Статистиката сочи, че над 35 милиона устройства с „интелигентни говорители“, като Amazon Echo и Google Home, ще бъдат редовно използвани в САЩ до края на 2017 г..

Не е изненадващо, че тези по-скоро футуристични устройства са толкова популярни; те могат да направят цял ​​куп неща и всичко, което трябва да направите, е да ги попитате - стил Star Trek.

Ето само малък списък с нещата, които Echo и Google Home могат да правят само с гласова команда:

 • Пусни музика
 • Създайте списъци „да правя“ и списъци за пазаруване
 • Поръчайте таксита
 • Поръчайте нещо от Amazon (в случая на Amazon Echo и Alexa)
 • Управлявайте умни домашни устройства, включително светлини, централно отопление и брави на вратите
 • Потърсете нещата онлайн - от време на кино до спортни резултати до отчети за времето
 • Решаване на математически проблеми

Тези устройства поставят (доста ефективен) личен асистент в дома на ниска цена. Популярността им е разбираема - съвсем настрана от факта, че такава модерна технология е доста завладяваща сама по себе си.

Но всичко това идва на цена - и тази цена е уединение. От старта на устройствата забелязахме увеличаване на опасенията относно сигурността и поверителността на Amazon Echo и Google Home.


Направете Amazon Echo Private; Стъпка по стъпка

амазонско ехо

 1. Прочетете често задаваните въпроси за Amazon Alexa. Дори и да не сте човек, който е склонен да чете тези неща, с нещо, което се интегрира толкова дълбоко с домашния ви живот, наистина би трябвало.
 2. Помислете периодично да изтривате вашата история на записи на Alexa. Това може да има отрицателен ефект върху това колко добре вашето устройство научава за вас - но ако поставите на първо място поверителността, това вероятно е незначителен проблем.
 3. Прегледайте настройките за гласово закупуване или деактивирайте гласовото закупуване. Това не е конкретно за неприкосновеността на личния живот, но може да ви спести малко пари, ако имате деца, които осъзнават, че могат да използват новото ви домакинско приспособление, за да поръчат неща!
 4. Активирайте тона на „край на заявката“, за да можете да чуете кога Алекса е спряла да слуша заявка.
 5. Използвайте заглушаване, когато не използвате устройството.

Направете Google Home частен; Стъпка по стъпка

 1. Запознайте се с областта Моята активност на онлайн услугите на Google. Всичките ви взаимодействия с Google се съхраняват тук, за да направите откриваща експозиция за това колко много знае уеб гигантът за вас. Вашата активност в Google Home също е тук и може да искате да я изчистите от време на време.
 2. Използвайте заглушаване и редовно проверявайте (като използвате светлините на устройството) дали вашето устройство слуша. Можете по невнимание да изключите звука на устройството по време на запрашаване например.
 3. Прегледайте настройките си, така че да споделяте само с Google информацията, която удобно споделяте.

Направете Amazon Echo „частен“

Ако един от клиентите ми за ИТ консултантски въпроси ме попита как да направя Amazon Echo частен, моят инстинктивен (и честен) отговор ще бъде: „не го вземайте.“ Същото ще важи и за Google Home.

За да могат тези устройства да си вършат ефективно работата, те трябва да слушат непрекъснато. Те трябва да „чуят“, когато кажете „Здравейте Alexa“ или „OK Google“. Ако имате едно от тези устройства на Amazon или Google в дома си, всичко, което кажете около него, се променя до облачните сървъри за „големи данни“. , помагайки на тези огромни компании да научат повече за вас и вашите ежедневни навици за минута. (В случая на Google Home, информацията остава локална за устройството, докато не се чуе „OK Google“.)

Участващите компании не крият факта, че анализират начина, по който използвате тези устройства. Това е така, за да могат да създадат подробна картина за това, което е вероятно да поискате устройствата в бъдеще. Това е чудесно за функционалност - но за поверителност, не толкова ...

Сега индивидуалното отношение към личния живот е различно. Някои хора харесват начина, по който онлайн рекламата винаги е толкова точна. Други намират тази точност за странна и смущаваща. Ако попаднете в последния лагер, вероятно нямате намерение да инсталирате устройство, което постоянно да ви слуша в дома ви!

Amazon Echo и Google Home: Подобряване на поверителността

Имайки предвид горното, за останалата част от това ръководство ще предположим, че притежавате Amazon Echo или Google Home, или планирате да го получите и вече сте удобни с компромиси с поверителността, които просто не можете да избегнете, ако решите да използвате такъв от тези устройства.

Стига да приемете, че вече се доверявате на Amazon или Google и всички трети страни, с които работят, какво можете да направите, за да направите Amazon Echo или Google Home толкова личен, колкото МОЖЕ да бъде?

Като начало, ето няколко съвета, които се отнасят еднакво и за двете устройства:

 1. Имайте предвид, че освен ако не са в режим „заглушаване“ или са изключени, тези устройства винаги ви слушат (и всеки друг, който говори във вашия дом). Най-мъдрият подход е да не казвате пред тях нищо, което не бихте казали с радост в публичното пространство. Ако не бихте го казали публично или на публична уеб страница, трябва да помислите два пъти за това, как да го кажете пред интелигентен говорител.
 2. Бъдете избирателни относно това кои онлайн акаунти използвате с вас Amazon Echo или Google Home. Над 3000 приложения (умения) са достъпни само за Echo. Въпреки че всеки, който използвате, добавя към обхвата на това, което вашето устройство може да направи, това също така допълнително намалява поверителността ви. Не активирайте повече приложения и онлайн акаунти заради него.
 3. Изключете микрофона си винаги, когато искате да спрете слушането на Amazon Echo или Google Home. И в двата случая функцията за заглушаване на звука се активира чрез физически бутон на самото устройство. По време на писането нито едно устройство не предлага звук, който се активира с глас. Невъзможно е да си представим, че това е нещо различно от дизайна. Ако не вярвате на участващите компании, може дори да искате да изключите устройствата - но това повдига въпроса защо някой би купил устройство, ако не му е удобно да го използва!
 4. Запознайте се с това как да изчистите заявката и историята на записа на вашето устройство (повече за това по-късно).

След това имаме няколко съвета, специфични за всяко устройство.

заключение

Същността на устройствата Amazon Echo и Google Home е, че те не трябва да бъдат частни. Разменяте поверителност за удобство и колкото повече позволявате на Amazon и Google да знаят за вас, толкова по-точно тези „домашни асистенти“ ще могат да ви помогнат.

Но подобно на търсачките и социалните медии, страничен продукт на споделянето толкова много е, че участващите компании получават подробна картина на вашето ежедневие и навици. Тези „големи данни“ са изключително ценни както за тях, така и за техните рекламодатели.

За някои използването на такова устройство винаги ще бъде твърде далеч над линията за поверителност, за да се обмисли. Въпросът всъщност не трябва да е как да направим Amazon Echo (или Google Home) частен, а как да ги използваме малко по-лично. Съветите по-горе ще ви помогнат да направите точно това.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me