ProtonVPN

 • Ценообразуване

  от $ 8.00
  / месец

 • Достъпно на:


  • Windows

  • MacOS

  • андроид

  • Linux

  • IOS

В този преглед на ProtonVPN обясняваме защо Proton се счита за най-добрата безплатна VPN на 2020 г. и разглеждаме отличната му премийна услуга.

ProPrivacy.com резултат
9.1 от 10

резюме

ProtonVPN е швейцарска VPN услуга без регистрация от Proton Technologies AG, компанията, която стои зад иновативната и много уважавана електронна услуга за поверителност ProtonMail. Proton се ръководи от докторант от Харвард и изследовател на CERN Анди Йен, така че не е изненада, че ProtonVPN е много внимателно обмислен продукт.

Бързи статистики

 • Държави
  16
 • компетентност
  Швейцария
 • Едновременни връзки
  5
 • ProPrivacy.com SpeedTest (средно)
  0 Mbps

Базираната в Швейцария Proton Technologies AG също въведе услуга за виртуална частна мрежа (VPN). Като се има предвид заслужената добра репутация на ProtonMail, не е изненадващо, че очакванията за ProtonVPN са много високи. Прочетете, за да разберете дали ProtonVPN отговаря на тези очаквания!


Цена

ProtonVPN предлага четири различни плана, всеки от които предлага 20% отстъпка, ако закупите годишен абонамент (с изключение на безплатния VPN план, разбира се).

12 месец

$ 8.00
на месец

Безплатен план

ProtonVPN спечели нашата награда за най-добър безплатен VPN 2020 по добра причина. За разлика от повечето други „безплатни“ VPN мрежи, той предоставя до голяма степен неограничена услуга, която е толкова добра, че много потребители може да не се нуждаят от надграждане до по-премиум план.

Основното ограничение е достъп до само седем VPN сървъра, разположени в Япония, Холандия и Съединените щати.

Няма ограничения на честотната лента или скоростта, въпреки че неизбежното увеличено натоварване на безплатния сървър означава, че скоростите не са толкова добри, колкото при използване на премиум сървърите на ProtonVPN (поне на теория - на практика открихме, че безплатните сървъри са почти толкова бързи, колкото и премиите нечий!).

Безплатните потребители не могат да използват тази VPN за торент. Позволена е само една едновременна връзка, но няма нищо, което да ви попречи да се регистрирате в множество безплатни акаунти.

В миналото беше необходимо да потвърждавате безплатни акаунти с SMS съобщение, изпратено до вашия телефон, така че с удоволствие отбелязваме, че сега е възможно да проверите акаунти, използвайки само имейл адрес. И имейл адресът за еднократна работа работи отлично за това.

Основен план

Основните ограничения за повечето потребители с този план са само две едновременни връзки и няма достъп до специалните поточни сървъри на ProtoVPN. В противен случай получавате достъп до цялата стандартна сървърна мрежа на ProtonVPN, включително сървърите, където P2P торент е разрешен.

Плюс план

Това е основният план с 5 едновременни връзки и достъп до всички функции на ProtonVPN.

Визионерски план

Това е планът Plus с абонамент за визионерния план ProtonMail и допълнителни пет едновременни връзки, включени. Трябва да се каже, че визионерският план няма силен икономически смисъл за повечето потребители, когато погледнете редовните цени за ProtonMail, така че е вероятно само да се хареса на бизнеса и на тези, които желаят да подкрепят Протон над и извън призива.

Ако се регистрирате за безплатен план, автоматично ще ви бъде предложен 7-дневен 100% безплатен пробен период на плана Plus. Това е фантастично, тъй като получаването на безплатна VPN пробна версия без въвеждане на данни за кредитна карта е трудно да се постигне.

ProtonVPN приема плащане чрез карта или PayPal. Възможно е също така да платите чрез Bitcoin, след като имате сметка. Не толкова добре рекламирана е възможността да плащате в брой или чрез директен банков превод, ако се свържете с поддръжката.

