Маниак. Whistleblower. Hero. Престъпник. Всеки има мнение за Едуард Сноудън.


Според нас Едуард Сноудън е шампион по интернет свобода и поверителност на данните.

Ето накратко биографията на Едуард Сноудън. Ще ви позволим да решите мнението си за него.

Кой е Едуард Сноудън?

Едуард Сноудън е представител на компютърен анализатор. Кой е Едуард Сноудън

Той предостави на Guardian строго секретни документи на NSA, водещи до разкрития за американското наблюдение по телефонни и интернет комуникации.

През 2013 г. Едуард Сноудън и палеца му пълен с класифицирани документи на НСА се качиха на самолет и промениха света завинаги.

Неговата храброст принуди света да се съобрази с последствията от масовото наблюдение и вдъхнови ново поколение податели на сигнали.

Образование на Едуард Сноудън

Едуард Джоузеф Сноудън е роден през 1983 г. в Северна Каролина. Произхожда от семейство с активен военен и федерален държавен произход. Той беше изцяло "очаквано да следва същия път. "образование

Следователно това не беше изненада, когато през 2004 г. той отпадна от официалното образование. След това Сноудън се записва в армейския резерв на САЩ като кандидат за специални сили.

„Исках да се бия в войната в Ирак, защото чувствах, че като човешко същество имам задължение да помагам на хората, освободени от потисничество.“

Това не трябваше да бъде. След само пет месеца тренировки, Сноудън беше освободен след счупване на двата крака. Изглежда, че през това време, Сноудън донякъде се разочарова от военните:

„Повечето от хората, които ни обучаваха, изглеждаха натъпкани да убият арабите, не помагайки на никого.“

Какво направи Едуард Сноудън?

Работа за федералите

След като напусна армията, Сноудън отслужи кратък престой като охранител в "строго секретно съоръжение" собственост на НСА. Това изискваше много висока степен на сигурност, за което той премина строги проверки и премина полиграфски изпит.

Stormbrew

Не след дълго ЦРУ предложи работа на Сноудън. Там той бързо си създаде репутация, че е „компютърният съветник“, въпреки че няма официална квалификация. През 2007 г. е командирован в Швейцария. Там той беше „считан за най-добрият експерт по техническа и киберсигурност“.

Разстроен от циничния характер на събитията, на които е свидетел в Женева, Сноудън подаде оставка от ЦРУ през 2009 г. Според негов приятел „той вече изпитваше своеобразна криза на съвестта“.

Възлагане на подизпълнители за НСА

Историята му на работа с „призрачни типове“ обаче далеч не беше приключила. Сноудън прие работа с Dell, управлявайки правителствените компютърни системи - най-вече регионалния център за операции в Хавай на NSA. Именно през това време Сноудън започна да събира доказателства за неконституционно масово наблюдение от страна на американското правителство.NSA подизпълнители

Най- "прекъсване, "обаче, дойде, когато Сноудън наблюдава" Директорът на националното разузнаване Джеймс Клапър директно лежи под клетва пред Конгреса. "Сноудън напусна Дел и започва работа за Booz Алън Хамилтън, компания за правителствени услуги.

Все още работи в базата на Хаваите на НСА, Сноудън имаше възможността да събере доказателства за злоупотребите с властта на НСА.

През този период Сноудън твърди, че е предизвикал опасенията си от мащаба на програмата за наблюдение на НСА с началници и колеги. Въпреки че мнозина изразиха загриженост и тревога от това, което той им каза, никой не беше готов да предприеме въпроса допълнително.

подаване на сигнали

През декември 2012 г. Сноудън се свърза с журналиста на Guardian Глен Грийнвалд. Когато Гринуалд намери мерките за сигурност, изисквани от Сноудън, твърде сложни, за да се използва правилно (по-специално PGP), Сноудън също се свърза с Лаура Пойтрас, режисьор на документални филми, който е написал влиятелна статия за нарушителя на НСА Уилям Бини.

