IPv4 се изчерпва, така че IPv6 е бъдещето. За съжаление светът не е напълно готов за IPv6. Това включва много VPN услуги, чийто софтуер не защитава потребителите от „IPv6 течове“. Най-простото решение на този проблем е да деактивирате IPv6 на вашето устройство.

Какво е IPv6?

Има 4,29 милиарда IPV4 адрес и изчерпваме

Всяка интернет връзка има уникален цифров адрес, известен като неговия Интернет протокол (IP). Понастоящем повечето IP адреси използват по-стария 32-битов IPv4 стандарт, но IPv4 адресите се изчерпват бързо.

Решението е просто да използвате по-дълги IP адреси, което е точно IPV6. Използвайки 128-битови уеб адреси, IPv6 прави около 340 милиарда милиарда милиарда адреси. Което трябва да ни продължи известно време!

Имам ли IPv6?

Дали имате възможност за IPv6 зависи от вашия интернет доставчик. Разпространението на IPv6 от интернет доставчиците е доста бавно почти навсякъде, въпреки че в някои страни е по-често срещано от други. Като цяло през 2020 г. повечето хора все още нямат IPv6 връзка, въпреки че това започва да се променя.


Ако не сте сигурни дали имате IPv6 връзка, посетете ipleak.net (без VPN връзка).

IP тест

Ако не виждате дълъг IPv6 адрес, нямате IPv6 връзка и нямате нужда от това ръководство.

Няма смисъл да деактивирате IPv6 на устройството си, ако нямате IPv6 връзка, въпреки че ако редовно се свързвате към интернет, използвайки връзки на други хора, например обществени точки за WiFi достъп, тогава може да искате да го направите все пак.

Защо да деактивирате IPv6?

Преминаването към IPv6 е добро и необходимо нещо, така че защо да деактивирате IPv6, ако имате? Единствената причина да направите това е, че много VPN приложения правилно маршрутизират IPv4 връзки през VPN интерфейса, но не правят това за IPv6. Това позволява на уебсайтовете да виждат вашия истински IP адрес и е известен като теч на IPv6.

Деактивирането на IPv6 на системно ниво гарантира, че няма течове. Добрата новина е, че деактивирането на IPv6 на вашето устройство не ви струва нищо. IPv4 няма да изчезне скоро и всеки уебсайт и интернет ресурс поддържа IPv4. IPv6 може да бъде бъдещето, но бъдещето все още не е тук.

Това означава, че можете да деактивирате IPv6, за да защитите вашата VPN връзка без никакви отрицателни последици за използването на интернет.

Дума за WebRTC

WebRTC е комуникационен протокол, вграден в повечето съвременни браузъри, който позволява безпроблемна гласова и видео комуникация в прозореца на вашия браузър.

Дизайн на WebRTC е, че позволява на потребителите да комуникират чрез защитни стени, като просто казват на други потребители (и уебсайтове) на WebRTC вашия истински IP адрес. Ако имате IPv6 връзка, той ще им каже вашия IPv6 адрес, а ако не го направите, ще им каже вашия IPv4 адрес

Тази функция е чудесна за потребителите на WebRTC, но е болка за VPN потребителите, тъй като пропуска реалния Ви IP адрес, независимо дали използвате VPN. Проблемът обикновено се нарича изтичане на WebRTC.

Обърнете внимание, че ако видите изтичане на WebRTC, след това деактивирането на IPv6 на устройството ви може да отстрани проблема, но е също толкова вероятно, че WebRTC вместо това ще изтече вашия IPv4 адрес. Следователно деактивирането на IPv6 не е препоръчителното решение за предотвратяване на течове на IPv6 WebRTC.

Има неща, които една VPN услуга може да направи на ниво клиент и сървър, за да намали вероятността от изтичане на WebRTC, но единственото гарантирано решение е да деактивирате WebRTC във вашия браузър.

Как да деактивирате IPv6 на вашето устройство

Windows (повечето версии)

 1. Щракнете с десния бутон върху Старт -> Търсене -> въведете Контролен панел в полето за търсене и изберете резултата.

  контролен панел в Windows стартира

 2. Изберете Мрежа и споделяне (или Преглед на състоянието и задачите на мрежата, ако сте в режим Категория).

  мрежа и споделяне

 3. Отидете на Промяна на настройките на адаптера.

  променете настройките на адаптера

 4. Щракнете с десния бутон върху вашата интернет връзка -> Имоти.

