W10Privacy


ProPrivacy.com Markah
8 daripada 10

Ringkasan

W10Privacy
adalah alat anti-mata wang percuma untuk Windows 10, yang direka oleh pemaju Jerman Bernd Schuster. Aplikasi intuitif adalah satu fail executable tunggal yang dirancang untuk meringankan kesakitan yang disebabkan ketika menggunakan Windows 10, yang memungkinkan pengguna mengubah pengaturan privasi, memblokir iklan dan menonaktifkan fitur Pembaruan Windows dengan klik beberapa tombol.

Suka

  • Percuma
  • Tiada pemasangan
  • System restore point prompt sebelum menggunakan
  • 7 bahasa
  • Kategori
  • Cadangan cahaya lalu lintas
  • Memudahkan navigasi Editor Registry
  • Pelbagai pilihan privasi

Tidak suka

  • Tiada bar carian untuk mencari pilihan lebih cepat
  • Antara muka pengguna boleh menjadi bersih untuk mengelakkan kekeliruan

ciri-ciri

Tiada Pemasangan

Setelah dimuat turun, W10Privacy tidak semestinya perlu memasang untuk berfungsi. Hanya boot fail boleh laku dalam mod pentadbir dan biarkan ia mengakses Editor Pendaftaran untuk mendapatkan fungsi penuh. Dari sana, perisian berfungsi sebagai satu-stop-shop untuk menyesuaikan semua tetapan yang dinyatakan di atas tanpa perlu menyelam ke dalam berbilang menu atau risiko mengubah sesuatu yang tidak boleh diubah.

Catatan

Windows Defender sering menawar W10Privacy sebagai tidak selamat dan meminta anda untuk membatalkan muat turun. Ini adalah bendera palsu, kerana W10Privacy sangat tidak berbahaya. Cukup klik "maklumat lanjut" untuk membuat "Jalankan" butang muncul.

Windows Protect PC

Pulihkan Semula Point

Walaupun boleh dilakukan pada Windows 10, melintasi Registry Windows 10 secara manual sering boleh menjadi cabaran bagi pengguna kasual. Keutamaan tersembunyi di dalam kebanyakan menu drop-down yang sering mengandungi terminologi yang tidak dikenali dan mengubahnya kadang-kadang boleh membawa kesan yang tidak dapat dijangka.

Pulihkan segera

Mujurlah, seperti yang disyorkan apabila menyentuh Editor Registry, W10Privacy secara automatik meminta pengguna untuk membuat titik pemulihan yang kemudiannya boleh digunakan untuk menetapkan semula perubahan sekiranya ada masalah.

Pilihan Privasi Berkodanan Warna

Pendirian default Microsoft terhadap perlindungan dan pengumpulan data telah dipertanyakan pada tahun-tahun kebelakangan ini, meninggalkan pengguna untuk menyaring menu tak berkesudahan dan jargon rumit secara manual untuk mencapai tahap privasi yang dapat diterima. W10Privacy menawarkan 316 pilihan dalam merangkumi 16 kategori, terdiri daripada Privasi, Aplikasi, Telemetri, Carian, Rangkaian, Explorer, Perkhidmatan, Edge, Internet Explorer, OneDrive, Tugas, Tweak, Firewall, Aplikasi Latar Belakang, Aplikasi Pengguna, dan Sistem- Apps.

pilihan privasi berkod warna

W10Privacy membanggakan diri untuk diakses oleh semua tindakan yang disyorkan pengekodan warna berdasarkan kesan sampingan mereka kepada sistem. Menggunakan struktur cahaya lalu lintas, hijau bermaksud pengguna boleh mengubah tetapan dengan hampir tidak ada kejatuhan yang ketara di luar kehilangan fungsi langsung opsyen. Kuning, atau ambar, disarankan secara kondisional, menghendaki pengguna melihat pilihan yang akan diubah sebelum mengesahkan apa-apa perubahan. Tetapan yang disyorkan terhad diserlahkan dengan warna merah, dan berpotensi memberi kesan negatif terhadap sistem jika diubah dari keadaan lalai mereka.

Penjelasan

Istilah ini tidak ramah kepada pengguna tanpa pengalaman, tetapi W10Privacy menghuraikan dan menjelaskan apabila kursor beralih ke pilihan. Pilihan ini juga disusun mengikut kategori, yang terdiri daripada Privasi, Aplikasi, Telemetri, Carian, Rangkaian, Explorer, Perkhidmatan, Edge, Internet Explorer, OneDrive, Tugas, Tweak, Firewall, Aplikasi Latar Belakang, Aplikasi Pengguna, dan Sistem-Aplikasi. Ini menjadikan pilihan lebih mudah untuk dilayari, tetapi kelihatannya tidak ada fungsi Carian untuk mencari pilihan tertentu dengan lebih cepat.

