Google Drive

Google Drive
е една от най-големите облачни услуги за съхранение в света, която се гордее със стотици милиони потребители. Вместо просто да съхранява файлове, услугата позволява на потребителите да създават и редактират своите документи благодарение на пакета си от офис приложения, включително Google Документи, Чертежи, Таблици и Слайдове.

ProPrivacy.com резултат
6.3 от 10

резюме

Надявайки се да направи нещата още по-лесни, през 2018 г. Google Drive бе заменен с Google One, което даде повече място за съхранение и допълнителни ползи на по-ниска цена. Наименовано правилно, услугата възнаграждава тези, които обхващат екосистемата на Google с удобство, автоматично архивирайки файлове и снимки от Gmail и Android.


В нашия преглед на Google Drive ние разглеждаме подробно функциите, използваемостта и колко частни и сигурни са.

Обича

 • Първите 15 GB хранилище са безплатни
 • Месечно & годишни цени
 • Офлайн гледане & редактиране с Office Suite на Google
 • Удобен за потребителя
 • Поддръжка на различни платформи
 • 2-факторно удостоверяване
 • Версия на файла

Нехаресвания

 • Липса на политика на нулево знание
 • Не е с отворен код
 • Базиран в САЩ

Цени и наличност

Google пропуска пробен период в полза на 15 GB безплатно хранилище за всички членове. За съжаление, това оставя някои премия предимства изключително за платени абонаменти, включително достъп до Google Experts за денонощна поддръжка и възможност за добавяне на до пет различни членове на семейството с индивидуален достъп до лично съхранение.

Първите три нива могат да се плащат месечно или годишно, като се започне от $ 1,99 на месец за 100 GB, $ 2,99 на месец за 200 GB и $ 9,99 за зашеметяващите 2 TB. Съхранението предприема значителен скок след това, но това прави и цената. 10 TB ще върне на потребителите $ 99,99 на месец, 20 TB струва $ 199,99 на месец, а 30TB е на цена от $ 299,99 на месец. Въпреки че изискванията за съхранение се покачват с видеоклипове с резолюция 4K +, опцията 2 TB със сигурност предлага най-добрата цена / качество.

Drive Enterprise се предлага за бизнес потребители, като Google предполага, че екипната работа и производителността са засилени чрез собствения си изкуствен интелект (AI) и възможността да се използва фирменият набор от софтуер като Документи, Таблици и Слайдове. Една от най-примамливите части на тази сделка е, че плащате само за това, което използвате и няма горни граници за съхранение. Той струва $ 8 на активен потребител всеки месец, плюс доплащане в размер на 0,04 $ за GB, използван през този период.

Google предлага услугата си по целия свят, въпреки че могат да се прилагат ограничения. Понастоящем 145 държави могат да използват Google Диск в пълната си степен чрез дистрибуция на Google Play, докато останалата част няма да може да изтегля платени приложения. Можете да намерите пълния списък тук. Начините на плащане включват дебит & кредитни карти, PayPal, Google Pay, PaySafe и кодове за подаръци.

Характеристика

 • Офлайн гледане & редактиране
 • Достъпност
 • Версия на файла
 • Поддръжка за споделяне на файлове
 • Междуплатформена синхронизация
 • Интеграция на операционната система
 • Избор на качество спрямо компресия
 • 2-факторно удостоверяване

Офлайн преглед & Редактиране

Google предоставя възможност за преглед и редактиране на файлове, използвайки своите документи, таблици и слайдове, докато сте офлайн. Това се поддържа на всички устройства, но изисква да сте свързани с интернет, докато настройвате офлайн режими.

Функцията е изключителна за Google Chrome на настолни компютри, като от вас се изисква да активирате синхронизиране на Google Документи, Таблици, Слайдове & Рисувайте файлове на този компютър, така че да можете да редактирате офлайн от настройките. Всеки файл трябва да бъде достъпен офлайн ръчно, като щракнете с десния бутон и изберете опцията Достъпно офлайн. За щастие, това може да се извърши групово благодарение на клавишните комбинации Shift + Ctrl и Shift + ⌘ за Windows и Mac, съответно.

Процесът е рационализиран на мобилни устройства, като просто се изисква от потребителите на Android и iOS да отворят някое от приложенията на Google Drive, Документи, Таблици или Слайдове, да отидете до символа с три точки в ъгъла на всеки файл и докоснете, за да бъде достъпен офлайн. Файлове, запазени офлайн, след това могат да бъдат намерени в менюто.

Струва си да си спомните да оставите достатъчно място в облака си, ако искате да синхронизирате нещата, когато се връщате онлайн.

Достъпност

Google Drive има редица опции за достъпност, за да помогне на хората с увреждания да взаимодействат по-добре с качено съдържание, като съвместимост с четец на екрана и възможност за добавяне на песни за надписи към видео файлове.

За екранните четци на работния плот Google препоръчва Mozilla Firefox с NVDA във фокус режим или JAWS във формат за най-добро изживяване. Алтернативно, потребителите на Google Chrome и Safari могат да се възползват от VoiceOver, а потребителите на Chrome OS могат да се обърнат към ChromeVox. Google Drive е съвместим с TalkBack, BrailleBack, Switch Access и клавишни комбинации на Android, докато потребителите на iOS могат по подобен начин да се обърнат към VoiceOver. Навигационни инструкции и клавишни комбинации можете да намерите тук.

