OneDrive

Започвайки своя живот като SkyDrive през 2007 г., OneDrive на Microsoft нарасна значително през годините. Той с право е една от трите най-големи облачни услуги, достъпни благодарение на връзката си с Office 365, превръщайки се в истинска електроцентрала, която ви позволява да редактирате от самия облак.

ProPrivacy.com резултат
7 от 10

резюме

Богат набор от функции и изгодни цени обаче не са всичко, тъй като американската му база от операции предизвиква значителни опасения за поверителност, които биха могли да отклонят някои потребители.

Обича

 • Първите 5 GB хранилище са безплатни
 • Месечно & годишни цени
 • Офлайн гледане & редактиране с Office 365 на Microsoft
 • Удобен за потребителя
 • Поддръжка на различни платформи
 • 2-факторно удостоверяване
 • Версия на файла

Нехаресвания

 • Липса на политика на нулево знание
 • Затворен код
 • Базиран в САЩ

Ценообразуване & наличност

От „голямата тройка“ Microsoft седи здраво в средата с първоначалните налични 5 GB безплатно. Dropbox предлага най-ниското ниво от едва 2 GB, докато Google Drive предлага достатъчно 15GB. За щастие, компанията предлага няколко премиум плана, които включват повече място за съхранение.


Хората могат да изберат самостоятелен план на OneDrive за 1,99 долара на месец, като получават достъп до 50 GB хранилище, но пропускат редица функции, които са станали основни за облачните услуги за съхранение. Те включват защитени с парола връзки за споделяне, автоматична защита от компютърна защита, 30-дневна версия на файлове, офлайн преглед, сканиране на много страници и настолни приложения на Office. Това е много за пропускане, но може би е оправдано предвид безпрецедентната цена.

Ако допълнителните гарнитури изглеждат привлекателни или просто искате 1 TB лично съхранение, ще ви върне $ 6,99 на месец или $ 69,99 на година, ако искате да спестите малко пари, като предварително платите. Начало планове се грижи за шест различни потребители, предлагащи 1 TB на човек, както и бонус предимствата за $ 9,99 на месец или $ 99,99 за цялата година. Този план се предлага с 60 безплатни минути разговори в Skype на месец, приоритетна поддръжка от Microsoft и може да бъде изпробван безплатно за 1 месец.

Характеристика

 • Офлайн гледане & редактиране
 • Достъпност
 • Версия на файла
 • Поддръжка за споделяне на файлове
 • Междуплатформена синхронизация
 • Интеграция на операционната система
 • 2-факторно удостоверяване
 • Възпроизвеждане на мултимедия
 • Вграждане на HTML

Офлайн преглед & Редактиране

Тъй като OneDrive все повече се интегрира с Windows, услугата става по-динамична. Включването на „заместители“ позволява на устройства с по-малко пространство за съхранение да имат достъп до съдържание, съхранявано в облака, директно от компютъра си, без да влияят твърде силно на твърдия им диск. Въпреки че тези файлове се появяват в локалния Explorer / Finder, те не са непременно достъпни офлайн и вместо това са просто за удобство.

Щракването върху папка или файл ще покаже дали е достъпно офлайн в долната част на прозореца. Ако видите „достъпно, когато сте онлайн“, в нещо, което искате да видите или редактирате офлайн, просто щракнете с десния бутон върху файла и изберете опцията от списъците. Имайте предвид вашето локално и облачно хранилище, когато се занимавате с това, тъй като на всяко от тях се изисква достатъчно място за изтегляне и по-късно синхронизиране на офлайн файлове. Ако локалното съхранение стане проблем, можете да „освободите място“ от същия списък с опции, но това ще изтрие файла от устройството.

Ако сте онлайн, то Office Office на Microsoft ви позволява да редактирате почти всеки документ през браузъра. Редактирането на документи офлайн изисква правилните приложения в зависимост от файла. Word, Excel и PowerPoint са безплатни за Android и iOS с покупки в приложение, докато същите приложения струват на работния плот. За щастие, включени приложения като WordPad за Windows и редактиране на текст на Mac вършат добре работата за повечето задачи.

