Гражданите по света се събуждат от факта, че тяхната дигитална поверителност е под атака. Свидетели сме на това, което е известно като „пълзяща функция“; постепенното разширяване на използването на технологии извън целите, за които първоначално са били предназначени.


World Wide Web е създаден като пространство за сътрудничество, където потребителите могат да общуват чрез споделяне на информация. Разви се до много повече от това. Той е вписан в нашата социална тъкан и се превърна в продължение на нашия физически свят.

Но правата, на които се наслаждаваме във физическия свят, не се разпростират върху нашия дигитален живот.

Поверителността е квалифицирано и основно човешко право. Това право се изразява във всички основни международни и регионални декларации за правата на човека:

 • Декларация на ООН за правата на човека (UDHR) 1948, член 12
 • Международен пакт за граждански и политически права (МПГПП) от 1966 г., член 17
 • Американска конвенция за правата на човека, член 11
 • Американска декларация за правата и задълженията на човека, член 5
 • Европейска конвенция за правата на човека, член 8

Всъщност повече от 130 държави имат конституционни изявления относно защитата на личния живот във всички краища на света.

Въпреки почти универсалното приемане, че поверителността е право, което носи същия доверие като самия живот, много от нас остават вцепенени от постоянната си ерозия; и самите агенции, на които ние отговаряме за защитата на начина си на живот, са тези, които са отговорни за тяхната смърт.

В ProPrivacy казваме, че е достатъчно. Време е ние, хората, да вземем [пословичните] оръжия и да се борим за правилния ни дигитален личен живот. Ако искате да се присъедините към двубоя, сте попаднали на правилното място.

"Време е да признаем интернет като основно човешко право. Това означава гарантиране на достъпен достъп за всички, гарантиране на доставката на интернет пакети без търговска или политическа дискриминация и защита на личния живот и свободата на потребителите в мрежата, независимо от това къде живеят.." ~ Сър Тим Бърнърс-Лий

От кого защитавам поверителността си?

Най-общо казано, днес има четири непосредствени заплахи за дигиталната поверителност:

Вашият доставчик на интернет услуги

Всичко, което правите онлайн, се извършва чрез вашия доставчик на интернет услуги (ISP). Това означава, че имат регистри на всеки сайт, който посещавате. Повечето хора не мислят за това втора мисъл, освен ако не правят нещо, което е правно или етично под въпрос.

Онези, които отхвърлят наблюдението на доставчика на интернет услуги, като твърдят, че нямат „какво да крият“, гледат на личния живот през грешния край на телескопа. Не трябва всички да размахваме правото си на личен живот поради няколко лоши актьори. И не трябва да се страхуваме да бъдем истинските си себе си онлайн от страх, че може да излезе извън спектъра на „нормалното поведение“.

Вашето правителство

Неспособността ни да признаем, че нашите собствени правителства пряко заплашват нашата дигитална поверителност, е може би най-голямата шумна ръка и неизказан скандал в едно поколение. Дори след разкритията на Snowden, които разкриха подробности за апарат за глобално наблюдение, чиито харесвания по-рано се смятаха за невъзможни, обикновеният гражданин дори не направи пауза за мисъл.

Вече знаем фактите - всеки разговор, който изпращаме, всеки имейл, който изпращаме, всеки сайт, който посещаваме, потенциално се добива от правителствени агенции; и въпреки това ние седим бездействащи до.

Търговски обекти

В мрежата доминират шепа мощни компании. 63 000 търсения с Google се извършват всяка секунда; близо 2,4 милиарда активни потребители във Facebook, близо до една трета от световното население. Тези услуги се включиха в нашия социален състав, защото те изпълняват потребност, правят го много добре ... и са безплатни на мястото на ползване. Всичко, което те искат в замяна, е неограничен достъп до личните ви данни.

И това е компромис, който повечето от нас са готови да направят, защото нека си го кажем, тези услуги несъмнено обогатяват нашия дигитален живот - и ако трябва да дадем част от правото си на личен живот в процеса - така да бъде. прав?

Хакерите

Правителствата използват сложни програми за масово наблюдение. Търговските субекти използват бисквитки и данните, които ние с охота им предаваме в замяна на достъп до техните услуги.

Тогава има злонамерени актьори, които са много по-транзакционни, но също толкова инвазивни в подхода си към личния живот. Всички ваши лични данни, било то ваше име, име на вашия домашен любимец или номер на вашата кредитна карта, са ценни за някого.

