NordLocker

 • Ценообразуване

  от $ 2.99
  / месец

ProPrivacy.com резултат
8 от 10

резюме

NordLocker е нов инструмент за криптиране от много уважаваната VPN компания NordVPN. Установихме, че това е мощен и лесен за използване продукт, макар и такъв, който ще се изправи срещу жестока конкуренция от богатството на свободни и отворени алтернативи, които са на разположение. В този преглед на NordLocker ние разглеждаме задълбочено ценообразуването, функциите, това колко е сигурно и още.

Ценообразуване

Налична е безплатна версия на NordLocker, която ограничава потребителите до 5 GB криптирани данни. Безплатните потребители обаче могат да дешифрират файлове с всякакъв размер, изпратени им.

Премиум потребителите могат да шифроват неограничени количества данни. Цените са доста високи за месечен план, въпреки че получавате по-достъпни цени, ако купувате дългосрочни пакети.


Цените на NordLocker

3-годишен

107,64 долара таксувани на всеки 3 години

62% отстъпка

$ 2.99
на месец

Една година

59,88 долара се таксуват всяка година

37% отстъпка

$ 4.99
на месец

1 месец

$ 8.00
на месец

Както при услугата NordVPN, можете да изпробвате 30 дни NordLocker Premium безплатно без гаранция за връщане на пари.

Трябва да се отбележи, че абонаментният модел за вида, който обикновено се предлага като самостоятелно приложение, повдигна вежди тук в офиса на ProPrivacy, въпреки че може да има основателни причини за това.

Характеристика

 • Лесно криптиране на файлове и папки с плъзгане и пускане
 • Шифроване от страна на клиента (e2e)
 • Защитени файлове, съхранявани в почти всяка иначе несигурна облачна услуга
 • Споделяйте криптирани файлове с други потребители на NordLocker
 • Основно нулиране на паролата
 • Имената на файловете и структурата на директория са криптирани
 • 24/7 поддръжка за чат на живо

NordLocker не е с отворен код, но се основава на отличното приложение за криптиране на gocryptfs за файл с отворен код. Това означава, че всеки файл в обем е криптиран и съхраняван поотделно, така че промяна в един файл не означава повторно качване на цял криптиран контейнер, когато се съхранява онлайн.

Красотата на тази система е, че ако например отворите документ Word, съхраняван в контейнер NordLocker, го редактирате и запишете, тогава промените безпроблемно се записват в криптиран документ.

Това прави NordLocker чудесен избор за безопасно съхраняване на файлове в иначе несигурни услуги за съхранение в облак като Dropbox или Google Drive.

Основно нулиране на паролата

Когато създавате нов акаунт, вие също избирате главна парола, която се използва за криптиране на вашите файлове (вижте техническата сигурност по-долу). NordLocker генерира и ключ за възстановяване, който е достъпен само за вас и е най-добре поддържан офлайн за допълнителна сигурност. Това може да се използва за нулиране на основната ви парола, но проявявайте повишено внимание. Ако загубите основната си парола и ключа за възстановяване, няма да можете да отворите файловете си.

Поверителност и сигурност

компетентност

NordVPN е юридически базирана в Република Панама, а от Общите условия на NordLocker става ясно, че всички правни спорове ще бъдат решавани в тази юрисдикция. В Панама има нецензуриран Интернет и няма вътрешно наблюдение, за което знаем.

Освен това той е извън всяка пряка сфера на влияние на САЩ и нейните шпионски партньори „Пет очи“, въпреки че силно икономическо присъствие може да позволи на САЩ да упражняват косвен натиск върху правителството на Панама, ако пожелаят.

NordVPN призна, че има тесни връзки с литовския доставчик на инфраструктура Tesonet, но точният характер на тази връзка остава неясен.

Политика за поверителност

Понастоящем уебсайтът на NordLocker не разполага с никакви проследяващи, въпреки че политиката му за поверителност му дава голяма свобода за извършване на широко проследяване на посетителите на уебсайтове в бъдеще..

NordLocker осигурява криптиране от страна на клиента, така че разработчиците му нямат достъп до криптираните ви данни, въпреки че някои агрегирани и псевдоанонимни данни за диагностика и употреба се изпращат от приложенията му до Tefincom. Клиентът на Windows има опция да изключи такова споделяне, въпреки че това за съжаление все още не е налице в macOS.

Всички събрани данни могат да се споделят с доставчици на услуги на трети страни, свързани компании и длъжностни лица в съответствие с валидни законови изисквания. Данните на европейските клиенти, разбира се, са защитени от GDPR.

Техническа сигурност

Първото нещо, което трябва да се отбележи е, че NordLocker е патентован софтуер със затворен код. Това означава, че просто трябва да се доверим на неговите разработчици, че това е, което те казват, че е и че не прави нищо, което не трябва. Такава е природата на целия софтуер със затворен код.

NordLocker е сигурен избор за съхранение на файлове, дори в Dropbox и Google Drive

Всички файлове са криптирани от страна на клиента, което означава, че NordLocker осигурява криптиране от край до край. Вие шифровате вашите файлове и само вие или други потребители на NordLocker, с които сте избрали да ги споделяте, можете да ги декриптирате..

Така че дори да ги съхранявате някъде несигурно, като Dropbox или Google Drive, те са сигурни.

Данните са защитени с помощта на AES-256-GCM, а ключовете за криптиране са хеширани с помощта на Argon2. И двете са изпитани и тествани криптографски примитиви. Криптографията с публичен ключ за генерирането и удостоверяването на асиметрични ключови двойки, обаче, става чрез криптография на Елиптична крива (ECC) вместо по-често срещаната RSA.

