Ажурирање: Закон о облаку донесен је у закон 23. марта. Погледајте крај чланка за изјаву Фондације за електроничку границу (ЕФФ).


Према Закону о Патриоту САД-а и Закону о надзору страних обавештајних служби (ФИСА), америчке агенције могу приступити било којим подацима које поседује америчка компанија, без обзира да ли се ти подаци чувају ван САД-а.

Ово је велика главобоља америчким технолошким компанијама због:

а) То штети поверењу потрошача, јер ће купци знати да њихови подаци нису сигурни код америчких компанија.

б) Ставља их у немогућ положај у погледу међународног права, што налаже да компаније које послују у оквиру правне надлежности поштују законе о заштити података из те надлежности

Ово је питање наишло на главу када је америчка влада издала налог за е-пошту у вези са истрагом дроге која се чувала на Мицрософтовим серверима у Ирској. Мицрософт је одбио да се повинује и од тада је умешан у дуготрајну правну битку са америчком владом око тог питања.

Након што је изгубила у последњем кругу овог продуженог такмичења, влада је у јуну прошле године тражила од Врховног суда да интервенише. Коначна пресуда очекује се 27. фебруара 2018. Али ...

Закон о облаку

Закон о разјашњењу законите употребе података у иностранству (ЦЛОУД) има за циљ успостављање реципрочних споразума који америчкој влади омогућавају приступ подацима похрањеним у иностранству у замену за омогућавање страним владама приступ подацима похрањеним у САД-у. Предлог закона је донео сенатор Оррин Хатцх (Р-УТ), који је објаснио своју сврху тако:

„Потребан нам је здрав разум да бисмо помогли полицији да прибави критичне информације за решавање злочина, истовремено омогућавајући добављачима рачунарских услуга е-поште и облака да се придржавају различитих режима приватности земаља. Закон ЦЛОУД ствара такав оквир и такође ће помоћи да се постави преседан за наше савезнике када се и они баве овим проблемом. "

Ако не постоји такав споразум са неком земљом и потражња за подацима крши локалне законе о приватности, онда технолошке компаније могу потражњу умањити. Ово уредно решава главобољу б) за Мицрософт, јер ће компанији омогућити да испуни захтеве за прекоморским подацима без кршења међународног права.

Стога није изненађујуће да је извршни директор Мицрософта Брад Смитх похвалио законодавство и да су бројне технолошке асоцијације које лобирају за Мицрософт потписале писмо (.пдф) у своју подршку:

„Предлог закона успоставио би јасно законско право да провајдери оспоравају налог којим би се створио сукоб закона са иностраном владом која испуњава услове - односно, страном владом која има реципрочни споразум са Сједињеним Државама.“

Свако кога је брига за дигиталну приватност, међутим, требало би да буде веома забринут ...

Опасно ширење овласти владе за надзор

Цлоуд Ацт даје америчкој влади и органима за спровођење закона експлицитне овласти за приступ „садржају жичане или електронске комуникације и било каквих записа или других информација“ о некој особи без обзира где она живи или где су у свету ти подаци похрањени.

На много начина, ово једноставно понавља тренутну ситуацију. И Закон о обавјештавању страних обавјештајних служби (ФИСА) и Закон о Патриоту САД-а захтијевају од америчких компанија да предају податке без обзира гдје се они похрањују или коме припадају..

У ствари, због чега се радила цела Мицрософт правна битка - да ли ови закони дају америчкој влади да то уради! Закон о облаку изричито чини и тиме доноси предстојећу одлуку Врховног суда (нови закон је двосмислен око тога да ли се компаније које нису из САД-а такође могу бити присиљене).

Да би ублажио овај прилично конфронтативни захтев са страним владама, Обласни закон омогућава председнику да закључи реципрочне споразуме са "квалификованим" владама који би САД-у омогућили приступ подацима похрањеним у тим земљама без потребе да се придржавају њихових закона о приватности.

Као што Фондација Елецтрониц Фронтиер (ЕФФ) истиче, стандарди надзора за предају података путем ових реципрочних споразума:

  • не испуњавају захтеве америчког налога за четврти амандман
  • не захтевају стране интерне или судске поступке ревизије, и
  • не испуњавају америчка домаћа правила надзора која су налагала Закон о прислушкивању.

Заправо, страна држава у којој се подаци чувају није обавештена ни када је компанија дужна да преда податке који су тамо похрањени.

„Закон ЦЛОУД такође ствара неправичан двостепен систем. Стране државе које послују по извршним споразумима подлежу правилима минимизирања и дељења приликом руковања подацима који припадају америчким грађанима, законитим сталним становницима и корпорацијама. Али ова правила о приватности не односе се на некога рођеног у другој земљи и живи у Сједињеним Државама на привремену визу или без документације. Ово ускраћивање права на приватност није за разлику од других америчких закона о приватности. "

Закључак

Цлоуд Ацт кооптира надолазећу пресуду Врховног суда о случају Мицрософт изричито дајући овлашћењу владе САД-а за приступ подацима похрањеним у иностранству, истовремено пружајући правни оквир који му омогућава да то учини без узнемирјења других земаља.

Ово је победа и за владе САД-а и за партнерске владе, јер им дозвољава приступ огромним подацима који су тренутно ван домета. То је такође добитак за америчке технолошке компаније, јер им омогућава да удовоље захтевима таквих података без кршења међународног права (и моћи да их одбију када то ураде).

Крајњи резултат је велика експанзија државних надзорних овласти са нижим стандардима и захтевима надзора него што то тренутно захтевају амерички, међународни и већина локалних закона. То је, дакле, велики губитак за обичне грађане свуда, јер се дигитални стандарди приватности додатно нарушавају.

ажурирање

Дана 23. марта 2018. председник Доналд Трумп потписао је закон о државној потрошњи у износу од 1,3 билиона долара - што укључује и ЦЛОУД Закон. У изјави ЕФФ је рекао:

"Не грешите - говорили сте. Послали сте е-поштом своје представнике. Рекли сте им да штите приватност и да одбаце Закон о ЦЛОУД-у, укључујући било какве напоре да се вежу за обавезне рачуне потрошње. Учинили сте свој део. Водство Конгреса - преговарање иза затворених врата - није успело.

Због овог неуспеха, америчка и страна полиција имат ће нове механизме за одузимање података широм свијета. Због овог неуспеха, ваше приватне поруке е-поште, ваши интернетски четови, ваш Фацебоок, Гоогле, Флицкр фотографије, ваши снимци Снапцхат, ваши приватни животи на мрежи, ваши тренуци који се дигитално деле само онима у које имате поверења биће отворени за стране законске органе без налога. и са неколико ограничења за коришћење и дељење информација. Због овог неуспеха, амерички закони ће се заобићи на тлу САД-а."

Кредитна слика: По хороскопу / Схуттерстоцк.
Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me