Чини се да миленијумима није стало да Фацебоок и друге компаније прикупе своје податке ради зараде. Барем је то претпоставка недавног мишљења у Нев Иорк Пост-у. То сугерише да се миленијалци приписују чињеници да, да би се стекле многе предности које пружа нови свет технологије, мора да буде жртва. Ако сте миленијум, занимало би ме ваша реакција на ову премису и остале који следе.


Миленијуми изгледају пријатније са схватањем да ако је производ бесплатан, ви сте производ и дозволите себи да буде „отворена књига“ за све. Као што ће бити откривено касније, у мишљењу се сматра да то не важи за претходне генерације које изгледају више чуване својом приватношћу. Наравно, претходне генерације су имале мање претњи својој приватности, заједно са знатно мањом доступношћу информација, забаве и комуникације (само да набројимо неколико).

Дакле, није нужно фер издвојити милениле као да су неки ванземаљци. Иако, попут ванземаљаца, они долазе и живе у различитим светима до својих претходника. Мислим, спаљивање књига није постојало пре штампања књига Гуттенбергове штампарије и није било потребе за склоништима за испадања док свет није нестао. У ствари, можете направити случај да се опасни, луди свијет који је пренио миленијима и који они сада насљеђују, може у поређењу са њима учинити да јавности буду изложени особни подаци. Да и не спомињемо да је интензивно бављење друштвеним медијима и слично потребно скретање са савременог живота!

Осим тога, нико није претпоставио пре неких петнаест година да ће се спавачка соба Марка Зуцкерберга из спаваонице претворити у бејзмот пословног модела какав је данас - препун његових инвазивних алгоритама. Ко је могао замислити да компаније на друштвеним мрежама могу научити наше политичке склоности, наше симпатије и несвиђања, наше вјерске припадности и наше сексуалне оријентације и покорности? Ако ја или неки други правни или орган за спровођење закона желим да пратим своје активности одређеног дана - то је лако и лако доступно са мог паметног телефона.

Док се миленијали блицно преносе на технолошке богове када је у питању јавно подношење филмова, чланак их поставља (и друге) на задатак да рукују и без даха изразе изненађење и огорчење у компанији Цамбридге Аналитица, само зато што раде са слободним режимом који им је дан. Наравно, да је компанија помогла Хиллари Цлинтон да победи у Белој кући уместо да наводно повећава изгледе одвратног огреботина, Трумп, вероватно не би било истог гнева - или тако комад представља.

Без обзира на то, мора се поставити питање: шта је Цамбридге Аналитица урадила да безброј других компанија није учинило? Мислим, зашто би то требало другачије третирати Фацебоок, јер се ради о политичкој фирми, а не оштромешљивој реклами? Остали спасиоци из Силицијумске долине - Гоогле, Аппле и Мицрософт - сви уновчују ваше податке. Они жељно позивају оглашиваче, истраживаче и владине агенције да путем њих открију вашу ризницу личних података.

И миленијумима, као и онима других генерација, чини се да су превише вољни да дају такве информације и то у огромним количинама. Заиста, изгледа да им се свиђа, у трци до дна, ко може објавити највише садржаја, фотографија и слично. Чини се да су двосмислени у вези са неизбежним испадањем. "Па шта?" Кажу они, "немам шта да сакријем."

У чланку се поставља питање да ли ће оне претходних генерација бити тако предстојеће, позивајући се на такозвану Греатест Генератион која одлази телефоном ако то значи да би влада могла некажњено прислушкивати њихове разговоре. Напротив, чини се да миленијалци недостатак приватности и прилагођавање личних података виде као цену за мноштво задовољстава које дигитални медиј пружа.

Као што је оснивач магазина Виред Кевин Келли рекао у својој књизи за 2016. годину, Неизбјежни: Разумевање 12 технолошких снага које ће обликовати нашу будућност:

„Ако су нас данашњи друштвени медији научили било шта о себи као врсти, то је да људски импулс за дељење преплављује људски импулс за приватност."

Шта мислиш? Да ли је то фер процена тренутног стања?

Кредитна слика: По АИА сликама / Схуттерстоцк.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me