SpiderOak


 • Ценообразуване

  от $ 5.75
  / месец

SpiderOak One Backup е услуга за съхранение в облак, базирана в САЩ, със силен акцент върху поверителността.

ProPrivacy.com резултат
7 от 10

резюме

През 2014 г. служителят на НСА Едуард Сноудън призова читателите на Guardian да спрат да използват Dropbox, защото той е враждебен на личния живот. Вместо това той препоръча да се използва алтернатива на нулевите знания и на име SpiderOak. В този преглед на SpiderOak откриваме защо Едуард Сноудън и други препоръчват да използвате SpiderOak.

Обича

 • Нулеви знания
 • Сигурно криптиране от край до край
 • Версия на файла
 • Лесна синхронизация между настолни компютри
 • Добро приложение за десктоп

Против

 • Не е отворен код
 • Базиран в САЩ
 • Мобилните приложения не са страхотни
 • № 2FA

Ценообразуване

150GB

$ 5.75
на месец

2TB

$ 12.42
на месец

5TB

$ 26.67
на месец

ONE Backup е продукт, фокусиран върху потребителите на SpiderOak (налична е и Enterprise версия). Различните планове за ценообразуване се отнасят единствено до това колко онлайн хранилище има. Иначе споделят едни и същи функции и могат да се използват на неограничен брой устройства.

На разположение е богата 21-дневна безплатна пробна версия, с еднакво щедро ограничение за съхранение от 250 GB. Плащането се извършва чрез кредитна или дебитна карта. PayPal и криптовалутите не се поддържат, въпреки че SpiderOak приема предварително платени кредитни карти за тези, които не желаят да предоставят лични данни.

Характеристика

 • Нулеви знания
 • Зашифрован от край до край
 • Приложения с много платформи (но ограничени за мобилни телефони)
 • Версия на файла
 • Поддръжка за споделяне на файлове
 • Синхронизация на междуплатформени папки (само за десктопи)
 • Интеграция с ОС (само за Windows)

Версия на файла

ONE Backup запазва историческите версии на архивираните файлове. Това е не само чудесно за възстановяване на документи, които сте презаписали по погрешка, но позволява и навременното възстановяване на файлове и папки, заразени със злонамерен софтуер.

Поддръжка за споделяне на файлове

ONE Backup улеснява споделянето на файлове с други хора. Това може да стане чрез функцията на ShareRoom, която създава споделена папка, или чрез създаване на временни, саморазрушаващи се връзки към отделни файлове.

Cross-платформа

Настолният клиент е достъпен за Windows, macOS и Linux (Deb, RPP и Tarball). Предлагат се и мобилно приложение Android и iOS, въпреки че това значително намали функционалността. Резервните копия също могат да бъдат достъпни и управлявани чрез уеб интерфейс от всеки браузър (включително мобилен).

Интеграция с ОС

Тази функция добавя опции на менюто с десния бутон за SpiderOak One в Windows.

Интеграция Spider Oak One OS

Поверителност и сигурност

компетентност

SpiderOak е американска компания, която съхранява резервни данни на сървъри, разположени в Съединените щати. САЩ е ужасно място за онлайн поверителност, където трябва да се предположи, че NSA има достъп до всички данни, съхранявани в страната, и цялата информация, притежавана от компаниите, разположени там.

Добрата новина е, че SpiderOak е също компания с нулево познание, която предлага цялостно криптиране от край до край на архивирани файлове на своите сървъри. Ще разгледаме какво точно означава това в един миг, но на теория би трябвало да направи факта, че е американска компания, без значение, тъй като не запазва информация, която може да компрометира поверителността на потребителите си или да съхранява данни, които могат достъп до НСА.

Нулеви знания

Когато използвате приложението ONE Backup, SpiderOak е облачен доставчик на нулеви знания. Това означава, че не знае нищо за данните, които съхранявате, „дори и вашата папка или имена на файлове. На сървъра виждаме само последователно номерирани контейнери на криптирани данни. "

Данните се криптират и дешифрират от страна на клиента само от приложенията на вашите устройства, като само вие държите ключовете за криптиране. По този начин ONE Backup предлага истинско криптиране на вашите данни. Това е чудесно, но има някои основни предупреждения.

Само когато използвате приложенията му

Първият е, че нулевите знания се прилагат само при използване на ONE Backup приложения. Когато влизате през браузъра си, вие давате своя основен ключ за криптиране на сървърите на SpiderOak.

SpiderOak обещава да се грижи за този ключ много внимателно, но това изисква степен на доверие в SpiderOak - както в желанието му, така и в способността му да пази ключа си в безопасност.

Мнозина съвсем разбираемо ще обмислят компромис с удобство, струващо загуба на сигурност, но тези, които се нуждаят от истинска услуга без знания, управлението на файлове винаги трябва да се извършва с помощта на приложението.

Честно казано на SpiderOak, той върши добра работа да предупреждава потребителите за този факт, когато влязат в уеб портала.

Настолните приложения не са с отворен код

Което ни отвежда към втория брой. Доверие. Още през 2009 г. SpiderOak обеща, че ще премине към прилагането само на 100 процента код с отворен код, но през 2020 г. клиентът за десктоп остава затворен код.

