OpenVPN GUI

ProPrivacy.com резултат
8 от 10

резюме

Както е напълно обсъдено в шифроването на VPN: Пълното ръководство, OpenVPN е протоколът за виртуална частна мрежа (VPN) (поне за търговски VPN услуги). И правилно е така. OpenVPN е поддържан от общността софтуер с отворен код, който е разработен предимно от OpenVPN Technologies, Inc.

Както е напълно обсъдено в шифроването на VPN: Пълното ръководство, OpenVPN е протоколът за достъп до VPN (поне за търговски VPN услуги). И правилно е така. OpenVPN е поддържан от общността софтуер с отворен код, разработен предимно от OpenVPN Technologies, Inc.

Професионалисти:


 • Може да се използва с всяка услуга OpenVPN
 • Пълна защита от течове на DNS (както IPv4, така и IPv6)
 • Пълна IPv6 маршрутизация
 • Защита на WebRTC
 • Отворен код

Недостатъци:

 • Без превключвател за убийство
 • Малко по-трудна настройка

В допълнение към самия OpenVPN протокол (бекенд), общността е разработила самостоятелен графичен потребителски интерфейс с отворен код (GUI) отпред - отворен графичен интерфейс.

Повечето VPN услуги в наши дни предлагат потребителски OpenVPN клиенти. Те винаги използват отворен код OpenVPN бекенд (самия протокол) и почти винаги се основават на модифицирана версия на OpenVPN GUI клиента с отворен код. Понякога силно облечени (модифицирани), понякога само леко.

Цена

Като безплатен и с отворен код софтуер (FOSS), OpenVPN GUI е безплатен във всеки смисъл на думата. Моля, имайте предвид обаче, че за да го използвате, трябва или да се абонирате за комерсиална VPN услуга или да настроите нашия собствен частен сървър OpenVPN.

OpenVPN GUI като такъв е достъпен само за Windows. Потребителите на MacOS могат да използват Open Source Tunnelblick, докато потребителите на Android имат OpenVPN за Android от Arne Schwabe (също с отворен код). За Linux е на разположение не-GUI с отворен код OpenVPN клиент (sudo apt-get install openvpn).

Функциите на графичния интерфейс на OpenVPN 2.4

В миналото Open GUI беше много основен софтуер, който силно липсваше във функциите. Свърза се и това беше за това.

Последните версии (2.4x) на OpenVPN GUI обаче се подобриха драстично по отношение на важните характеристики.

 • Пълна защита от течове на DNS (както IPv4, така и IPv6)
 • Пълна IPv6 маршрутизация
 • Защита от течове на WebRTC

Простите редакции на файла с конфигурация OpenVPN (.ovpn) позволяват високо ниво на персонализиране (ако се поддържа от вашия доставчик). Това включва избор на порт, избор на шифър и шифър на дължина на шифъра и избор на стартиране на OpenVPN през UDP или TCP.

Последното ви позволява да стартирате OpenVPN над TCP порт 443, което е чудесен начин да победите блоковете на цензурата (макар и ужасно неефективен от техническа гледна точка).

Почти всяка VPN услуга предоставя OpenVPN конфигурационни файлове, които могат да се използват от OpenVPN GUI. Това означава, че винаги имате възможност да използвате OpenVPN GUI вместо потребителски софтуер на доставчика (ако има такъв).

OpenVPN GUI спрямо персонализирани клиенти на OpenVPN

Персонализираните клиенти на OpenVPN предлагат две основни предимства пред OpenVPN GUI:

 1. Те са малко по-лесни за настройка, тъй като не е необходимо да изтегляте и импортирате отделно OpenVPN файлове с конфигурация (.ovpn) файлове.
 2. Те често предоставят допълнителни функции, които не са налични в OpenVPN GUI.

Трябва да се отбележи обаче, че OpenVPN 2.4.3 GUI сега включва най-важните функции, които някога са били достъпни само чрез персонализиран софтуер - защита от течове на DNS и WebRTC. Всъщност, OpenVPN GUI напълно поддържа маршрутизиране на IPv6, което все още никой потребителски клиент не прави (с изключение на Mullvad).

Може би най-полезната функция, предлагана от потребителски клиенти, но не и OpenVPN GUI, е превключвател за убийство. Други по-полезни функции включват SSH / SSL тунелиране, поддръжка obfsproxy и VPN през Tor. Лесният избор на порт също е удобен (вместо ръчно да се налага да редактирате по-скоро плашещи конфигурационни файлове на OpenVPN).

Персонализираните клиенти също могат да бъдат много по-красиви и удобни за потребителя от OpenVPN GUI, чийто интерфейс може най-благоприятно да се определи като функционален.

Проблеми с актуализацията на клиента

Голямо предимство на OpenVPN GUI пред персонализираните клиенти е, че той винаги използва най-актуалната (и следователно защитена) версия на OpenVPN. Това не може да се каже за всички персонализирани клиенти.

