Правителственият надзор е проблем с горещи бутони в Америка през последните няколко години и то с уважителна причина. Шпионирането на NSA засяга не само техническите гиганти, международните общности и световните лидери, но и засяга почти всеки един гражданин, управляван от мелницата..


Включително, вероятно, и вие.

Да ти.

Как, питаш?

Как ви шпионира НСА

Добавете тази инфографика към вашия сайт с помощта на кода по-долу:

Как ви шпионира НСА
Инфографика от https://proprivacy.com

NSA шпионира вашите телефонни разговори и текстови съобщения

Събирането на метаданни на NSA от записи на местни телефони, иначе известни като Закона за патриотите, е претенцията му към славата, като е едно от първите големи разкрития, разкрити на бял свят от Глен Гринуалд и Гардиън.

Американската общественост бе обхваната от новината, че всеки ден, без разрешение, NSA събира милиарди текстови съобщения, местоположения на устройства и информация за обаждания, като идентифициране както на обаждащите се, така и на получателите - преди всичко не на предвидените цели, а на невинни Американци, чиито данни бяха пометени при търсенето.

Много хора смятат, че след три години НСА е сложила край на масовото си събиране на телефонни записи.

Не е така.

Докато противоречивият раздел 215 от Закона за патриотите беше оттеглен на 1 юни 2015 г. - заменен е за изменена версия, наречена Закон за свободата на САЩ на 2 юни - замяната му е изпълнена със законни вратички, които му позволяват да преодолее новите закони и да продължи да се хвърлят масово по американците, ако искат да го направят.

И знаете, че го правят.

NSA шпионира вашите имейли, чат и история на уеб сърфиране

Малко след като разкри съществуването на Патриотичния закон, Greenwald представи света на XKEYSCORE, инструмент на NSA, който събира данните на почти всичко, което потребителят прави в интернет.

IP адреси, имейли, истории на сърфиране, бисквитки на браузъри, онлайн чатове, гласови обаждания, снимки, Skype сесии, потребителски двойки и пароли, активност в социалните медии, регистрирани натискания на клавиши ... всичко това и още се събира в далечната програма за интернет наблюдение на NSA, чиито 700+ сървъра по целия свят събират 20+ терабайта данни на ден.

Подобно на Закона за патриотите, XKEYSCORE е „предназначен“ за проследяване на чужди цели. Въпреки това, когато американец общува с някой в ​​друга държава, той е етикетиран в базата данни като участващ в чуждестранна комуникация и може да търси личните им онлайн данни, като се търси.

Шпионирането на NSA може да идентифицира вашите приятели, семейство и социални мрежи

Използвайки данните, събрани от гореспоменатите програми за Patriot Act и XKEYSCORE, NSA може лесно да събере сложни графики на американския социален кръг, включително идентифицирането на своите сътрудници и колеги, техните пътуващи спътници, местонахождението им и други силно частни данни.

За да създаде тези графики, НСА събира информация от неща като банкови кодове, профили във Facebook, пътнически дневници, информация за медицинска застраховка, ролки за регистрация на избиратели, данни за GPS местоположение и данъчни и имуществени записи.

Те дори могат да изграждат профили в социалните мрежи, като просто използват заявки като „travelsWith, hasFather, sentForumMessage, zapošljaва“, когато търсят техните бази данни.

Въпреки че отново акцентът е върху чуждестранните цели, няма ограничение за броя на невинните американци, които са попаднали във веригата за контакт на лице или организация от интерес.

NSA следи вашите финансови транзакции и покупки на кредитни карти

Доставчиците на телефони и интернет не са единствените организации в съгласие с НСА. В допълнение към вашите телефонни записи и използване в мрежата, банковите ви сметки и кредитни карти също лесно се наблюдават и достъпват без заповед.

Клон на NSA, наречен Follow the Money (FTM), събира информация от транзакционните мрежи на повече от 25 000 финансови фирми, включително банки, казина и агенции за банков превод. След това тя съхранява тази информация в NSA банка, наречена Tracfin, която съхранява милиони записи.

Приблизително 84% от тези данни се изчисляват на транзакции с кредитни карти.

VISA твърди, че „не са запознати с неоторизиран достъп до [тяхната] мрежа“ и че „предоставят информация за транзакциите само в отговор на призовка или друг валиден правен процес“, но презентациите на NSA, изтекли от Snowden, категорично предполагат друго.

Всъщност запазването на финансовата информация на НСА надхвърля толкова много граници, че дори британският им колега и честият сътрудник GCHQ се притеснява от този акт, признавайки, че голяма част от „богатата лична информация“, събрана „не е за [техните] цели ".

НСА има достъп до вашата лична уеб камера

Въпреки че не е потвърдено, ако NSA провежда подобни практики сами (макар това да изглежда много вероятно), те имат достъп до изображенията на уеб камерите, налични в базите данни на партньорския му надзор, GCHQ, които са известни сноупъри на компютърните камери на Yahoo.

Програмата с кодово име Optic Nerve стартира през 2008 г. и се съобщава, че все още е активна през 2012 г. Въпреки че не е сигурно дали все още работи, това, което те успяха да съберат в този период от време, е достатъчно тревожно с над 1,8 милиарда изображения на уеб камери на Клиентите на Yahoo по целия свят се събират само за един шестмесечен период.

Първоначално Optic Nerve е предназначен да се използва за експерименти в автоматизирано разпознаване на лице, за наблюдение на съществуващи цели и за откриване на нови. Вместо това те запазваха едно изображение на всеки пет минути от емисии - между 3% и 11% от тях бяха сексуално явни изображения на невинни потребители.

Ритникът? Трябваше само да имате потребителско име, подобно на известна цел, за да станете нова цел и няма закон на Обединеното кралство, който да премахва домашните граждани или граждани от държави, които са част от съюза „Петте очи“ - който включва САЩ - от своите заявки за търсене и бази данни.

NSA следи комуникацията между онлайн геймърите

Трябва ли да ни изненада, че дори безобидното забавление в интернет като MMORPG не е безопасно от любопитни очи на НСА?

Отговорът е не, не бива.

Вярвайки, че терористичните мрежи могат да използват онлайн игрите, за да комуникират тайно, NSA провежда наблюдение и събира данните на милиони потребители по целия свят от сървъри за виртуални игри, включително местоположение на потребителя, идентичност и дейност, като например гласови и текстови чатове.

Така че, да, вашето време, прекарано в игра на World of Warcraft, Second Life, Xbox Live и други подобни, се съхранява и регистрира от NSA. По дяволите, този сладък елф, с когото сте говорили, може дори да е агент на НСА.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me