Појавиле су се вести да ће се потрошачи који користе камере за паметни дом компаније Амазон Ринг ненамјерно изложити украјинским програмерима.


Звона на вратима прстена треба да пруже људима сигурност и практичност. Уређаји паметне куће опремљени су 720п ХД видео записом, двосмерном функцијом разговора, детектором покрета и активном ВиФи везом.

Ове карактеристике омогућавају потрошачима да гледају своје домове даљински, чак и користећи функцију за разговоре да одбију нежељене посетиоце. Оно што власници камера Амазон Ринг можда не схватају је да су њиховим снимцима могли приступити и запослени у лабораторији за развој софтвера у Украјини.

Звоно на вратима

Застрашујуће праксе приватности

Амазон продаје свој асортиман минијатурних камера као начин креирања виртуелног сигурносног поља за било који дом. Камере које се могу купити не само у облику звона на вратима - већ и као минијатурне камере које се могу поставити око куће - рекламирају се као висина сигурности куће. Омогућавају потрошачима да путем интернета надгледају оно што се дешава унутар и изван њихове куће.

Сада су звиждачи са унутрашњим познавањем праксе компаније открили да је 2016. Ринг наводно тиму из Украјине са седиштем у истраживању и развоју пружио потпун приступ облаку складиштења који садржи сваки видео феед за сваку Ринг камеру у свету. Годину дана касније, Ринг је купио Амазон за 853 милиона долара.

Прстен звона врата АмазонПример огласа за Амазон Ринг

Неограничен приступ

У чланку који је објавила Тхе Информатион, наводи се да је украјинском тиму старији члан особља Ринга, назван Јамие Симинофф, омогућио приступ видео снимцима. Према бившим запосленима у звоњави, Симинофф је желео да тим у Кијеву развије системе за препознавање лица за звоњаве које ће им омогућити да открију када странци приђу вратима.

Виши инжењер рачунарског вида Јасон Митура изразио је забринутост да неискусни програмери имају приступ осетљивим потрошачким видео феедима. Наводно је Митура изразио забринутост да би информације могле пасти у погрешне руке - што потенцијално омогућава криминалцима приступ информацијама које се шире када су људи били ван својих домова.

Препознавање лица

Препознавање лица покреће сигурност

Према украјинским звиждачима који су се јавили, Симинофф је одлучио да игнорише Митурова упозорења о приватности. Образложење да би било много лакше обучити АИ алгоритме за испуњавање задатака препознавања лица ако би им се омогућио приступ великим количинама видео садржаја са бројним лицима. То сугерише да су инжењери у Украјини вероватно нарушили приватност Ринга.

Штавише, према бившим запосленицима компаније Ринг, фирма је одбила да шифрира податке које је имала на својим серверима, што значи да су видео снимци лако препознати и да их је могуће пратити до појединачних купаца. То значи да су хакери могли приступити свим видео фидима које производе Ринг камере.

Привилеговани приступ

Као да то није довољно, појавили су се наводи да је старије особље Ринга у САД-у добило приступ компанијском видео порталу за техничку подршку. Тај портал је особљу омогућио приступ видео феедовима уживо било ком купцу, уз потребу само адресе е-поште. Теоретски, то значи да је особље лако могло прескакати куће случајних купаца - или још горе да потраже оне за које је лично занимао.

Истраживање и даље траје

Иако је Ринг брзо изнео тврдње да су запослени икада имали приступ видео феедовима уживо, истраживање у Ринг Лабс у Украјини је у току.

Јасно је да су Ринг камере знатно побољшале своју способност препознавања људи. Пре неколико година, велики број Рингових купаца пожалио се да им је њихов Ринг уређај упутио лажно безбедносно упозорење. Према тим потрошачима, звона на вратима често би дала лажне позитивне резултате када би мачка прошла поред камере или је аутомобил прошао поред њихове куће. Чини се да се број лажних позитивних резултата смањио последњих година - што значи да је нешто побољшало Рингове системе.

Слика процурила из унутрашњег документа прстена открива како се камере тренирају да разликују различите врсте објеката.

Како звона на вратима препознају предмете

Надаље, појављују се недавни огласи на Линкедину који доказују да је пројекат и даље активан. Оглашени су огласи који траже операторе података који морају бити у стању да „препознају и правилно означе све покретне објекте у видео снимку са великом тачношћу“.

Неадекватне политике приватности

Упркос Ринговим тврдњама да није задесио у приватност људи, у њеној политици приватности постоји одредба која пружа увид у његове могућности препознавања лица. У политици се наводи:

„Можете да одаберете да користите додатну функцију вашег производа Ринг која помоћу видео података са вашег уређаја може препознати карактеристике лица познатих посетилаца.“

Нажалост, политика не помиње људске операторе који раде иза кулиса на развоју и побољшању тих система препознавања лица. Ово би могао бити само надзор, али било ко са Ринг камером сада ће бити свјестан могућности да њихове видео снимке гледају странци у лабораторији у Украјини.

ВПН неће моћи да помогне у вези са овим проблемом, међутим, то је сјајан алат за одржавање ваших података на мрежи. За више информација о томе како ВПН може помоћи и листу најбољих услуга, погледајте најбољу страницу ВПН-а.

Кредити за слике: БрандонКлеинВидео / Схуттерстоцк.цом, метаморворк / Схуттерстоцк.цом,

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me