Добротворна организација са седиштем у Великој Британији, Приваци Интернатионал (ПИ), објавила је данас извештај који осветљава штетне навике многих влада широм света. Према новообјављеном извештају, ПИ је открио доказе о огромном међународном плану који укључује владе које обучавају стране агенције да шпијунирају грађане.


У већини западних земаља постоји законодавство које штити грађане да их њихова влада изврши под притиском. Упркос овим заштитама, надзор који је спонзорисао држава је уобичајена појава. Иначе, проблем је још гори, јер се надзор користи за уклањање и затварање политичких неистомишљеника и опозиције.

Њушкати код куће

У Великој Британији Закон о истражним овластима (ИПА) већ дозвољава нездрав ниво надзора. ИПА дозвољава стотинама владиних агенција да приступе историјама прегледавања веба без потребе за налогом. Слично томе, у САД-у, Закон о надзору страних обавештајних служби (ФИСА) дозвољава НСА да шпијунира америчке држављане.

Иако ове инвазивне праксе постоје, у највећем делу, морају се добити налог за било какво надгледање или хаковање које је специфично за поједине људе. Правични разлог мора бити доказан, а потребно је тражити одобрење судије како би се омогућило инвазивнији и значајнији надзор. То често оставља агенције које желе више.

У 2013. години, Едвард Сновден открио је да владе САД и Велике Британије већ дуже време крше своја правила како би обавиле тај додатни надзор.

Стручњаци за заштиту приватности слажу се да су савези попут Пет ока, 9 очију и 14 очију ту да омогуће владама да искористе предности размене података о прекограничном надзору. Нажалост, чак ни они прекомерни споразуми о надзору и рупе нису довољни да угуше жељу обавештајних агенција да њушкају.

Сада је нови извештај ПИ открио дубину и ширину крижања међународне владе. Објашњава како западне владе и корпоративни интереси директно подржавају корумпиране ауторитарне структуре власти - за које се зна да омогућавају кршење људских права - у замену за њихову сарадњу у вршењу надзора у иностранству и код куће..

Научите их рибама

Научите их Пхисх-у

Извештај се назива „Научи их Пхисх: Државни спонзори надзора.“ Открива да владе активно „финансирају, обучавају и опрему земље - укључујући и ауторитарне режиме - могућностима надзора.“ Према извештају, вредне су милијарде долара. новца пореских обвезника отписано је за обуку страних шпијуна.

У САД се износ потрошен годишње на „безбедносну помоћ“ страним земљама учетворостручио у последњих 17 година. Још 2001. године, САД су трошиле око 5 милијарди долара годишње како би помогле у јачању страних могућности надзора. До 2015. године, војна и невојна безбједносна помоћ повећала се на око 35% америчких укупних страних издатка за помоћ.

Под Трумповом контролом, износ потрошен на "сигурносну помоћ" скоковито је скочио на 20 милијарди долара годишње. Та финансијска помоћ је појачана логистичком помоћи америчких министарстава државе, одбране и правде, која пружају сталну обуку и подршку страним агенцијама са којима раде.

Извештај ПИ такође осветљава забрињавајуће везе владиних агенција и војно-индустријског комплекса; однос који наводно укључује „велике компаније наоружања“ које су се „уградиле у такве програме, укључујући и базе за оспособљавање за надзор у САД“.

Примјери наведени у извјештају показују да те корпоративне и владине агенције раде заједно на пружању технологија пресретања и надзора комуникације - као и финансирања и обуке - за вођење тих програма у иностранству. Укључене компаније укључују ДинЦорп Интернатионал, Леидос Инц, ААР, Северноамеричке системе надзора (НАСС), пацифичке архитекте и инжењере (ПАЕ), Енгилити и Обера ЛЛЦ.

Листа циљева који примају средства од међународне заједнице како би се омогућило тим компанијама да испуњавају уносне уговоре није ништа друго до ноћна мора.

Војни комплекс Нса

Преко запада

У Великој Британији, у извештају се наводи да је новац пореских обвезника коришћен за финансирање "службеника за цибер полицију"" у Украјини, преко афричког континента и у Саудијској Арабији. Прва, јасан показатељ да Велика Британија наставља да пружа финансијску и логистичку подршку у региону који је већ дуго осуђен због кршења људских права. Извештај такође баца светло на финансирање технике „рада полиције у заједници“ у Шри Ланки у Великој Британији. Обука која се догодила упркос забринутости владе о томе да се „фурнир полиције у заједници користи за покривање мање пријатног понашања".

