Данашње младе особе су генерација која највише води рачуна о технологијама свих времена. Игре за децу које их подучавају примитивне вештине кодирања, омогућавају им да одрасту уроњени у ниво техничког знања који је упоредив са било којом генерацијом која је раније долазила. ИТ сектор обећава уносне могућности запошљавања, због чега родитељи подстичу своју децу да стекну цибер вештине што је пре могуће. Наравно, тај културни помак са собом доноси и неке негативне последице.


Тинејџерски хакери су у порасту, чак зарађују и свој носитељ као „децу сценарија“. Ови малолетни хакери често имају само основне програмске способности. Међутим, они су удобни и довољно познати са технологијом која их окружује да се заглаве и испробају ствари. Клинци на сценарију су по срцу експерименталисти. Они су данас побуњеници без разлога, јашући узбудљив талас изазван ТВ емисијама као што је господин Робот, и хакерским групама из стварног живота попут Анонимоус. Хакирање је, на много начина, данашњи Роцк анд Ролл.

Ово такође није нека надувана маштарија. Идеја је поткрепљена истраживањем које је спровело на Университи Цоллеге Лондон. Та студија открила је да ће данашњи млади људи вјероватније провести вријеме сјецкања него да се препуштају традиционалнијим мајкама попут пушења, дроге и секса.

Ова помало лукава револуција догађа се свуда око нас, и узрокује да неки сигурносни стручњаци постану прилично забринути.

Алати за хаковање

Скрипта Киддиес користе копирање и залијепљене сегменте кода како би извршили хакирање о којем је већина родитеља могла само сањати. Веб странице попут Гитхуб-а и уређаји попут Распберри Пи-а чине хакирање и приступачним и доступним чак и најсиромашнијим дигиталним авантуристима. Водичи за хакирање на веб локацијама попут Иоутубе-а су темељ за вештине, а могућности за хаковање само расту.

"Алати за хакирање" назив су специјалног софтвера који знатно олакшава посао покретања сајбер напада. Алати за хаковање високог профила, као што је Етернал Блуе, представљају суштину ове врсте софтвера. Тај одређени алат украден је из НСА - пре него што је продат на мрачном вебу - и искоришћен је за извршавање прошлогодишњег злогласног напада ВаннаЦри.

Стручњаци за безбедност критикују нови алат за хаковање који аутоматски тражи интернет за могуће жртве - а затим помаже у покретању сајбер напада на њих. Дотични софтвер се зове АутоСплоит. То је програм отвореног кода који је развио анонимни истраживач безбедности под називом Вецтор, а доступан је бесплатно за преузимање на веб локацији ГитХуб.

Гитхуб Лого

АутоСплоит

Као што назив говори, АутоСплоит доноси сасвим нови ниво једноставности у проналажењу и искоришћењу циља. Обично се хакери морају потрудити да пронађу одређену мету и провере да ли је тај циљ рањив на специфичне подвиге; а затим извести успешан напад.

АутоСплоит, с друге стране, аутоматизује процес спајајући неколико различитих алата за хакирање у један. Најпроблематичније је да користи моћ алата за претрагу који се зове Сходан, и моћан алат за хакирање назван Метасплоит (који га хакери „бели шешир“ често користе за продирање тестирања).

АутоСплоит објашњава како алат ради на следећи начин:

„У основи покренете алатку и унесете упит за претраживање, нешто попут„ апацхе “. Након тога алат користи Сходан АПИ за проналажење оквира [рачунара] који су на Сходану описани као 'апацхе'.

„Након тога се учитава и сортира листа Метасплоит модула на основу вашег упита за претрагу; Једном када буду одабрани одговарајући модули, започет ће их приказивати редоследом на листи стечених циљева. "

Аутосплоит

Сувише лако

Једноставност коришћења и доступности овог алата за хакирање доводи до тога да истраживачи безбедности доводе у питање смисао да се такав алат учини јавно доступним. Рицхард Бејтлицх, стручњак за кибернетичку сигурност који је претходно радио у ФиреЕие и Мандиант, покренуо је критику због софтвера:

„Не постоји легитиман разлог да се масовна експлоатација јавних система стави у домет сценариста. Само зато што можеш нешто учинити, није паметно то чинити. Ово ће се завршити у сузама. "

Бејтлицх сматра да комбиновање могућности лаког хакирања са Сходановим претраживачким уређајем ставља АутоСплоит "преко ивице.".

Стручњак за сигурност, Кевин Беаумонт, слаже се са овом прогнозом. Твеетао је да ће експлозив вероватно довести до таласа напада рансомвареа. Без обзира на то како погледате, проблем деце скрипте је ту да остане, а такви алати само ће погоршати проблем.

Мишљења су писца сопствена.

Кредитна слика наслова: Оллии / Схуттерстоцк.цом

Кредитне слике: Гитхуб лого

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me