Достъпност

Microsoft се увери, че OneDrive и придружаващият го Office пакет са възможно най-достъпни за тези със зрителни и слухови увреждания, благодарение на интуитивните клавишни комбинации, съвместимостта на четеца на екрана и функциите VoiceOver / Narrator. Компанията създаде бюрото за отговори на хората с увреждания, за да гарантира, че всички въпроси са адресирани и подробни изчерпателни ръководства за поддръжка за достъпност за OneDrive.

NVDA и JAWS са официално поддържани четци на екрани, но Microsoft заявява, че асортиментът от приложения може да работи с повече от само двете изброени.

Версия на файла

Проследяването на историята на даден файл и неговите редакции не само ви помага да изтриете нежеланите промени, но и да избягвате злонамерени вируси, които биха могли да компрометират ценните ви данни. За щастие, OneDrive автоматично записва промените редовно и записва богата колекция от различни версии.

Най-надеждният начин за достъп и възстановяване на по-стари версии на файл е да преминете през браузъра, като щракнете с десния бутон върху всеки отделен файл и изберете „история на версиите“. Това ще покаже повторения на файла от момента на създаването му, независимо дали той е ръчно запазен или автоматично запазен.

Докато приложенията за Mac, iPhone и Android нямат тази функционалност, версията на файловете присъства в интеграцията на Windows. Щракването с десния бутон на мишката върху файл и избирането на „възстановяване на предишната версия“ трябва да показва историята на промените, направени на устройството, но имах проблеми с това да работи последователно.

Отделни приложения за настолни компютри, като Word, Excel и PowerPoint, могат да възстановят стари и дори незапазени версии, като се насочват към File, Info и избират History History. Разбира се, трябва да сте свързани с интернет, за да поддържате актуални файлове, ако си сътрудничите с екип или работите от множество устройства.

Поддръжка за споделяне на файлове

OneDrive прави особено лесно споделянето на файлове с други потребители. Щракването с десния бутон върху файл или папка в браузъра и избирането на „споделяне“ ще ви позволи да копирате незабавна връзка в клипборда си или да задействате имейл на други потребители с персонализирано съобщение. Параметрите могат да бъдат персонализирани, като например разрешаване или премахване на възможността за редактиране, задаване на парола или прилагане на дата на изтичане на връзката.

Мобилните приложения са доста универсални с подобни опции на версията на браузъра, минус възможността за защита на съдържанието чрез добавяне на парола. За съжаление настолните приложения са затруднени в сравнение. Докато можете да създадете незабавна връзка директно от Explorer / Finder, избирането на „още опции за споделяне на OneDrive“ ще ви пренасочи към браузъра по подразбиране.

Cross-платформа

Microsoft официално заявява, че OneDrive се поддържа от всичко от Windows 7, Mac OS X 10.12 или Windows Server 2008 R2 и по-нови версии за настолното си приложение. Мобилните устройства са необходими, за да работят всичко от Android 5.0, iOS 11.3 или Windows Phone 7.5, за да получат достъп до клиента. Що се отнася до браузърите, компанията препоръчва най-новата версия на Edge, Internet Explorer, Chrome, Firefox или Safari, но повечето браузъри трябва да показват облачното хранилище без проблеми.

Докато OneDrive има сравнително ниски системни изисквания от поне 1 GB RAM и процесор на 1.6 GHz, приложенията на Office 365 са малко по-интензивни, ако се използват извън браузъра при 2-4 GB RAM.

Интеграция в ОС

OneDrive се интегрира в операционните системи чрез своите настолни и мобилни приложения.