Как работи NordLocker

Ключовете на шкафчетата никога не напускат вашия работен плот, без да бъдат криптирани с помощта на секретния ви ключ и XChaCha20 шифъра с удостоверяване на Poly1305. Вашият секретен ключ се извлича от вашата главна парола, която се хешира и осолява с помощта на функцията за извличане на ключ Argon2.

Притеснения относно криптографията на ECC

Криптографията на елиптичната крива има голямото предимство, че изисква много по-малки размери на ключовете, но използването им е силно противоречиво.

Неговата съществуваща известна уязвимост към атаки на странични канали и теоретичната й известна уязвимост към квантовите изчислителни атаки са достатъчно тревожни, но още по-притеснителното е колко лесно е да се вмъква задния прозорец в алгоритъма.

Всъщност продължаващите опасения, че е възможно да се вмъкне заден прозорец в алгоритъма за елиптична крива Dual_EC_DRBG, се потвърждават от вътрешни бележки на NSA, изтекли от Едуард Сноудън.

Въпреки подобни опасения, „алгоритъмът като цяло остава доста сигурен“, ако е правилно приложен, което е известен проблем. Като доклад на IASCA за бележките за криптография на Elliptic Curve.

Алгоритъмът като цяло остава доста сигурен:

„С две думи, много неща могат да се объркат, докато се прилага ECC. Има много примери как неуспешната реализация на алгоритмите на ECC доведе до значителни уязвимости в криптографския софтуер. “

И тъй като е от затворен код, просто няма как да разберем колко добре е внедрена криптографията ECC в софтуера NordLocker. Честно казано към NordLocker, видът на атаките, пред които ECC е уязвим, едва ли ще бъде част от повечето модели на заплахи на клиентите му..

Споделяне на файлове

Шкафчетата, папките и отделните файлове (които се преобразуват в Lockers) могат да се споделят с други потребители на NordLocker чрез почти всякакви средства - по имейл, чрез споделена папка Dropbox, на USB стик и различни други методи.

Dropsbox, лого на onedrive, кутия и google

Благодарение на асиметричната криптография с публичен ключ (ECC), само предвиденият получател, идентифициран чрез имейл адреса си, може да отключи шкафчето, използвайки свой собствен частен ключ.

Поради това приемаме, че се изисква някаква форма на централизация, за да се разпространят публичните ключове на клиентите към изпращачите.

Добавете потребителски достъп за NordLocker

Ако това е така, тогава това обяснява защо NordLocker работи по абонаментен модел, а не да се продава като самостоятелен продукт. Но също така повдига въпроси дали NordLocker може да води отчет относно това кой изпраща файлове на кого.

Обслужване на клиенти

Уебсайтът разполага с доста прост FAQ и някои ръководства за отстраняване на проблеми. 24/7 поддръжка за чат на живо е обещана, но не е била налична при писането на този отзив. Вместо това ранните осиновители ще трябва да разчитат на поддръжка по имейл, която вече е налице.

Лесна употреба

NordLocker е наличен за Windows и macOS. Приложението за Windows изисква. Net Framework 4.8, който трябва да бъде инсталиран по време на настройката, ако вече не присъства в системата ви.

Веднъж отворен с основната си парола, контейнер NordLocker действа точно като обикновена папка. Файловете ще се отварят от обичайните им програми и безпроблемно се кодират отново, когато промените се запазят.

NordLocker Folder

За да шифровате файлове, просто ги плъзнете и пуснете в отворен прозорец на шкафче. Ще бъдете попитани дали искате да запазите оригинала или да го преместите само в шкафчето. Можете да добавите потребителски достъп за други клиенти на NordLocker, което е особено полезно за споделяне на шкафчета, които се съхраняват онлайн.

За да съхранявате Locker онлайн, просто го качете в облачната си услуга по избор. Ако съхранявате шкафче в облачната си папка, всички промени, направени във файловете към него, ще бъдат незабавно огледални във вашето облачно хранилище.

Можете също така да споделяте файлове и папки, като ги преобразувате в нови Lockers и след това ги споделяте, според това, което предпочитате. Както вече беше отбелязано, тази функция все още е в творбите към момента на писането.

Споделяне на папки NordLocker

В Windows споделените Lockers просто се запазват, така че трябва да ги споделяте сами ръчно, например като добавите такъв като прикачен имейл. Приложението macOS има малко по-добра интеграция с OS, което позволява автоматично да споделят Lockers, използвайки вградената функция за споделяне на macOS.

Заключителни мисли

NordLocker е много полиран продукт. Изглежда страхотно и предоставя, може би, най-лесният начин, който видяхме да шифроваме файлове локално или в облака и да ги споделяме сигурно с другите.

Не сме убедени, че използването на криптография на кривата Elliptic е най-добрият избор, но иначе техническата сигурност, използвана за защита на вашите данни, е много здрава. Жалко е, че приложението е от затворен код, така че всъщност не можем да видим какво става или колко добре е внедрена сигурността.

Другата ни голяма грижа е ценообразуването. Пространството за приложение за криптиране вече е пренаселено, с множество отлични и напълно отворени възможности. Ще кажем, че никой от тях не е толкова излъскан или универсален като NordLocker, но те са безплатни и с отворен код.

NordLocker не е евтин (особено в сравнение с безплатния) и дори като комерсиален продукт, абонаментният му модел е малко побъркващ за онова, което мнозина биха помислили за самостоятелен продукт, заслужаващ еднократна цена. Но както вече спекулирахме, може да има причини за това.

Би било хубаво да имаме достъп до криптирани файлове от мобилни устройства, но ще бъдем много изненадани, ако приложенията за iOS и Android не работят.

Като цяло смятаме, че NordLocker е много добър продукт, който предлага уникално поемане на криптиране на файлове локално и в облака. Но не е нито безплатен, нито с отворен код.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me