Seafile


Seafile е решение за съхранение и синхронизиране на облак за отворени източници на крос-платформа за самообслужване. С други думи, прилича много на Dropbox или Google Drive, с изключение на това, че имате пълен контрол върху вашия инстантор на платформата. Като такъв, Seafile работи в пряка конкуренция с Nextcloud и Owncloud.

ProPrivacy.com резултат
6 от 10

резюме

Софтуерната система Seafile се предлага в три части: сървърния софтуер, настолния компютър и приложенията за синхронизиране на мобилни устройства и софтуера Drive. Последното е само за настолни компютри и създава виртуално устройство за достъп и качване на файлове, съхранявани на вашия сървър Seafile.

Ценообразуване

Този преглед се занимава със 100% безплатно и с отворен код общностно издание на Seafile. Това е издадено под GNU Affero General Public License v3, с подкрепата на общността, предоставена от форума на Seafile.

Съществува и патентовано издание само за Linux, което включва поддръжка по имейл и някои допълнителни функции, насочени към корпоративните среди.

Ако хоствате Seafile на сървър на трета страна, тогава, разбира се, ще има свързани разходи за наемане на сървър.

Характеристика

 • Междуплатформено синхронизиране с пълна поддръжка за Windows, macOS, Linux, Android и iOS
 • Картиране на виртуално устройство
 • Шифроване от страна на клиента (от край до край)
 • Вградена поддръжка за документи на Wiki
 • Версия на файла и моментни снимки
 • Заключване на файл, за да се предотврати едновременното редактиране на файлове от генериране на конфликти
 • Онлайн редактиране и съавторство
 • Дневник за одит за наблюдение на вашата система
 • Мобилно качване на снимки
 • Споделяне на файлове и контрол на разрешенията
 • Двуфакторна автентификация
 • Вградено сканиране за вируси
 • Поддръжка на WebDAV

От липсата на Seafile е синхронизирането на контакти и календари, въпреки че мнозина считат, че Seafile запазва чистотата си като софтуер за синхронизиране на файлове за функция. Nextcloud, който поддържа тази и други функции, които не се поддържат от Seafile, се счита за прекалено раздут от феновете на Seafile.

Ако имате нужда от синхронизиране на контакти и календар, тогава Radicale или Calendarserver може да се използва заедно с Seafile, за да го предоставите.

За разлика от Nextcloud (тепърва ще преглеждаме Owncloud по време на писането), Seafile е само хостван - независимо дали е на вашия собствен или на трети страничен сървър) Няма партньорски компании, предлагащи напълно хоствани предварително конфигурирани екземпляри на платформата.

Cross-платформа

Приложенията за синхронизация и SeaDrive (вижте по-долу) са достъпни за Windows, macOS и Linux системи. В Linux, GUI версиите на тези приложения (които по същество са идентични с техните колеги за Windows и macOS) са достъпни за Ubuntu, Debian, CentOS и Fedora. Клиентът на командния ред също е достъпен за всички вкусове на Linux.

SeaDrive - виртуално картографиране

Вместо да осъществява достъп до качените файлове чрез клиента за синхронизиране на работния плот, приложението SeaDrive за Windows, macOS и Linux монтира вашата папка SeaDrive като устройство за лесен достъп. Това не добавя основна функционалност към обикновения клиент за синхронизиране (който също не автоматично синхронизира файлове локално), но предоставя удобен алтернативен метод за достъп до вашите файлове.

Вградена поддръжка за документи на Wiki

Можете да запишете и редактирате Wiki документи в библиотеката, като използвате вградения редактор на WYSIWIG Markdown. Те могат безпроблемно да се свързват с файлове, съхранявани вътре в библиотеката, като по този начин премахват основата на много традиционни Wiki системи - ограничения в размера на прикачените файлове.

Версия на файла и моментна снимка

Всеки път, когато промените файл в синхронизирана библиотека, се създава нов файл. Оригиналният файл се съхранява и може да бъде достъпен винаги, когато пожелаете. Ако станете жертва на атака, използвана от компютър, можете просто да възстановите версиите на вашите файлове преди атака. Версията също е полезна само за достъп до по-ранни чернови на вашата работа.

История на версиите на морските файлове

В допълнение към проста версия на файла, Seafile прави моментна снимка на цялата ви библиотека всеки път, когато направите промяна в тази библиотека. Това означава, че всички файлове могат да бъдат възстановени, а не само тези, които са променени.

морска снимка снимка на файлове

Миналите версии на файловете и моментните снимки са достъпни само през уеб интерфейса, където можете също така да определите колко отдавна се съхраняват минали версии на файлове във всяка библиотека (измерено в дни).

