От излизането си на 29 юли проблемите със сигурността на Windows 10 са предизвикани от критики от ИТ специалисти и активисти за поверителност, които категорично се противопоставят на много от настройките по подразбиране в най-новата операционна система на Microsoft. За да ви помогне, ProPrivacy реши да ви предложи това лесно да следвате бързо ръководство, което ще ви позволи да деактивирате събирането на данни за Windows 10.


1. Изключете персонализирани реклами

Първо ще искате да се справите със системата за персонализирани реклами, направете това в настройките за сигурност на Windows 10.

За да го деактивирате, отидете на Настройки > поверителност > Общи и плъзнете опцията, която гласи „Позволете на приложенията да използват моя рекламен идентификационен номер за работа в приложенията (изключването на това ще нулира вашия идентификационен номер)“ в позиция Изключено.

Сега изключете всички рекламни блокери във вашия браузър (тъй като те пречат) и преминете към choice.microsoft.com/en-us/opt-out. След като изберете там, изберете „Персонализирани реклами, където и да използвам моя акаунт в Microsoft“ и „Персонализирани реклами в този браузър.“

2. Деактивирайте Cortana

Отворете Cortana в лентата на задачите си и натиснете иконата на ноутбука отляво на изскачащия прозорец.

Кликнете върху Настройки и плъзнете до Изключване на опцията, която казва „Кортана може да ви дава предложения, идеи, напомняния, сигнали и други“.

Когато Cortana няма, вие също имате възможност да деактивирате Bing резултати. Ако Bing не е чашата ви, след това деактивирайте „Търсене онлайн и включете уеб резултати.“

3. Спрете да ме опознавате!

Сега се върнете в Настройки и отидете на Поверителност > Реч, мастилене и писане.

Тук трябва да кликнете „спрете да ме опознавате. Това ще деактивира скандалния клавиш и рекордера, който предизвика толкова много дебати.

4. Изтрийте паметта на Кортана

В този момент кликнете върху „Отидете на Bing и управлявайте лична информация за всичките си устройства.“, Където можете да изтриете всичко, което Cortana има до този момент, успя да разберете за вас, като щракнете върху Изчисти в долната част.

5. Изберете вашите горещи точки

Пето място в списъка ви със задачи: отидете на Настройки > мрежа & интернет > Wi-Fi > Управление на настройките на Wi-Fi.

Ето къде изключвате Wi-Fi Sense. Направете това, като плъзнете „Свързване към предложените отворени горещи точки“ и „Свързване към отворени мрежи, споделени от моите контакти“, в позиция Изключено.

6. Спрете споделянето на системни файлове

Спрете Windows 10 споделяне на системни файлове и актуализации на вашия компютър (и от вашия компютър на други потребители) по подразбиране.

Отидете в Настройки > Актуализация & Сигурност > Актуализация на Windows > Разширени опции > Изберете как се доставят актуализации.

Тук ще трябва да направите избора или да деактивирате напълно „Актуализации от повече от едно място“, или да решите да изберете да споделяте информация само с „компютри в локалната си мрежа“. Зависи от теб.

7. Изключете едно устройство

На този етап ще искате да спрете Windows 10 да съхранява информация на сървърите на Microsoft. Това се нарича OneDrive.

За да го деактивирате:

щракнете върху стрелката нагоре в системната лента.

Изберете OneDrive > Настройки и премахнете отметката от трите от следните опции:

„Стартирайте OneDrive автоматично, когато вляза в Windows.“

„Позволете ми да използвам OneDrive за извличане на всички мои файлове на този компютър“

и „Използване на Office за работа по файлове с други хора едновременно“.

Събиране на данни за Windows 10

8. Спрете да изпращате информация на Microsoft

Сега се върнете към Настройки > Поверителност и изберете Общи, където ще искате да изключите „Изпращане на информация на Microsoft за начина, по който пиша, за да ни помогне да подобрим писането и писането в бъдеще“ и „Позволете на уебсайтовете да предоставят местно подходящо съдържание чрез достъп до моя списък с езици“.