Потребителите на Windows и Mac веднага ще видят, че OneDrive се появяват съответно в Explorer и Finder, предоставяйки възможност за качване на файлове чрез копиране и поставяне или плъзгане и пускане. Windows специално разполага с шест функции, които неговият колега от Apple няма. Щракването с десния бутон на мишката върху локални файлове от платформата ви позволява да ги изпращате до OneDrive, докато десния бутон на мишката върху файлове, които вече са в облака, дава възможност за създаване на връзки за споделяне на файлове в облака и пренасочване към браузъра.

Качване на файл в onedrive от папката на работния плот

Мобилните потребители с инсталираното приложение ще видят, че OneDrive се появява в техните опции за „споделяне“ и ще може директно да изпраща файлове в облака.

Други функции

Microsoft предлага собствен автентификатор за мобилни устройства и настолни компютри, като помага да се защитят акаунти с двуфакторна автентификация. Това ще се отнася за всички продукти на Microsoft, в които влизате, прикачени към един и същ имейл. Винаги препоръчваме това допълнение.

OneDrive в браузъра може също така да възпроизвежда видеоклипове и да генерира HTML код за вграждане на папки или файлове във външни уебсайтове, идеални за бизнес и професионалисти.

Поверителност и сигурност

компетентност

Компаниите са съобразени със законите за поверителност на държавата, в която пребивават, което прави юрисдикцията важен фактор, когато предоставяте своите данни и подробности в ръцете на други хора. Microsoft е базирана в Съединените щати - страна, често критикувана за позицията си относно регламентите за поверителност. Има голяма вероятност Агенцията за национална сигурност (НСА) или други държавни органи да имат достъп до всякаква и цялата информация, съхранявана на сървърите на OneDrive, по-специално защото Microsoft твърди, че е предоставил достъп до криптирани съобщения в миналото.

Нулево знания

Политиките за нулево знание често са спестовна грация, тъй като това означава, че компаниите не държат на чувствителни данни като кодове за шифроване или вашата главна парола. За съжаление, OneDrive не е облачен доставчик на нули знания и съхранява тази информация на своите сървъри.

Тези, които вече са инвестирани в OneDrive, могат да се обърнат към услуги за криптиране от страна на клиента, за да защитят информацията им от любопитни очи, но винаги е разочароващо, когато това не е функция, изпечена право в платформата.

Техническа сигурност

Политиките за поверителност на OneDrive със сигурност са под въпрос, но сигурността му отговаря на правителствения стандарт с многопластово криптиране, когато е транзитно и в покой..

По време на движение използва TSL връзка с 2048-битови клавиши, докато се движи във и извън центровете за данни на Microsoft. Когато данните на клиентите здраво седят в сървъра на Microsoft, той е известен като в покой. Това е разделено на криптиране на ниво диск на BitLocker и криптиране на файл за подобряване на сигурността, тъй като първият защитава цял диск, докато вторият добавя AES 256-битово криптиране към всеки отделен файл.

Ако нещо от това се провали и атака е успешна, ще бъдете уведомени чрез прикачения имейл адрес или свързани приложения, така че да можете да възстановите компрометирани файлове, да промените паролата си и да уведомите компанията.

въпроси

Криптография на браузъра

Криптографията е отговорна за хеширането, проверката, криптирането и декриптирането, като JavaScript е най-разпространен. Това беше актуализирано през последните години с WebCrypto API, но нито един подход не е перфектен. Браузърите приемат всеки код, избутан към тях от съответния сървър без въвеждане от потребителя, което означава, че всеки, който посети уебсайт, ще трябва изрично да се довери на намерението на издателя.

Някои компании, базирани на сигурност и поверителност, са избрали да използват разширение за браузър, за да смекчат тези проблеми, тъй като се изисква ръчно да прегледате и инсталирате добавката, но такова нещо не съществува за OneDrive. Не е ясно каква криптография Microsoft е избрала тук, но мрежата е лоша система за доставка в сегашното си състояние.