Melumpuhkan Kemas Kini Windows pada Windows 10 Pro / Enterprise

Microsoft telah dibelasah kerana pendekatan kuat untuk mengemas kini Windows 10, dengan patch sering menangkap pengguna pada masa yang sukar. Dalam ingatan baru-baru ini, kemas kini Windows 10 juga menimbulkan risiko kerana pengguna kehilangan sejumlah besar data kerana kesalahan pada sisi penerbit. Malangnya, pengguna Windows 10 Home terjebak dengan penangguhan terbina dalam, tetapi pengguna Pro dan Enterprise boleh menggunakan W10Privacy untuk membolehkan pengguna melumpuhkan Pembaruan Windows tanpa menyelam ke dalam menu.

Sudah tentu, ini memberikan risiko keselamatan yang berpotensi kerana Microsoft tidak lagi mampu menambal kelemahan yang diketahui. Mereka yang menggunakan pilihan ini disyorkan untuk terus mengemas kini secara manual, dan bukannya tertinggal.

Melumpuhkan dan Memadamkan Aplikasi Microsoft

Microsoft menghantar Windows 10 dengan jumlah aplikasi pihak pertama yang mengejutkan. Sekiranya ia belum disediakan, seperti perkhidmatan awan OneNote, aplikasi permainan Xbox, Muzik Groove, Kamera, dan Peta, Microsoft cuba menjualnya kepada anda dalam bentuk Office atau App Store Windows. W10Privacy membolehkan pengguna untuk melumpuhkan atau menyahpasang aplikasi Windows 10 di klik pada butang.

Kenapa anda perlu menyesuaikan tetapan privasi di Windows 10?

Microsoft telah menerima banyak kritikan untuk menjadikan Windows 10 menjadi perkhidmatan dan bukan produk, mengenakan sedikit batasan pada data yang dikumpulnya secara lalai. Ia melakukan ini dengan nama pengalaman yang lebih peribadi, tetapi ini membolehkan satu syarikat untuk mengkompilasi profil rumit pada banyak individu.

Beberapa usaha telah menerima publisiti yang negatif sejak ia memulakannya, seperti program Peningkatan Pengalaman Pelanggan Windows dan ID pengiklanan, tetapi yang lain kurang banyak di hidung. 'Aplikasi telemetri' dan 'sejarah aktiviti' membolehkan syarikat mengesan penggunaan aplikasi, tapak web yang dilayari dan fail yang diakses. Walaupun Windows sentiasa menyimpan tab pada lokasi sistem menggunakan perisiannya, Windows 10 mempunyai tabiat merakamkan pengiktirafan ucapan dan tulisan tangan di mana berkenaan untuk mengenal pasti pengguna dengan lebih baik.

Ciri-ciri yang berguna juga telah diketahui untuk membantu membuat profil pengguna Windows 10. Walaupun laporan ralat adalah jurutera untuk mendiagnosis dan membetulkan masalah dengan tepat pada masanya, mereka juga boleh memberikan akses kepada pelbagai data peribadi dari perkakasan dan perisian ke penggunaan.

Pemikiran terakhir

Pengaturan lalai di Windows 10 adalah mimpi ngeri mutlak untuk privasi yang sedar dan, oleh karenanya, harus disesuaikan jika pengguna ingin menghindari Microsoft membina profil mereka. W10Privacy adalah aplikasi anti-mata yang hebat yang membuat perjalanan Registry Editor lebih kurang daripada tugas dan kurang ketara bagi pengguna kasual yang baru ke tempat kejadian. Dicipta oleh pemaju tunggal, permohonan itu sepenuhnya bebas dengan pilihan untuk mendermakan kepada Schuster di sudut kanan bawah.

Sistem lampu lalu lintas dan maklumat tambahannya amat dialu-alukan, tetapi ia merupakan jumlah yang tidak dapat dikesan yang mudah dicapai oleh pilihan yang membuat W10Privacy menonjol. Malangnya, ini bertindak sebagai pedang bermata dua kerana ia menjadikan kekurangan fungsi carian semua lebih ketara. Namun, lebih baik untuk mempelajari cara anda mengelilingi aplikasi dengan banyak pilihan daripada menggunakan pesaing yang tidak menawarkan cukup banyak untuk wang anda.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me