Повечето съвременни браузъри позволяват на уебсайтовете да поискат вашата геолокация. Това има законни предимства, тъй като позволява на уебсайтовете да приспособят услугите си към вашите индивидуални нужди и улеснява предоставянето на функции, специфични за местоположението.


Освен това е нещо като кошмар за поверителност, тъй като вашият браузър може да споделя вашето истинско местоположение с уебсайтове, дори когато използвате виртуална частна мрежа (VPN). За щастие тази функция е включена по подразбиране и можете да изберете дали да я използвате за всеки отделен случай. Можете обаче да искате да го изключите напълно.

Как работи геолокацията HTML5?

Точните подробности за това как работи геолокацията варират в зависимост от браузъра. Браузърите на работния плот комбинират улики като вашия IP адрес, информация за потребителски агент на браузъра и списък на откритите Wi-Fi мрежи във вашия район, заедно със силните им сигнали, за да преценят местоположението ви.

Ако това ви звучи страшно, се влошава на мобилни устройства, където горепосочената информация се комбинира с данни за проследяване на мобилни телефони, за да се определи точно местоположението ви. Това включва вашите GPS данни, информация за мобилната мрежа и уникалния идентификационен номер на IMEI на вашия телефон.

Колко точно е геолокацията?

В моите тестове, доста дяволски точен! Въпреки че е активиран VPN, mylocation.org успя да ме намери на моя действителен адрес, когато използвам настолен браузър с неговата функция за геолокация на браузъра. По телефона точността беше до няколко метра!

геолокация

Но не изпадайте в паника!

Поддръжката за геолокация на браузъра е включена

По подразбиране всички браузъри ще поискат вашето разрешение, преди да изпратят данни за геолокация до уебсайтове.

Геолокация по избор

Възможно е обаче (или може би член на семейството) да сте променили случайно настройките на браузъра си, за да активирате геолокацията по подразбиране. Също така често е злонамерен софтуер да променя настройките за геолокация на браузъра.

VPN и HTML5 геолокация

VPN ще скрие вашия IP адрес от уебсайтове, които посещавате, но това се заобикаля, ако разрешите на уебсайта да използва геолокация.

Както току-що бе отбелязано, браузърът ви трябва да поиска разрешение, преди да изпрати тези данни, но е възможно той да не го направи. Изпращането на данни за геолокация може да доведе до блокиране на страница, ако не позволява връзки от вашето местоположение.

Ако уебсайт може да открие вашето местоположение, когато имате VPN, първото нещо, което трябва да направите, е да проверите дали нямате теч на IP, като посетите ipleak.com. Ако на тази страница можете да видите всеки IP адрес, принадлежащ или на вас лично, или на вашия доставчик на интернет услуги (ISP), проблемът е в изтичането на IP - не в геолокацията на HTML5.

След като проверите дали IP течът не е виновник, можете да опитате ръчно да деактивирате геолокацията в браузъра си.

Уебсайтове, които блокират VPN потребителите

Все по-често се случва поточните услуги да блокират VPN потребителите, когато ги открият. Това е така, защото много хора използват VPN за гледане на съдържание, което е ограничено до аудитория в определени държави поради лицензионни причини.

Важно е да се разбере обаче, че тези услуги не знаеш по някакъв начин къде си всъщност. Те просто поддържат база данни с IP адреси, за които се знае, че принадлежат към VPN услуги и блокират всеки, който се опитва да получи достъп до техния уебсайт, използвайки един от тези IP адреси.

Предотвратяването на течове на IP и деактивирането на геолокацията на браузъра няма да направи нищо за преодоляване на такава проста, но ефективна тактика.

Как да деактивирате HTML5 геолокация

Можете напълно да деактивирате геолокацията в браузъра си, като използвате следните методи:

Деактивиране на геолокацията в Firefox (десктоп и Android)

  1. Въведете about: конфигурирайте в URL лентата и кликнете върху „Приемам риска“ (само за десктоп).
  2. Въведете geo.enabled в полето за търсене и след това щракнете двукратно върху записа, за да настроите стойността му фалшив.

Геолокация Firefox

Деактивиране на геолокацията в Chrome (настолен компютър)

Отидете в Меню () -> Настройки -> напреднал -> Поверителност и сигурност -> Настройки на съдържанието -> Местоположение и превключване “Попитайте, преди да получите достъп (препоръчително)” до Блокиран.

Геолокация Chrome

Деактивирайте геолокацията на Chrome (за мобилни устройства)

Точно същото като по-горе, с изключение на менюто (⋮) -> Настройки -> Настройки на сайта -> местоположение.

Деактивирайте геолокацията на Сафари (macOS)

Отидете на Safari (горе вляво в лентата със задачи) -> Предпочитания ... -> Уебсайтове - > Местоположение. Изберете „Забрани“ за всички изброени уебсайтове, които не искате до вашата геолокация. За да предотвратите достъпа на всички уебсайтове в бъдеще, изберете Когато посещавате други уебсайтове: -> отричам.

Геолокация Сафари

Деактивиране на геолокацията в Safari (iOS)

Отидете в Настройки > поверителност > Услуги за местоположение -> изключване на бутона.

Геолокация Safari Ios

Деактивирайте геолокацията в Microsoft Edge

Edge е приложение за Windows Store, така че за да деактивирате геолокацията, отидете на Старт на Windows -> Настройки -> поверителност -> Местоположение и превключете „Местоположение“ на Изключено.

Геолокационен ръб

Деактивирайте геолокацията в Microsoft Internet Explorer

Отидете на Меню (икона на зъбчатка горе вдясно) -> Интернет настройки -> Раздел за поверителност -> Местоположение и поставете отметка „никога не позволявайте на уебсайтовете да поискат вашето физическо местоположение“ -> Добре.

Геолокация, т.е.

Деактивиране на геолокацията в Opera

Отидете в Меню -> Настройки -> Уебсайтове -> Местоположение и изберете „Не позволявайте на нито един сайт да проследява физическото ми местоположение“.

Браузър опера

Деактивиране на геолокацията в браузъра: Заключение

Въпреки че геолокацията на браузъра HTML5 може да бъде много инвазивна, що се отнася до поверителността, обикновено не е проблем, тъй като функцията е включена по подразбиране.

Ако сте с параноично настроение или ако уебсайт знае къде сте дори с включен VPN и след като сте проверили IP течове, можете да опитате да деактивирате геолокацията в браузъра си.

Кредит за изображение: От Nucleartist / Shutterstock.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me