9. Деактивирайте услугата за локация на Windows 10

Ако искате, можете също да деактивирате услугата за локация на Windows 10, която се намира директно под Общи. Тук можете или да се отървете от него изцяло в Промяна, или да го зададете на Изключено само за този конкретен потребител.

10. Разрешения за приложения

Продължете надолу в списъка с приложения под Общи и Местоположение: деактивирайте някоя от функциите, които не искате.

Обмислете обаче внимателно, тъй като някои опции (като приложението за поща, което търсите във вашите контакти) може да са от полза.

11. Microsoft Edge

Microsoft Edge е новият интернет браузър в Windows 10. По подразбиране е настроен да комуникира с Microsoft.

За да го спрете, отворете Edge, щракнете върху менюто (три хоризонтални точки) и изберете Settings > Вижте Разширени настройки.

Тук изключете всичко, което не искате, в секцията „Поверителност и услуги“ („показване на предложения за търсене“ и „Помогнете да ме предпазите от злонамерени сайтове и изтегляния с филтър SmartScreen“, може да си струва да оставите, тъй като и двете обслужват законни функции. )

12. Синхронизиране на настройките

Ако не искате вашите настройки за Windows 10 да бъдат достъпни по ваша заявка за други компютри, тогава трябва да отидете в Настройки > сметки > Синхронизирайте вашите настройки и го плъзнете до Изключено.

13. SmartScreen

SmartScreen е функция, която ви предпазва от нежелани и злонамерени програми за настолни компютри. Трябва да деактивирате това само ако сте сигурни в това, което правите. В противен случай го оставете включен.

За да го деактивирате, отидете в менюто "Старт" > Контролен панел. Изберете Система и сигурност > Сигурност и поддръжка и изберете „Промяна на настройките на Windows SmartScreen“ отляво.

Сега кликнете върху радио бутона до „Не правете нищо (изключете Windows SmartScreen)“.

14. SmartScreen + Приложения

И накрая, деактивирайте другия филтър SmartScreen в Настройки > поверителност > Общи и плъзнете опцията, която гласи „Включете SmartScreen Filter, за да проверите уеб съдържанието (URL адресите), които приложенията на Windows Store използват“, също да изключи.

И така, защо всички критики? По-конкретно, новият Windows е осъден, че не позволява на потребителите да се откажат от определени услуги по подразбиране. Те включват изпращане на данни на Microsoft за приспособяване на реклами (чрез личен идентификационен номер на рекламата); система за актуализиране на peer-to-peer (Torrent), която увеличава използването на честотна лента (и може да доведе до увеличаване на таксите за данни). Редовно комуникира със сървъри - влияе отрицателно върху скоростта на сърфиране в мрежата - и натрупва данните, въведени от потребителите, за да „научи“ вградения си цифров асистент Cortana, който компанията признава,

„Събира и използва различни видове данни, като местоположението на вашето устройство, данни от календара ви, приложенията, които използвате, данни от вашите имейли и текстови съобщения, кой се обаждате, вашите контакти и колко често взаимодействате с тях на вашето устройство. "

Събиране на данни за Windows 10

Лошата преса е вдъхновила много потребители на Windows да избегнат безплатното ъпгрейд - наличен за потребители на Windows 7, 8 и 8.1 - от страх, че може да изпълнява скрито наблюдение, нарушаващо поверителността. Сега промените в пътя за надграждане, обявени миналата седмица, означават, че скоро ще бъде много трудно потребителите да избегнат надстройката,

„В началото на следващата година очакваме да прекатегоризираме Windows 10 като a "Препоръчителна актуализация". В зависимост от вашите настройки за актуализация на Windows, това може да доведе до автоматично иницииране на процеса на надстройка на вашето устройство. " заяви Тери Майърсън от Microsoft.

И така, какво всъщност означава да бъдете принудени да имате Windows 10? И защо трябва да използвате това ръководство, за да деактивирате събирането на данни за Windows 10?

