Стара је вест да обавештајне агенције попут НСА и ЦИА воле да користе технологију грађана против њих. У ствари, недавно је НСА измијенила изјаву мисије на својој веб страници како би уклонила „искреност“, „поверење“ и „отвореност“ из својих основних вредности. То изгледа прилично урнебесно с обзиром на то да је Јамес Цлаппер лагао Конгресу о призми још 2013. Искреност, чини се, никада није била нарочито на дневном реду НСА-е..

Прошле године, вијести су се појавиле преко Викилеакса 'Ваулт 7' који је открио да ЦИА редовно користи мобилне уређаје и паметне телевизоре људи да би на њих врцали. У својој књизи Амерички шпијуни, Јеннифер Границк сликала је кристално јасну слику врста рупа које америчке власти користе да Американце ставе под надзор.

Непрекидно прескакање се дешава и наставиће да се дешава. Заправо, пре само две недеље Конгрес је одобрио одобрење члана 702 ФИСА-е. То законодавство садржи амандмане који ће омогућити америчким обавјештајним агенцијама да шпијунирају америчке грађане током шпијунирања странаца. Још више рупе. Бар је НСА била довољно искрена да уклони поштење из своје изјаве о мисији.

Горак укус

Сада су се појавиле вести које откривају да је америчка влада стекла укус свог лека. Горак укус је остављен у устима САД-а у рукама популарног електронског уређаја - баш попут оних на које би обично било прикладно да прислушкују грађане.

Предметни уређај се зове Фитбит. Ради се о нешкодљивом уређају за праћење фитнеса који људи носе на зглобовима. Осим што биљежи откуцаје откуцаја срца, број корака и сагореване калорије, уређај користи ГПС за евидентирање рута за јоггинг које су подузели његови корисници.


Фитбитова програмерка Страва - која размишља о себи "друштвена мрежа за спортисте" - редовно објављује мапу јоггинг рута од око 27 милиона људи. Прошлог новембра та глобална база података о „врућим тачкама“ је ажурирана, а оно што је открило упутило је дрхтање низ кичму америчке Централне команде.

Фитбит 1

Откривен је пут за обуку око осумњичене базе ЦИА-е у Могадисху.

Војне базе примећене

Ланац догађања почео је када су амерички војни људи издали Фитбитс као део програма који ће им помоћи да прате своје сопствене фитнес активности. У то се време чинило као разуман план. То је све до прошле суботе, када је Натхан Русер, аустралијски студент и аналитичар Института за заједничке аналитичаре сукоба, изненада твитовао да је Фитбит "топлотна карта" направила америчке војне базе "јасно идентификовати и мапирати."

Помало забрињавајуће, неке од очигледно истакнутих база требало би да буду војно тајна војна једињења у САД-у и широм света..

Са јајима по целом лицу, Пентагон је напријед признао ненамјерни надзор. У изјави објављеној у понедељак, портпарол, пуковник Роб Маннинг, коментарисао је да ће Министарство одбране САД ревидирати своју политику у вези са паметним телефонима и ношеним уређајима:

"Ове ствари схватамо озбиљно и преиспитујемо ситуацију да бисмо утврдили да ли је потребна било каква додатна обука или смернице и да ли се мора развити било која додатна политика која би обезбедила сталну безбедност особља Министарства здравља у земљи и иностранству.

Маннинг је додао да је министар одбране, Јамес Маттис "је био врло јасан у вези са неисцртавањем наших могућности да помажемо непријатељу или дајемо непријатељу било какву предност, тако да би такав приступ био присутан и у овом."

Прекасно?

Колико је штете нането? Оно што се зна, јесте да је у 2013. око 2200 војника добило Фитбит Флек наруквице. Затим је 2015. године тај програм проширен и 20.000 војника и војног особља је добило Фитбит као део програма који се звао "Перформанце Триад."

Према аустралијском студенту, чини се да су Фитбитс узроковали врло озбиљан цурење интелигенције. Ово је рекао Русер на свом Твиттер налогу:

"Ако војници користе апликацију као што то чине нормални људи, тако што ће је укључити у праћење времена када раде вежбе, то би могло бити посебно опасно. Ова посебна стаза изгледа као да бележи редовну стазу за трчање. Не бих могао бити у стању да установим ниједан образац података о животу из далеке далеке будућности."

Идући војним базама које је Русер открио, чини се да војно особље које је добило Фитбит није било обавештено о потреби искључивања ГПС евидентирања на серверима Ставе. Сцотт Лафои, аналитичар отворених кода, каже да је прерано говорити колико штетни могу бити подаци. Међутим, признаје да је забрињавајуће:

"Што се тиче стратешких ствари, знамо све базе тамо, знамо пуно позиција, то ће бити само неки лијепи помоћни подаци. Са странице је могуће препознати руте трчања појединаца. Праћење времена кретања по базама могло би пружити драгоцјене информације о патролним рутама или тамо где је распоређено посебно особље. "

Оно што изгледа вероватно је да ће стране војне и обавештајне агенције журити - не само да виде могу ли да утврде тајне америчке базе - већ и да открију да ли су и њихове базе угрожене. На слици испод, карта Страва јасно "загрева" база РАФ-а на планини Плеасант ин тхе Фалкландс: доказује да није погођена само америчка војска.

Фитбит Раф

Можда највише забрињава могућност да ће милитанти на Блиском Истоку и у Африци користити карте да би пратили кретања америчких војника. Теоретски, та интелигенција може довести до упада у руке тих милитаната. Лафои је прокоментарисао:

"Ако подаци нису анонимни, тада можете почети с проналажењем возног реда и воле неке тактичке информације, а затим кренете у неке прилично озбиљне проблеме."

Добра вест је да је Страва издао саопштење у коме каже да је сретан што ће сарађивати са америчком војском како би прикрио делове мапе за које сматра да би могли бити штетни. Колико ће ово трајати и колико штетних информација у међувремену може процурити, тешко је рећи.

Мишљења су писца сопствена.

Кредитна слика наслова: А. Александравициус / Схуттерстоцк.цом

Слике кредита: Снимке екрана узете из топлотне карте Става

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me