Затворен код

Фирмите често поддържат програмите си със затворен код, за да защитят патентованите материали отдолу, но това за съжаление означава, че не се казва какъв код се натиска във вашата система. OneDrive не е изключение, което изисква да вземете думата на Microsoft за това.

Много бихме предпочели OneDrive и, честно казано, всички приложения да бъдат с отворен код и следователно да подлежат на партньорска проверка от експерти в тази област.

Лесно използване

работен плот

Потребителите на Windows имат OneDrive готов на една ръка разстояние, докато потребителите на Mac ще трябва да изминат допълнителната миля, като го изтеглят от уебсайта. Отвъд това и двете приложения работят почти еднакво, като се интегрират в Windows Explorer и Mac Finder. Благодарение на това, достъпът до файлове е толкова прост, колкото щракването върху „OneDrive“ от лявата част на прозореца и екранните снимки могат автоматично да бъдат запазени в облака.

Интеграция в Onedrive с файл Explorer

Въпреки удобството, този метод се предлага с шепа предупреждения. Както версията на файловете, така и някои методи за споделяне се прехвърлят към браузърната версия на OneDrive, като ви пренасочват, когато щракнете върху нея. Алтернативно тези, които имат най-новия Office 365 (включен в абонаментните цени), могат да използват съответните приложения за преглед на историята на версиите, но това не е основният фокус на този преглед.

Подвижен

OneDrive за Android, iOS и дори Windows Phone е почти толкова пълноценен, колкото версията на браузъра, допълнен с достъпно и модернизирано оформление. Файловете се показват по азбучен ред по подразбиране, но могат да бъдат пренаредени в най-наскоро достъпния и споделен в списъци и мрежови формати.

Мобилно приложение Onedrive

Разделът „Снимки“ ви позволява автоматично да архивирате снимки от устройството си в облака, както и да имате достъп до екранни снимки, направени на работния плот. Разбира се, това изисква да дадете разрешения на приложението за достъп до вашата камера, снимки и видеоклипове, за да работят. Разделът „Аз“ показва колко място за съхранение ви е останало, ви позволява да разглеждате файлове, които са налични офлайн или в кошчето, и да коригирате известията и настройките.

Браузър

Microsoft предлага всички функции достъпни в браузъра, като това е спорно, което прави това най-добрата версия на OneDrive. Отначало потребителският интерфейс изглежда опростен през левия панел и горната лента, но има няколко опции, скрити далеч, които са изключителни за тази платформа. Почти цялата основна информация е достъпна с един поглед и можете да запишете различни поръчки за сортиране, дори да подреждате нещата по размер на файла.

Onedrive в браузър

Двойното щракване върху всеки файл ще пренасочи потребителите към правилното приложение за автоматично преглеждане и редактиране. Можете да получите достъп до асортимента на приложенията на Microsoft ръчно, като кликнете върху 9-точкова решетка до логото горе вляво, включително Outlook, OneDrive, Word, Excel, PowerPoint, OneNote и Skype.

Заключителни мисли

OneDrive със сигурност е мощна услуга, пълна до краищата с функции, без да се гмурне твърде силно в джоба. Настройката е проста и достъпна както за ветерани, така и за новодошлите, с един от най-изчерпателния списък с различни версии на файловете за възстановяване, ако е необходимо.

Windows, интегриращ OneDrive на ниво операционна система, е меч с две остриета. От една страна, това е невероятно удобно за тези, които вече са в екосистемата на Microsoft. От друга страна е малко натрапчиво някои да излязат от пътя си, за да се опитат да го инсталират.

Тъй като Microsoft далеч не е облачен доставчик на нулеви знания, OneDrive е по същество услуга, изградена с удобство и лекота в ума, рационализирана, без да жертва много функции в процеса. Неговите недостатъци могат да бъдат подобрени, като се свържат с мениджърите на пароли и услугите за криптиране от страна на клиента, но това са включвания, които биха могли да превърнат добрата услуга в страхотна.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me