Tenta Browser


Tenta adalah pelayar Android baru dengan tumpuan mendalam mengenai privasi. Walaupun kebanyakan pelayar mengewangkan perkhidmatan mereka melalui data pengiklanan dan penuaian pengguna, Tenta melakukan perkara yang berbeza. Tenta menyediakan OpenVPN dalam pelayar, supaya pengguna benar-benar selamat. Di samping itu, Tenta tidak pernah menyimpan kunci pengguna pada mana-mana pelayannya untuk keselamatan tambahan. Fikirkan VPN dan pelayar pada mod inkognito semuanya dilancarkan ke satu dan anda mula mendapat idea tentang pengalaman penyemakan imbas yang disediakan Tenta.

ProPrivacy.com Markah
4 daripada 10

Ringkasan

Untuk mengatakan saya teruja untuk memberikan Tenta mencuba adalah meremehkan. Sebaik sahaja saya mendengarnya, saya sangat ingin meneruskannya. Adakah VPN terbina dalam berfungsi pada tahap optimum yang diperlukan untuk streaming dalam HD? Atau adakah ia perlahan dan sesuai untuk keselamatan WiFi dan membuka kunci perkara seperti perkhidmatan perbankan dalam talian? Memandangkan ia adalah percuma, walaupun yang kedua tidak akan menjadi yang buruk. Walau bagaimanapun, saya perlu mengakui bahawa saya berharap ia berfungsi dengan baik. Tidak syak lagi, integrasi alat privasi ke dalam penyemak imbas tunggal adalah sesuatu yang menawarkan kebolehgunaan yang hebat dan memberikan Tenta rayuan yang unik.

Harga

Tenta nampaknya berminat untuk menyediakan perkhidmatan secara percuma, dan, dalam teori, ia adalah produk yang sangat baik. Jadi, hakikat bahawa ia boleh didapati tanpa langganan cukup hebat. Jadi, apa yang ditangkap? Kebenaran adalah sejauh yang saya tahu tidak ada satu pun! Pelayar Tenta benar-benar memberikan perisian secara percuma, dan ia hanya merancang untuk mengewangkan perkhidmatan dengan membenarkan orang naik taraf kepada pakej VPN pro (akhirnya).

Peningkatan itu akan menjadi perkhidmatan VPN peranti penuh yang melindungi semua aplikasi bukannya hanya data dalam pelayar. Ia adalah pelanggan pro-pelan yang akan menghasilkan sumber pendapatan bagi pemaju Tenta. Oleh itu, penyemak imbas boleh difahami sebagai pemimpin kerugian yang direka untuk menggoda orang ramai untuk membeli perkhidmatan VPN penuh.

Sumber terbuka

Ketika saya menulis ulasan ini terlebih dahulu, Tenta menjaga kadnya dekat dengan dadanya. Walau bagaimanapun, sekarang, Tenta telah membuka bahagian-bahagian privasi perisiannya. Ini hebat kerana ia akan membolehkan orang ramai mengesahkan kesahihan tuntutan Tenta mengenai platform. Setakat ini, proses pengesahan pihak ketiga tidak berlaku. Walau bagaimanapun, membuat sumber terbuka Tenta pastinya satu langkah besar ke arah yang betul untuk perkhidmatan VPN yang baru ini.

Ciri-ciri Tenta

Akses PIN

Untuk memulakan pengalaman anda, Tenta meminta anda untuk memberikan PIN. Ini bermakna bahawa penyemak imbas itu selamat dari terus-menerus. Apa-apa sejarah, penanda buku, dan sebagainya yang anda ingin simpan adalah semua kata laluan dilindungi. Apa juga yang baik adalah, menurut firma, PIN tidak pernah disimpan pada pelayan Tenta, untuk menambah keselamatan.

Teknologi Inkognito Proprietari

Satu lagi titik jualan adalah hakikat bahawa Tenta menggunakan Smart Incognito ™. Ini direka untuk membolehkan pengguna mengakses penanda halaman, sejarah, dan muat turun mereka, dan menjaga tingkap terbuka di antara sesi, sentiasa menyamar.

