TurboVPN


TurboVPN е безплатна VPN услуга, която има 4.7 от 5 звезди в магазина на Google Play. Това е изключително високо, като се има предвид, че VPN е прегледан близо два милиона пъти. В този TurboVPN преглед ще разгледаме дали TurboVPN осигурява водонепроницаема цифрова поверителност. Освен това ще проверим неговата ефективност, за да видим дали може да се конкурира с най-добрите безплатни VPN мрежи на пазара.

ProPrivacy.com резултат
4 от 10

резюме

TurboVPN е единствен мобилен VPN със седалище в Сингапур и Китай, който е изтеглен приблизително 50 милиона пъти. Както винаги е случаят с безплатните VPN услуги, важно е да запомните, че VPN струват много пари, за да продължите и работите. Поради тази причина е важно да разгледаме отблизо как VPN създава поток от приходи. По време на нашия преглед открихме VPN, която обслужва реклами и споделя данни с рекламодатели, за да предостави безплатната VPN услуга.

Цена

Въпреки че основно се използва като безплатен VPN, потребителите получават възможност за надграждане до VIP версия на услугата. Предлага се и 7-дневна безплатна пробна версия на VIP услугата. Потребителите могат да плащат $ 11,99 на месец или да получат годишен абонамент за равностойността на $ 2,99 на месец. Въпреки това, поради причини, които ще обсъдя по-късно в този преглед, обикновено препоръчвам да не плащате за тази VPN.

Безплатно обслужване

TurboVPN предоставя безплатна VPN услуга, която може да се използва без ограничения. Това е само мобилна VPN, която не може да се използва на настолни машини. Безплатната цена на VPN е наистина превъзходна. Това означава, че хората на места, където блоковете на уебсайтове са често срещани, могат да деблокират интернет, за да си върнат достъпа до новини или онлайн услуги, които се изискват.

Макар че е вярно, че безплатните VPN услуги са склонни да се разминават по отношение на поверителността (повече за това по-късно) - безплатният VPN може да бъде изключително полезен за хора, живеещи в нестабилна политическа среда, които изискват достъп до блокирани новини, приложения или социални медийни услуги.

Разблокирайте Netflix?

Както е случаят с повечето безплатни VPN услуги, TurboVPN не деблокира Netflix US или BBC iPlayer.

За всеки, който желае да плати за тази услуга, премиум версията деблокира Netflix US със своите сървъри VIP US. В допълнение, той има британски сървър, който може да деблокира BBC iPlayer в чужбина.

Характеристика

  • Сървъри в 9 държави (безплатни) или 16 държави (VIP)

  • Мобилни приложения за Android и iOS (непроверяема сигурност на тези протоколи)

  • Шифроване на OpenVPN, IPSec или IKEv2

  • Безплатно използване на VPN

  • Разблокиране на Netflix (само за VIP)

Скорост и производителност

Тази VPN е само за мобилни телефони, което означава, че трябваше да тестваме тази VPN с помощта на онлайн инструмента за тестване на скоростта (за разлика от нашата система за тестване на скоростта, базирана на научен сървър).

Ние старателно тествахме скоростта на работа на този безплатен VPN и установихме, че ще забави връзките ми около половината. Тествах с помощта на 50 Mbps Virgin Media връзка във Великобритания и установих, че VPN забави връзката ми с около 26 Mbps.

Това е наистина впечатляващо и означава, че потребителите могат да използват тази VPN за поточно съдържание онлайн и да деблокират YouTube видеоклипове, ограничени във вашата страна или други потоци от целия свят. Това също означава, че този VPN вероятно ще се справи добре за провеждане на VoIP разговори.

IP течове

Тествахме за течове на Virgin Media IPv4 връзка и установихме, че VPN няма IP течове или WebRTC течове. Това е страхотно.

За съжаление обаче тестовият сайт (ipleak.net) откри 61 DNS сървъра в Белгия - всички от които бяха Google DNS. Възможно е VPN да се приближава до тези заявки, което би означавало, че Google никога не знае кой прави тези искания.

От друга страна също е възможно Turbo VPN да не се приближава до тези заявки. Ако случаят е такъв, Google ще знае точно кои сайтове посещавате. Добрият VPN обработва DNS заявки със собствените си сървъри или поне прокси DNS заявки, преди да ги изпрати на трета страна като разделител като Google.

Опитахме да се свържем с фирмата чрез нейния имейл за обратна връзка (тя няма поддръжка), за да разберем дали се приближава до тези DNS заявки, но не успяхме да получим никакъв отговор от VPN. За да сме по-безопасни, отколкото да съжаляваме, трябва да приемем, че Google обработва тези DNS заявки.

