Тази статия обсъжда как да инсталирате VPN на вашия Chromebook. За пълна дискусия защо искате да използвате VPN на своя Chromebook и кой VPN за Chromebook трябва да изберете, вижте 5 най-добри VPN услуги на Chromebook.


Както беше обсъдено в тази статия, има три начина за стартиране на VPN на Chromebook

  1. Използвайте L2TP / IPsec клиента, вграден в Chrome OS.
  2. Използвайте добавка за браузър Chrome.
  3. Използвайте приложение за Android (на Chromebook, които поддържат тази функция).

Само L2TP / IPsec връзка ще защити целия ви Chromebook, ако използвате приложения за Android. Добавка за браузър Chrome ще защитава обичайната ви активност в Chromebook, но не и приложения за Android, докато VPN за Android ще защитава само други приложения за Android.

Тези инструкции предполагат, че вече сте се регистрирали за VPN услуга.

Бележка за OpenVPN за Chromebook

На теория Chrome OS поддържа протокола OpenVPN, но никога не е успявал правилно да импортира редовни сертификати OpenVPN. Ако използвате свой собствен VPN сървър, тогава е възможно да го конфигурирате и вашия Chromebook да се свързва чрез OpenVPN, но това е извън обхвата на това ръководство.

Използване на L2TP / IPsec (и PPTP)

Вграденият L2TP / IPsec VPN клиент е „стандартният“ начин за стартиране на VPN на Chromebook. Затова е удобно повечето VPN да поддържат този протокол!

Обърнете внимание, че настройките на L2TP / IPsec са едни и същи във всички платформи, така че дори ако VPN не поддържа изрично Chromebook, можете да използвате настройките L2TP / IPsec, предоставени за всяка друга платформа за стартиране на VPN на вашия Chromebook.

PPPT вече не се поддържа от Chrome OS. И тъй като PPTP не е защитен VPN протокол, има много малко причини да използвате PPTP VPN в Chromebook така или иначе! Ако имате наследен Chromebook и наистина трябва да използвате PPTP, инструкциите за това са почти идентични с тези по-долу.

1. Влезте в своя Chromebook.

2. Щракнете върху иконата на мрежата в долната част на екрана (до вашата снимка).

3. Изберете Настройки.

Chromebook L2Tp 0

4. Изберете Мрежа -> Добавете връзка -> Добавете частна мрежа.

Настройка на Chromebook 2

5. Попълнете подробностите, предоставени от вашата VPN услуга (както бе отбелязано, те не трябва да са специфични за Chrome OS, така че можете просто да използвате общи за други платформи).

Кликнете върху Свързване. Та-га!Chromebook L2Tp 2

За да видите състоянието на VPN и да се свържете / прекъснете, отидете на Настройки -> мрежа -> VPN.

Настройка на Chromebook 1

Използване на приложение за Android VPN

Приложенията за Android VPN ще защитават само други приложения за Android на вашия Chromebook - не в браузъра Chrome.

Използването им изисква да имате Chromebook, който поддържа приложенията на Google Play Store и Android. Това обикновено означава да имате Chrome OS версия 53 или по-нова. Ако вашият Chromebook може да стартира Google Play Store, но той не е инсталиран, моля, следвайте тези инструкции, за да го инсталирате.

След това просто отворете Play Store и изтеглете и инсталирайте персонализирано VPN приложение като всяко друго приложение. Почти сигурно ще бъдете помолени да влезете с идентификационните данни, създадени при регистрация за VPN услуга, въпреки че много приложения за VPN за Android предлагат кратка безплатна пробна версия.

Освен това можете ръчно да настроите OpenVPN, като използвате OpenVPN за Android или OpenVPN Connect. Пълни инструкции за настройка на OpenVPN за Android можете да намерите в Как да инсталирате VPN на Android, който също има инструкции за конфигуриране на приложението да действа като превключвател за убийство.

Има различни решения, за да вкарате приложения за Android на Chromebook, които официално не (или не напълно) поддържат тази функция, но това е извън обхвата на тази статия.

Използване на разширение за браузър Chrome

При Chrome OS браузърът е операционната система, така че добавките за VPN на браузъра на Chrome могат да действат като истински VPN клиенти.

Тоест, освен факта, че по-новите версии на Chrome OS поддържат приложения за Android. Те работят на собствена отделна подсистема Android и няма да се възползват от добавка за браузър Chrome VPN.

Повечето такива добавки на браузъра криптират сигурно връзката с помощта на HTTPS. Винаги си струва да проверите дали това е така с вашия доставчик на VPN, тъй като някои изобщо нямат криптиране. Те все още могат да бъдат полезни за подправяне на вашето местоположение, но не предоставят никакви ползи за сигурност или поверителност.

1. Отворете уеб магазина на Chrome. Уверете се, че е избран бутонът за разширения и потърсете VPN добавката, която искате. Алтернативно, вашият доставчик на VPN вероятно ще ви предостави директна връзка към страницата за изтегляне на разширението за Chrome.

Разширение за Chrome 1

2. Щракнете върху Добавяне към Chrome или щракнете върху размазването, за да изведете подробно описание на разширението. След това щракнете върху Добавяне към Chrome -> Добавете разширение.

Разширение за Chrome

3. В лентата на задачите на Chrome ще се появи икона за разширение. Просто кликнете върху него, за да отворите добавката за VPN.

Разширение за Chrome 3 1 E1512652754512

Не забравяйте, че разширението за Chrome ще защитава само това, което получавате във вашия браузър Chrome. Няма да защити приложенията за Android.

Използване на вашия Chromebook с VPN рутер

Вместо да инсталирате VPN на вашия Chromebook, можете да го инсталирате на вашия рутер (в зависимост от това кой рутер имате). Много съвременни рутери имат вграден VPN клиент, който обикновено можете да конфигурирате чрез администраторската страница на рутера.

Можете също да флаш рутери с фърмуер на трети страни, като DD-WRT и Tomato, които включват VPN клиент. Всъщност, някои доставчици предлагат предварително мигащи рутери, които са предварително конфигурирани за тяхната услуга.

За пълна дискусия за плюсовете и минусите на това, моля, вижте Пет най-добри VPN рутери. Тук също имаме ръководство за настройка на OpenVPN на DD-WRT рутери.

заключение

Почти всички VPN услуги поддържат L2TP / IPsec, което прави използването на VPN на вашия Chromebook много лесно. Използването на добавка за браузър Chrome е вероятно дори още по-лесно, ако не е необходимо да защитавате приложенията за Android, работещи на вашия Chromebook.

Кредитна снимка: От Константин Савусия / Shutterstock.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me