NoScript

ProPrivacy.com резултат
7.4 от 10

резюме

NoScript е разширение за браузър, което спира JavaScript и други скриптове на уебсайтове (Java, Flash и други плъгини) да се зареждат на страниците, които посещавате. В резултат на това NoScript може да ви защити от злонамерени реклами, изскачащи прозорци и дори експлоатационни подвизи, които се срещат, ако се натъкнете на компрометирани уебсайтове.

Преглед

NoScript попада в категорията на разширенията за блокиране на скриптове, които също осигуряват блокиране на реклама като следствие. Следователно NoScript може да се сравнява с разширения като uMatrix и uBlock Origin. Това е безплатно разширение, което може да се използва не само за получаване на допълнителна поверителност и сигурност онлайн, но и за подобряване на времената за зареждане на страниците, като се избягва изтеглянето на необходимото съдържание, идващо от домейни на трети страни..

носкрип в магазин за хром


До 2020 г. NoScript беше достъпно изключително за Firefox. Въпреки това той вече е достъпен и за Chrome - допълнително увеличаване на привлекателността му като сигурност и поверителност, предоставяща разширение. Наистина, NoScript има репутация на малко объркващо. Поради тази причина често се счита, че не е подходящ за интернет потребители, които не са технологично настроени.

Реалността обаче е, че - само с малко усилия - всеки може да започне да се възползва от NoScript, за да се предпази от потенциални експлоатации на браузъри, които използват лошо уязвимостите на JavaScript.

javascript блокиран

Характеристика

  • Предлага се за браузъри Firefox, базирани на Firefox като Seamonkey и Chrome
  • Автоматично блокирайте Javascript, Java, Flash и други потенциално опасни приставки
  • Защита от скриптове на различни места (XSS)
  • ClearClick защита срещу кликване
  • Лесно адаптивни настройки
  • Временно Разблокиране на скриптове
  • Глобални настройки за заобикаляне на NoScript при необходимост
  • Изчерпателен списък с разрешения на място
  • Бял списък (и бял списък по подразбиране за важни домейни)

Защо NoScript изглежда досадно и разочароващо

За начинаещи инсталирането на NoScript може да доведе до неудовлетвореност, тъй като изглежда, че разширението нарушава посещаваните от тях уебсайтове. JavaScript обикновено се използва от повечето уебсайтове, които посещаваме - а деактивирането на JavaScript с NoScript прави много уебсайтове да не се зареждат.

Въпреки че това може да накара някои хора да изтеглят приложението, реалността е, че това означава, че работи. Потребителите трябва само да направят няколко неща, за да получат уебсайтовете, които искат да заредят - докато все още получават допълнителна поверителност и сигурност онлайн.

С това казано, вярно е, че деактивирайки JavaScript по подразбиране, в крайна сметка ще трябва да свършите много работа, когато първоначално посещавате уебсайтове с активиран NoScript. Дали това наистина ви интересува, зависи от това колко искате да блокирате JavaScript и други плъгини на първо място.

въпросителни знаци

Имам ли нужда от NoScript?

Отговорът на този въпрос е да и не. Макар че в природата има JavaScript експлоатации, честно е да се каже, че те са от по-рядката страна. Преди няколко години Java е страдала от много подвизи. Въпреки това, Java вече не е разрешена в браузърите и JavaScript е напълно свързан с този вече несъществуващ стандарт за приставки.

От друга страна, съществуват някои експлоатации за JavaScript, които могат да позволят на хакерите да принуждават клавиши към потребителите и да извършват атака "човек в средата". И е възможно да се натъкнете на злобни скриптове, които инжектират злонамерен софтуер на вашата машина през вашия браузър, докато сърфирате в мрежата.

Освен това повечето уебсайтове използват JavaScript, така че е възможно нови експлоатации да се появяват с течение на времето, докато хакерите търсят нови начини да превърнат в жертва хората. По този начин има много причини да положите усилия да използвате NoScript за добавена онлайн сигурност.

Опции на NoScript

заключение

Ако настройката на NoScript ви звучи малко прекалено добре, може да искате да се придържате към използването на други разширения за поверителност и анти-проследяване като Badger за поверителност, Ghostery, uBlock Origin и Adblock Plus. Ние обаче предпочитаме да стартирате тези разширения в допълнение към NoScript. NoScript не е труден за използване и изисква само минимални усилия за настройка.

Може би единственият недостатък на NoScript е, че той съдържа бели списъци на някои уеб страници по подразбиране, а за защитниците на поверителността, които обичат да правят всичко сами, това може да се разглежда като досадно (и понякога води до критика на NoScript в коментарите). Въпреки това, можете да влезете в настройки и да промените начина на зареждане на страницата, така че тези критики са малко OTT според нас. И дори можете да експортирате настройките си от един браузър в друг за допълнително удобство.

Дали ще намерите NoScript като досада наистина зависи от начина, по който го използвате. Всеки уебсайт, който сте създали, остава по този начин за неопределено време, което означава, че само с малко усилия можете да спечелите сигурност и допълнителна поверителност онлайн. Смятаме, че ползите от NoScript надвишават усилията, необходими за първоначалното му функциониране.

Нещо повече, можете да влезете в настройките и да експортирате предпочитанията си на всяка друга машина, като добавите удобство, за да накарате NoScript да работи на други устройства.

Като цяло това е отлично, безплатно и с отворен код разширение - разработено от надеждни разработчици с добра репутация. Заслужава си да калайдисвате и получавате само 7,4 бийз, вероятно повечето хора са малко трудни за използване извън кутията.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me