Онлайн редактиране и съавторство

Файлове (включително файлове на Microsoft Office) могат да бъдат създадени, редактирани и съвместни чрез интеграция с Microsoft Office Online Server, OnlyOffice или Collabora Online сървър. Това, разбира се, изисква някои настройки за разгръщане.

Уеб клиентът Seafile също включва вградена поддръжка за предварителен преглед на различни видео, аудио, PDF, изображения и текстови файлови формати.

Мобилно качване на снимки

Приложенията за Android и iOS ви позволяват автоматично да качвате снимки и видеоклипове в избрана от вас библиотека. Можете да качвате само през WiFi или също да използвате мобилни данни и можете да разрешите на приложението да отгатне албумите на камерата или да ги изберете сами.

Избор на албуми в морски файл

Споделяне на файлове и контрол на разрешенията

Файлове и папки могат лесно да се споделят от некодирани библиотеки чрез URL или „вътрешна връзка“. Това позволява на други членове на екипа на Seafile да отворят връзката в настолния клиент. Шифрованите файлове и папки могат да се споделят само чрез „вътрешна връзка“.

споделям моята библиотека на морски файл

Можете да защитите паролите за споделяния и да зададете ограничение на изтичане на срока на връзките. Корпоративните клиенти имат някои допълнителни опции за по-фини акции.

моята библиотека на морски файл

Двуфакторна автентификация (2FA)

Двуфакторното удостоверяване е лесно активирано, което изисква използването на Google Authenticator (или вероятно всяко друго приложение за удостоверяване на OTP) за влизане в акаунти. Seafile също поддържа 2FA чрез услугата Twilio.

Поддръжка на WebDAV

Когато се разгръща, поддръжката на WebDAV ви позволява да синхронизирате данни с приложения с активирана WebDAV. Както вече беше отбелязано, няма CalDAV или CardDAV поддръжка за синхронизиране на календари и контакти

поверителност

Една от основните причини да използвате самостоятелно хоствано решение като Seafile, а не напълно хоствано решение, като всяка обикновена услуга за синхронизиране на файлове или услуга за архивиране в облак, е, че имате пълен контрол над собствените си данни.

Можете да инсталирате сървърния софтуер на Seafile на хардуер, който физически притежавате, или на наето сървърно пространство.

компетентност

Ако инсталирате Seafile на наето сървърно пространство, по принцип данните, съхранявани там, подлежат на законите и операциите за наблюдение се практикуват в страната, на която се основава сървърът и / или операторът на сървър..

Seafile предлага обаче незадължително силно криптиране от край до край, така че вашите данни са сигурно криптирани, преди да бъдат качени на сървъра. Това означава, че не може да бъде достъпна от страна на сървъра от трета страна, което прави притесненията относно юрисдикцията по-скоро без значение.

Техническа сигурност

По подразбиране библиотеките не се кодират в покой, но могат да бъдат. Това криптиране се извършва от страна на клиента. Данните в покой се криптират с помощта на AES 256-CBC и се закрепват с ключов файл.

Ключовият файл се криптира с парола и AES-CBC шифър, преди да бъде изпратен и съхранен на сървъра. Ключова двойка също се създава от самата парола, като се използва PBKDF2 с 1000 повторения на SHA256. Тази двойка за шифрована парола е необходима за декриптиране на шифрования ключ на ключ, който след това се използва за декриптиране на вашите данни.

Ако извършвате криптиране / дешифриране в работния плот или мобилни приложения, паролата никога не напуска вашето устройство. Когато използвате клиента (Seahub), обаче, хеширана версия на вашата парола се съхранява от страна на сървъра за един час.

Това очевидно не е толкова сигурно, колкото паролата никога да не напуска вашата система, но тъй като запаметената парола се хешира с помощта на PBKDF2 с 1000 повторения на SHA256, въпреки това е доста сигурна. И, разбира се, имате контрол над сървъра, така или иначе.

Струва си да се отбележи, че съдържанието на файловете е криптирано, но имената на файловете и структурата на директория не са.

Данните в транзит трябва да бъдат защитени с HTTPS, въпреки че, тъй като сте самостоятелно хостинг, ще трябва да получите сертификат за SSL, подписан от сертифициращ орган и да конфигурирате това в системата на вашия сървър за себе си.

Разбира се, данните в криптирани папки ще останат криптирани, дори ако процесът на прехвърляне не е защитен.

поддържа

Първият ред за поддръжка е наскоро актуализирано и разширено онлайн ръководство. Това съдържа много информация, включително подробни ръководства за настройка.

Въпреки това срещнахме проблеми, които не са обхванати от ръководството, в което влизат форумите на активните общности. Въпреки това, досадата е, че повечето връзки в теми от минали форуми се отнасят до старата версия на ръководството и следователно вече не са полезни.

