Битови митове за блокчейн

Нееднократно четем, че блокчейнът е много готин - това е пробив, това е нашето бъдеще и т.н. Ако вярвате, че всичко това е вярно, сте за разочарование.

Важна забележка: тази статия се занимава с внедряването на блокчейн технологията, която се използва за криптовалутата на Bitcoin. Има и други приложения и реализации на blockchain и в някои от тях се решават определени проблеми.

Относно Bitcoin

Създателите на биткойн имаха задача: да го накарат да работи без централна контролна точка; никой не трябва да се доверява на никого. Авторите изпълниха задачата, получените електронни пари функционираха по предназначение и приемането му нарасна. Въпреки това решенията, които взеха, са чудовищни ​​в своята неефективност.

Целта на този пост не е да дискредитира блокчейна. Това е полезна технология, която има много страхотни приложения. Въпреки недостатъците си, той има уникални предимства. Въпреки това, в стремежа си към сензационализъм, много журналисти се концентрират върху предимствата на blockchain технологията и често забравят да оценят реалното състояние на нещата. Те пренебрегват недостатъците. Ето защо е полезно да разгледате блокчейна от всички ъгли.


Мит първи: Blockchain е гигантски, разпространен компютър

Тези, които не разбират основните принципи на blockchain, може да останат с впечатлението, че това е някакъв компютър, който изпълнява разпределени изчислителни задачи, докато неговите възли по света събират малки битове данни, за да създадат нещо сложно и голямо.Блокчейн разпределен компютър

Това не е така. Всъщност всички възли, които обслужват блокчейна, правят точно едно и също нещо. Милиони компютри:

  1. Проверете едни и същи транзакции, като използвате същите правила. Те изпълняват идентична работа.
  2. Добавете същите данни към blockchain.
  3. Съхранявайте цялата история, която е една и съща и една за всички.

Няма паралелизация, синергия, взаимопомощ. Има просто дублиране и най-важното - това е дублиране в милиони пъти. Няма никаква ефективност, както виждате.

Мит втори: Blockchain е вечен - всичко написано там ще остане завинаги

Blockchain е вечен

Цялата история на всички транзакции вече върви към над 130 гигабайта данни. Това е пълният капацитет на евтин лаптоп или модерен смартфон.

Колкото повече транзакции се случват в биткойн мрежата, толкова по-бърз расте обемът. Нарастването на капацитета на твърдите дискове вероятно не е в крак с нарастването на размера на blockchain.

В допълнение към факта, че трябва да се съхранява, цялата база данни трябва да бъде изтеглена от самото начало. Сега са необходими няколко дни, за да го направите.

Може да попитате: „Възможно ли е да съхранявате само част от blockchain, тъй като това е едно и също нещо на всеки възел в мрежата?“ Да, бихте могли, но тогава това ще бъде традиционна архитектура клиент-сървър, вместо peer- to-peer blockchain. Също така клиентите ще бъдат принудени да се доверяват на сървърите. По този начин идеята за "да не се доверяваш на никого," който е крайъгълният камък на blockchain, изчезва.

За повечето потребители този принцип вече е изчезнал. Потребителите на биткойн са разделени в две групи: ентусиасти, които "страдам" и да я съхранявате на местно ниво и обикновените хора, които използват услуги за обмен и портфейли онлайн. Последните са много по-изявени. Тези хора се доверяват на сървъра и не ги интересува как работи.

Мит трети: Blockchain е ефективен и мащабируем

Ако всеки възел на мрежата прави едно и също нещо, очевидно е, че честотната лента на цялата мрежа е равна на честотната лента на един възел от мрежата. Биткойн може да обработва максимум седем транзакции в секунда - това е всичко.Blockchain е мащабируем

Освен това транзакциите с биткойн се записват само веднъж на десет минути. След като се появи записа, се съгласи да изчакате още 50 минути, защото някои записи спонтанно се връщат от време на време. По този начин, ако трябва да закупите дъвка, може да се наложи да изчакате около час в магазина, за да завършите транзакцията!

С такава скорост на транзакцията е невъзможно значително да се увеличи броят на активните потребители. За сравнение Visa обработва хиляди операции в секунда. Той също така може бързо да увеличи този темп, тъй като традиционните банкови технологии са лесно мащабируеми.

Мит четвърти: Миньорите осигуряват мрежова сигурност

Вероятно сте чували за миньори и за гигантски минни ферми, построени до електроцентралите. Какво правят? Те само губят ток! Те "клатя" блоковете, докато станат "красив" и могат да бъдат включени в блокчейна. Пренаписването на финансовата история по този начин отнема толкова време, колкото и създаването й (при условие че имате същия общ капацитет).Bitcoin Miners осигуряват мрежова сигурност

За да изградите един блок, се нуждаете от същото количество електроенергия, което средният град консумира на 100 000 жители. Към това добавете скъпото оборудване, което е подходящо само за добив и можете да формулирате принципа на добив (така нареченото доказателство за работа) като: "Изгаряне на ресурсите на човечеството."