Инструментите, от които се нуждаете, за да защитите поверителността си

ProPrivacy има за цел да оборудва интернет потребителите с необходимите инструменти и знания, за да поддържат поверителността си онлайн. По-долу сме изброили нашите петте най-добри инструменти за „трябва да имат“ за защита на вашата дигитална поверителност.

Не всеки инструмент може да защити поверителността ви срещу всяка заплаха, но използван съвместно помежду си, можете драстично да намалите своя онлайн отпечатък и да направите стъпка към възстановяване на вашата дигитална поверителност.

 1. Добър VPN

  От всички инструменти, които трябва да имате в арсенала си за поверителност, VPN трябва да бъде в горната част на списъка. VPN мрежи или виртуални частни мрежи са проектирани да криптират целия ви уеб трафик и да маскират вашия IP адрес.

  Това пречи както на вашия интернет доставчик, така и на правителствените агенции да наблюдават вашата онлайн активност. Това също означава, че можете да избягвате блокове на уебсайтове и други форми на цензура.

  Можете лесно да „подправите“ местоположението си, получавайки достъп до услуги, които не са налични във вашия регион.

  ProPrivacy (преди BestVPN.com) беше първият сайт за преглед на VPN на пазара. Разполагаме с водещи в индустрията инструменти за сравнение, които да ви помогнат да намерите подходящия VPN за вашите нужди. Разгледайте нашия списък за най-добри VPN услуги 2020, за да намерите VPN.

 2. Защитен браузър

  Браузъри като Chrome, Edge и Safari събират потребителски данни активно и агресивно. В крайна сметка те са собственост на Google, Microsoft и Apple. Тези три доставчика се радват на почти 84% пазарен дял на уеб браузърите. Това означава, че има вероятност да четете тази статия с помощта на един от браузърите.

  Направи си услуга и направи това последният сайт, който посещаваш, използвайки несигурен браузър. Преминете към нашето Ръководство за най-сигурни браузъри, за да видите на кои браузъри и разширения можете да се доверите, за да запазите поверителността си.

 3. Приличен рекламен блокер

  В един момент всички сме изправени пред страховитите изскачащи прозорци. Дори страхотни уебсайтове като нашия, изпълнени с полезна информация, обслужват случайни реклами (ей, трябва да запазим светлините по някакъв начин). Повечето от нас могат да се справят с реклама или две, но когато търговските интереси пречат на потребителското изживяване, имате нужда от приличен рекламен блокер.

  Някои изскачащи прозорци са направо зли и ще ви пренасочат към страници, които инжектират зловреден софтуер.

  Рекламният блокер държи както досадните рекламодатели, така и злонамерените участници. Разгледайте нашето Ръководство за най-добър рекламен блок за нашите топ препоръки.

 4. Солиден антивирусен разтвор

  Всички горепосочени инструменти могат да се разглеждат като проактивни мерки за защита на вашата поверителност. Антивирусните решения са реактивният метод за защита на вашата поверителност. Колкото и да се стараете, независимо колко усилия полагате за защита на личните си данни - вирусите и зловредният софтуер са почти неизбежни в наши дни.

  Много от злонамерените програми, намерени в мрежата, са сравнително доброкачествени. Но злонамереният код може да ви лиши от поверителността ви по начини, за които може би никога не сте сметнали за възможно. Антивирусният софтуер често е последната линия на защита между вас и тези, които искат да ви навредят.

  Прочетете нашите препоръчани антивирусни решения.

Ние сме за поверителност

Нашата мисия е да помогнем на потребителите по целия свят да си върнат правото на неприкосновеност на личния живот чрез изследвания, прегледи, споделяне на знания, разследвания и директни действия. Ние сме готови да направим всичко необходимо, за да обърнем това грубо нарушение на закона и ерозията на неприкосновеността на личния живот онлайн.

Интернет е твой толкова, колкото е на някой друг.

Каним ви да разгледате нашия сайт, да използвате нашите инструменти и да прочетете нашите отзиви. Ако имате някакви въпроси, не се колебайте да се свържете. Ние се стремим да отговорим на всеки един въпрос.

Между другото, нашият сайт се финансира чрез партньорски връзки, което означава, че ако закупите определени продукти, като кликнете върху връзка, ние правим комисионна. Това не влияе по никакъв начин на нашите мнения. Кликванията ви директно финансират работата, която вършим. Благодаря ти.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me