Нека си признаем: има няколко неща по-неудобни от историята на вашето търсене с Google. Ето защо периодично изчиствате историята на браузъра си, в случай че някой поиска да използва вашия компютър, само за да разберете, че най-скорошното ви търсене е "мистериозно червено чупене на ръката" и че форумът за феновете на хвърчилата на хвърчила е първият уебсайт, който се появява, когато въвеждат писмото "к".

Изчиствайки историята на браузъра си, можете да запазите тези неща като малка тайна, нали?

погрешно.

Ами ако ви кажем, че изчистването на историята на вашия браузър всъщност не изтрива историята на търсенето ви с Google? Това изчистване на историята на браузъра ви премахва само това, което се съхранява на вашия личен компютър, и по никакъв начин не влияе на историята, която Google е съхранил на сървърите им?

Още по-лошото е, какво, ако ви кажем, че Google има история на търсенето на хората през цялата 2005 г.?


Да, казах "2005".

Оставете това да потъне за минута.

Завършвате ли с ужасяващи ретроспекции към всички неудобни неща, които вероятно сте търсили тогава? Добре. След това нека да преминем към това окончателно ръководство от ProPrivacy.com за това как да изтриете трайно историята си на търсенето с Google, така че да можете да премахнете голям парче от цифровия си отпечатък, да подобрите поверителността си в интернет и - благодаря на доброто - да се отървете от тези мнения достойни търсения завинаги.

Как да изтеглите вашата уеб история на Google преди изтриването

Макар че не го парадират, Google има функция, която ви позволява да изтеглите цялата си история на търсене преди да я изтриете. Въпреки че това в началото може да изглежда като доста странна функция, тя изпълнява функция извън сантименталността, която ще задълбоча по-подробно по-нататък в това ръководство. За сега ето простите стъпки, които трябва да следвате, за да изтеглите и запазите историята си на търсене с Google:

 1. Отворете страницата Моята активност на вашия акаунт в Google.
 2. Щракнете върху вертикалната елипса в горния десен ъгъл, след което щракнете върху "Друга дейност в Google."
  Google архив
 3. Превъртете надолу по страницата, докато стигнете до темата "Изтеглете миналите си търсения." Кликнете "Създаване на архив."
 4. Изберете данните, които искате да включите. Той автоматично избира всичко, но ако търсите само след това, можете да го намерите четвърти отдолу.
 5. Персонализирайте архивния си формат. Незадължителните типове файлове са .zip, .tgz и .tbz, докато размерът на архива ви може да бъде 1 GB, 2 GB, 5 GB, 10 GB или 50 GB.
 6. Изберете предпочитания от вас начин на доставка. Можете да го изпратите като връзка за изтегляне по имейл или алтернативно да добавите към Диск, Dropbox или OneDrive.
 7. Кликнете "Създайте архив." Проверете своя имейл или онлайн архивиране, за да се уверите, че архивът е получен.

Как да изтриете и деактивирате историята на търсенето с Google

Сега, когато историята на търсенето ви с Google е безопасно затворена в имейл или онлайн архивиране, най-накрая можете да продължите да изтривате и деактивирате функцията. Превеждаме ви стъпка по стъпка всеки процес в двата раздела по-долу.

Изтрийте историята си в Google

За да изчистите дневниците за дейността си, изпълнете следните четири стъпки:

 1. Върнете се на страницата „Моята активност“. Кликнете върху вертикалната елипса и изберете "Изтрийте активността от."изтрийте историята на търсенето с Google
 2. в "Изтриване по дата," изберете "През цялото време."
 3. В секцията директно по-долу оставете "Всички продукти" избрали. Освен това, ако искате само да изтриете нещо конкретно, можете да го направите в това падащо меню. Това каза, горещо препоръчваме да го изтриете!
 4. Кликнете "ИЗТРИЙ". Кликнете "Добре" на следващата страница, когато Google бъде подканен да преразгледа.

При успех вече не трябва да виждате никакви регистрационни файлове на страницата „Моята активност“.

Деактивирайте регистрирането на активността в Google

За да предотвратите Google да следи всяка ваша бъдеща активност в търсачката си, деактивирайте тяхната способност, като изпълните следните стъпки:

 1. Върнете се на страницата Моята активност. Кликнете върху вертикалната елипса и изберете "Контроли на дейността."деактивирайте събирането на данни от Google
 2. Плъзнете синия превключвател до "мрежа & Активност в приложението" наляво.
 3. Ще се появи изскачащ прозорец, който гласи "Пауза в мрежата & Активност в приложението?". Прочетете внимателно предоставената информация и натиснете "PAUSE."
 4. Ако е успешен, превключвателят до "мрежа & Активност в приложението" ще бъде сив и ясно ще каже, че активността е била поставена на пауза.
 5. Ако продължите да превъртате надолу по страницата, ще ви бъдат представени опциите за пауза "История на местоположенията," "Информация за устройството," "глас & Аудио активност," "История на търсенето в YouTube," и "История на гледане в YouTube." Ако превключвателите са сиви, оставете ги. Ако те са сини, прекарайте пръст наляво, за да ги направите пауза.
 6. При успех всички превключватели вече ще бъдат сиви и ясно ще кажат, че активността е била поставена на пауза.

