Cake Web Browser


Cake Web Browser е алтернатива за мобилни браузъри на Chrome, Firefox или Safari, за които се твърди, че са създадени от самото начало с поверителност. За първи път стартира през 2016 г. от разработчици със седалище в САЩ.

ProPrivacy.com резултат
7.5 от 10

резюме

За разлика от търсачките, базирани на поверителност, които работят в рамките на съществуващия ви браузър - Cake предоставя самостоятелен интерфейс, който е специално създаден да даде на потребителите допълнителна функционалност и напълно интегрирана поверителност.

Браузърът Cake е интересно предложение, тъй като експертите по-рано изразиха опасения относно възможността Chrome да изпрати телеметрия обратно до Google - дори когато потребителите се отклоняват от търсачката на Google.

Имайки това предвид, решихме да разгледаме по-отблизо този браузър, за да видим дали неговите функции всъщност си струват да се откажете от други обичайни браузъри за.

Браузър за торти

Браузър за торти - Преглед

Вашият уеб браузър е вашата входна точка за интернет. Поради тази причина, как браузърът ви се държи и третира данните, може да има значителен ефект върху цялостната ви поверителност.

По дизайн уеб браузърите са склонни да съхраняват историята на вашите уеб браузъри, така че лесно да се върнете на страница, която сте посетили преди. Те също така позволяват на фирмите да оставят бисквитки зад себе си, така че да могат да ви проследят, ако се върнете на техния сайт.

Cake Web Browser е насочен към мобилното пространство, като обединява съществуващи и нови функции

Тези видове функции на браузъра осигуряват допълнителна функционалност и лекота на използване. Те обаче имат и сериозни недостатъци на поверителността - поради което много потребители се обръщат към разширения като Badger за поверителност, Ghoster и Adblock Plus, за да предотвратят нежелани скриптове, да блокират проследяването и бисквитките и да предотвратят показването на реклами..

Ползата от този вид блокиране е не само по-доброто уединение, но и по-гладкото изживяване. В края на краищата блокирането на тонове съдържание, което не ви интересува, може да намали времето за зареждане на страниците и да затрупа екрана ви.

Преди това Firefox беше най-популярният браузър за постигане на по-добра поверителност онлайн. Сега обаче уеб браузърът Cake е насочен към мобилното пространство, като обединява съществуващи и нови функции, опитвайки се да предостави на потребителите повече контрол върху своите данни и по-добро преживяване при сърфиране.

Мобилно приложение Cake Browser

Характеристика

 • Приложения за iOS и Android
 • Анонимно сърфиране
 • HTTPS навсякъде
 • Вграден анти-проследяване и блокиране на реклами
 • Функцията „Не проследявайте“ информира уебсайтове, които не искате да бъдете проследявани
 • Защита на парола - включете защита на паролата за вашия браузър
 • Часова бомба - затваряйте частните раздели автоматично след определен период от време или когато затворите браузъра
 • Групово търсене - прекарайте пръст през резултатите от множество услуги за онлайн търсене
 • Абонирайте се и следвайте уебсайтове от браузъра Cake
 • Прекарайте пръст през резултатите от търсенето, за да посетите всяка страница и директно да оцените резултатите от търсенето
 • Тъмна тема, светла тема или автоматично, която превключва между тях в зависимост от времето на деня
 • Изберете от различни търсачки, включително DuckDuckGo

Настройвам

Изтеглянето и инсталирането на Cake е лесно. Това изисква малко над 10 MB пространство, което означава, че няма да остави масивен отпечатък на вашето устройство. След като е инсталирано, приложението ви дава кратка стъпка, която ви позволява да усетите какво се предлага.

Добре дошли в браузъра за торти

След въвеждането потребителите се посрещат от началния екран. За разлика от други браузъри, които просто зареждат предпочитаната от вас начална страница, вие получавате това, което най-добре може да бъде описано като резен торта.

Cake браузър домашно pahe

Получавате персонализирано изображение в горната част на екрана, което може да бъде променено, като кликнете върху иконата за настройки в горния десен ъгъл. Тук можете също да настроите всички важни функции за поверителност и сигурност, като например защита на паролата. Както можете да видите, началната страница е жизнена, а естетиката ни напомня за разминаване между Safari и Chrome.

