ССХ се често назива „ВПН сиромаха“ или „ВПН којег се нико не сећа“, али се и данас и данас и данас широко користе и имају своје предности и сличности. У овом ћу покушати и лаички објаснити начин на који они раде, а такође ћу истражити предности и недостатке обе врсте везе и указати на њихову најбољу употребу.


Једноставна аналогија ВПН (Виртуал Привате Нетворк) и ССХ (Сецуре Схелл) била би следећа: водите телефонски разговор од куће са колегама у соби за састанке на другом месту. Помоћу ВПН-а сви у управној соби могу да вас чују и ви можете да их чујете, али са ССХ-ом може вас чути само једна особа и они морају да проследе поруку свима другима. Оно што ми кажемо је да ВПН повезује вас са мрежом, а ССХ на један рачунар.

Као што би њихова имена сугерисала да се и ВПН и ССХ користе за „тунелирање“ мрежног саобраћаја помоћу шифроване везе и на тај начин вам пружају додатну сигурност. То људи често питају "Што је сигурније?".Као што вероватно можете претпоставити из имена наше компаније, делимично смо на ВПН-овима, али кад прочитате чланак схватићете и да је ССХ одличан алат.

Постоје два различита случаја употребе ВПН-ова и ССХ-а - унутрашњи и екстерни - и оба ће бити истражена. Под унутрашњим подразумевамо покретање сопственог ВПН / ССХ сервера, а спољашњи је када се повежете на удаљени сервис како га обезбеђује ваша компанија за кућни рад или ВПН провајдер ради безбедности.

ВПН

Главна разлика између ССХ и ВПН је та што ВПН ради на нивоу превоза док ССХ ради на нивоу апликације. То значи да када инсталирате ВПН, он аутоматски усмерава сав ваш мрежни саобраћај преко сигурног тунела и зато ће се, када инсталирате ВПН софтвер, инсталирати и виртуелни мрежни адаптер.

На нивоу сигурности оба се могу користити за пружање потпуно исте количине енкрипције и од овог тренутка нема разлике све док користите исту енкрипцију (погледајте наш водич за шифровање). Предност коришћења ВПН-а је та што се са гледишта пресретача саобраћај може прикрити као ХТТПс.

Иако је ВПН обично лакше поставити, проблем је што не постоји јединствени стандард за њега. То значи да ниво подршке може варирати и можда ћете имати проблема са подешавањем. са модерним ВПН-ом пружају веома добар софтвер и подршку тако да је ово само проблем ако планирате да покренете сопствени ВПН сервер или требате да се повежете на мрежу ваше компаније.

Прос: Може да користи УДП или ТЦП, може да прикрива саобраћај

Против: нема јединственог стандарда

Користи: Удаљени приступ ресурсима компаније, пружајући сигурност

ССХ

Као што је већ споменуто ССХ ради на апликативном нивоу. То значи да га треба ручно конфигурирати како би се заштитио сав ваш промет. Стога, ако желите да подесите шифровање за сав свој софтвер, потребно га је ручно конфигурирати помоћу вашег ССХ клијента - обично ПуТТИ.

У некима је добро да ССХ не шифрира сав ваш саобраћај јер то може успорити вашу везу и неће јој требати сви ваши програми. Пуно је теже прикрити ССХ саобраћај и неки Фласх / Јава / ЈС / Ацтивек додаци могу заобићи поставке везе.

Као што је већ поменуто, ССХ је једноставан за инсталирање, али може бити тежак за подешавање. То је зато што морате конфигурирати све везе појединачно и требате подесити своје прегледаче да користе СОЦКС проки. ССХ је унифицирани систем и зато постоји велика подршка.

Прос: не шифрира сав ваш саобраћај, јефтиније за покретање, појединачно стандардизовано & обједињени протокол

Против: Теже за подешавање, може користити само ТЦП, не шифрира сав ваш саобраћај, тешко маскира саобраћај, ДНС пропушта

Користи: даљински приступ једном рачунару, пружајући сигурност

Закључак

И ВПН и ССХ могу вам пружити исти ниво сигурности ако су исправно конфигурисани. Међутим, ССХ је много теже конфигурирати и ту бирати између бројних ВПН провајдера и будући да аутоматски шифрира сав ваш промет и може се прикрити - барем према нашем мишљењу - далеко бољи систем. Ако вам не смета читав саобраћај шифриран (нпр. Потребно је само сигурно прегледавање и адресе е-поште) и учење техничког знања, ССХ вреди размислити. Ако то заиста желите, могуће је користити и две стране, али то заиста може да жртви брзину за ниво заштите који вам вероватно није потребан.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me