Поддържани платформи за плащане


Visa / MasterCard


Amex


Cryptocurrency

Характеристика

Общо сървъри 140
Държави 16
Поддръжка на рутери
Препращане на порт
Избор на порт
Поддържани рутери DD-WRT, AsusWRT, AsusWRT-Merlin, OpenWRT, Tomato, pfSense, Sabai
Голи метални или виртуални сървъри Чист метал
Едновременни връзки 5
Torrenting

ProtonVPN предлага различни планове с планове с по-висока цена, осигуряващи достъп до по-голям брой функции, както е показано по-долу:

Това е преглед на „Плюс“ на ProtonVPN" план. Това осигурява пълен достъп до всички основни функции на ProtonVPN:

 • Без регистрационни файлове (вижте раздела за поверителност и сигурност по-долу за пълна информация)
 • 10 едновременни връзки
 • P2P торентът е разрешен на избрани сървъри (включително сървъри в САЩ)
 • Пълен достъп до всички 395+ сървъри в 33 държави
 • Пълен достъп до Secure Core и лукови сървъри
 • Tor чрез VPN
 • Доклад за прозрачност и поръчан канал
 • Деблокира US Netflix (само платени планове)

Всички сървъри, използвани от ProtonVPN, са физически сървъри за еднократен наем с голи метали.

Безопасно ядро

Това е функция с двоен VPN, насочена към защита на потребителите от атаки за корелация на времето, което всъщност означава просто наблюдение на връзките, когато те влизат и напускат сървър, за да ги съпоставят с поведение, което представлява интерес в интернет.

Такива атаки не са лесни за изтегляне, но маршрутизацията на връзки през два сървъра, разположени в различни юрисдикции, прави и без това трудната работа още по-трудна.

ProtonVPN Secure Core

Все още е възможно да се извърши анализ на трафика на първоначалния сървър на Secure Core, но ProtonVPN смекчи това, като ги локализира само в страни с много силни закони за поверителност и като ги защити с много висок стандарт на физическа сигурност.

Освен това „Secure Core сървърите са свързани към интернет с помощта на нашата собствена специализирана мрежа с IP адреси, които са собственост и се управляват от нашия местен локален интернет регистър (LIR).“

Secure Core несъмнено е ненужен излишък за голяма част от потребителите на VPN, но осигурява значителна допълнителна поверителност за тези, които са загрижени за целенасочено наблюдение от страна на участниците на държавно ниво.

Марката на частна VPN услуга е конфиденциалността по дизайн и Secure Core показва, че много дизайн е вложен в проектирането на ProtonVPN.

Tor над VPN

ProtonVPN ви позволява прозрачно да се свързвате към Tor (лук) сървъри чрез VPN. В тази конфигурация се свързвате първо към VPN сървър, а след това към мрежата Tor, преди да получите достъп до интернет.

Това прави свързването с мрежата Tor много лесно и означава, че не е необходимо да инсталирате Tor Browser. Той не позволява на вашия интернет доставчик да разбере, че използвате Tor, крие истинския си IP адрес от възела на Tor и ви позволява да имате достъп до Tor Hidden услуги (.onion тъмни уеб сайтове).

Трябва да се отбележи обаче, че подобен ефект може да бъде постигнат чрез използване на Tor Browser, когато сте свързани към някоя VPN услуга. Всъщност тази конфигурация е по-сигурна от настройката на Tor над VPN, предлагана от ProtonVPN.

Скорост и производителност

ProtonVPN
NordVPN
ExpressVPN

Открит е теч на IPv4?
Ограничения на данни
Ограничения на лентата
Открит е теч на IPv6?
ProPrivacy.com SpeedTest (средно) N / A 70.28 82.77
Установено е теч на WebRTC?
ProPrivacy.com SpeedTest (макс. / Спукване) N / A 227,03 284,91

По време на писането на този отзив имаме само няколко дни на разположение резултати от тестови скорости, така че ще трябва да актуализираме този раздел, след като съберем повече данни.

Това, което правим, показва средна скорост от 15,2 Mbits / s, а максимална скорост 73,9 Mbits / s. Които са напълно приемливи, но никъде не са толкова добри, колкото най-бързите услуги навън. Въпреки това, както показват нашите по-неофициални тестове по-долу, ефективността в реалния свят е силна.