поверителност

Този китайски VPN е регистриран в Сингапур, което като цяло се счита за добро за поверителност. Въпреки това, неговата политика за поверителност дава разрешение да изпраща всякакви данни, които събира обратно, на сървъри със седалище в Китай. Това донякъде е тревожно, защото китайското правителство е една от най-инвазивните юрисдикции в света. Освен това китайските VPN компании трябва да имат лиценз с правителството, което позволява на правителството да има достъп до данните на тези сървъри. Това поражда сериозни опасения, особено за китайските граждани.

Възможно е, като е базиран в Сингапур VPN, TotalVPN няма нужда да извлича данни обратно в Китай. Фактът обаче, че политиката гласи, че действително данните могат да бъдат върнати на китайски сървъри, определено е сива зона.

Политика за поверителност

Turbo VPN твърди, че изтрива всички регистри за използване в края на всяка сесия. Това е добре, защото означава, че този VPN вероятно ще осигури адекватна сигурност за нуждите на повечето хора.

Останалата част от политиката за поверителност обаче повдига някои алармени звънци и е вярно, че трябва да се доверите, че VPN всъщност изтрива регистрационните файлове, за които казва, че не поддържа.

Политиката за поверителност гласи, че никакви лични данни (като IP адреси) не се споделят директно с рекламодатели. Въпреки това VPN признава, че рекламодателите може да събират данни за потребителите и че могат също да инжектират бисквитки във вашия браузър. Това означава, че рекламодателите могат реално да следят какво правите онлайн и да получавате достъп до вашия IP адрес извън самата VPN. Поради тази причина трябва да приемем, че някои нива на корпоративен надзор се случват, когато използвате TurboVPN.

По-долу можете да видите екранна снимка на вида данни, които този VPN записва. Както можете да видите, времевите отметки се съхраняват до IP адреси. Това означава, че е възможно да се започне атака за корелация на времето върху потребителите на TurboVPN. Освен това VPN дава разрешение за събиране на огромно количество инвазивни данни за устройствата на хората, локалната мрежа, интернет доставчика, рекламните идентификатори, идентификационните номера на устройството и много други.

политика за поверителност на turbovpn

Това е огромно количество задържане на данни, което със сигурност позволява TurboVPN достъп до много повече данни, отколкото бихте се надявали. В резултат на това е изключително трудно да препоръчаме TurboVPN на плащащите клиенти. На пазара има много VPN, които съхраняват или неинвазивни регистрационни файлове; или изобщо няма дневници. Имайки това предвид, плащането за тази услуга изглежда безсмислено.

От друга страна, ако сте някой, който не може да си позволи абонамент за премиум VPN и предпочитате TurboVPN, рекламодатели (и може би дори китайското правителство), да знаете какво правите онлайн - а не ваше собствено Интернет доставчик и правителство - тази безплатна VPN може да ви осигури някои истински предимства.

Възможно е обаче този VPN да не предоставя и тази поверителност.

Encryption

TurboVPN твърди, че предоставя OpenVPN както на Android, така и на iOS. Това изглежда крайно малко вероятно, тъй като по-голямата част от iOS VPN приложенията не осигуряват OpenVPN криптиране. Според уебсайта му, той реализира AES-256 криптиране. Въпреки това, тъй като няма .ovpn файлове и няма поддръжка на клиенти - не успяхме да потвърдим това.

Не успяхме да открием информация относно шифъра, ръкостискането, auth или дали е приложена Perfect Forward Secret. При тези обстоятелства аз не мога да кажа с увереност, че реализира OpenVPN криптиране. Ако използвате този VPN, ще сте напълно в мрака за това каква сигурност получавате.

Това означава, че е възможно тази VPN всъщност да не криптира вашите данни, което означава, че тази VPN може да ви дава невярно чувство за сигурност - когато всъщност вашият интернет доставчик все още е в състояние да проследява всичко, което правите онлайн.

Обслужване на клиенти

Уебсайтът на VPN няма ресурси, не предоставя полезна информация, няма поддръжка за чат на живо и не осигурява начин за пряк контакт с VPN. Уебсайтът основно служи като реклама и, което е разочароващо е, че Уебсайтът ясно предполага, че е налична поддръжка на клиенти; не е.

Тази VPN не предоставя ръководства за отстраняване на проблеми за работа на VPN и няма информация за това как потребителите могат да деблокират съдържание. Билетна система за задаване на въпроси, на които се отговаря по имейл, би било добре, но за съжаление VPN не предоставя нищо подобно.