В началото на 2013 г. Сноудън доставя на Гринвалд и Поатрас магазина си с документи. На 20 май той лети за Хонконг, като се подготвя за публикуването на първите документи, на 5 юни.

призма

Сноудън се надяваше, че скриването сред бежанците в Хонконг ще осигури някаква защита срещу екстрадиция обратно в САЩ по обвинения в държавна измяна. Скоро, защото е ясно обаче, че тази позиция е несъстоятелна.

Къде е Едуард Сноудън?

Как Сноуден се озова в Русия под закрилата на Владимир Путин, остава донякъде неясно. Смята се, че Русия се съгласи да помогне на Сноудън да избяга от Хонконг и да стигне до убежище в Еквадор, през Москва и Куба.Къде е Едуард Сноудън

Изглежда, че под натиска на САЩ Куба промени решението си и отказа разрешение на Сноудън да кацне в Хавана. След причудлив инцидент, при който самолет, превозващ президента на Боливия Ево Моралес, който беше на посещение в Русия, беше заземен при опит да премине през Европа, стана ясно, че Сноуден е заседнал в Русия.

За щастие на Сноудън, Путин му предложи убежище. Оттогава той е там.

Изтичащите документи

Никой не е точно сигурен колко компрометиращи документи, които Сноудън получи от НСА. Сноудън обаче казва, че е изследвал всеки един от тях, за да се увери, че не съдържа информация, която би компрометирала сигурността на САЩ.Изтичащи документи

Сегашните оценки твърдят, че са получени около 1,7 милиона документи. Изтъкнат в защитата си срещу обвинения в държавна измама след получаване на убежище в Русия, Сноудън настоява, че е предал всички документи на репортери, преди да избяга от Хаваите. Това означава, че той нямал информация, която да предаде на Путин.

Какво разкриха документите

Разкритията на Едуард Сноудън показаха на света пълната скала на шпионските амбиции на NSA на САЩ. Той показа, че NSA шпионира почти всичко, което всеки прави онлайн. Въпреки многобройните конституционни защити срещу обратното, това включва гражданите на САЩ.

НСА използва извънредно законодателство, прието след 11 септември, както и множество правни вратички, за да шпионира почти всичко, което всеки гражданин на САЩ прави онлайн.

Програмата PRISM кооперира техническите гиганти в САЩ да шпионират своите клиенти. Това включва харесванията на Microsoft, Apple, Google, Yahoo и Facebook.

Какво разкриха документите

Той извършва групови, без гаранционни, ежедневни търсения по телефонни записи, принадлежащи на граждани на САЩ, подкопава международните стандарти за криптиране, от които се нуждаят всички потребители на интернет, за да запазят данните ни, следи около 80% от световния интернет трафик, зарази хиляди компютри със злонамерен софтуер и дори прибягват до извличане на метаданни от мобилни приложения като Angry Birds.

Инструментът за търсене и анализ на XKeyscore предостави възможност за бързо сортиране през този океан от информация, за да намерите „почти всичко, направено в интернет."

Едуард Сноудън е герой

Сноудън беше готов да положи всичко, което имаше, за да предупреди другите американци за такова злоупотреба с власт. Това го прави герой. За да може една демокрация да се нарече такава, трябва да има прозрачност. Гражданите трябва да знаят и разбират какво се прави от тяхно име.герой

В крайна сметка, ако правителството скрие действията си от хората, то не може да бъде отговорно пред тях. За съжаление, правителството, което не е отговорно, не е демократично.

Ако правителството действа срещу най-добрия интерес на своите граждани, трябва ли моралната лоялност на индивида да бъде към тяхното правителство или към техния народ? Сноуден показа, че той е едновременно морален и смел индивид.

Откровенията му най-малкото осигуряват известна прозрачност и провокират дебат относно границите, които могат и трябва да бъдат поставени на личния живот в мъглявото име на националната сигурност.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me