 7, 8 или 8.1, тогава най-добрият вариант е да потърсите на страницата с ръководства на вашия доставчик на VPN за по-старо ръководство за настройка. Процесът ще бъде почти същият като описания по-горе. По този начин ръководството по-горе трябва да бъде достатъчно за повечето хора да настроят своя VPN.

Как да тествате вашата VPN за Windows

Тестваме VPN редовно със собствена научна методология за тестване на скоростта. Това е най-модерният метод за тестване на VPN скорост в света - който никой друг сайт за сравнение на VPN не използва. Поради тази причина можете лесно да проверите ефективността на услугата, като просто погледнете нейния индивидуален преглед тук на ProPrivacy.com. Просто потърсете VPN, който ви интересува, като използвате нашата функция за търсене горе вдясно.

Ако искате, можете лесно да тествате VPN скоростите си тук лесно. Просто изберете близък до вас тестов сървър и тествайте вашата интернет връзка с помощта на "комбиниран" тест. Не забравяйте първо да го тествате, без да е включен VPN. Това ви позволява да сравнявате скоростта на интернет със и без свързан VPN. VPN, които препоръчваме, са бързи VPN с отлична съвместимост с Windows.

Различни видове VPN връзки

Съществуват редица протоколи за криптиране на VPN за вашата Windows система. Най-добрият протокол за тунелиране е OpenVPN. Всички наши препоръчани VPN предоставят това. Въпреки това, за ваша информация тук е срив на всички протоколи.

 • Протокол за тунелиране от точка до точка (PPTP) - осигурява минимална сигурност и поверителност, но е бърза.
 • Протокол за тунелиране на ниво 2 (L2TP) / Сигурност на интернет протокола (IPsec) - L2TP / IPsec осигурява по-голяма сигурност от PPTP, заедно със средни скорости.
 • Internet Exchange Exchange версия 2 (IKEv2) - това е най-използваният протокол за iOS VPN клиенти. Той е сигурен, но не е толкова силен като OpenVPN и не се използва често в Windows. Имате обаче възможност да го използвате, ако желаете.
 • OpenVPN - отворен код и високо защитен протокол. Този протокол осигурява криптиране на военна степен, когато доставчиците го прилагат правилно. Всички VPN за Windows в това ръководство имат OpenVPN (внедрени сигурно).

За по-задълбочен поглед върху шифроването на VPN и протоколите, вижте нашето Ръководство за шифроване на VPN..

Ако търсите VPN за Mac, разгледайте нашето най-доброто ръководство за VPN за Mac. Забележка: Ако търсите най-добрия безплатен VPN за Mac, важно е да се отбележи, че не бихме препоръчали да използвате безплатен VPN, но вижте нашето ръководство за безплатни VPN услуги за повече информация.

Кредитно изображение за заглавие: Антон Уотман / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me