За потребителите на Android има нещо за Cake, което носи усещане за изтънченост и това може да се хареса на желанията за подобно на iOS преживяване.

След това натискаме зъбната настройка в горния десен ъгъл, за да настроим основните функции за поверителност.

Настройки на браузъра за торти

Първо, зададохме Cake само на HTTPS. С това активирано, браузърът отказва да отваря всякакви защитени от HTTPS уебсайтове. Това е чудесно, особено за хора, които правят много случайно търсене в Интернет и пазаруване - което може да ви накара да се натъкнете на извратени уебсайтове.

След това задаваме парола. За да направите това, просто въведете щифт два пъти. От този момент нататък ще ви трябва паролата, за да отворите приложението. Това не позволява на никого да има достъп до вашата история, запазени акаунти и пароли. Това е полезна и уникална функция за защита, която препоръчваме да използвате - в случай че вашето устройство някога попадне в грешни ръце.

Блокирането на изскачащи прозорци и блокирането на реклами са активирани по подразбиране и ви препоръчваме да ги оставите включени, за да получите най-доброто изживяване. Същото важи и за функцията „Не проследявайте“.

Кликването върху „VPN“ ви служи за реклама на VPN доставчика TunnelBear, която отбеляза респектиращи 8,5 от 10 в нашия преглед. Все пак това не е най-доброто от всеки участък от въображението и си струва да се отбележи, че Cake ще работи с всеки VPN. TunnelBear просто получава светлината на прожекторите благодарение на маркетингова сделка с разработчиците.

Кликването върху търсачката ви позволява да изберете любимата си търсачка. Сред опциите са Google, Yahoo (DDC) и Bing. Тъй като сме запалени поверителността - избрахме DuckDuckGo.

Опция за търсачка

За тези хора, които искат да запазят данни на план за мобилен телефон, възможността е да се спре Cake от предварително зареждане на уебсайтове на заден план. Това е чудесен начин да гарантирате, че изтегляте само данните, които всъщност се нуждаете. Наистина, това ще забави преживяването малко, което означава, че хората със загриженост за данните може да се окажат по-добри да се придържат към традиционен браузър.

От друга страна, интегрираното блокиране на реклами ще намали ненужните данни - така че има аргумент както за, така и против. Решихме да настроим Използване на данни настройка на „само за WiFi“, за да гарантираме, че получаваме възможно най-удобно преживяване на данните.

Лесно използване

Браузърът Cake революционизира начина, по който извършвате търсения, като ви позволява да прекарвате бързо през резултатите от търсенията в мрежата, без да се налага да тъпчете в резултатите от търсенето. Дали това ви харесва е лично - и до голяма степен зависи от това дали се наслаждавате на традиционния метод за сканиране на резултатите от търсенето и сами да изберете страницата, което е опция.

Едно нещо, което си струва да се има предвид, е, че това е браузър само за мобилни устройства, а опитът е насочен специално към мобилните потребители.

Тествахме Cake на Android и iOS и той със сигурност променя вашето сърфиране. Cake представя резултатите от търсенето в напълно зареден формат на картата, така че да имате директен достъп до съответните резултати. В допълнение, той постоянно зарежда следващите два резултата на заден план, така че бързо да преминавате през тях. Това е чудесно за хората, които обичат да преглеждат резултатите, за да видят дали страниците са подходящи. Това обаче може да не е най-доброто нещо за поверителност (повече за това по-късно).

Също така си струва да се има предвид, че Cake е създаден да дава предпочитания на страници с по-бързо време за зареждане. В резултат Cake леко изкривява резултатите от търсачките, предоставени от роботите на Google. Това потенциално може да повлияе на качеството на първоначално заредените страници, което може да не се хареса на всички.

Като цяло установихме, че опитът е добър и тортата изглежда добре подходяща за сърфиране в интернет, докато пазарувате - или за развлекателни цели. Въпреки това, за всеки, който прави по-сериозни изследвания, традиционният браузър може да остане благоприятен.

Курация на съдържанието

Където Cake превъзхожда в начина, по който лекува съдържанието и ви позволява да персонализирате резултатите. Тортата е предназначена да задоволи личните ви нужди, но и да ви даде съвети за това, което може да искате да видите.

