Владе пет очију (ФВЕИ) уздахну олакшањем, после одлуке Лабуристичке опозиционе странке да се придружи аустралијској влади и донесу крајње непопуларни закон о шифрирању..


Предлог закона о помоћи и приступу за 2018. годину позива компаније да помогну властима да разбију енкрипцију Енд то Енд (Е2Е) стварањем нових начина да се сигурносно шифриране комуникације поклопе заштитним путем.

Према владама ФВЕИ-а, укључујући Трумпову администрацију, распрострањеност шифриране комуникације драматично је порасла од 2013. године, када је само 3% порука било недоступно за спровођење закона. Од тада, раширеност свести (коју су покренули Сновденови открити) натерала је грађане да се прекривају Е2Е енкрипцијом. У 2017. години 55% комуникација којима је приступила аустралијска влада сигурно су шифроване, сличне бројке се пријављују у другим земљама ФВЕИ

Шифрирање података Е2Е

Врати нам моћи Великог Брата

За спровођење закона, енкрипција Е2Е се сматра непремостивом барикадом коју грађани немају право. Управо преко блока ФВЕИ, владине власти позивају технолошке фирме да изврше енкрипцију у затвореном простору и омогуће им приступ свачијим порукама.

Сада ће ново аустралијско законодавство помоћи да се утре пут слабљењу шифрирања широм света. Коментирајући нови закон, Данни О’Бриен из организације Елецтрониц Фронтиер Фоундатион објаснио је да влада може:

„Тајно приморају технолошке компаније и индивидуални технолози, укључујући мрежне администраторе, сисадмине и програмере отвореног кода - да преиначе софтвер и хардвер који су под њиховом контролом, тако да се могу користити за шпијунирање њихових корисника. Инжењери могу бити кажњени због одбијања да испуне новчане казне и затвор; у Аустралији, чак и саветовање технолога да се супротстави тим налозима је злочин. "

Упркос тврдњама ФВЕИ, закон шифровања је и веома опасан и изузетно погрешан. Свака слабост уведена у Е2Е енкрипцију неизведива је без стварања рупе коју могу искористити нежељени хакери и сајбер-криминалци.

Са успешним усвајањем закона о помоћи и приступу, Аустралија може почети успешно вршити притисак на Вхатсапп (и друге технолошке фирме) на стварање залеђа - што резултира експлоатацијама које могу да злоупотребе друге владе ФВЕИ-а у САД-у и другде, чак и отварајући врата страној влади надзор.

Неуспешна опозиција

Прошлог петка, Савезна радничка опозиција придружила се стотинама стручњака за заштиту приватности, заговарачким групама и забринутим грађанима из целог света који су изразили огорчење због предложеног закона..

Генерални државни одвјетник у сјени Марк Дреифус написао је влади најављујући свој план да прекине традицију двостраначких опредјељења кроз заједнички парламентарни одбор за обавјештајну и сигурносну политику (ПЈЦИС). У писму је позвао на даљи преглед негативних нуспојава закона.

Дигитал Ригхтс Ватцх

На жалост, остатак лабуристичке клупе одлучио је да пружи подршку влади, усвајајући закон брзо, непозициониран и непромењен. Изразивши запрепашћење одлуком о усвајању закона последњег дана у години, председавајући Дигитал Ригхтс Ватцх-а Тим Синглетон Нортон рекао је:

"Овај је Предлог закона и даље дубоко мањкав и вјероватно ће утицати на слабљење укупне кибернетичке сигурности у Аустралији, смањење повјерења у е-трговину, смањење стандарда сигурности за похрану података и смањење заштите права грађана. По свом дизајну антитетичан је према људским правима и кључним демократским принципима. Законодавци су обавештени да ће бити одговорни за последице увођења слабости у нашу дигиталну инфраструктуру - укључујући и штетне последице које имају свакодневни људи који се ослањају на шифровање да би увеличавали свој свакодневни живот у дигиталном друштву. "

Логотип веб странице ДиГи

Најава долази само недељу дана након што је Дигитал Индустри Гроуп Инц (ДИГИ) - удружење које у своје редове укључује Гоогле, Твиттер, Оатх и Фацебоок - поднијело додатну пријаву ПЈЦИС-у. У документу, ДИГИ је поновио негодовање због залеђа:

„Најзначајније питање са Предлогом закона је то што он предлаже нове овласти влади да наложи добављачима технологија да створе или инсталирају нове начине приступа безбедним системима и подацима. Чини се да влада жели да одржи шифровање, али такође даваоци добављача технологија имплементирају начин да се шифрују подаци и доставе те податке без стварања рањивости. То је игла која се не може навојити - не можете прекинути шифровање без увођења рањивости у цео систем. "

Спирала према доле

Будући да је Аустралија сада на броду, власти у Великој Британији су се притискале због притиска. Др Иан Леви, технички директор Националног центра за кибернетичку безбедност (НЦСЦ), објавио је прошлог четвртка да британска обавештајна служба истражује могућности да примора техничке провајдере да створе „виртуелне исјечке крокодила“ за пресретање и декодирање шифрованих е-порука од краја до краја, текстуалних порука и гласовну комуникацију.

У приједлогу НСЦС-а произведеном у име ГЦХК-а, Леви је предложио да све цјеловите поруке буду тросмјерни разговор, не само између пошиљаоца и предвиђеног примаоца, већ и владе - дајући им моћ да прислушкују све. Према Левију, то би било еквивалент старомодном процесу коришћења копчи за крокодиле да би се физички њушкало на телефонске позиве људи.

велики Брат те посматра

Оно што Леви не спомиње, јесте да је за разлику од старих времена када је такав напад био јединствен, изолован и усмерен само на осумњиченог за истрагу (и то икада са одговарајућим налогом), нови "исјечци виртуалних крокодила" била би причвршћена на сваку жицу, на сваки телефон, у сваку британску улицу, а одјекује Стаси ниво надзора.

То је управо она врста масовног надзора која је натерала ширу јавност да пре свега користи шифроване поруке. Шира јавност је гласала палцем, а управо се таквом нивоу инвазије власти противи.

Забрињавајуће је да Велика Британија након Брекита планира заменити Закон о људским правима ЕУ Британским законом о људским правима чији је циљ да ослаби нечије право на приватност. У таквом окружењу британски држављани можда неће моћи да заштите своје личне разговоре од ГЦХК-а.

Ако влада крене својим путем, позадине које пуштају владу у свачије поруке постаће слаба веза коју свако може изнуђивати. Шифрирање је или сигурно или није, а позивање бацкдоор-а виртуалним клипом крокодила намерно је погрешно..

Добра вест је да чак и ако владе ФВЕИ-а успеју да натерају лике ВхатсАпп-а у креирање бацкдоор-а, увек ће постојати Сигнал или неки други нови мессенгер за отворени изворни код кога ће се људи обратити. На крају, владе ће морати да избаце закон користећи шифроване гласнике и претворе своје земље у пуне тоталитарне државе ако ће икада победити у непрестаном рату за приватност.

Ако вас је ова прича натерала да поново размотрите сопствену безбедност на мрежи, зашто не бисте погледали нашу страницу са најбољим ВПН услугама за више информација. Надаље, ако сте аустралијски држављанин, погледајте нашу најбољу страницу ВПН-а за Аустралију како бисте осигурали своју интернетску сигурност.

Кредити за слике: Бро Студио / Схуттерстоцк.цом

ЛуцкиСтеп / Схуттерстоцк.цом

дурантелаллера / Схуттерстоцк.цом

Brayan Jackson
Brayan Jackson Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me