Француска и Немачка умешане су у сличне програме обуке и финансирања. Познато је да је Њемачка финансирала египатске агенције за сигурност; обука за коју је касније признао да се користила „не само за прогон терориста, већ и за прогон других група људи".

Француско финансирање је помогло центрима за полицијску и војну обуку у 10 афричких држава. Познато је да је Цивипол, фирма за консултантске услуге и обуку која је у 40% власништву француске државе, испоручила „обуку у истраживачким техникама, дељењу и прикупљању информација, цибер-криминалу, ГПС подацима и праћењу и идентификацији локације мобилних телефона“ широм Африке..

Цивипол

Поред финансирања Цивипола у оквиру фонда поверења ЕУ за Африку, ЕУ је оптужена да је трошила милијарде како би одвратила миграције у Европу развијањем способности граничне контроле и надзора унутар страних држава. На пример, у Судану, ПИ извештава да су десетине милиона евра утрошене повећавајући капацитет за управљање границом.

„ЕУ сада тражи да повећа своје расходе усмјерене на изградњу могућности граничне контроле и надзора на глобалном нивоу у оквиру предстојећег Вишегодишњег финансијског оквира, који ће одредити њен буџет за 2021-2027.“

ПИ такође баца светло на пројекте ЕУ који имају за циљ развој надзорних способности у Тунису, Буркини Фасо, Сомалији, Ираку и другим местима. Един Омановић, шеф истраживања државног надзора у ПИ, осудио је хаотичне програме финансирања:

„Глобална журба да се обезбеди да је надзор што универзалнији и продорнији што је више могуће је запањујућа и узнемирујућа. Ширина институција, земаља, агенција и компанија које се баве оружјем које су укључене показује како не постоји стварна дугорочна политика или стратешко размишљање које би покренуло ово. То је бесплатно за све, где се способности које су развиле неке од најмоћнијих шпијунских агенција на свету бацају на све који су вољни да служе њиховим интересима, укључујући диктаторе и убице чији је једини циљ припајање власти. "

Глобал Цонцерн

Глобална брига

Новац се не користи само за финансирање страних сноопа. Према извештају, Кина помаже развоју страних шпијуна у оквиру своје „Појасне и путне иницијативе“. Појас и пут је масиван инфраструктурни програм осмишљен да економски повеже Кину са 70 земаља широм Азије, Европе и Африке.

ПИ извештава да су кинеске фирме наводно обезбедиле надзорне могућности Боливији, Венецуели и Еквадору као део тих међународних напора за ширење. Узимајући у обзир крхки однос који САД тренутно имају с тим нацијама - чини се да је фер претпоставити да инвестирање покреће кинеска жеља да хакује Америку.

Низбрдо

Спирала према доле

Оно што се чини сигурним је да док се технологија надзора напредује брже од закона који их регулишу, људи широм света ће се суочити са значајним претњама њиховим људским правима. У ауторитарним нацијама, надзор је познат као основно средство за остваривање политичке контроле. У Уганди, Турској и Вијетнаму - да их само набројимо - демократија директно омета цензуру и надзор. Мишљења различита су да се ауторитарним лидерима омогући да задрже своје задаће.

Иако Запад заговара демократију и хуманитарну реторику, извештај ПИ открива да многи примаоци западног финансирања имају „документовану историју кршења људских права.". Извештај је још један доказ о дволичној природи западне политике.

Док жеља Запада да врши прикривени илегални надзор остаје, било каквим корумпираним глобалним структурама моћи које се лако могу натерати у помагање и подржавање вероватно ће бити дозвољено да наставе своју тиранију.

Можда најстрашније од свега, извештај ПИ открива да безбедност и надзор нису приоритетни над људским правима, већ се средства намењена развоју преусмеравају према тим програмима. Програми које фаворизују компаније којима је рат неопходан састојак опстанка. Омановић је прокоментарисао:

"Оно што нам није потребно јесу моћне и богате земље које новац дају оружјем компанијама за изградњу инфраструктуре за надзор и надзор границе. Ово служи само интересима моћних, богатих земаља. Као што показује наш извештај, уместо да ресурсе уведе у дугорочна развојна решења, такви програми још више учвршћују ауторитарност и подстичу злоупотребе широм света - саме ствари које на првом месту изазивају несигурност.."

Кредитна слика наслова: Приваци Интернатионал

Кредитне слике: Царстен Реисингер / Схуттерстоцк.цом, Ториа / Схуттерстоцк.цом, мило827 / Схуттерстоцк.цом

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me