Например, когато стартирате приложението, той ви предоставя списък с най-важните пет търсения за деня. Дали това ви харесва зависи от това дали харесвате наблюдението на тенденциите.

следвайте съдържание на уебсайтове

Функцията за следване на сайта ви позволява да добавяте страници към началната си страница, а това със сигурност добавя слой за персонализиране, който трябва да се хареса на всички. Единственият потенциален недостатък е, че можете да се забиете в ниша, създадена по ваше желание и да се окажете по-малко вероятно да се натъкнете на нови неща. Наистина, тук може да се окаже полезна тенденцията.

По време на търсенията е възможно да персонализирате първо уебсайтовете, на които се обслужвате. Например, ако предпочитате да ви се показват резултати от търсенето от eBay, а не от Amazon първо - можете да промените това в резултатите на прекарване надолу след търсене и това ще се придържа от този момент нататък.

Групи

Функцията за групово търсене е като раздели, които получавате при търсене с Google, което ви позволява да групирате търсенията, така че да получавате резултати като видеоклипове, изображения или пазаруване. Това групиране в комбинация с функцията за прекарване на пръст носи със себе си спокойно усещане за контрол. В резултат на това всеки, който прекарва много време в търсене на конкретни типове съдържание, може да поиска да опита на Cake.

запазване на съдържателни групи

следното

От момента, в който правите търсене, започва преживяването. Прекарването на ляво разкрива първия резултат от търсенето. Ако този резултат не е това, от което се нуждаете, просто трябва да продължите да плъзгате наляво.

Когато попаднете на уебсайт, който ви интересува, можете да щракнете върху следващ, за да го добавите към началната си страница. Харесва ни фактът, че уебсайтовете, които са идвали преди и след, са изброени в горната част на страницата, тъй като това ви позволява да следите уебсайтове, докато прекарвате пръст през тях.

бутон, за да следвате група със съдържание

Категории

Върнете се на началната страница, щракването върху категории ви позволява да търсите в уебсайтове чрез групови заглавия. Те са разделени на осем категории, състоящи се от Новини, Технология, Спорт, Игри, Забавни, Филми, ТВ и музика, Мода и стил и Пътувания.

Търсете уебсайтове чрез група съдържание

На пръв поглед тази функционалност изглежда полезна. Подсекциите обаче не могат да се търсят поотделно и това, което е там, може изобщо да не ви хареса - така че е напълно potluck.

От друга страна, след като използвате Cake за няколко дни, ние имаме усещането, че колкото повече използвате браузъра и се запознаете с него, толкова по-вероятно е да се възползвате от него.

поверителност

Решихме да разгледаме по-отблизо функциите за поверителност, за да видим дали можем лесно да ги забележим в действие. Посетихме няколко уебсайта, за които знаем, че обслужват много реклами и получихме безпроблемно изживяване. Статии на Forbes, които обикновено са пълни с реклами, нямаха никакви.

След това отидохме на популярен уебсайт за стрийминг и Cake блокира всички изскачащи прозорци, които обикновено се сервират. Въпреки това удобство, някои потоци няма да се заредят, защото няма да работят с активирани рекламни блокери. Това е лек недостатък, който ще изпитате, ако сърфирате в мрежата с активирани всички функции за поверителност на Cake.

Същото важи за всички сайтове, които нямат SSL сертификат; Принуждавайте HTTPS ще спре тези страници да се зареждат. Ако се доверите на сайт, който не е HTTPS, винаги можете да го деактивирате за момент. Препоръчваме обаче да го оставите включен, защото това ще спре данните ви да бъдат жертви от атаки на Man-in-Middle и ще ви попречи да се спънете в потенциално злонамерени или компрометирани сайтове.

За всеки, който иска да разглежда частно, е наличен еквивалентът на Google Incognito. За да отворите частен прозорец за сърфиране, щракнете върху Tabs в долния десен ъгъл на началната страница. Това ще гарантира, че всички страници, които посещавате, не се добавят към вашата история. Освен това можете да зададете „бомба със закъснител“ на частния раздел, така че тя да се затвори автоматично, ако оставите приложението неактивно в продължение на три минути.

