Није тајна да су стручњаци за безбедност Мицрософтове производе одувек сматрали помало инвазивним; ништа више него Виндовс 10. Од издавања у јулу 2015. године, Виндовс 10 је изазвао значајне критике због праксе са подацима. Сада, три године касније, још увек добија негативну штампу.


Када је у питању дигитална приватност, већина стручњака се слаже да би инвазивно прикупљање података требало да буде укључено, а не да се искључи. У ствари, ново законодавство ЕУ о ГДПР-у - које би требало да ступи на снагу 25. маја - садржи ово веровање у закон. Присиљавају компаније да добију потпуну сагласност прије прикупљања личних података који се чувају у досијеу.

У свом тренутном стању, Виндовс 10 се испоручује са великим бројем инвазивних подразумеваних поставки. ОС стално прикупља податке од корисника, који се шаљу назад Мицрософтовим серверима. Нека од тих подешавања прекривања буквално никада не могу бити деактивирана и нико није сасвим сигуран шта Мицрософт ради са тим 'дијагностичким подацима'.

Сада, годишња церемонија доделе награда под називом Биг Бротхер Авардс, одлучила је да додељује свој мање од часног признања Мицрософт Немачкој ... и све је то захваљујући "последњем Виндовс-у икад".

Срам те било

Награде Биг Бротхер Авардс су сваке године које желе да осветле прекршитеље приватности и заштите података и у послу и у политици. Једном је прикладно проглашен „Оскаром за пијавице података“ француског листа Ле Монде.

Мицрософт је (по други пут) доделио награду Биг Бротхер у категорији "технологија". Награда детаљно описује употребу компаније „имплантиране телеметрије“ (преношење дијагностичких података) у Виндовс-у 10 као разлог његовог нечасног спомена.

Последњи Виндовс икада

Када је објавио Виндовс 10, Мицрософт је одлучио да га учини последњим Виндовс оперативним системом икада. Уместо да Виндовс продаје као једнократну куповину, као што је то некада био случај, Мицрософт сада пружа оперативни систем као услугу.

Уз Виндовс који је сада сервис, Мицрософт тражи нове начине за стварање токова прихода од својих корисника. Наиме, циљајући додатне услуге на њих. Из тог разлога, технолошки гигант је спреман него икад да схвати шта Виндовс корисници раде на својим машинама.

БигБротхерАвардс (ББА) бира дужину до које ће Мицрософт сада прелазити на своје кориснике. истичући да:

„Све започиње активацијом лиценце за коју је потребна интернетска веза. Ако не желим да користим Интернет, за што постоје добри разлози, Виндовс 10 то практично чини немогућим. "

Затим наставља да критикује телеметрију коју Виндовс 10 стално сакупља и чува за своје кориснике. Неки од ових нагомиланих података могу се чинити тривијалним за многе кориснике интернета. Међутим, стручњаци за приватност података попут оних из ББА сматрају да их то посебно брине. ББА посебно осуђује чињеницу да нико заиста не зна зашто Виндовс 10 прикупља толико података:

„[Мицрософт чува] листу свих софтвера који су инсталирани на рачунару [корисника]. Зашто би се требало бавити Мицрософтом да ли рачунар користим као писаћи строј, играчка, телевизор или за уређивање слика? И шта компанија ради са овим информацијама? Не знамо."

Неки подаци које Мицрософт прикупља изгледају произвољно. На пример, Мицрософт прикупља податке који се односе на то колико често се комбинација тастера Алт + Таб користи за пребацивање између тренутно покретаних програма; наизглед тривијални и непотребни подаци.

Опет, ББА признаје да неке Виндовс кориснике можда и није посебно стало да се ти подаци прикупљају. Међутим, судије за награду (и већина стручњака за заштиту приватности) сматрају да је проблематично што корисници не могу лако да се одвоје од ове инвазивне праксе:

„Сигурно мора да постоји прекидач за то негде ?! Ако проверите подешавања → приватност, преплавит ћете се прекидачима и листама опција. Десетине ствари су ту да се активирају и деактивирају, а већина нас не може знати какве последице може имати једна или друга одлука. “

ЕУ ГДПР на спас?

Надлежно тело даље истиче да би предстојећи закони ЕУ о заштити података (ГДПР) требало да побољшају ствари за европске кориснике тако што ће им омогућити да ускрати пристанак на бар неке од инвазивних функција Виндовс 10. Међутим, ББА апелира на потрошаче да „воде рачуна да ли ће се Мицрософт придржавати тога“. Како би ГДПР могао да помогне?

ГДПР чини законским захтевом да се сагласност јасно изрази пре него што се подаци могу прикупити од потрошача. Поред тога, ГДПР предвиђа да компаније морају дозволити људима да у било којем тренутку повуку сагласност за прикупљање података. Претходно означена поља више нису дозвољена у ГДПР-у. То значи да претходне оптужбе у вези са аутоматским ажурирањем система Виндовс 10 више не би могле бити могуће.

Штавише, подаци би се требали чувати само у одређеном временском периоду када је то заиста неопходно и ГДПР предвиђа да сагласност мора посебно да покрива "„сврхе обраде и врсте активности обраде“. То би барем теоретски требало да спречи Мицрософт да може да прикупља податке без информисања потрошача о чему се користи.

На жалост, изгледа да ће Виндовс и даље бити у могућности да прикупља телеметрију на агрегирани начин који се не повезује директно са лично препознатљивим информацијама. Ово остаје проблематично, посебно имајући у виду да су бројне студије доказале да се анонимни скупови података могу често приписати.

Поред тога, чини се више него вероватно да ће Виндовс једноставно тражити од људи да дају сагласност у прикупљању података или ће се уопште одустати од коришћења оперативног система..

Ово је једно сиво подручје од којег ГДПР неће бити у стању да се адекватно заштити и које ће - нажалост - и даље оставити отворена врата за сталну злоупотребу података; а да и не спомињемо чињеницу да ГДПР само штити кориснике Виндовс-а у Европи, а не другде у свету.

Само ће време показати колико ГДПР заштита података заправо нуди корисницима Виндовс 10. Надало би се да ће принципи садржани у законодавству побољшати начин прикупљања података од потрошача.

Међутим, изгледа да се процес неће догодити преко ноћи и да ће фирме наметнути своју доминацију на тржишту железничарима да и даље пружају своје податке масовно. За потпуни водич о томе како онемогућити што више инвазивних функција Виндовс 10, кликните овде.

За више информација о томе да останете сигурни, погледајте наш најбољи впн за ПЦ водич.

Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me