Oleh itu, dengan Tenta anda mendapat privasi incognito tetapi fungsi pelayar biasa. Pengasas Jesse Adams mengulas:

Bagi Tenta untuk berjaya sebagai penyemak imbas, ciri teras melayari secara peribadi dan selamat haruslah percuma. Dan bukan hanya lalu lintas anda yang disulitkan dengan OpenVPN terbina dalam, tetapi fikirkan semua data penyemakan lain yang secara tradisinya tidak tersembunyi seperti penanda halaman anda, fail yang dimuat turun atau menyimpan tab yang terbuka untuk dilihat kemudian.

Mod penyamaran dan VPN tidak dapat mengekalkan pengalaman pelayaran peribadi anda secara peribadi. Kami menyulitkan dan menyekat akses kepada SEMUA data penyemakan imbas anda. Kami mengambil pendekatan pengetahuan nol untuk data anda. Malah, kekunci anda tidak pernah disimpan di mana-mana pelayan untuk keselamatan tambahan, yang bermaksud kami tidak dapat memberikan akses kepada akaun anda kepada sesiapa sahaja. Dan sekali lagi inilah yang ditawarkan versi percuma.

Tenta Founder Jesse Adams

Tiada Had atau Sekatan

Apa yang kelihatan benar-benar luar biasa ialah, tidak seperti kebanyakan VPN percuma, Tenta berkata ia tidak berhasrat untuk meletakkan sebarang had atau had penggunaan jalur lebar pada perkhidmatan VPN terbina dalam. Ini adalah terpuji dan tentunya dapat membantu untuk mendorong VPN dengan bijak dipasarkan ke dalam perhatian (dalam pasaran VPN yang sangat kompetitif dan penuh sesak).

"Zon"

Ciri yang keren adalah keupayaan penyemak imbas untuk menyambung ke pelayan VPN yang berbeza dalam tab yang berlainan dalam pelayar (disebut sebagai zon). Dalam beta, terdapat hanya empat pelayan untuk dipilih, yang terletak di Seattle, Miami, Belanda, dan Singapura. Bagaimanapun, jika dan apabila Tenta memperluaskan senarai lokasi pelayan ini, ini mungkin ciri yang sangat baik yang benar-benar menambah nilai kebolehgunaan. Bayangkan, sebagai contoh, dapat menyahsekat TV Australia semasa melakukan perbankan internet yang dibatasi geografis dengan selamat di WiFi awam, dan anda mendapat idea.

Dibina dalam Pilihan DNS

Sebagai bukti keinginan Tenta untuk menjadi alat privasi mewah, perekanya telah menggabungkan tetapan DNS yang boleh ditukar ke pelayar. Ini adalah penambahan yang bagus dan merupakan sesuatu yang tidak lazim dalam industri VPN.

Kami sedang berusaha menambah sokongan untuk pemilihan pelayan DNS tersuai sepenuhnya, yang membolehkan anda memasukkan IP mana-mana pelayan DNS yang anda suka, jika pilihan kami tidak sesuai dengan anda.

Tenta Founder Jesse Adams

Untuk mengaksesnya, klik sama ada bendera atau pin biru dalam tab untuk mendapatkan menu lungsur.

Laman web Tenta

Tenta mempunyai laman web yang bagus. Di laman utama, terdapat persembahan video mengenai penyemak imbas supaya orang dapat mengetahui tentang Tenta tanpa perlu menggali. Walau bagaimanapun, walaupun direka dengan baik, laman web ini tidak akan datang dengan butiran teknikal.

Tuntutan yang mengagumkan semuanya baik dan baik, dan ciri seperti perlindungan kebocoran DNS dan OpenVPN melakukan bunyi hebat. Di samping itu, seksyen blog juga mempunyai banyak artikel berkaitan privasi dan keselamatan, yang merupakan tambahan berguna. Seseorang tidak dapat membantu walaupun, bahawa halaman pelaksanaan teknologi yang bagus, jelas akan melancarkan laman web dengan sempurna, dan menjadikannya menarik bagi orang yang berfikiran teknologi serta pelayar kasual.

Pengalaman Pelayar Tenta

Tenta Browser masih dalam beta awam dan hanya boleh didapati di Android. Di samping itu, anda perlu log masuk ke Google Play Store untuk mendapatkan akses ke aplikasi percuma. Muat turun apl dengan cepat dan pasang dengan mudah. Ia kelihatan hebat dari awal lagi. Logo ini sangat sejuk: sotong cip digital-taktik memakai stetson - yang boleh berdebat dengan itu?