За разлика от изтриването на историята на вашето търсене, деактивирането на регистрирането на вашата активност в Google може да бъде променено. Въпреки това ние разубеждаваме нашите читатели да го правят, тъй като всичко, което те наистина губят чрез пауза на всички горепосочени функции, са персонализирани резултати от търсенето (и цялата целенасочена реклама, която идва заедно с нея).

Защо трябва да изчистя историята си в Google?

Ако причините във въвеждането на това ръководство не са били достатъчни, за да ви убедят да изтриете трайно историята на сърфирането си и имате нужда от допълнително убедително, ето го.

Чрез историята на търсенето ви Google знае всичко за вас. Той знае всяко изображение и връзка, върху което сте кликнали, всеки уебсайт, който сте посетили, и всичко, което някога сте въвели в тяхната търсачка.

Използвайки тези данни - които те събират и съхраняват повече от десет години - те могат да съставят невероятно точна картина на вас. Това включва вашата възраст, пол, кои езици говорите, откъде сте, вашите хобита и интереси, кое училище сте посещавали и много, много повече. Използвайки този профил, те могат да ви направят цел за конкретни реклами и да ви насочат към определени уебсайтове.

Да не звучи твърде параноично, но това стъпва доста далеч на територията на Оруел. Ами ако това огромно количество информация за вас някога се озове в грешни ръце? Дължите го на себе си, за да вземете необходимите предпазни мерки и да се уверите, че вашето онлайн сърфиране е възможно най-сигурно и лично.

Други начини за подобряване на вашата поверителност онлайн

Изтриването на историята на търсенето ви с Google е само върхът на онлайн айсберга за поверителност. Докато обсъждаме подробно как да подобрите вашата онлайн поверителност в Ръководството за поверителност на Ultimate от ProPrivacy.com, ето няколко съвета с размер на хапки, които можете да отнемете от тази статия:

Използвайте анонимна търсачка

Google безспорно е кралят на онлайн търсачките, но това не е единственият вариант. Не ви предлагам да използвате харесванията на Yahoo! или Бинг, тук По-скоро ви призовавам да потърсите в търсачките, които не проследяват и не водят дневници от вашата дейност за търсене, като StartPage или DuckDuckGo.

Изтрийте неизползваните акаунти

Всеки има стари акаунти от форуми, сайтове за онлайн пазаруване и други подобни, за които са забравили или изоставили. Това е опасен ход, тъй като ако някой успее да хакне в някой от тези акаунти, той би могъл лесно да го използва за хакване в по-важни акаунти като вашия Gmail или Facebook. Като такъв препоръчвам да се възползвате от изтеглената от вас история на търсенето с Google (казах ви, че може да ви е полезна!), За да проверите за сайтове, на които имате стари акаунти. След това можете да ги изтеглите и изтриете.

Регистрирайте се за VPN услуга

След като функцията ви в Google My Activity е скромно чиста и деактивирана, можете да дадете на бъдещите си дейности за сърфиране в Интернет допълнителна доза сигурност, като се регистрирате с доставчик на VPN. Една добра услуга (като ExpressVPN или NordVPN) ще използва криптиране на върха и ще предостави на ваше разположение множество различни сървъри по целия свят..

Вижте раздела за задълбочени VPN прегледи на ProPrivacy.com, за да намерите идеалния VPN за вас, или прочетете нашата страница за VPN за начинаещи, за да научите всичко, което трябва да знаете за какво са и как функционират..

Как да изтриете своята история на търсенията с Google

Като се има предвид, че гигантът на търсачките съхранява вашите данни от повече от десетилетие, е време да дадете добра история на вашата история на търсенето с Google. Изтриването и деактивирането на функцията ви My Activity не само ще премахне целенасочената реклама и ще се отърве от всяка следа от по-неудобните ви търсения, но и ще подобри значително вашата поверителност онлайн. За повече информация как да увеличите онлайн сигурността си, не се колебайте да прочетете нашите ръководства. Или ако имате някакви свои съвети за добавяне, помогнете на вашите колеги читатели, като ги оставите в полето за коментар по-долу.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me