Лесна употреба

Настройвам

За да използвате Seafile, първо трябва да хоствате един екземпляр от неговия сървър. Това може да се направи в общ Linux и Raspberry Pi по много начини, но за домашни потребители (фокусът на тази статия) се препоръчва да се внедрят в Linux с помощта на SQLite. Всичко това е добре и добре (и е доста лесно), с изключение на това, че инструкциите за внедряване на HTTPS са достъпни само за методите Nginx или Apache.

Ръководството също препоръчва разгръщането с помощта на родния клиент на Windows, но не са предвидени връзки за това. При по-нататъшно разследване това е така, защото софтуерът за сървър на Windows вече е оттеглен и няма да бъде поддържан в бъдеще, въпреки че ако ловите достатъчно силно, той все още е наличен.

Изчерпателни инструкции за настройка са предоставени за всички поддържани платформи, въпреки че трябва да се каже, че независимо коя платформа сте избрали това наистина е работа за по-опитни компютърни техници и ентусиасти.

Инструкциите са предоставени в Ръководството за Seafile за разрешаване на HTTPS на Linux сървъри с помощта на Nginx или Apache, но те предполагат, че сте разгърнали Seafile с помощта на тези платформи. Ако го разгърнете с помощта на SQLite, Docker или в Windows, далеч не е ясно дали е възможно дори да активирате HTTPS.

Налични са редица ръководства онлайн за разрешаване на HTTPS за Seafile Windows Server с помощта на пакета Microsoft IIS, но всички те са на доста години.

Уеб интерфейсът

Уеб интерфейсът е основното средство за достъп и управление на вашите файлове и за администриране на настройките на вашия акаунт.

папки с морски файлове

Можете да създавате нови библиотеки, да изтегляте файлове или да изтегляте и изтегляте и изтегляте в библиотеки.

файлове за плъзгане и пускане на морски файлове в библиотеки

Приложенията за синхронизиране на работния плот

Приложенията за синхронизиране на данни са почти идентични в Windows, macOS и Linux. За разлика от Dropbox или Google Drive, файловете, синхронизирани с вашия сървър, не се синхронизират автоматично локално с други устройства.

синхронизиране на приложения в морски файл

Можете да синхронизирате всяка папка в системата си, като я плъзнете и пуснете на клиента, където можете да преглеждате, управлявате и споделяте файлове.

SeaDrive

Една от най-полезните характеристики на Seafile е възможността за създаване на виртуални дискове в Windows, macOS и Linux. Те се държат като обикновен локален диск, с изключение на това, че данните, съхранявани в тях, се запазват на вашия сървър Seafile.

морски диск на mac OS

Икона до всеки файл показваше състоянието му: само в облак, изтеглено или частично изтеглено (за папки).

Мобилните приложения

Приложенията за Android и iOS са много сходни. И в двете приложения можете да преглеждате, управлявате и изтегляте файлове, синхронизирани с вашия облачен сървър.

Морски файл мобилно приложение

В Android е възможно да качите всеки файл на устройството си, въпреки че сме малко разочаровани да отбележим, че не е възможно автоматично да се синхронизира папките. В iOS сте ограничени да качвате снимки и видеоклипове.

снимки на морски файл

И двете приложения поддържат автоматично качване на снимки и видеоклипове.

Заключителни мисли

При използване Seafile работи много добре и приветстваме факта, че файловете, синхронизирани в облака, не се синхронизират автоматично на всички свързани машини. Интерфейсът му е интуитивен и лесен за използване, а приложенията му са много гладки. Особено ценим силната поддръжка за Linux с GUI версии както на софтуера Sync, така и на SeaDrive.

Малко сме разочаровани обаче, че не можете автоматично да синхронизирате папки от устройства с Android (функция, за която знаем, че iOS никога няма да поддържа).

Разбираме защо хората харесват факта, че Seafile избягва пълзенето на мисията, но ние пропускаме календар и синхронизиране на контакти. Знаем, че това може да се постигне с помощта на друг софтуер, наред с Seafile, но това изисква допълнително внедряване на ниво сървър.

Което ни води до голямото препятствие с разполагането на Seafile. За разлика от Nextcloud, за случайния потребител няма налични хоствани опции. Seafile е само хоствано решение за съхранение в облак. Което означава, че е необходимо доста технически познания, за да се настрои всичко това. Особено, ако искате да осигурите връзката с HTTPS.

Ако имате ноу-хау, тогава Seafile е елегантно, безплатно и сигурно облачно хостинг решение (ако приемем, че разполагате HTTPS и използвате e2e криптиране. В противен случай вероятно ще има по-добра облачна услуга за вас.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me