Фацебоок је изабрало неколицина лоших глумаца - а не војска - и приморан је да преда неке своје предмеморије друштвених медија. Релативно мало људи склоних сијању неслагања међу америчким бирачким тијелом било је довољно да компромитирају гиганта друштвених медија и проузрокују свакакву конфузију. Сада долазе оптужбе и показивање прста. Како се то могло догодити? Да ли је Фацебоок пребрзо прерастао без унутрашњег надзора? Да ли ће његово тешкоће резултирати нежељеним спољним надзором - или још горе? Занимљива питања.


Ово питање и пратећа питања ових су дана усредсређени на рачун оптужнице специјалног тужиоца Роберта Муеллера за тринаест Руса, за које се тврди да су се инфилтрирали у Фацебоок, узрокујући свакојаке проблеме у изборној сезони. Иако су многи изразили шок - замишљен или истински - Валл Стреет Јоурнал сматра да то није изненађујуће. Зашто?

Према ВСЈ-у, историјско истраживање је наводно показало да је недостатак моћних, централизованих мрежа њихова подложност инфилтрацији и експлоатацији. У чланку се као главни примери наводе Совјетски Савез и Европска реформација. Догађаји који су на један начин започели одређеним смјером и циљевима на крају су измакли контроли. Чланак ВСЈ-а тврди да се то десило са Фацебоок-ом и указује на могућу тачку у којој је обећање довело до кризе.

Обећање је стајало на Интернету, са потенцијалом да сруши старе хијерархије и отвори пут ширењу демократије и нових слобода - говора, за почетак. Да обећање није било сасвим испуњено након догађаја попут Арапског пролећа 2011. године, лежи у чињеници да су, упркос свим технолошким иновацијама, интернетом људи управљали и користили их људи са свим својим манама и манама.

Сви су марширали на корак од бравице, као свеприхваћени „нетизенс“ (да би се користио појединачни израз на Фацебооку). Чинећи то, изгубили смо критичну ефикасност. У чланку се истиче како технолошке предности изгледа увек потискују идеју до тачке када организација постаје превише хијерархијска, могуће тиранска - али дефинитивно мање ефикасна. У случају почетка и успона Совјетског Савеза, телеграф и телефон подржали су комунистички разлог, што је, наводно, почело опадање земље уз безобзирност Јосефа Стаљина која представља ванбрачну хијерархију.

Европска (протестантска) реформација била је иновација штампања, а посебно штампања Библије. "Лутхер је сматрао да би било сјајно када би сви били повезани и могли читати Библију на језику", рекао је историчар Ниалл Фергусон, аутор књиге „Трг и кула: Мреже и моћ, 2018. од масонаца до Фацебоока.“ Овај појам је претио успостављеној католичкој хијерархији, али убрзо је ново мноштво вјерника прерасло у своју властиту хијерархију, што је резултирало 200 година крвавим ратом.

С тим у вези, Фацебоок се налази у доминантној позицији на друштвеним медијима. Али у време када је америчка политика препуна сукоба између конзервативаца и либерала, у крајностима сваке странке, а средина је плодна територија. Фацебоок је наследио овај простор и за неколико година постао је водећи светски снабдевач вестима и информацијама за 2,2 милијарде људи.

Али чак је и овде владала хијерархија, јер је скелетна посада запослених и инжењера контролисала какве ће информације добијати масе. И остаће неутралан (неки који се не слажу) у вези с тим протоком информација.

Управо због ове неутралности, Русија је инсинуирала на хи-јацк платформи. Брзо је стекао утицај на локацији. Фацебоок је такође био саучесник и зрео за кооптирање, несвесно помажући Русију конструисући препоруке и алгоритме са новинским феедовима за галванизацију корисника и унапређење њене популарности. Фацебоок је можда ископао сопствени гроб тако што делује очигледно као агент за оглашиваче на штету својих корисника и шире јавности..

При томе је себи дозволила да постане део руске завере за мешање на изборе. Као резултат тога, можда ће платити стрму цену за то што се сада нађе у епицентру расправе о националној безбедности, што може довести до позива да се то регулише.

Била би ужасна пилула за гутање, и тужан дан за гиганта друштвених медија који је почео таквим обећањима да ће бити неометани шампион слободног изражавања. То је такође прича о опрезу.

Кредитна слика: Би БигТунаОнлине / Схуттерстоцк.
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me