Средното време за търсене на DNS от 0,94 секунди е малко по-бавно, докато 4,1 секундното време за връзка е около средното.

Това не е толкова научно, колкото нашите тестове за пълна скорост, ако искаме да добием и груба представа как използването на безплатната услуга и Secure Core влияе върху работата на интернет. Тестовете бяха извършени от Обединеното кралство.

Преглед на скоростите на ProtonVPN

Както виждаме, разликата между използването на безплатен и несвободен сървър в Холандия е незначителна. Като се има предвид, че нашите данни се пренасочват към Белгия чрез Исландия, ние също сме силно впечатлени от това колко бърз е Secure Core.

Не открихме никакъв вид течове на IP в Windows и macOS, включително течове на WebRTC и IPv6. В момента не можем да тестваме IPv6 на мобилни устройства, но не открихме течове на IPv4 WebRTC в приложения за iOS или Android VPN.

Лесно използване

Приложенията за персонализирани VPN са налични за Windows, macOS, Android и iOS. Скриптът за Linux на команден ред също е достъпен за автоматично конфигуриране и управление на OpenVPN (който трябва да бъде инсталиран отделно, заедно с различни други пакети). Ръководство за настройка на IKEv2 също е достъпно за Linux.

Клиентът на Windows ProtonVPN

Клиентът за VPN на Windows е интелигентен и предоставя много полезна информация. Хубавата изглеждаща сървърна карта е главно за шоу, но веднъж свързана, приложението показва полезни статистически данни за трафика на сесии. Приложението за Windows използва протокола OpenVPN (UDP или TCP).

ProtonVPN App за прозорци

Избирането на държава автоматично ще ви свърже със сървър в тази страна - можете да зададете по скорост или на случаен принцип. Като алтернатива можете да изберете отделни сървъри. Всички те са ясно обозначени дали те са достъпни за безплатни потребители, могат ли да се използват или P2P или да поддържат Tor над VPN. Те също показват натоварване на сървъра, за да ви помогне да изберете бърз сървър.

ProtonVPN за настройки на Windows

Превключвателят kill е базиран на защитна стена, но не използва защитната стена на Windows. Това означава, че ако демонът на OpenVPN претърпи срив, тогава вашият истински IP ще бъде изложен. Превключвателят kill работи добре. Защитата от течове на DNS е активирана по подразбиране и както видяхме, тя работи добре.

Уникално за приложението на Windows е разделеното тунелиране. Това ви позволява да решите кои приложения правят или не използват VPN и да изключвате или да включвате определени IP адреси. Заслужава да се отбележи, че разлятите тунели не работят със сайтове или услуги, които се разделят на множество домейни, включително Netflix, Amazon, BBC iPlayer и много други популярни стрийминг услуги. Но това е срам, но е присъщо ограничение на технологията. Тази VPN също ще ви позволи да деблокирате видеоклипове в Youtube, които са ограничени във вашия регион,

Други платформи

Приложенията macOS, iOS и Android използват IKEv2 VPN протокол. Техният MacOS VPN ап сега разполага с превключвател за убийство. Мобилните приложения нямат, но имат „Винаги включен VPN“, който възстановява отпаднала VPN връзка бързо и автоматично.

Все пак е възможно изтичане, докато това се случва, въпреки че потребителите на Android 7.0+ могат също така да разрешат ръчно Блокиране на връзки без VPN в системните настройки, за да създадат правилен превключвател.

Обслужване на клиенти

Освен страницата за поддръжка в стил FAQ, която не е обширна, но която изглежда полезна, поддръжката е достъпна само по имейл и може да отнеме ден или два, за да отговорим (около един ден от нашия опит) Въпреки това бяхме впечатлени от качеството на отговорите, когато пристигнаха.