Добавянето на песни с надписи към видеоклипове може да се извършва само на работния плот, но може да подобри практическата работа на аудиторията на потребителя на Google Диск. Компанията препоръчва да използвате файлове с надписи, но също така се приемат и препис на английски и японски език.

Версия на файла

Google Drive записва историята на всеки качен файл, като помага да се предотврати заразяване с зловреден софтуер и да се възстановят нежеланите промени. Последното е особено удобно предвид споделения подход на Google за редактиране на файлове, тъй като потребителите ще могат лесно да виждат промените и да ги отменят, когато е необходимо.

Щракването с десния бутон на мишката върху файл и избирането на версии за управление ще изброява всички итерации, които Google Drive е познал, което ще позволи на потребителите да качват нова версия отгоре на старата, ако е редактирана офлайн. Това не може да стане с папки, поради което си струва да се поддържат над нещата във файл, докато се качват.

Поддръжка за споделяне на файлове

Друга опция с десния бутон е възможността да споделяте вашите файлове с други. Това може да стане чрез ръчно въвеждане на имейл адреса или създаване на споделена връзка. Gmail е включен в тази функция, като автоматично показва имейл адресите от списъка ви с контакти. Facebook и Twitter също са интегрирани за бързо и лесно публикуване на общи връзки.

Собствениците на споделеното съдържание могат да ограничат хората да преглеждат, коментират или да им дават пълноценни разрешения за редактиране директно от самата покана. Ако собствениците искат да бъдат невероятно защитни на своя материал, те също могат да деактивират възможността да променят достъпа и да добавят нови хора, както и да се отърват от опциите за изтегляне, отпечатване и копиране на файлове за коментатори и зрители.

Cross-платформа

Google Drive е достъпен в повечето платформи чрез Chrome, Firefox, Microsoft Edge, Internet Explorer 11 и Safari, което позволява на потребителите да добавят, изтеглят или синхронизират съдържанието си.

Приложението Backup and Sync е достъпно за изтегляне на Windows 7 до 10 и всичко от macOS 10.10 нататък. Потребителите на iPhone могат да изтеглят Google Drive от App Store, докато Android версия 4.4 и по-нова версия могат да изтеглят приложението от Play Store. Мобилните потребители ще трябва да изтеглят отделни приложения, ако искат да използват офис пакета, като Google Документи, Таблици и слайдове изискват поне Android 5.0 в тяхната система.

Понастоящем потребителите на Android ще забележат, че Google Drive е предварително инсталиран на устройството им. Това може да се промени в бъдеще поради многократни антиконкурентни обвинения от страна на Европейския съюз, променящи позицията на Google за принуждаване на приложения на трети страни чрез нейния софтуер с отворен код. В този случай тя все още трябва да бъде налична за изтегляне от Play Store.

Интеграция в ОС

Потребителите, които се придържат към браузърната версия на Google Drive, няма да имат лукса да се интегрират с операционни системи, но приложенията позволяват на собствениците на Windows и Android да се възползват от функцията.

Собствениците на мобилни устройства могат да изпращат файлове в техния облак, когато преглеждат менютата за споделяне, докато потребителите на Windows просто трябва да щракнат с десния бутон, за да изведат менюто на Google Drive. Ако сте малко чист изрод с вашия работен плот, твърде много родителски папки могат да доведат до изчезването на интеграцията в ОС. Папка в папка в папка работи отлично, но ако имате нещо повече от това, ще трябва да го качите директно.

За съжаление потребителите на Mac и Linux не са в състояние да използват тази функция. Няма признак за интеграция в приложението за архивиране и синхронизиране в macOS, докато Linux няма налично приложение за първа страна. Има редица решения на трети страни за последната, но да се доверите на втора компания с вашите данни е нещо, което не бихме препоръчали без надлежна проверка. Ако това ви отклони от Google Drive, има няколко алтернативни услуги за архивиране в облак за потребители на Mac.

Други функции

Google Drive позволява на потребителите да качват файлове, използвайки оригиналното им качество, за да предотвратят загуба, или да използват висококачествена компресия, за да намалят размера на файла с минимално намаляване. 2-факторното удостоверяване също повишава сигурността във всички услуги на Google и силно се препоръчва от ProPrivacy.

Поверителност и сигурност

компетентност

Google Drive е базиран в Съединените щати и подобно на повечето американски компании често проверява внимателно леката позиция на личния живот на страната. Като се има предвид, че Google е преди всичко рекламна компания, тя събира тревожни количества данни за своите потребители, които потенциално биха могли да попаднат в ръцете на натрапчиви държавни органи.

Нулево знания

Google Drive не гарантира политика на нулеви знания, тъй като продуктът попада в общата Политика за поверителност и Общите условия на Google. Това означава, че Google съхранява копие на паролата ви на сървърите си, което дава възможност за възстановяване на паролата, но излага информацията ви на по-голям риск да бъде изтекла, открадната или иззета от властите с основание.