  свойства на wifi

 5. Превъртете надолу, докато видите Internet Protocol Version 6 (TCP / IPv6) и премахнете отметката от полето.

  интернет протокол версия 6 в WiFi имоти

 6. Кликнете върху OK и сте готови.

MacOS

 1. Отидете на Системни предпочитания...

  Предпочитания за Mac

 2. Кликнете върху „Мрежа“.

  Икона за мрежови настройки

 3. Изберете вашата интернет връзка -> напреднал.< бр />

  WiFi настройки и опция за разширени настройки

 4. Отидете на раздела TCP / IP -> Конфигуриране на IPv6: -> от.

  В раздела TC / IP конфигурирайте IPv6 на изключен

 5. Кликнете върху OK и сте готови.

Linux

Има два начина да деактивирате IPv6 в Linux операционни системи. Можете да направите това с команден ред или мрежов мениджър, вижте стъпките по-долу, за да разберете как.

Използване на Network Manager

 1. Отидете в Настройки -> Network. Кликнете върху раздела настройки / опции за вашата мрежа.

  Настройки на мрежовия мениджър

 2. Превключете към раздела IPv6 -> Метод IPv6 -> Изключване.

  деактивирайте IPv6 бутона

 3. Кликнете върху Прилагане и сте готови.

Използване на командния ред

Debian (включва Ubuntu и Mint) и SuSE системи

За да деактивираме трайно IPv6, трябва да редактираме файла sysctl.conf.

 1. Отворете терминала и въведете следната команда:
  sudo nano /etc/sysctl.conf
 2. Превъртете надолу до дъното и добавете следните редове:
  net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1
  net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1
  net.ipv6.conf.lo.disable_ipv6 = 1

 3. Запишете и затворете файла, след което изпълнете, след което промените използвайте следната команда:
  sudo sysctl -p
  Рестартирането също няма да навреди. За да активирате отново IPv6, просто премахнете добавените редове от /etc/sysctl.conf.

Системи Red Hat (включва Fedora и CentOS)

Отворете терминала и въведете следните команди:

sudo sysctl -w net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 1

sudo sysctl -w net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 1

За да активирате отново IPv6, въведете следните команди:

sudo sysctl -w net.ipv6.conf.all.disable_ipv6 = 0

sudo sysctl -w net.ipv6.conf.default.disable_ipv6 = 0

андроид

Не е възможно да деактивирате IPv6 в Android за WiFi връзки без да вкоренявате телефона си. Можете обаче да го деактивирате за мобилни връзки за данни.

 1. Отидете на Настройки -> Връзки -> Мобилни мрежи -> Имена на точки за достъп. Изберете вашия мобилен оператор, превъртете надолу до APN протокол и го изберете.

  Опция за протокол APN в android

 2. Изберете IPv4.

  Опции за протокол APN IPv4 и IPv6

 3. И сте готови.

Трябва да се отбележи, обаче, че може би е по-добра идея просто да използвате OpenVPN за Android, вместо да изтеглите персонализирано приложение. Той може да гарантира, че нежеланите IPv6 връзки извън VPN интерфейса не са възможни.

 1. Отворете приложението OpenVPN за Android и иконата за редактиране за вашата VPN връзка.

  OpenVPN за Android профили

 2. Превключете към раздела за маршрутизиране и блокирането на IPv6 (или IPv4) не се използва от VPN е активирано (по подразбиране е).

  блокирайте опциите за IPv6 (или IPv4)

iOS и iPadOS

Не е възможно да деактивирате IPv6 на мобилните платформи на Apple на системно ниво, въпреки че приложението OpenVPN Connect може да маршрутизира връзки само през IPv4. Просто отидете на настройки -> и изберете IPv6 -> Само за IPV4 тунел.

Опция за тунел само за IPv4

Chromebook

Обикновено не е възможно да деактивирате IPv6 на системно ниво в Chrome OS. Ако влезете в режим на програмист, можете временно да деактивирате IPv6, като отворите прозорец на Chrome, като въведете:

sudo ip6tables –F

Но това работи само докато не рестартирате Chromebook. По-добро решение е да използвате приложението OpenVPN за Android, за да предотвратите изтичане на IPv6 вместо персонализираното приложение на вашия VPN доставчик.

OpenVPN за настройките на Android

Както при всички приложения за Android VPN, работещи на Chromebook, това ще осигури всички родни ChromeOS и всички Android връзки на вашия Chromebook. Той обаче няма да защити връзки за Linux приложения, работещи под ChromeOS.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me