Приложенията One Backup за мобилни телефони са напълно отворен код от 2016 г., а различни други продукти от SpiderOak също са с отворен код. Но клиентският настолен клиент One Backup, който е сърцето на този продукт, не е такъв.

Както при всеки продукт със затворен източник, това означава, че няма начин да се знае със сигурност, че прави това, което се предполага, и само това, което се предполага. Просто трябва да се доверим на SpiderOak, което е трудно да се направи с американска компания в светлината на разкритията на НСА на господин Сноудън.

Други въпроси

Въпреки че твърдението за нулево знание изглежда точно по отношение на използването на самата услуга ONE Backup, потребителите трябва да са наясно, че уебсайтът регистрира IP адресите на посетителите и събира информация за тях, използвайки различни уеб проследяващи.

SpiderOak също (и съвсем разбираемо) следи плащанията по сметки, които се обработват от трети страни. Не считаме нито един от тези проблеми за основен проблем за повечето потребители, но те си струва да се отбележат.

Техническа сигурност

Паролите се хешират с функцията за извличане на PBKDF2, която използва SHA256 и минимум 16384 кръга и 32 байта случайни данни (сол).

Ключовете се отключват с парола, създадена с помощта на AES-256-CFB шифър и HMAC SHA256 хеш аутентификация.

Перфектната секретност напред гарантира, че данните са криптирани с нов ключ за всеки файл, папка и версия на вашите файлове. Това позволява SpiderOak да архивира няколко версии на един и същ файл за версията на файловете и за изтегляне и възстановяване на по-късна дата.

Трафикът в транзит е осигурен с помощта на TLS / SSL с фиксиране на сертификат, за да се предотврати атаките на човек в средата.

Единственото нещо, което трябва да се отбележи, е, че ONE акаунти за архивиране не могат да бъдат защитени с двуфакторна автентификация (2FA), въпреки че тази функция е обещана в бъдеще.

Лесно използване

За да започнете да използвате ONE Backup, просто изтеглете неговото настолно приложение за вашата платформа и създайте акаунт. Имайте предвид, че когато за първи път се регистрирахме за услугата, съхранението беше ограничено до само 2 GB, но това се разшири до лимита на пробен акаунт от 250 GB на следващия ден.

Приложението Desktop

Първото нещо, което трябва да направите, е да зададете кои папки искате да архивирате в облака.

Spider Oak One десктоп приложение

Можете да изберете (или създадете) една или повече папки Hive, които ще бъдат синхронизирани на всички настолни компютри с инсталирано приложение за едно резервно копие. Един от най-лесните начини за споделяне на файлове е да създадете споделена папка (ShareRooms). Всеки с правилната връзка и парола може да има достъп и да променя файлове, съхранявани в него.

Всеки път, когато запазвате файл, се създава нова версия, което прави тривиално лесно да възстановите повредени файлове или по друг начин да върнете към по-ранна версия на файла. Можете също да създадете общи връзки към отделни файлове, които автоматично изтичат след три дни.

Управление на документи в настолното приложение Spider Oak

Опитахме десктоп приложението за Windows, macOS и Linux (Ubuntu) и всъщност това е същото приложение. Няма обаче интеграция в ОС в macOS OS и Linux.

Мобилни устройства (Android и iOS)

Както при настолното приложение, мобилното приложение е ефективно идентично в поддържаните мобилни платформи.

Първото, което трябва да се отбележи, е, че мобилното приложение не архивира и не синхронизира файлове, съхранявани на вашия телефон или таблет. Можете да изтеглите архивирани файлове и да преглеждате вашите ShareRooms, но можете да го правите само на строга основа само за четене.

Следователно приложенията действат като аксесоар само за четене на това, което е предимно настолна услуга.

Spider Oak One Mobile App

Освен това открихме приложението доста бавно и неотговарящо на iPad от 2017 г. и дори на Samsung Galaxy 10+. Следователно ние съчувстваме на големия брой оплаквания по този проблем, оставени както на страниците на App Store, така и на Play Store.

Браузър

Както вече беше обсъдено, достъпът до вашите съхранени файлове чрез уеб интерфейса на вашия браузър представлява (малък) риск за сигурността, но безспорно е полезен в определени ситуации.

Spider Oak One в браузър

С уеб интерфейса можете да изтегляте съхранени файлове, да споделяте файлове и да имате достъп до папки за синхронизиране на Hive. Това, което не можете да направите, е да качвате файлове по никакъв начин.

Заключителни мисли

Въпреки одобрението на Ед Сноудън, да бъдеш американска компания плюс да използваш клиент със затворен код за основната си функционалност, не е водонепроницаема комбинация, що се отнася до поверителността.

Освен това, ONE Backup е сигурна услуга за архивиране в облак, ориентирана към поверителност, която прави това, което пише на тенекията. Настолният клиент е интелигентен, интуитивен за използване и съответства на харесванията на Dropbox и Google Drive по отношение на функции, безспорно много по-частни от тези услуги.

Донякъде сме разочаровани от мобилното приложение, което е само за четене аксесоар към основната десктоп услуга (и може да бъде бавно). Това едва ли ще бъде основна грижа за всички, които търсят сигурно решение за архивиране на десктоп.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me