Отново, безплатно, това не е прекалено голям проблем - защото не плащате за услугата. Това обаче е още една причина да не надграждаме до платената версия на тази VPN, която искрено не бихме препоръчали при никакви обстоятелства. Дори се опитахме да се свържем с имейл адреса за обратна връзка в нейната политика за поверителност, но не получихме отговор.

Потребителски опит

Тествахме както версията за iOS, така и Android на приложението и открихме, че работят добре за подправяне на местоположението ми. Изтеглянето им е лесно и не е необходимо да предавате имейл адрес или други данни.

андроид

В приложението за Android потребителите могат да избират между OpenVPN криптиране и IPSec. Потребителите могат също да изберат да се свържат автоматично, веднага след стартиране на VPN.

Тествахме VPN скорости, свързани чрез IPsec, за да видим дали това ще ускори връзките ми. Те останаха идентични, което донякъде е изненадващо. Бихме очаквали промяна в скоростите на връзката с различен протокол за криптиране, това ме кара да се чудя дали наистина променя настройките за криптиране.

В Android потребителите могат да избират между 9-те сървъра, разположени във Великобритания, САЩ (Ню Йорк или Сан Франциско), Канада, Индия, Сингапур, Холандия, Франция и Германия.

IOS

Техното iOS VPN приложение може да бъде изтеглено чрез магазина на приложения iTunes. Turbo VPN се изтегля бързо и без усилия. Потребителите могат да избират между IKEv2 протокол (по подразбиране), OpenVPN UDP или TCP. За да използват приложението, потребителите трябва да приемат политиката за поверителност, но след като това е направено, опитът е доста добър. Той служи за реклами, но аз нямах опит да ми се предлагат реклами, за които подозирам, че се обслужват поради навиците ми за сърфиране.

За съжаление на потребителите на iOS не се предоставят никакви опции за сървър. Потребителите трябва да се свържат със сървъра, който той им възлага автоматично. За мен това беше сървър в Германия, а сървър в Холандия повечето пъти. Това не дава възможност на хората да деблокират конкретно съдържание. Това обаче ще позволи на потребителите да избягат от всяка локализирана цензура, която преживяват.

Рекламите се сервират почти всеки път, когато правите нещо в менюто и тези реклами са принудени да гледате около 5 секунди. Тествахме скорости по време на приложението iOS, използвайки IKEv2, както и двете настройки на OpenVPN; като в Android открихме, че промяната на настройката не направи нищо за моите скорости.

Намираме това за много подозрително и това наистина ни кара да се чудим дали настройките в приложението са само за показване. В такъв случай е възможно тази VPN да предоставя PPTP криптиране за всяка една от нейните настройки. Фактът, че толкова малко приложения за iOS на пазара (дори от водещи доставчици на VPN) прилагат OpenVPN криптиране, предизвиква огромни количества подозрения.

Разбира се, можем да се надяваме, че предоставя IKEv2, което би било отлично. При тези обстоятелства обаче трябва да кажем, че просто няма начин да се каже със сигурност, че на iOS или Android VPN приложенията може да се вярва с цел поверителност.

Заключителни мисли

Като безплатен VPN, който деблокира съдържание, този VPN със сигурност е полезен. Рекламите, които той показва, не изглежда да са насочени, като използват навиците на сърфиране в хората. В политиката за поверителност обаче става ясно, че рекламодателите може да вмъкват бисквитки във вашия браузър, за да събират данни и да извършват корпоративно проследяване.

Въпреки това намерихме TurboVPN за полезен за деблокиране на съдържание, до което обикновено не бих могъл да имам достъп, но за съжаление се оставяме да се чудим каква поверителност предоставя тази VPN и трябва да признаем, че тя изобщо не може да бъде никаква.

Редица неща за VPN изглеждаха твърде добри, за да бъдат истина и това със сигурност ни направи подозрителни. Поради тази причина бихме препоръчали този безплатен VPN за деблокиране на съдържание, а не за поверителност. В Android скоростите бяха малко по-бавни, отколкото в iOS. Потребителите на iOS обаче не могат да избират къде да се свържат; функция, която със сигурност прави Android VPN по-привлекателна.

Поради лошата си поверителност, несъществуващата поддръжка на клиенти, непроверяемите процедури за обработка на заявки за DNS и подозрителните опции за криптиране, при никакви обстоятелства не можем да препоръчаме платената версия на тази VPN. В допълнение, не бихме препоръчали да използвате този безплатен VPN, ако желаете поверителност от вашия интернет доставчик. Ако обаче искате да деблокирате безплатно съдържание; тази VPN ще свърши работа.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me