Блокчейн оптимистите твърдят, че миньорите гарантират стабилността и сигурността на мрежата. Проблемът тук е, че миньорите защитават биткойн от други миньори. Ако имаше хиляди пъти по-малко миньори, които изгориха хиляда пъти по-малко електроенергия, биткойн щеше да функционира точно както и сега - един и същ блок на всеки десет минути, същия брой транзакции, същата скорост.

По отношение на повечето blockchain решения, съществува риск от "51% атака." Същността на атаката е, че ако някой контролира повече от половината от всички капацитети за добив, той може тайно да напише алтернативна финансова история, в която не изпраща парите си на други. И тогава той може да представи своя собствена версия на blockchain - която ще се превърне в нова реалност. Така той получава възможност да изразходва парите си няколко пъти. По този начин не е възможно да се атакуват традиционните платежни системи.

В крайна сметка биткойн е заложник на собствената си идеология. "излишен" миньорите не могат да спрат добив, защото ще се увеличи рязко вероятността едно предприятие да контролира повече от половината от останалия капацитет. Докато добивът е печеливш, мрежата е стабилна, но ако ситуацията се промени (например, защото цените на електроенергията растат), мрежата може да се сблъска с масивни двойно преброени транзакции.

Мит пет: Blockchain е децентрализиран и по този начин нечуплив

Може да мислите, че тъй като блокчейнът се съхранява във всеки възел на мрежата, службите за сигурност няма да могат да го затворят (тъй като блокчейнът няма централен сървър или нещо подобно). Това е просто илюзия.Blockchain е децентрализиран

В действителност всички "независим" миньорите са обединени в басейни или по-скоро картели. Те трябва да се обединят, защото е по-добре да получават стабилен, но малък доход, отколкото да чакат 1000 години, за да получат огромен.

Има само около 20 големи басейна. Най-големите четири от тях контролират над 50% от целия капацитет на Blockchain. Достатъчно е да почукате само на четири врати и да получите достъп до четири Command & Контролирайте сървърите, за да имате възможност да харчите един и същ BTC повече от веднъж.

Всъщност заплахата е още по-реална. Повечето от басейните, заедно с изчислителната им мощ, са разположени в една страна - Китай - което опростява потенциалното поглъщане на биткойн.

Мит шести: Анонимността и откритостта на Blockchain е добра

Знаем, че блокчейнът е отворен и всеки може да види всичко. Въпреки че Bitcoin не изброява вашето име, това не е напълно анонимно. Например, ако киберпрестъпникът получи плащане за откуп за портфейла си, тогава всички разбират, че този портфейл принадлежи на лош човек. И тъй като всеки може да наблюдава и следи всички транзакции от този портфейл, няма да е лесно мошеникът да се възползва от тези пари. Достатъчно е да направите малка грешка и да разкриете самоличността си някъде, за да ви хванат служителите на реда. Това се случва по-често, отколкото може да мислите.Анонимност на блокчейн

В наши дни почти всички борси за биткойни изискват от своите потребители да преминат през процедури за идентификация. Следователно хакерите трябва да използват т.нар "миксер" услуги. Такива услуги смесват мръсни BTC с много чисти. Мошениците плащат големи комисиони за това и поемат много рискове, тъй като миксерът е или анонимен (и може да избяга с парите), или вече е под контрола на правоприлагащите органи.

Псевдоанонимността на Bitcoin може да е лоша и за законните потребители. Ето един прост пример: някой прехвърля малко количество от BTC на майка си. След това майката знае:

  • Колко пари има синът й в даден момент
  • За какво точно го е похарчил

Или, ако някой плати дълг на приятел, сега той знае всичко за финансите на първия приятел. Това е еквивалент на отваряне на финансовата история на кредитната ви карта за всички, които виждат на Земята.

Това е критичен въпрос за бизнеса. Всички техни контрагенти, покупки, продажби, клиенти, суми за трансфер и всичко останало стават публични и достъпни от конкурентите.

Блокчейн митове: Заключение

Току-що прочетохте за шестте основни недостатъка на биткойн. Може би се чудите защо медиите не отразяват тези проблеми.

За съжаление просто не им е изгодно да пишат по тези въпроси. Много от тези, които закупиха биткойн, започнаха да го рекламират и популяризират, както и да печелят от него. Защо тогава биха писали за недостатъците на блокчейн технологията?

Биткойн има много конкуренти, които са се опитали да решат определени проблеми. Въпреки че някои идеи са много добри, всички те са изградени около едни и същи основни блокчейн принципи. Да, има и други, непарични приложения на blockchain технологията, но основните недостатъци на blockchain важат и там.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me