Perkara pertama pengguna perlu lakukan ialah menetapkan PIN. Pengguna diberi amaran untuk tidak kehilangannya, atau mereka akan dikunci daripada penyemak imbas Tenta mereka. Apabila PIN ditetapkan, pengguna boleh memulakan pengalaman penyemakan imbas mereka. Secara lalai, penyemak imbas ditetapkan kepada rangkaian tempatan dan berfungsi seperti penyemak imbas lain dalam mod inkognito. Dengan mengklik pada tetapan di sebelah kanan atas tab (ini muncul sebagai bendera apabila bersambung, atau sebagai pin biru ketika berada di rangkaian tempatan), pelanggan mendapat akses ke beberapa tetapan, termasuk pelayan VPN.

Tetapan tersebut ialah:

 • Pelayan VPN: (Miami, Seattle, Belanda, dan Singapura).
 • DNS: (DNS Google, OpenNIC, Tahap 3, CustomDBD).
 • Enjin carian: (Google, Yahoo, Bing, DuckDuckGo, dan StartPage).
 • "Muat turun tanpa bertanya" - boleh ditanggalkan atau dimatikan (keluar secara lalai).
 • "Tutup semua tab sekarang."
 • "Hapus zon."
 • "Pemberitahuan" - mengurus pemberitahuan web.

Tenta adalah sistem VPN proprietari yang membolehkan banyak sambungan dibuka di tab berasingan. Ia melakukan hal ini dengan mengetepikan segalanya tetapi penyemak imbas dari terowong VPN. Untuk ini untuk menjadi produk yang berjaya, bagaimanapun, ia perlu melakukan perkara-perkara tersebut dengan selamat.

Tapak Kumpulan mengikut Lokasi VPN (Zon)

Ciri sejuk yang dibina ke dalam Tenta adalah keupayaan untuk mengelompokkan halaman mengikut lokasi. Tenta memanggil zon kumpulan ini. 'Menetapkan yang baru adalah semudah beberapa paip pada skrin sentuh. Di laman webnya, Tenta menerangkan ciri-ciri seperti berikut:

Zon Tenta adalah kaedah proprietari kami untuk mengumpul tab anda dengan lokasi pelayan. Mempunyai satu Zon tab selamat disambungkan ke Amsterdam, sementara yang lain bersambung secara bersambung ke Miami. Atau Seattle. Anda juga boleh mempunyai tetapan tersuai untuk setiap Zon, memberikan anda kawalan yang tiada tandingan untuk aktiviti penyemakan imbas anda. Semua dengan hanya beberapa pili.

Ciri-ciri zon itu tentu novel, dan membolehkan pengguna untuk menyambung ke laman web yang berbeza di lokasi yang berbeza pada masa yang sama. Saya mengujinya dengan menubuhkan zon Miami dan Belanda dan menguji dengan ipleak.net di setiap zon. Saya gembira dapat mengetahui bahawa saya mendapat alamat IP yang berbeza (telus) di setiap "zon."

Ciri-ciri lain

Buat masa ini, suis pembunuh tidak tersedia, yang agak memalukan. Suis pembunuh menghentikan sebarang lalu lintas web dari perjalanan di luar terowong VPN untuk menghentikan data perjalanan ke ISP pengguna, sekiranya sambungan VPN keluar. Ini tanpa keraguan merupakan ciri teknologi penting yang diperlukan untuk menjadikan keselamatan Tenta teratas. Berita baiknya ialah pemaju Tenta melakukannya dalam perancangan. Walau bagaimanapun, ambil perhatian bahawa sehingga saat itu, jika sambungan VPN jatuh, ia dapat menyebabkan lalu lintas yang tidak diskrit dari IP sebenar pengguna yang bocor ke ISP mereka.

Privasi dan Keselamatan

Oleh sebab Tenta adalah sumber tertutup, saya sangat berminat untuk bertanya mengenai pelaksanaan OpenVPN pada platform. Sudah tentu, buat masa ini, kami hanya mempunyai perkataan Jesse Adams untuknya. Walau bagaimanapun, pada pandangan saya, Adams seolah-olah benar-benar tahu apa yang dia bercakap ketika dia menjawab soalan saya. Tahap pelaksanaan penyulitan yang beliau nyatakan pasti kukuh, jadi saya boleh memberikan Tenta jempol. Ini adalah spesifikasi:

 • OpenVPN untuk sambungan selamat dan menyulitkan semua sambungan masuk dan keluar ke web (bergantung kepada konfigurasi).
 • Metadata transit (saluran kawalan OpenVPN) - pertukaran kunci TLS 1.2 DH, AES-256 dengan pengesahan SHA-384. Kunci RSA 2048bit.
 • Data transit (saluran data OpenVPN) - AES-256 dengan pengesahan SHA-512.
 • API Perkhidmatan: pertukaran kunci lengkung TLS 1.2 Elliptic DH, AES-256 dengan pengesahan SHA-384. Kekunci EC 384bit.
 • Sebagai ciri keselamatan tambahan, kami menguatkuasakan pengesahan pada pelayan ZONE, untuk memastikan hanya pengguna Tenta mendapat akses.

Bursa pertukaran ufuk ufuk bermakna bahawa Tenta melaksanakan kerahsiaan ke hadapan yang sempurna. Memandangkan pengguna mendapatkan ini secara percuma (dan Tenta masih dalam versi beta), ini cukup fikiran, dan tentunya meletakkan banyak VPN yang mantap untuk memalukan.

Berasaskan di Amerika Syarikat

Walaupun Tenta tidak menyimpan sebarang log, yang berpangkalan di AS jauh dari ideal. Amerika Syarikat adalah negara yang di bawah pengawasan NSA dan CIA. Pengawasan di negara ini adalah pada tahap epidemik dan firma teknologi negara boleh dipaksa untuk mematuhi penyiasatan dengan perintah waran dan gag. Disebabkan ini, Amerika Syarikat sentiasa dianggap bendera merah dari segi lokasi. Dengan itu, dasar kosong sifar tidak jauh dan bermakna jika pihak berkuasa pergi ke Tenta untuk mendapatkan maklumat, mereka tidak akan dapat menyerahkan.

Tetapan DNS

Satu perkara yang saya boleh menguji untuk diri sendiri adalah tetapan DNS yang boleh diubah suai. Pilihan yang tersedia ialah: Google, Sistem 3, OpenNIC, dan OpenDNS (dengan Custom juga dalam pembangunan). Saya menguji Tenta Secure DNS dan OpenNIC menggunakan ipleak.net dan pada kedua-dua keadaan laman web itu mengesan alamat Google Perniagaan DNS California. Ini bimbang saya sedikit.

Walau bagaimanapun, sedikit lagi ujian mendedahkannya sebagai bug beta. Pada dasarnya, pengguna beta yang ingin menukar DNS mungkin perlu memulakan semula peranti Android mereka dan kemudian menukar tetapan DNS. Selepas itu, hanya sambungkan ke pelayan dan anda harus mempunyai tetapan DNS yang betul (walaupun saya mengesyorkan semak untuk memastikan ia telah berubah dengan betul dengan menggunakan ipleak.net).

Setelah DNS berjaya berubah, Tenta mengingati tetapan dan saya mendapati ia stabil. Saya juga tidak mengesan kebocoran DNS sebaik sahaja ia ditetapkan dengan betul.

Walaupun perlu menghidupkan semula peranti anda untuk memastikan perubahan DNS yang pasti bug, Tenta masih dalam versi beta, sehingga dapat diampuni.

OpenNIC adalah pembekal khidmat DNS lalai apabila disambungkan ke mana-mana lokasi VPN kami, untuk sekarang. Kami akan beralih ke menggunakan Tenta DNS kami yang menyediakan beberapa kelebihan, termasuk DNS-over-TLS dan DNS-over-HTTPS tidak lama lagi. Walau bagaimanapun, kami mendapati bahawa pembangunan kami Tenta DNS pelayan tidak mampu mengendalikan beban pengeluaran kami, yang mengakibatkan mishmash kejatuhan. Kami telah menyatukan ini kepada OpenNIC untuk sekarang, dan kami akan melancarkan Tenta DNS ketika kami menyelesaikannya.

Ulasan ini datang selepas semakan. Kami juga mengakui bahawa kami mempunyai OpenDNS mislabeled sebagai OpenNIC dalam tetapan zon. Ini ditetapkan dalam pembebasan keluar hari ini / esok. Terima kasih kerana menunjukkan ini.

Tenta Founder Jesse Adams

Apabila saya memilih OpenNIC, saya hanya mendapat satu alamat DNS:

Secara keseluruhannya, tetapan DNS pada Tenta kini agak sedikit kebimbangan. Ini pastinya sesuatu untuk mengawasi jika anda bercadang untuk menggunakan Tenta.