Надеждата не е загубена за онези, които искат да се възползват от сравнително справедливите цени на Google за съхранение в облак, тъй като потребителите могат да използват услугите за криптиране от страна на клиента, за да защитят по-добре информацията си.

Техническа сигурност

Както се очаква, Google Drive защитава информацията, използвайки стандартно за американско правителство криптиране, разделяйки данни на парчета, използвайки AES-256 при качване. Използвайки TLS стандарт, данните се декриптират за кратко, когато достигнат сървърите на Google, преди да бъдат повторно кодирани с AES-128 за защита. Въпреки че това се прави в рамките на милисекунди с минимален шанс на изтичане, това представлява малък проблем, който може да направи някои неудобни.

За допълнителна сигурност ключовете за криптиране също се обвиват в собствено криптиране, за да се предотвратят атаки, което се дешифрира само когато се направи връзка от акаунта на потребителя с Google Drive. Това означава, че никога не контролирате собствените си кодове за криптиране.

Това може да бъде променено с използването на услуги за криптиране от страна на клиента, ако това е проблем, но означава допълнителна работа на крака за клиента. Можете също да засилите защитата си, като активирате двуфакторна автентификация, която впоследствие ще се активира за всички услуги на Google, които използвате със същия този имейл адрес.

въпроси

Криптография на браузъра

Браузърите не са толкова сигурни или поверителни, колкото алтернативите на тяхното приложение. Не е сигурно каква криптография използва Google, независимо дали това е отдавна остарелият JavaScript или малко по-приемливият API на WebCrypto; обаче мрежата е по-малко от идеалната платформа за доставка с много повече тракери. Той също така дава възможност на компанията майка да натиска натрапчив код без откриване.

Затворен код

Подобно на другите продукти на компанията, Google Drive е патентована услуга, поддържана от затворен код в името на авторските права. Това означава, че е невъзможно да разберете какво се случва под повърхността, което изисква да се доверите на намеренията на Google неявно. Това се отразява на сигурността и неприкосновеността на личния живот, тъй като външните експерти не могат да проверят целостта на платформата, което потенциално позволява на експлоатациите да останат незабелязани и злонамерен код да бъде инжектиран от издателя.

Лесно използване

Google Drive предлага много разделително изживяване в зависимост от начина, по който го използвате. Поддържаните приложения са невероятно минималистични в сравнение със стабилната мобилна итерация и напълно включена браузър версия на услугата.

работен плот

Приложението за архивиране и синхронизиране работи от Windows Explorer и Mac Finder, като предоставя директен достъп до синхронизирани папки и ви позволява да качвате в облака.

За съжаление, това също отнема функциите на гърба. Версията на файлове не е достъпна тук, няма начин да надстроите плана си за съхранение и нямате достъп до обществени файлове, които преди това са били споделени с вас, освен ако не сте го добавили специално към своя Диск. Логиката тук вероятно е, че всички настолни компютри имат достъп до браузър, но това не е идеална позиция.

Подвижен

Приложението Drive за Android предлага много повече. Не само можете да синхронизирате снимките си, но и можете да създавате автоматично архивиране и да качвате файлове, докато сте в движение.

Google Drive Android

Можете да получите достъп до споделени файлове извън вашия Диск, да проверите файловете, съхранявани на отделни устройства с Windows и Mac от секцията Компютър и да изберете дали да ограничите прехвърлянето на файлове към Wi-Fi, за да запазите данните. За съжаление, версията на файловете все още остава недостъпна чрез този метод.

Браузър

Окончателната версия на Google Drive може да се намери в поддържаните браузъри, в комплект с всяка функция. Оформлението е невероятно удобно за потребителя, като повечето опции се показват в лявата тава или чрез щракване с десен бутон върху обект. Дейността е особено полезна функция за споделените папки и може да бъде намерена в информационния раздел горе вдясно.

Заключителни мисли

Google Drive е изчерпателен в своя набор от функции, с доста привлекателни цени за примамване на нови и връщащи се клиенти. Компанията прави всичко възможно да бъде включена с множество различни методи на плащане, минус криптовалута и с благодарност дава възможност на хората да плащат месечно или годишно на определени нива.

Две почти ненадминати функции са офис пакетът на Google и опции за достъпност. Не само потребителите могат да редактират в движение, но хората със зрителни и слухови увреждания могат да се възползват максимално от услугата благодарение на тези включвания. Различието между платформите обаче е напълно забележимо и всъщност не позволява много голям избор за това как да използвате облачни услуги, особено ако искате да използвате всяка функция.

Въпреки че Google Drive е най-вече сигурен, липсата му на нулеви знания и бизнес модел, базиран на реклами, е достатъчно вероятно да направи защитниците на поверителността неудобни. Вместо това услугата за съхранение в облак на Google е по-вероятно да се хареса на клиенти, които търсят удобство и функционалност. Клиентите могат да подобрят опита си, като използват услугите за шифроване от страна на клиента и мениджъри на пароли, но има повече частни опции, които могат да отговарят на сметката по-добре.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me