В допълнение към това, много персонализирани клиенти са базирани на по-стари версии на OpenVPN GUI. Ако не е добавено като част от персонализацията, това означава, че те може да не поддържат по-нови функции на OpenVPN GUI като DNS и WebRTC защита от теч.

Тъй като доставчиците актуализират своите персонализирани клиенти, за да включат новия OpenVPN GUI код с отворен код, трябва да видим по-добра поддръжка за тези функции (и пълна IPv6 маршрутизация) напред,

Отворен код

OpenVPN GUI е с отворен код. С изключение на изключенията на AirVPN и Mullvad повечето потребителски OpenVPN клиенти на доставчици са затворен код (въпреки че са базирани на OpenVPN кода с отворен код).

По принцип винаги препоръчвам да използвате софтуер с отворен код. Колкото и да е несъвършен, отвореният код е единствената възможна гаранция, че софтуерът не съдържа злонамерен код.

За да бъда честен, обаче, не считам това за основен проблем, що се отнася до софтуера за VPN. Доставчикът на VPN винаги може да следи какво получавате онлайн, когато използвате услугата си, така че притеснението за компрометиран софтуер изглежда по-скоро като затваряне на вратата на плевнята, след като конят ме забие. Вашият пробег може да варира.

Това каза, аз вярвам по принцип в подкрепа на софтуера с отворен код.

Как да използвате OpenVPN GUI за Windows

 1. Изтеглете софтуера за инсталиране на Windows и инсталирайте.

  Инсталиране от сайта

  Както винаги със софтуера с отворен код, трябва да проверите цифровия подпис на изтеглянето.

 2. Посетете уебсайта на вашия доставчик на VPN и изтеглете конфигурационните му файлове на OpenVPN. Всеки .ovpn файл обикновено се отнася до един VPN сървър. Често е възможно да изтеглите отделни .ovpn файлове или да ги изтеглите групово като zip файл (това зависи от вашия доставчик).
 3. Преместете или разархивирайте изтеглените .ovpn файлове в C: \ Потребители \ Потребител \ OpenVPN \ config или C: \ Program Files \ OpenVPN \ config.

  Освен това, за отделни .ovpn файлове можете да щракнете с десния бутон върху иконата в лентата за известия -> Импортиране на файл...

  импортиране на файл с десен бутон

 4. За да стартирате VPN, стартирайте OpenVPN GUI и щракнете с десния бутон върху иконата в лентата за известия -> Connect -> изберете сървър -> Connect. Или просто изберете Connect, ако сте импортирали само един .ovpn файл.

  свържете се с VPN

 5. Някои услуги предоставят персонализирани OpenVPN конфигурационни файлове, които включват вашето потребителско име и парола. Ако не, тогава ще трябва да въведете вашето потребителско име и парола.

  Вече сте свързани със сървъра на OpenVPN. Ако искате да проверите, посетете ipleak.net, където също можете да се уверите, че нямате IP течове.

  Лента за задачи на Windows, показваща как работи openvpn

  Областта на екрана на иконата на лентата за известия на GUV на OpenVPN става зелена, за да покаже, че сте свързани

  прекъснете връзката с VPN с десния бутон на мишката върху иконата в лентата за известия -> Connect -> изберете сървър -> Connect.

  Прекъснете връзката с VPN

  Прозорецът за настройки ви позволява да се играете с някои основни настройки ...

  За да промените повече настройки за напредък обаче, трябва да редактирате конфигурационния файл .ovpn (Редактиране на конфигурация). Най-добре е да се консултирате с вашия доставчик на VPN за това.

заключение

аз обичах

 • лек
 • Безплатно
 • Пълна защита от течове на DNS (както IPv4, така и IPv6)
 • Пълна IPv6 маршрутизация
 • Защита от течове на WebRTC
 • Отворен код
 • Винаги използва най-актуалната версия на OpenVPN
 • Може да се използва с всяка VPN услуга, която поддържа OpenVPN (почти всички)

Не бях толкова сигурен

 • Инсталирането включва няколко допълнителни стъпки
 • Изглежда доста основно (някои потребителски клиенти са много по-красиви!)
 • Без превключвател за убийство

Мразех

 • Нищо

OpenVPN GUI е страхотен малък OpenVPN клиент. Някои по-малки и по-нови VPN услуги все още не са разработили собствен персонализиран софтуер и затова вместо това използвайте OpenVPN GUI. Това е напълно добре - както казвам, OpenVPN GUI е страхотен малък OpenVPN клиент

Ако вашата VPN услуга предлага персонализиран OpenVPN клиент, трябва ли да я използвате или OpenVPN GUI? Бих казал, че зависи дали персонализираният софтуер предлага функции, които не са намерени в OpenVPN GUI, без които не можете да живеете. Като например ключ за убийство.

При всички останали равни, OpenVPN GUI е слаб и среден VPN клиент, който винаги използва най-актуалната версия на OpenVPN.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me