Kelajuan Sambungan

Mungkin perkara yang paling mengecewakan tentang penyemak imbas Tenta ialah kelajuan sambungan. Saya menguji pelayan di Miami dan Amsterdam menggunakan testmy.net. Apabila saya mengujinya, hasil muat turun sangat miskin. Saya menguji pelayan Miami menggunakan pelayan ujian di New York, dan pelayan Amsterdam dari pelayan ujian UK. Seperti yang anda dapat lihat, ujian kelajuan asas saya adalah sekitar 50 Mbps di dalam negara, dan sedikit di bawah menggunakan pelayan ujian New York. Pada kedua-dua keadaan, kelajuan muat turun menggunakan Tenta berkisar sekitar 5 Mbps (dan serendah 3 Mbps). Seperti biasa, saya menguji setiap pelayan lima kali untuk memastikan.

Muat naik kelajuan juga mengambil sedikit menyelam. Ini adalah sesuatu yang perlu ditingkatkan oleh Tenta jika mereka mahu bersaing dalam pasaran VPN yang sesak. Kebanyakan VPN tidak mempunyai infrastruktur VPN sendiri. Atas sebab ini, mereka menyewa pelayan mereka daripada penyedia yang dipercayai. VPN terbaik menyewa pelayan Tier 1 yang memberikan sedikit kehilangan (mungkin 20%) kelajuan (dan bahkan kurang pada masa-masa).

Dengan kelajuan sambungan yang perlahan, tidak ada keraguan bahawa streaming akan menjadi sedikit mimpi ngeri. Namun, Tenta dalam versi beta dan ia adalah percuma, jadi ini masih menjadi VPN yang baik untuk memastikan anda selamat di WiFi awam. Walau bagaimanapun, kami hanya berharap Tenta berjaya meningkatkan perkhidmatan sebelum beta. Tidak berbuat demikian boleh menjadi titik kesakitan yang serius.

Tenta Browser: Kesimpulan

Saya suka:

 • VPN percuma tanpa sekatan
 • Boleh menyambung ke pelayan yang berlainan dalam tab yang berlainan
 • Muat turun, sejarah, dan penanda halaman disulitkan oleh penyemak imbas (penyulitan bit AES-256 untuk data pelayar pegun yang disimpan pada peranti)
 • Tetapan DNS boleh ditukar dalam penyemak imbas
 • Penyulitan OpenVPN yang kuat
 • Semak imbas dalam mod inkognito setiap masa (tetapi tanpa melepaskan fungsi)

Saya tidak pasti tentang:

 • Hanya empat lokasi pelayan
 • Tetapan DNS adalah kereta kecil dalam beta
 • Tiada suis bunuh

Saya benci:

 • Kelajuan sambungan yang sangat perlahan
 • Sekiranya untuk mengaktifkan dan mematikan peranti Android untuk menukar tetapan DNS dan, kadang-kadang, untuk disambungkan ke pelayan

Ia masih hari-hari awal untuk Tenta, dan firma itu baru sahaja membuat sumber terbuka perisiannya. Walau bagaimanapun, jika pelaksanaan semua cek apabila ia diaudit dengan betul - maka Tenta pastinya peramban percuma yang sangat menarik dengan OpenVPN bersepadu yang kuat.

Malangnya, empat pelayan (hanya dalam tiga negara) tidak cukup untuk bersaing dalam pasaran VPN hari ini. Walau bagaimanapun, mampu menyekat Amerika Syarikat dan Belanda pasti mempunyai kelebihannya. Malangnya, kelajuan terlalu lambat untuk bersaing dalam pasaran VPN yang berdaya saing. Kelajuan sambungan adalah keutamaan nombor satu kepada kebanyakan orang, jadi ini adalah kawasan yang tidak akan memenangi banyak peminat Tenta.

Secara percuma, bagaimanapun, ini adalah pelayar yang hebat yang hanya ditetapkan untuk menjadi lebih baik apabila ia meluruskan beberapa kinks yang menderita. Secara keseluruhannya, Tenta adalah ciri-ciri, dan selamat, dengan berhati-hati dianggap kebolehgunaan. Sudah pasti seseorang untuk mengekalkan tentakel anda untuk masa depan!

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me