Първо, вицепрезидентът на корпорацията на Microsoft Джо Белфиоре наскоро призна, че Windows 10 наистина непрекъснато проследява и изпраща информация обратно на Microsoft. На всичкото отгоре, като успокояващо кимва на защитниците на личния живот (които от месеци блъскат системата), той признава, че въпреки че някои от функциите му за наблюдение могат да бъдат деактивирани, други не могат,

„В случаите, когато не сме предоставили възможности, смятаме, че тези неща имат общо със здравето на системата. В случай, че знаем, че ние сме създали, се срива или имаме сериозни проблеми с производителността, ние считаме, че като толкова полезна за екосистемата и така не е проблем за личната поверителност, днес ние събираме тези данни, така че да направим това преживяване по-добре за всички. '

Въпреки че това може да изглежда неуместно за мнозина, други (често досега определяни като теоретици на конспирацията) смятат, че би било възможно да преустановят комуникацията на своя компютър със сървърите на Microsoft, ако желаят. Макар да е вярно, че при внимателен контрол много от тези прехвърляне на данни изглеждат достатъчно безобидни (липсват идентифициращи маркери), притеснява се, че другите не са толкова доброкачествени.

Също така си струва да се отбележи, че въпреки че много хора са информирани за рисковете за сигурността, налични в Windows 10, други може да не са. Всъщност има вероятност някои потребители да надграждат до Windows 10 без никакво обсъждане (в края на краищата е безплатно.) Повечето експерти са съгласни, че Windows 10 далеч надхвърля предишните версии, което означава, че е напълно възможно много потребители да са инвазивното преживяване: clueless че лицензионното споразумение за краен потребител (EULA) даде конкретно разрешение на Microsoft да събира данните им за натискане на клавиши.

С избухването на хаос в медиите по отношение на пакетния keylogger решихме да поискаме от Microsoft официално изявление относно верността на твърденията около услугата. Неучудващо е, че отговорът на Microsoft е „не“,

отговор на микрософт2

При по-внимателна проверка обаче става ясно, че първоначалното „не“ на Microsoft небрежно е последвано от „с разрешение на клиента“ да може Windows. Знаейки, че Windows 10 EULA дава на Microsoft разрешение за това на клиента, със сигурност прави първоначалната работа на фирмата Не изглежда като прибързан опит за заблуждение. Човек също е размазан от осъзнаването, че ако отговорът беше „не“, вероятно няма да има такъв разгорещен дебат в медиите.

Няма съмнение, че клавиатурата на Windows 10 (по подразбиране) може да представлява сериозен риск за сигурността. Нашите клавиатури са там, където въвеждаме пароли, банкови данни (и друга чувствителна информация) и днес е добре известно, че кражбата на данни от киберпрестъпността е много реална и непосредствена заплаха. Имайки това предвид, не е ли тревожно, че нашата чувствителна информация може да бъде взет от ръцете на Microsoft? Дори и това да не се случи, можем ли да се доверим на Microsoft с такава съкровищница от информация? Не забравяйте, че Microsoft открито признава, че иска Windows 10 на милиард компютъра в рамките на две години. Това са сериозно големи данни.

За съжаление изглежда, че този дебат трябва да продължи в обозримо бъдеще. Най-вече защото Microsoft е толкова близо, колкото се стига до „твърде голям, за да се провали“, и е удобно разположен в олигопол, който не изглежда на ръба на срив. Елитна позиция, която позволява на твърдите потребители да правят това, което искат, с техните машини, за разлика от това, което искат. От това Джо Белфиоре ни успокои.

Събиране на данни за Windows 10: Заключение

Единственият солиден съвет, който е на разположение на потребителите на Windows 10, е да изключат възможно най-много от функциите си, засягащи поверителността. Нещо, което вероятно ще трябва да направите по-рано, отколкото по-късно, сега, след като Microsoft започна да го удря по гърлото на хората.

Освен това, ако решите, че ще се придържате към Microsoft, може да искате да разгледате последните ни 5 най-добри VPN статия за Windows 10, която дава задълбочен анализ на това кои са най-добрите опции за VPN, когато стартирате новата операционна система.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me