През 2011 г. Джонатан Кийтс написа статия в списание Wired, озаглавена „Защо Уикипедия е толкова важна, колкото и пирамидите.“ Той твърди, че влиянието на Уикипедия, поради мащаба и обхвата си, е толкова важно, колкото и Пирамидите или Стоунхендж. Има обаче някои правителства, които виждат Уикипедия като заплаха за основните им ценности.

Повратният момент в историята на Wikipedia настъпи през 2015 г., когато тя реши да премине от HTTP към HTTPS. HTTPS е комуникационният протокол, използван за платежни транзакции. Той използва криптиране за защита срещу атаките на „човек в средата“. Този ход означаваше, че за страни като Китай и Турция стана невъзможно да блокират конкретни страници в Уикипедия. Не е изненадващо, че ходът не беше приет с отворени обятия от всяка страна. Правителствата трябваше да избират между цензурирането на цялата Уикипедия или нито една от тях.

Наскоро Центърът за интернет и общество на Беркман Клайн в Харвард анализира 15 различни държави с цензура. Резултатите след 2015 г. са много обнадеждаващи. Това беше в състояние да заключи това,

„Като цяло, сега има по-малко цензура, отколкото преди прехода към доставка на съдържание само за HTTPS през юни 2015 г. Тези първоначални данни показват, че решението за преминаване към HTTPS е било добро по отношение на осигуряването на достъпност до знания.“

Въз основа на най-новите доклади Китай и Турция са единствените държави, които цялостно цензурират Уикипедия.


Блокирана ли е Уикипедия в Китай?

Потребителите на интернет в Китай се борят да получат достъп до съдържание в китайската Уикипедия. Това ще продължи да бъде така, докато Китай не представи своя собствена версия през 2020 г., според BBC. Китай е наел 20 000 души, за да произведе 300 000 записа с дължина приблизително 1000 думи. Ян Муджи, ръководител на Китайската асоциация за разпространение на книги и периодични издания, съобщава, че Китай се фокусира върху създаването на енциклопедия, която е най-подходяща за обществеността и обществото. Това е хубав начин да се каже, че китайското правителство иска да знае какво гледате по всяко време. Всичко друго няма да се толерира.

Цензурата на възхода

През 2017 г. Ройтерс съобщи, че Китай е засилил цензурата си на филми, блогове и образователно съдържание. Той планира да закрие всички сайтове, които не спазват „основните социалистически стандарти“. Като част от процеса, подкрепената от правителството Асоциация на China Netcasting Services пусна новите си правила за публикуване в Интернет. Одиторите ще определят дали съдържанието отговаря на обществената визия. Инициативата обхваща както чуждестранни, така и вътрешни сайтове.

Защо цензурата е толкова важна в Китай?

На този въпрос няма прост отговор. През цялата си история Китай е последователно империалистичен. Не смята, че може да постигне световно господство в демократична държава. Китайското правителство използва интернет, за да разпространява огромно количество съдържание за себе си и славата на своята империя. Той се стреми да забрани всяко съдържание, което противоречи на това съобщение. Правителството се старае да избягва овластяването на критиците на „Партията“. Той е майстор в използването на интернет, за да отвлече вниманието на обществеността от областите, в които е уязвим. Вместо това отклонява гражданите към области, където може да свети ярко.

В Китай днес правителството насърчава разпространението на съдържание за патриотизма, славната родина, ласкателното историческо вещество, синовното благочестие и щедрите покровители, помагащи на бедните. Не можете да разпространявате материали, свързани с религията, обидите за Китай, изричното насилие, сексуалната безразборност, хазарта, гениталиите, тютюнопушенето, убиването на застрашени животни и лошия език. Ако нарушите тези правила, тогава мощният меч ще падне и правителството ще изключи вашия уебсайт.

Какво мога да направя?

Ако се намирате в рамките на Голямата защитна стена на Китай, но се нуждаете от повече перспектива, отколкото китайското правителство е готово да ви даде, вижте 5-те най-добри VPN за Китай през 2020 г..

Блокирана ли е Уикипедия в Турция?

През април турското правителство поиска от Wikipedia да премахне две английски страници, описващи отношенията на Турция със сирийските бойци и спонсорираните от държавата терористи. Турция редовно блокира статии в Уикипедия от 2008 г., според Центъра за интернет и общество на Беркман Клайн. Тя обаче никога не е блокирала целия сайт на Wikipedia - досега. Да, Турция се присъедини към Китай в елитен и съмнителен клуб.

Машината на Ердоган успя да блокира Уикипедия. Съществуват обаче данни за огледални сайтове, които изскачат от онези, които не искат Турция да стане като Китай. Например, Междупланетарната файлова система (IPFS) е изградена върху хостинг мрежа с равностойни връзки. Децентрализираната мрежа е трудна за цензура. Той предлага екранни снимки, а не динамични версии на съдържанието. IPFS извърши всички усилия без помощта на Фондация Уикимедия.

Защо цензурата е толкова важна в Турция?

На 15 юли 2016 г. фракция на турските въоръжени сили разработи план за сваляне на президента Ердоган. Опитът беше неуспешен, но успя да направи Ердоган още по-параноичен, отколкото преди. Тогава, на изборите за референдум на 16 април, Ердоган спечели тясна победа и си осигури позиция, която повече прилича на автократ, отколкото на надлежно избран президент.

Въпреки силните си сили, Ердоган знае, че той и администрацията му се пързалят на тънък лед. Те трябва да отменят несъгласието, ако искат да избегнат поредния опит за държавен преврат.

Какво мога да направя?

Поради силно променливата ситуация в Турция, най-добрият залог за тези, които искат да прочетат нефилтрирано съдържание, е да получат достъп до Най-добрите VPN за Турция 2020.

заключение

Преминаването от HTTP към HTTPS през 2015 г. доведе до глобално намаляване на цензурата. Сега обаче нациите осъзнават, че това е игра „всичко или нищо“ с Wikipedia (и много други сайтове). Китай и Турция не могат да загубят контрол над съдържанието, показано на своите граждани. По този начин те избират да забранят цялото съдържание на Wikipedia. Докато Китай се опитва да замени Уикипедия със своя собствена версия, жизнеспособността на това е съмнителна, като се има предвид колко цифрово свързан е нашият свят. Междувременно Турция е в подкрепа на живота и Ердоган иска всички да вярват, че цензурата е в най-добрия интерес на страната. За съжаление ситуацията вероятно няма да се подобри скоро.

Истинската тревога е дали повече държави ще се присъединят към Китай и Турция при блокиране на сайтове като Wikipedia. Правителствата цензурират съдържание толкова далеч, колкото историята може да си припомни, така че е вероятно други държави да блокират сайтове, които предлагат информация, която се отклонява от официалния им разказ. Сега обаче живеем в различен свят. Никой от нас не живее на дигитален остров. Въпреки че правителствата може да разполагат с ресурси, те не са всеобхватни.

Кредитна снимка: Photostock10 / Shutterstock.com

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me