Режим на поверителност

Функцията „Не проследявайте“ (DNT) на теория е добра и добра, но си струва да се отбележи, че докато някои големи уебсайтове (Reddit, Twitter, Pinterest, например) се ангажират да спазват DNT заявките, повечето рекламодатели напълно я игнорират. Това е масово ограничение на DNT, което означава, че няма да работи толкова ефективно, колкото разширенията за проследяване, като например Badger за поверителност (който е наличен в браузъра Firefox за Android).

В много отношения DNT ви дава невярно чувство за сигурност, тъй като всъщност не спира проследяването от появата. Освен това тази функция не е нищо особено. Както Chrome, така и Firefox имат DNT, което означава, че това всъщност не е функция, за която си заслужава да се хвалите.

Напред проверихме политиката за поверителност на Cake, за да видим какво твърди фирмата с данните. Като цяло правилата изглежда добра, дори стига до предупреждение на клиентите да използват VPN, ако искат да отделят IP адресите си от заявките за търсене, които правят..

Това е важно, тъй като заявките могат да бъдат проследени до IP адреса на потребителите, дори и при търсене в частен режим. Нещо повече, въпреки че местната ви история няма да съхранява посетени страници в частен режим - вашият интернет доставчик все още може да проследява всички страници, които посещавате.

В действителност, освен ако не използвате VPN, Cake потенциално навреди леко на личната ви информация: Обикновено, когато използвате търсачка, вашият интернет доставчик не може да види отделните търсения, които правите поради криптирането на HTTPS на страницата. Въпреки това, тъй като браузърът Cake автоматично зарежда три страници в момент, когато извършвате търсене, това предоставя на вашия интернет доставчик повече данни от обикновено; което би могло да използва, за да разбере търсенията ви, докато ги правите.

Също така забелязахме, че Cake признава, че приспособява реклами, използвайки думите за търсене в нормален режим:

„В нормален режим на сърфиране, Cake може да изпрати думи за търсене на партньор, който връща съответните спонсорирани резултати (Cake не прави тази заявка в частен режим).“

И Cake разкрива, че вашият IP адрес може да бъде препратен към търсещите машини, които използвате. По този начин, докато Cake не ви проследява, той не приближава вашите заявки за търсене - което означава, че Google все още може да създаде база данни за вашите търсения заедно с вашия IP адрес:

„Дори когато от нас се изисква да предаваме вашия IP адрес в уеб заявки за уебсайтове, които посещавате или избраните от вас търсачки (IP адресът е важен технически елемент за уебсайтове и търсачки), ние никога не свързваме този IP адрес с каквото и да е търсене или история на сърфиране и ние никога не го свързваме с вашето име, имейл адрес или друга лична информация, идентифицираща без ваше знание и съгласие. “

В резултат на това ще трябва да се придържате към използването на частна търсачка в допълнение към браузъра за торти, за да спечелите непромокаемостта на личния живот.

заключение

Докато Cake със сигурност предоставя различно изживяване, идеята, че по някакъв начин е по-частна от другите браузъри, изглежда нещо като грешка. Повечето от функциите за поверителност, които Cake има, са достъпни във Firefox. Така че, освен ако не харесвате конкретно защитата с парола или функцията „Time Bomb“, тук няма какво да се обърнете.

Вграденото блокиране на реклами и блокирането на изскачащи прозорци е добро, но тези функции могат лесно да се добавят към Firefox или Chrome, като се използват разширения, които ви дават още по-добри резултати. Макар и да признаваме, че напълно без рекламното изживяване, което получавате с тортата направо извън кутията, е по-добро от това, което търсите в отделни търсачки - и това определено си заслужава да дадете шанс на Cake.

Един недостатък е, че понастоящем не можете да добавяте разширения за поверителност като Badger за поверителност, Ghostery или uBlock Origin към тортата, което означава, че не можете да блокирате скриптове или да блокирате проследяването напълно.

Този браузър е за предпочитане за тези, които не обичат непрекъснато да скачат напред и назад между уеб страници и резултати от търсенето. И за хората, които използват браузъра си предимно за пазаруване и развлечения - този браузър ще създаде забавно мобилно изживяване.

В заключение, Cake ще бъде изключително личен избор в зависимост от това какво търсите в браузър. Ако обаче това, което търсите, е непромокаемото поверителност и сигурността в мрежата, изглежда по-добре да се придържате към използването на Firefox с избор на разширения от най-високия клас.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me