дете претражује интернет


Генерална државна тужитељка у Нев Иорку Барбара Д. Ундервоод у уторак је путем саопштења за јавност објавила да је заклетва Веризон, која заузврат посједује АОЛ и Иахоо, сложила да плати нагодбу у износу од 4,95 милиона долара због кршења савезног закона о приватности дјеце.

Истрага о АОЛ-овим праксама у вези са огласним простором између октобра 2015. и фебруара 2017. открила је да је АОЛ спровео најмање 1,3 милијарде аукција за огласне просторе намењене деци млађој од 13 година..

Дечији закон о заштити приватности на мрежи, или ЦОППА, усвојен је у Конгресу Сједињених Држава 1998. године као начин заштите интернет приватности деце млађих од 13 година. Закон изричито забрањује праћење и циљање деце на мрежи у рекламне сврхе. Веб локацијама је забрањено прикупљање личних података деце млађе од 13 година без директног родитељског пристанка. У 2013. години закон је измењен и укључује колачиће и ИП адресе као „личне податке“ због веб локација да могу да прате посетиоце путем таквих података.

Истрага АГ-а утврдила је да АОЛ директно крши закон, јер је свесно продао огласни простор оглашивачима на стотинама различитих веб локација намењених деци млађој од 13 година. У саопштењу за јавност се објашњава: „Кроз ове аукције прикупљен је АОЛ, користили и открили личне податке корисника веб локација које крше ЦОППА, омогућавајући оглашивачима да прате и послужују циљане огласе малој деци. "Као резултат кршења, компанија мора сада платити рекордну казну у износу од 4,95 милиона долара, највећа казна за кршење закона ЦОППА до сада.

Веб странице често посетиоцима нуде циљане огласе путем онога што је познато као размена огласа. Ово у суштини функционише као аукција којом оглашавачи лицитирају за огласни простор на одређеној веб локацији. Огласне размене користе колачиће за праћење уграђене у прегледач посетиоца који могу садржавати вредне личне податке, као што су историја прегледавања, лични интереси и демографске информације. Затим размене прослеђују ове информације оглашивачима, који су у могућности да дају понуде за огласе циљане директно на посетиоца веб локације на основу података садржаних у колачу за праћење. Аукција се аутоматизује и одвија се у делићу секунде, омогућавајући тако да се рекламе приказују посетиоцу веб странице у реалном времену.

Веб странице које су изричито усмерене на децу покривене су под ЦОППА, а ова врста праћења и циљања огласа није дозвољена на таквим веб локацијама према закону. АОЛ је, међутим, опетовано и континуирано учествовао у тим праксама у директном кршењу ЦОППА. У саопштењу генералног тужиоца објашњава: „АОЛ управља са неколико размена огласа, укључујући размену за слике засноване на огласима, које се називају„ приказни “огласи. Донедавно, АОЛ-ова размена огласа за приказне огласе није била способна да спроведе аукцију у складу са ЦОППА на којој су учествовали трећи понуђачи, јер би АОЛ-ови системи нужно прикупљали информације од корисника и те информације откривали трећим странама. Сходно томе, АОЛ смернице су забраниле употребу своје размењиване приказне рекламе на аукцијском огласном простору на веб локацијама покривеним ЦОППА трећим странама. “У саопштењу за јавност даље се наводи да„ Упркос тим правилима, АОЛ је ипак користио своју размену приказаног огласа за спровести милијарде аукција за огласни простор на веб локацијама за које је знао да су намењени деци млађој од 13 година и подлежу ЦОППА. "

Такође је утврђено да је АОЛ такође стављао понуде за огласни простор преко друге берзе огласа и игнорисао њихову одговорност да поштују ЦОППА док лицитира за огласе приказане на веб локацијама намењеним деци. „Када једна од ових размена спроведе аукцију за огласни простор на веб локацији која је намењена деци, размена прослеђује информације понуђачима који показују да је подложна ЦОППА. Очекује се да ће понуђачи који добију ове информације бити у складу са ЦОППА. Пре новембра 2017, АОЛ-ови системи су игнорисали све информације које је добио од размене огласа што указује на то да огласни простор подлеже ЦОППА. Стога, кад год је АОЛ учествовао и победио на аукцији за огласни простор покривен ЦОППА, његови се системи понашали онако како обично раде. "

То значи да је АОЛ потпуно и свесно игнорисао обавештења да су у обавези да поштују закон на одређеним веб локацијама на које су поставили понуде. АОЛ је кршио закон јер кад год је добио понуду на веб локацији заштићеном ЦОППА, и даље користи податке о деци као да је посетилац пунолетна особа која посећује веб локацију.

АОЛ претраживач

Поврх свега, истражитељи су открили да је менаџер рачуна АОЛ-а у Њујорку свесно прекршио ЦОППА у покушају да повећа приход од реклама. Менаџер рачуна је наводно наменио рачун клијента на начин који би кршио закон у погрешном науму да помогне компанији. Штавише, менаџер рачуна је такође свесно погрешно информисао клијента да је размена огласа коју АОЛ води била у складу са ЦОППА, јер у ствари није била.

Све ово доводи до велике новчане казне за компанију, као и примене других корективних мера како би се обезбедило будуће поштовање закона. На пример, прт нагодба захтева од АОЛ-а да „успостави и одржава свеобухватан програм усаглашености са ЦОППА који укључује: именовање извршног особља или службеника који ће надгледати програм; годишња обука ЦОППА за релевантно АОЛ особље; идентификација ризика који могу резултирати кршењем АОЛ-а од стране АОЛ-а; дизајн и примена разумних контрола за решавање идентификованих ризика, као и редовно праћење ефикасности тих контрола; и развој и коришћење разумних корака за избор и задржавање пружалаца услуга који се могу придржавати ЦОППА. Споразум такође захтева да АОЛ задржи објективног стручњака треће стране за процену контрола приватности коју је компанија спровела. “

АОЛ је такође пристао да развије функцију која омогућава операторима веб страница да јасно одреде веб локације и веб странице заштићене ЦОППА путем своје размене огласа. Поред тога, АОЛ ће проћи кроз процес трајног брисања података било које деце коју поседује све док закон не захтева њихово чување..

На крају, оно што је открила ова истрага је отрежњујући подсетник да се деца могу лако илегално усмерити и пратити путем интернета. Заштита приватности деце на мрежи је од највеће важности, а један од најбољих начина да се то постигне је коришћење виртуелне приватне мреже (ВПН) када год се користи интернет..

Врхунски ВПН може се користити за потпуно шифрирање било које корисничке онлине комуникације на начин који онемогућава овакву врсту праћења и циљања. ВПН се лако може инсталирати и користити на било којем уређају појединачно или се може поставити на ВПН рутеру који ће аутоматски заштитити све уређаје повезане путем рутера без потребе за конфигурирањем софтвера на сваком уређају. ВПН олакшава сигурно и приватно претраживање интернета и одличан је начин да родитељи осигурају приватност своје деце на мрежи.

Када се све каже и учини, остаје чињеница да је инвазија на дечију приватност у име профита неупитно мала и нешто што заслужује да буде жестоко кажњено. Можда ће ово нагодба код куће покренути поруку да компаније имају моралну и законску обавезу да штите приватност деце, а та обавеза има предност над било којим другим пословним интересом.

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me