Поверителност и сигурност

ProtonVPN
NordVPN
ExpressVPN

Затъмнение (стелт)
Самостоятелно хостван / прокси DNS да да да
IPv4 защита срещу теч
IPv6 защита срещу теч
Защита от течове на WebRTC
Kill Switch

Политика за регистрация

ProtonVPN записва времева марка на последния успешен опит за влизане. Това се съхранява за неопределено време, но се презаписва всеки път, когато влезете. По подразбиране IP-адресите не се регистрират. Тази настройка за регистрация отговаря на нашите критерии за регистрация на VPN, тъй като представлява минимална заплаха за поверителността на потребителите.

компетентност

Швейцария обикновено се счита за добро място за основаване на компания за поверителност благодарение на строгите си закони за поверителност, на факта, че тя не е подчинена на законодателството на ЕС и не е член на шпионирането, водено от САЩ с петте очи (или дори четиринадесет очи). съюз.

От друга страна, Швейцария прие някои тревожни нови закони за надзор. Те изискват доставчици на интернет услуги (ISP) и телекомуникационни оператори да съхраняват подробни дневници за връзка с метаданни за 12 месеца. Това, което не е ясно (тъй като формулировката на самите закони не е ясна) е дали тези изисквания за регистриране се прилагат за имейл и VPN услуги.

Протон казва, че е получил уверения и от швейцарското правителство, и от собствените си адвокати, че новите закони не се прилагат за VPN или имейл услуги, базирани в страната, но и по двата аспекта не е в състояние да предостави твърди доказателства за това.

Протоколи и криптиране

Клиентът на Windows и скриптът на Linux използват OpenVPN, докато приложенията за macOS, Android и iOS VPN използват IKEv2. Известно е, че OpenVPN е много сигурен, ако е правилно конфигуриран, докато IKEv2 е теоретично много сигурен и обикновено е по-бърз от OpenVPN. ProtonVPN използва следните настройки на OpenVPN:

Канал за данни: AES-256-CBC шифър с HMAC SHA-512 хеш аутентификация.

Контролен канал: ProtonVPN поддържа редица шифрови пакети, най-слабият от които е AES-256 шифър с RSA-2048 ръкостискане и криптиране на HMAC SHA-1. Перфектната секретност за напред се осигурява от Diffie Hellman обмен на ключове (неизвестна дължина на ключа).

Дори при най-слабите си настройки тази настройка е сигурна. IKEv2 използва шифър AES-256 с криптиране на ръкостискане RSA-2048, което отново е сигурно.

Други неща

Както вече споменахме, ProtonVPN използва само голи метални сървъри и никой от софтуера, който тествахме, не търпи IP течове от всякакъв вид. Възможно е също да платите за услугата в биткойн и дори в брой.

Технологията на прикриване за избягване на VPN блокове е ограничена до използването на OpenVPN TCP (вероятно порт 443) за маскиране на VPN трафик като обикновен HTTPS трафик. Това може да бъде доста ефективно, но се побеждава, използвайки дори доста основни техники за дълбока проверка на пакети.

Уебсайтът използва редица тракери, включително Google Analytics (GA). Proton ни каза обаче, че GA не се използва на чувствителни страници.

ProtonVPN публикува доклад за прозрачност и управлява канала за заповед. Докладът за прозрачност е приятен, но все пак изисква доверие в Proton, за да докладва за всички случаи. Според аналогичния доклад за прозрачност на ProtonMail, Proton е изпълнил няколко искания за данни, които не са били подкрепени с валидно съдебно разпореждане. И в двата случая обстоятелствата изглежда оправдават такова решение. Изглежда, че така или иначе ProtonMail успя да предостави много малко информация.

Ние сме донякъде съмнителни относно реалната стойност на ордерите, но много хора ги намират за успокояващи.

Заключителни мисли

Много е трудно да се намери някаква реална грешка с ProtonVPN. Това е бърза и сигурна VPN услуга с много сървъри, някои иновативни идеи и страхотен софтуер. Той също така показва силна отдаденост на личния живот, тъй като отговаря на страховитата репутация, която ProtonMail изгради в това отношение.

Единствената ни истинска критика е, че бихме искали да видим правилни превключватели за убиване в macOS и iOS, въпреки че този проблем е смекчен до известна степен от функцията „Винаги включен VPN“ и в двете приложения.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me